slijpinstruktie video

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door schaatsbart, 9 dec 2011.

  1. schaatsbart

    schaatsbart Member

    nieuwe instruktie vid.


    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9LZrTmcuUpY[/youtube]
  2. martwest

    martwest New Member

    Leuk, dank!
  3. schaatsbart

    schaatsbart Member

    graag gedaan. vond het goed dat hij wees op de punten , dat je die niet meeslijpt
  4. Duncan

    Duncan Member

    Ik heb de video ook gezien en wil er wel wat over vragen. Het is allemaal nieuw voor mij maar het lijkt dat zijn manier van slijpen toch bijzonder is of niet?
    Wat vinden jullie van zijn manier van 'korte slagen dwars' slijpen ipv lange halen vooruit?

    Hoewel ik geen ervaring heb nog met schaatsen slijpen heb ik wel redelijk wat ervaring met het slijpen van (schaaf) beitels voor houtbewerking. Daarbij is het essentieel dat je BEIDE vlakken die samen het snijvlak vormen polijst. Als je maar 1 van beide polijst dan wordt het gereedschap nooit scherp.
    Waarom is het bij schaatsen voldoende alleen het glijvlak te polijsten en worden de zijden van de ijzers alleen afgebraamd en niet gepolijst?

    Ik wil in de kerstvakantie mijn slijpblok aanschaffen en aan de slag gaan. Ik twijfel nog tussen de JOHA pro,
    de Viking basic (daar is nu ook een vooraanslag voor heb ik op de Viking site gezien) en de Maple die ook erg mooi is en ook een vooraanslag heeft.
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    Met slijpen is het zo: er zijn meerdere wegen naar Rome. Ieder doet 't op z'n eigen manier. En zo heeft iedereen wel wat op te merken over hoe een ander slijpt. Soms terecht, soms onterecht :)

    Mijn opmerkingen over de video:

    - prima video! :)

    - punten naar je toe of van je af: maakt niet veel uit als je netjes slijpt. Dat van het weglopen vind ik een rare opmerking: hoe ronder je ijzer is, hoe meer de schaats juist wil terugsturen als deze schuin staat, dus als hij op die plek ronder is, loopt die juist niet van je weg (volgens mij hebben shorttrackers daarom ook een variabele ronding die voorin kleiner is dan achter). Maar omdat je veel kracht zet, wil je 'm daar ook niet te rond hebben, maar dat terzijde.

    - vast zetten: mooi gedaan

    - korte halen: daarvan zeg ik juist: niet doen, tenzij ze heeeel bot zijn. Als beginner is het niet makkelijk om zo evenwichtig te slijpen. Gewoon lange halen maken, goed vooraan beginnen en op 't eind eindigen en je weet dat je overal goed slijpt. Ik mag van mezelf zeggen dat ik evenwichtig slijp: als ik m'n schaats laat ronden ben ik er zelf bij en zie dan dat na 1 jaar slijpen met de hand, mijn ronding binnen een paar slagen vd rondingsmachine er weer helemaal inzit, m.a.w. na 1 jaar slijpen zit mijn ronding nog vrijwel hetzelfde. Dit is ook een tip: als je erbij kan zijn als je je schaats laat ronden: let dan op hoe je verloop is, dan weet je hoe jij slijpt!

    - voelen of de schaats scherp is: heel goed punt wat in de video genoemd wordt over doorslijpen tot er een braam is. Bij sommige schaatsen ontstaat er bijna geen braam! Dan kun je doorslijpen tot je een ons weegt.

    @Duncan over polijsten: je hebt daar een goed punt. Het probleem is echter hoe je die zijkant, en dan precies het stukje bij het hoekje, kan polijsten. Als je goede braamsteentjes hebt (bv die DMT groene versie), dan heb je al een redelijk fijn steentje en polijst je 't ook. De vraag is ook hoeveel weerstand je van die zijkant hebt: je staat qua druk meer op de onderkant van de schaats, ook als deze snijdt tijdens de afzet of in de bocht. Die 'vieze' zijkant komt ook wel in contact met 't ijs, maar eigenlijk niet met druk erop.
    Ik denk dat 't voornaamste is 'hoe' je 't zou moeten polijsten?
  6. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Voor diegene die denken heeft hij er wel een beetje verstand van.

    Maar 1 antwoord mogelijk JA.

    Ben is een van de weinigen die aan mijn schaatsen mag komen en werkt bij een bekende schaatswinkel uit ter Aar.
    (zie sponsors van VSS ;-)
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ik denk dat er nog wel iets te zeggen is waarom je dwars slijpt met de steen( gaat even niet over korte slagen, of lange van voor tot einde): dit wordt geadviseerd om je steen beter valk te houden en optimaal te gebruiken , anders zouden er gauw groeven of sleufen in komen! Maar ook hier het vergelijk met een gewone beitel, als je hout wegsteekt, en met de vlakkekant op het hout ligt, als je dan de beitel iets schuin wegdraait tov de lengte richting waarnaar je snijdt, dan werkt dit heel secuur, loop je minder snel vast op een oneffenheid; met de steen op het ijzer houd je je hoek ook mooi strak, en voorkom je door slijtage van de steen dat je door een evt groef, je ijzer perongeluk ronder slijpt dan je zou willen. Met de diamantschijf die allard heeft gereviewd , kan dat niet gebeuren omdat die steen niet hol wordt, deze blijft vlak. Je ziet ook dat Ben heet ie geloof ik , uitgebreid ingaat op het controleren van de vlakheid van je steen, maar ik geloof dat mijn verhaal hier, waar t werkelijk omdraait! Heb de wijsheid niet in pacht, maar t lijkt me best logisch!
  8. oudeamateur

    oudeamateur New Member

    Aardige video,
    hier wordt droog geslepen,. Nat of droog is al een oude discussie. zie b.v.
    schaatsforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=2182
    Hier lijken de meeste reacties voorkeur te hebben voor nat. Gewoon water of iets anders?
    Heeft iets voorkeur of is de keuze puur een persoonlijke vooringenomenheid?
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    Ik zou de nat/droog discussie in het slijpen, nat of droog?-topic houden, daar wordt er al genoeg over gezegd.
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zo heb ik ook wel geslepen, maar ik ga dan niet liever niet 'boenen'. De druk die je uitoefent op de steen heb je minder goed in de hand dan je denkt. Je moet de steen dus echt zijn werk laten doen. Je ijzer krijgt al heel snel golfjes. Twee keer per seizoen ronden lijkt me dan geen overbodige luxe wanneer je echt fanatiek rijdt. Ik ben ermee gestopt.
    Vin ik eigenlijk wel een erg goede vraag Ik sluit me vooralsnog aan bij het antwoord van Tjark: de druk komt op het glijvlak aan de onderkant. De hoek van een schaatsijzer (van noren ten minste; bij ijshockey- en kunstschaatsen is de snijhoek wel degelijk scherper want die worden hol geslepen) hoeft niet scherper te zijn dan 90 graden. Bij beitels is die snijhoek veel scherper en ik vermoed dat het eisen die aan het polijsten worden gesteld veel hoger liggen.
    JOHA pro. Supersolide stevig ding.
  11. Duncan

    Duncan Member

    Dank je wel voor jullie reacties!
    Heb nu de joha pro besteld. Zaterdag voor het eerst in het echt gezien en idd is hij veel steviger dan die andere tafels die uit alu plaat zijn samengesteld. De Joha heeft een echt 3D onderstel.

    Verder experimenteren met mijn eigen diamant plaat (grof/fijn) die ik al had en een nieuwe Viking steen.
  12. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Mooie set duncan! veel schaatsgenot!
  13. Duncan

    Duncan Member

    Hmm,

    Ik ben nu met de Joha pro aan de slag geweest.
    Wat me nu pas opviel is dat de randjes van de gietstukken ietsje boven de tafel uitsteken.
    Daar heb je met slijpen geen last van, maar als je afbraamt op de tafel wel. Je braamsteentje
    (raps, vierkant) kan dan namelijk niet over het rand van de tafel glijden.
    Dat was me eigenlijk niet eerder opgevallen. Ik heb per ongeluk ook al een splintertje van de poedercoating van de einden (de gietstukken waarvan de randjes uitsteken) afgestoten met mijn braamsteentje :( .

    Verder heb ik nog problemen met het vaststellen wanneer ze nu echt scherp zijn, die schaatsen. Het is jammer dat ik geen video kan vinden die demonstreert hoe je dat kunt controleren.
    Er wordt wel hier en daar uitgelegd dat je nagel-schaafsel moet kunnen produceren, maar hoeveel en met welk gemak (meer een kwantitatief verhaal dus) vind ik nergens.

Deel Deze Pagina