Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    T.a.v. het WK sprint: misschien zaten de meeste mensen wel te kijken via de webstream.

    Ik vraag te trouwens af hoeveel promotie men gemaakt heeft voor het WK.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Beste Gerrit. Volgens mij weet jij heel veel van andere sporten. Daarom is het vervelend dat je, volgens mij, bewust de feiten verdraait om je mening door te drukken.

    - Bij het langlaufen heb je niet hoofdzakelijk tijdritonderdelen en daarnaast 'de mass start', zoals jij zegt. Het is juist andersom. Van de zes olympische onderdelen gaat het er bij vijf om wie het eerste finisht: de skiatlhon (mass start), de sprint, de teamsprint, de estafette, en de langeafstand massstart. Er is één tijdritnummer. Bij de afgelopen spelen was dat de 10/15km klassiek. Als er één voorbeeld is van een sport die is veranderd om met de tijd mee te gaan, dan is het langlaufen. Tien keer zoveel als het schaatsen. En de Noren waren sceptisch, maar zijn volgens mij helemaal overstag nu. Zoals het hele wereldje.
    - Bij het alpine skiëen is de paralelslalom in teamverband volgend jaar olympisch. Daarnaast heb je ook de skicross die olympisch is. Wordt als het een aparte sport gebracht, maar is eigenlijk gewoon massstart-skiën. Er zijn ook meerdere traditionele alpine skieërs die zijn overgestapt naar de skicross. Misschien ook wel die het combineren, dat weet ik uit mijn hoofd niet.
    - Moderne vijfkamp is ook al een tijd aangepast om het spectaculairder te maken. Bij het laatste onderdeel wordt gestart met de verschillen op basis van het klassement. Zodat de winnaar... degene is die als eerste finisht.
    - Heel toevallig is het omnium van het wielrennen ook aangepast onlangs. Geen enkel tijdritonderdeel meer. Van drie naar nul! Alleen maar vier onderdelen waarbij iedereen tegelijkertijd in de baan is.

    Om het maar niet te hebben over het mindere aantal tijdritkilometers in de wielerrondes.

    Of je het leuk vindt of niet is een andere discussie. Het is wel een trend die je in bijna elke sport ziet. Laten we de discussie alsjeblieft zuiver houden.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het verhaal van @EenBrabander klinkt leuk, maar als het al helpt, is dat hooguit tijdelijk. Een sport zonder publiek is ten dode opgeschreven, wat is dan namelijk nog het nut van de sport?

    En publiek win je volgens mij alleen met drastische wijzigingen.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Het feit dat het live was op een stream en niet op tv zegt genoeg: er kijkt dus ook niemand. Op tv alleen een samenvatting.
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    En dan nog dit: het is enorm jammer dat Michael niet meedoet aan het WK allround. Hopelijk gaat de ISU met hem praten om erachter te komen wat hem wel had kunnen overtuigen. Meer prijzengeld? Andere plek op de kalender? Maar het is wel krom van mensen hier om van de ene kant te klagen over nieuwe onderdelen als de massstart en de teampursuit en van de andere kant over het niet meedoen van mensen als Michael aan het WK allround. Want besef dat zonder die nieuwe onderdelen een deel van die mannen uit het inline- of shorttrackwereldje niet eens aan was overgestapt naar het langebanen. Misschien Michael ook wel niet.

    Ik ben blij met mensen uit niet-traditionele schaatslanden. Dat die minder feeling hebben met het WK allround is een logisch gevolg. Maar zonder de vernieuwingen (en het toevoegen van de TP en de MS zijn wat mij betreft echt uitstekend) hadden we ze er misschien helemaal niet bijgehad.

    En dat de Noren afhaken: dat deden ze al voordat de vernieuwingen kwamen. Ik geloof er niets van dat dat daardoor komt.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Inderdaad, schaatsen zou veel kunnen leren van langlaufen. Van een sport voor een beperkt groepje oudere Noren die nog keken, naar een intussen weer vrij populaire sport in verschillende landen.
    G1ant vindt dit leuk.
  7. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik denk dat je ook naar andere concepten moet kijken. Vooral het aantrekkelijker maken voor sponsoren.

    Een competitie met merkenteams (eventueel landenteams) waarbij er 1 specialist per afstand is. Dames en heren komen uit in hetzelfde team. Er kunnen op elk onderdeel punten verdiend worden zoals in een teamkamp of ieder teamlid kan per onderdeel een x aantal punten verdienen. In de finaleronde dubbele punten. De winnaar van de competitie is het team die de meeste punten heeft veroverd. Individueel kan er ook worden gewonnen.

    Zo creëer je extra spanning (voor een ieder hangt het niet van 1 afstand af) en wordt het interessanter voor sponsoren om in te stappen. Op het eind heeft het team van sponsor X gewonnen en is sponsor Y tweede geworden.
  8. Marcel van Dieren

    Marcel van Dieren New Member

    Wordt het niet eens tijd om het allrounden veel meer te gaan zien als ook een specialisme, zoals de tienkamp in de atletiek dat ook is? Je kunt goed zijn op de 500m, goed op de massastart, goed op de 10km of een goede allrounder.... Niet iedere schaatser hoeft toch op meer onderdelen goed te zijn.... Dus Kramer op de 5km, Mulder op de 500m, Stroetinga op de MS en Blokhuijsen op de 4kamp (of 3kamp voor mijn part)... En daar dan een mooie WK week van maken, eens in de 2 jaar (oneven jaren).. En het EK enkel voor hen die daar interesse in hebben...
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat kan de reden zijn dat Michael niet meedoet? Om zich te sparen voor de World Cup finale?
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Als hij Bergsma verslaat op de 5km, wint hij het WB-klassement over de lange afstanden. Als Kjeld Nuis zich afmeldt, maakt hij ook nog een reële kans op de Grand World Cup-overwinning. Da's toch een flinke portie geld.
  11. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Voor een specialisme heb je méér nodig dan 2 Friezen , waarvan de ene Fries er niet eens serieus aan te pas komt dus dan houdt je die andere Fries over en die wint zelfs nog als hij 3x valt en zijn veters onderweg moet strikken

    Het mondiale niveau is zo miserabel dat het genant is , die arme Svennie verdient beter

    Hij wordt kampioen met 20 sec voorsprong of zo . Zelfs al staat hij nr 5 , dan nog rijdt hij op zn dooie akkertje alles op de 10 goed

    Dit kunnen we niet serieus nemen he en dat doe ik dan ook niet :D

    Laat allround nu eerst in de breedte maar eens topsport waardig worden , dan wil ik het weer eens een serieuze blik waardig gunnen

    Laten we aub de tienkamp ateltiek niet met allround vergelijken . De tienkamp is de moeder aller sporten , allround is folklore :rolleyes:
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Misschien. Of bang op om op de 500 meter een blessure op te lopen? Ik weet het niet. Feit is wel dat het allrounden hem gewoon totaal niet interesseert. En dat is misschien niet zo gek als je niet met schaatsen met opgegroeid. Hij ziet het puur als een kans op Olympische roem. Zoveel wintersportmedailles zal Nieuw-Zeeland niet behaald hebben, denk ik.

    Wat valt er eigenlijk te verdienen met het WK allround? En wat met het WK afstanden? Ik weet de getallen niet, er zal vast iemand zijn die dat wel weet.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nieuw-Zeeland heeft één wintersportmedaille ooit gehaald op de Olympische Spelen.
    Uit het Sportjournaal bleek dat Peter Michael inderdaad voor de Wereldbekerfinale in Stavanger gaat.
    G1ant vindt dit leuk.
  14. mhp1988

    mhp1988 Active Member

    Ik volg het schaatsen nu bijna 20 jaar. In het begin keek je alleen de grote toernooien. Kwam er weer een rare Canadees (Wotherspoon) die het opeens de Nederlanders lastig maakte. Of het legendarische WK afstanden in de buitenlucht met winnaars als Wetten en De Loor.

    Daarnaast heb ik het schaats(kijk)virus vooral meegekregen van mijn vader, die ten tijde van de radio nog dacht dat de 10km rechtdoor was. Daarnaast ook wedstrijden in Davos, die, naar het schijnt, legendarisch waren. Hier zit volgens mij de crux. De wedstrijden zijn, naast het WK afstanden misschien, niet meer belangrijk of historisch genoeg. Als je kijkt naar het wielrennen, alsook de atletiek die al werd aangehaald, dan zijn er veel wedstrijden waar de renners uit kunnen kiezen. Op een locatie, met historie en daar willen de sporters starten.

    Ik snap dat deze sporten groter zijn, en daardoor een bredere basis hebben om zoveel wedstrijden te kunnen organiseren, maar telkens het wisselen van de wereldbekers zorgt niet echt voor continuïteit. Laat ijsbanen zelf wedstrijden organiseren, probeer een historie (naam) op te bouwen, probeer de schaatsers binnen te halen. Dit zorgt ook voor aandacht van de sponsors en betrokkenheid van de sponsors om schaatsers te krijgen. Goede voorbeelden zijn eigenlijk uit Amerika met de Fall Classic en de Olympic Oval Finals in Calgary. Ook de Viking Race in Heerenveen is een goed voorbeeld. Hierdoor kunnen de lokale toppers het opnemen tegen de grote helden die gestrikt zijn. Zo krijg je ook publiek op de banken. Mensen die de grote namen die komen willen zien, en familie/kennissen van de lokale schaatsers.

    Voordelen:
    - Wedstrijden krijgen historie, schaatsers komen er graag
    - Sponsors kunnen actief bijdragen en zijn verzekerd van een mooie wedstrijd ieder jaar
    - De schaatssport wordt breder

    Nadelen:
    - Schaatsen is een erg kleine sport voor meerwedstrijden (hoewel bij punt 3 van voordelen dit aangepakt kan worden)
    - Het kost geld

    Het WK hierin is dan de enige wedstrijd die elk jaar wisselt van plaats. Als je dan toch het WK Sprint en WK Allround zou willen (be)houden, zou ik voorstander zijn om een twee weekenden WK te houden met alle WK's in een kort tijdsbestek.

    Kort door de bocht: Ik zou graag willen zeggen: Komend weekend is die wedstrijd in Erfurt, die en die komen, dat moet ik kijken. Vorig jaar was hier een ontzettend leuke strijd (ik kijk toch wel alles, maar dat terzijde haha) ipv: oh ja, dit weekend is een wereldbeker, waar was die ook alweer?

    Het zijn maar een paar gedachtes over hoe het publiek meer betrokken kan zijn bij een wedstrijd ipv de sport en hoe de schaatsters kunnen kiezen naar welke historische wedstrijd ze gaan. Ik weet niet of ik het helemaal goed heb overgebracht en natuurlijk zijn er nog meer voor- en nadelen, maar ik hoop dat het concept duidelijk is.
    G1ant, EenBrabander en Hakkie2 vinden dit leuk.
  15. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Ik vind het een hartstikke leuk idee hoor, die Vinking race maar we moeten juist MINDER wedstrijden en toernooien hebben
    Niet MEER!

    We zien nu al door de bomen het bos niet meer

    Het is teveel en niemand die meer weet welk toernooi er nu weer aan de gang is

    Bovendien wie gaan er mee doen aan die Vinkingraces ?

    We hebben maar 1 ster en dat is Svennie , al die anderen zijn voor de niet schaatskijker maar nobodys en juist Svennie die komt niet opdagen voor eventuele Viking races , dat kan ik nu al voorspellen

    Het lijkt een beetje op dat idee van Tuitert , dat de langebaners en de shorttrackers tegen elkaar gaan strijden in dubai en dat men daarop kan wedden

    Allemaal heel leuk maar dat gaat natuurlijk niet werken .
    De Svennies van deze wereld komen niet en al die nobodys zijn niet interessant voor het publiek
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Kijk, dit zijn de goede ideeën. Er moeten juist meer exposure komen voor het schaatsen, meer wedstrijden georganiseerd. Maar alles staat of valt met de bereidheid van de schaatsers om dan ook daadwerkelijk te rijden. Want anders schiet je er nog niks mee op, zoals KritischKijker al opmerkt. Helpt geld daarbij? Ik denk het niet: juist degene met het meeste geld, slaat de meeste wedstrijden over.
  17. mhp1988

    mhp1988 Active Member

    Er hoeven helemaal niet meer wedstrijden georganiseerd te worden. Maar het verschil tussen de lokale wedstrijden en de topwedstrijden moet worden verkleind. Nu zijn er misschien max. 20 wedstrijden waar de toppers rijden. Alleen de toppers. Altijd hetzelfde liedje, geen andere deelnemers. Laat de bonden eigen nationale topwedstrijden organiseren. Probeer er exposure voor te krijgen, hierdoor zullen ook jongeren een kans krijgen, waardoor de schaatssport breder wordt in het geheel en er grotere kans is dat er meer subtoppers bijkomen, waar de mensen voor komen kijken later. Ik zou best willen pleiten voor een nationaal schaatscircuit, zodat wedstrijden zoals de Kraantje Lek iets hoger aangeslagen worden. En dat dit natuurlijk samenkomt in andere landen.

    En ja, Kramer zal heus enkele wedstrijden overslaan, maar als een wedstrijd historisch is, dan komen de schaatsers vanzelf. Als je in het wielrennen geen geld geeft aan de winnaars van Parijs-Roubaix of de Tour de France, de renners komen alsnog. En daarnaast zou men ook moeten juichen voor de subtoppers, ipv alleen de toppers. Het is hierbij wel jammer, hoewel ik dat zelf ontzettend leuk vind, dat schaatsen een tijdrit is, waar meestal de sterkste wint en niet de slimste. Dan is het zaak voor de schaatsers om zichzelf exposure te geven. Sommigen zitten er soms nog wel wat saai bij, haha.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    De eerste alinea klinkt leuk, alleen hebben nationale bonden geen sponsor en dus geen geld... In het wielrennen kun je geld verdienen, mede omdat de plaatselijke VVV belang heeft (al zijn wedstrijden als Parijs-Roubaix zwaar verliesgevend). In het schaatsen kosten wedstrijden geld.

    En in dat stuk over Hamar is er nog een probleem duidelijk: bij het wielrennen kun je over de wegen fietsen die de helden ook rijden. Maar veel banen zijn ijskoud en beroerd als er geen groot evenement is, de eerste ervaring moedigt dus niet aan om nogmaals te gaan rijden. De oplossing is lastig, schaatsen is eigenlijk een belachelijk dure sport geworden. Er gaat al tonnen subsidie naar de ijsbanen, dat moet eerder minder dan meer worden.
  19. Duif

    Duif Well-Known Member

    Michael rijdt de 500m op het niveau van een middenmoter bij de dames spinters. Dan heb je al zo'n achterstand in het klassement dat je al bij voorbaat kansloos bent voor een medaille.
    Top 6 maximaal. Meer zit er niet in voor hem, dus ik begrijp zijn keuze wel. Volgende week de clash Bergsma-Michael in Stavanger op de 5km. Wordt waarschijnlijk spannender als het WK allround dit weekend.
  20. mhp1988

    mhp1988 Active Member

    Het jammere is inderdaad dat langebaanschaatsen op dit moment een van de kleinste mondiale (winter)sporten is. Er is geen geld. Hakkie2 legt het eigenlijk haarfijn uit. Er zou eigenlijk dus een opwaartse spiraal moeten komen van geldstromen, ipv de neerwaartse spiraal die er nu is. Deze is ongelooflijk moeilijk tegen te houden en ik denk idd, als het zo doorgaat, dat langebaanschaatsen, hoe leuk ik het ook vind, het erg lastig gaat krijgen in de toekomst.

Deel Deze Pagina