Foss of Nijdam slijpsteen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door joahim132, 26 nov 2014.

  1. joahim132

    joahim132 New Member

    Hallo allemaal,

    ik ben me aan het verdiepen in de wondere wereld van het schaatsen slijpen. Ik kan van iemand voor een zacht prijsje een mooie tafel overnemen, maar moet zelf nog even de juiste stenen regelen. Ik lees her en der dat een Foss-steen een vanzelfsprekendheid is, maar kom ook de veeeel goedkopere Nijdam 0222 slijpsteen tegen. Iemand enig idee of in dit geval goedkoop, duurkoop is?

    Ook begreep ik dat een afbraamsteentje zo hard mogelijk moet zijn. Tips hiervoor?

    Ben benieuwd!
  2. Kor

    Kor Member

    Op Internet kom je zeer veel informatie tegen over het slijpen en gebruik van diverse soorten slijpsteen. Ik denk dat het voor de gewone recreant niet veel uitmaakt welke je neemt.
    Uiteraard komt er ook een deel psychologie bij. Het ligt er maar net aan hoeveel geld je ervoor wilt uitgeven.
  3. johndegier

    johndegier New Member

    Ik slijp met een Foss slijpsteen, welke mij goed bevalt. De prijs van €30,00 vind ik ook redelijk. Voor het afbramen gebruik ik een diamant afbraamsteentje, hetgeen ook zeer goed werkt.


    Sent from my iPad using Tapatalk
  4. BP

    BP Active Member

    Ik doe al meer dan 20 jaar met een Viking steen en slijp welke week 3 paar schaatsen. Ik denk dat ik meer heb uitgegeven aan braamsteentjes of slijpkorrels om de steen te vlakken dan dat de steen gekost heeft. Dus gewoon een goede steen kopen. De Foss kan je denk ik vergelijken met de Viking maar het zou kunnen zijn dat de fijne kant iets grover is.
  5. VVA

    VVA Member

    Eigenlijk is het afhankelijk van de hardheid van de ijzers die je wilt gaan slijpen. Voor de moderne en verschrikkelijk harde bi-metaal schaatsbladen komt een Foss steen toch wat tekort. De kans dat je meer bezig bent met je steen te vlakken dan met schaatsen slijpen is erg groot, vooral als je geen doorgewinterde slijper bent. Het lijkt allemaal makkelijker dan het is! Mijn advies zou zijn om diamant slijp'steen' te kopen zoals deze: http://www.skateatsea.nl/schaatsen/slijpen/dmt-8-duosharpr-bench-stone
    succes !
    Groet, Waldemar
  6. BP

    BP Active Member

    Theoretisch klopt het natuurlijk dat je voor ijzers met een andere hardheid een andere steen nodig hebt. Maar je hebt echt zo'n dure steen niet nodig. In mijn gezin schaatsen we met 4 personen waarvan 3 met hard PM stalen messen en 1 met bi-metaal. Ik gebruik de grove kant van de slijpsteen vrijwel nooit. Deze heb je alleen nodig als je de schaatsen echt bot hebt laten worden. Bv na een tocht op natuurijs. Ik houd de schaatsen wekelijks voor elke wedstrijd netjes scherp met de fijne kant en polijst ze daarna met een polijststeen (€25.- bij Jan Lensen Kortenhoef) zodat ze er uit zien als een spiegel. Heb je dan ook nog een rondingsmeter dan kan je controleren of je de ronding er niet uit slijpt.
  7. Spits

    Spits Active Member

    Misschien moet je die van Nijdam gewoon doen, voor het grof slijpen. Daarnaast investeren in polijst stenen, al dan wel of niet diamant. Zelf zit ik wel es te kijken op verschillende sites naar slijpmateriaal, met name naar polijst producten. Op messen ( niet mijn ding) sites kan je veel leuke info opdoen. Zelf heb ik nu ook een foss en die is voor mij okee, al moet ik zeggen dat ik geen vergelijkings materiaal heb gebruikt. Daarbij ben ik ook een noob wat betreft slijpen. Misschien doe ik het niet goed, maar tot nu toe glijden m'n ijzertjes lekker. Ben begonnen met een paar oude noren, om gewoon ook te kijken hoe het aan zou voelen en gaat. Steen maak ik nat als ik begin, en spoel m af als ik klaar ben.
    Groet, Menno.
  8. frank de lange

    frank de lange New Member

    Met welke reden maak jij je steen voor het slijpen nat Menno?
    Mij is verteld gewoon droog te slijpen met de steen.
    Voor mij klonk dat vreemd als timmerman zijnde, wanneer ik mijn beitels op de machine heb geslepen wet ik ze af met een natte steen.
    Dit is mij ook zo geleerd ooit, maar het voelt ook bij beitels beter aan om nat te wetten.
    Tevens houd ik door regelmatig dompelen mijn steen tijdens het afwetten ook meteen schoon van slijpsel.

    Zo het bij het schaatsen slijpen minder uitmaken dat er slijpsel op je steen blijft zitten?
    Misschien heb ik het verkeerd, hierin ben ik nog lerende al voelt het slijpen van schaatsen als heel gewoon.
    schaatsbart vindt dit leuk.
  9. Spits

    Spits Active Member

    Het voelt ''natuurlijker'' aan om nat te slijpen. Afvoer van losse slijpkorrels lijkt mij ook beter te gaan met ''nat'' slijpen, en daarbij is maakt het ook niet zoveel herrie als droog slijpen...... Daar krijg ik altijd zo'n ''nagels over krijtbord'' kippenvel/mierentieten gevoel van, brrrrr!
    De stoemp vindt dit leuk.
  10. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ik heb ook de foss steen, voor m,n pmstaal. Ik vind de massa van die steen ook gewoon lekker slijpen. Wat ik idd ook nooit begrepen heb is de aanbevel;ing om droog te slijpen, wat ik dus wel doe.
    De enige reden om bijvb geen olie-emulsie te gebruiken wel; zodat je steen niet vol loopt met slijpsel, maar water??
  11. VVA

    VVA Member

    Het gebruik van een 'glijmiddel' is hoofdzakelijk bedoeld om 'verstoppen' van de slijpsteen te voorkomen.
    Voor sommige stenen gaat dat het beste met water, zoals bijv. de Foss en aanverwante stenen, voor andere zoals natuurstenen, gaat het beter beter met honing olie.
    Met honing wordt overigens niet het lekkere goedje dat bijen produceren bedoeld, maar het engelse woord voor polijsten.;)
    WD-40 werkt ook goed, vooral met de polijst plakstrips. Boor emulsie is ook een optie.
    Als je de stenen droog gebruikt lopen ze sneller vol met metaal deeltjes. Bovendien is het resultaat droog niet zo strak als nat en je steen heeft meer te lijden.
    Voor diamant slijpstenen geldt dat ze het beste werken met water. Deze laatsten zijn minder geschikt voor niet zo harde bladen. Ze nemen dan teveel materiaal af.
    Andersom werkt wel, maar de (zachtere) steen slijt dan wat sneller op zo'n hard blad. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om te zorgen dat je steen vlak blijft. Veel beginnende slijpers gebruiken te lang dezelfde plek op de steen en dan wordt die plaatstelijk hol, met als gevolg dat je geen echte scherpe (rechte) kanten meer aan je glij-ijzer krijgt. Slijpkorrels bieden dan een oplossing om je steen weer vlak te maken.
    schaatsbart en Tsuki vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina