Plannen voor de Olympische Spelen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 15 aug 2017.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Weet iemand trouwens wat er gebeurt met het schaatsen op de Olympische Jeugd Winterspelen 2020 in Lausanne? De sport staat wel in het lijstje op de website https://www.lausanne2020.com/sports maar bij Venues staat helaas dit zinnetje:
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De OS wordt echt niet georganiseerd voor de bezoekers daar, maar voor de kijkers op afstand.

    Het EK voetbal 2020 wordt ook niet meer in 1 land georganiseerd, maar in 13 verschillende landen. Daarmee kun je in 13 landen een EK-sfeer creëren. Want laten we wel wezen: hoeveel kreeg je mee van het Frans-zijn van het afgelopen EK, waar we schakelen van Lille naar Marseille en via Toulouse naar Parijs met volslagen inwisselbare stadions. Ik ben benieuwd hoe dat nieuwe format gaat uitpakken.

    Dit doortrekkend naar de OS: dan kan Heerenveen zich ook kandidaat stellen voor het Olympische schaatsen!
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @leenstrafan: even verder lezen. Daar staat dat "speedskating events will take place in Sankt Moritz".
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Deze nog aan te leggen baan?
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member



    Dat eerste: ja. Doen we bij de ski onderdelen ook en daar klaagt helemaal niemand over. Ik zie het probleem niet, behalve dan dat schaatsers watjes zijn geworden die alleen houden van pure cijfertjes in plaats van sport.




    En dat laatste : zoals gezegd kan niemand garanderen dat Oostenrijk tegen die tijd nog EU is. Maar ik had het over een olympische sfeer. Daar gooit de Oostenrijkse overheid dan tientallen miljoenen tegen aan, de Duitse zal dat niet doen.Dat heeft enorm veel invloed op de mate waarop een sport leeft. En de mensen die komen voor de ski of langlauf onderdelen zullen niet snel even een dagje schaatsen doen als dat in Inzell is.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het huidige format in het langebaan schaatsen is ongeschikt om een wedstrijd waar zoveel vanaf hangt (subsidies etc.) over te leveren aan eventueel wisselende omstandigheden. Albertville in 1992 was daar een goed voorbeeld van. Men dacht alles onder controle te hebben maar het ijs bleek op sommige afstanden gewoon schuurpapier en omstandigheden wisselden soms duidelijk. Voorbeelden: 5km heren en 1500m dames. Bij een format met massa starts of in World Cups zou het wel kunnen. Bij de alpine sporten speelt dat niet omdat je nu eenmaal niet binnen kunt afdalen en je kunt 2 runs houden om eventuele wisselende omstandigheden te compenseren. Stel dat in 2010 het schaatsen buiten was. Mark Tuitert, in de vorm van zijn leven, mist op 0.05 sec het goud omdat hij tijdens zijn race een windvlaag tegen krijgt. Weg bekroning op de carrière, weg eeuwige roem.
    Enerzijds proef ik de hang naar de sfeer van de jaren 70 en 80. Anderzijds ga je voorbij aan de (technologische) vooruitgang en de grotere belangen van daarna.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Deze reactie staat symbool voor de verkeerde afslag die ergens in de schaatssport ooit genomen is. Tegenwoordig streven we in het schaatsen naar volledig steriele omstandigheden. Iedereen rijdt zijn ritje, dan passen we een luchtdrukcorrectie toe en zo kunnen we alle tijden in een heel seizoen met elkaar vergelijken. Dat is echt flauwekul, volledig steriel krijg je het nooit. Dan zou je ook nog een ijstemperatuurcorrectie, luchttemperatuurcorrectie, stayerkruisingcorrectie, thuisvoordeelcorrectie en allerlei andere correcties moeten toepassen.

    Natuurlijk is het van belang dat een wedstrijd geen loterij is, maar als je kijkt naar de meest recente wedstrijden op buitenijs, dan heb ik niet het idee dat de omstandigheden daar invloed hebben gehad op de uiteindelijke winnaar. Die verhalen over windvlagen en plotselinge sneeuwstormen die uit het niets opduiken zijn vooral bangmakerij, dat zal echt zelden invloed hebben op de uitkomst van een wedstrijd.

    In het streven naar laboratoriumwedstrijden is het schaatsen al veel toeschouwers kwijtgeraakt, het grote publiek houdt nou eenmaal niet van dat super steriele gebeuren.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Heb je de beelden van Albertville gezien? De omstandigheden bij rustig winterweer (meestal hoge luchtdruk/ weinig wind) vind ik gelijk en dan is schaatsen buiten een feest. Voorbeelden: Inzell WK 1986 en 1996, Davos (jaarlijkse wedstrijden) en Oslo WK 1979. Recentelijk Collalbo EK 2007.

    Slechte voorbeelden: EK 2012 Boedapest 1e dag (windkracht 4-5), World Cup in Inzell 2005 ofzo in de sneeuwstorm, WK 1988 Alma Ata (zon maakt het ijs boterzacht en aan het eind van de dag weer harder)
    Laatst bewerkt: 20 aug 2017
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    In Boedapest stonden uiteindelijk Kramer, Blokhuijsen, Bokko, Sablikova, Pechstein en Wüst op het eindpodium. Dat zijn toch schaatsers die wel eens vaker op het eindpodium hebben gestaan. Inzell 2005 is een extreem voorbeeld. In zo'n situatie kun je natuurlijk altijd een wedstrijd stil leggen wanneer het echt gevaarlijk wordt, dat gebeurt in andere sporten ook wel eens.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    De OS zijn intussen zo belangrijk geworden dat het echt niet meer kan om buiten te rijden. De kans op ongelijke omstandigheden voor de schaatsers is wel reëel en je zou als sporter daar dan maar net de pech van hebben. Dan heb je wel vier jaar voor Jan met de korte achternaam getraind. Binnen heb je nu eenmaal gelijkere omstandigheden. De uitspraak van @Hakkie2 dat sporters niet meer voor hun sport leven maar alleen voor cijfertjes vind ik dan ook nergens op slaan. Ze doen juist alles voor hun sport en de OS zijn nu eenmaal het belangrijkste. Dan moet je niet continu op buienradar hoeven te kijken of die ene bui precies tijdens jouw rit voorbij komt.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dan stel ik voor om Parijs-Roubaix voortaan op vibrerende hometrainers te rijden. Je zou maar je sleutelbeen breken doordat je moet uitwijken voor een remmende voorganger. Heb je weken lang voor Jan met de korte achternaam getraind.
    proeme vindt dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als schaatser zou ik bij een OS buiten de keiharde garantie willen hebben dat bij wisselend weer er later gereden wordt. Probleem dat je dan krijgt is dat je in de knoop komt met het volgeplande TV schema. Grote kans er dan van hogerhand wordt geeist dat de wedstrijd toch gereden moet worden want commercie. En wie bepaald er wat wisselend weer is...

    Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Bij tennis worden wedstrijden zo vaak stilgelegd bij regen, ook in Rio gebeurde dat. Atleten hebben in zo'n situatie niets in te brengen, de wedstrijdleiding beslist.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ja regen is een no-go bij tennis. Bij het inlinen op de piste rijden ze ook niet bij de regen. Bij schaatsen ligt dat anders omdat bij meer wind, regen of sneeuw niet meteen de veiligheid in gevaar is. Daarom moet je dus duidelijke regels opstellen.

    Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
  15. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dat is een kromme vergelijking. In een wielerwedstrijd start iedereen tegelijk en als je niet wilt vallen door je voorganger dan moet je voorin rijden. Bij schaatsen ben je afhankelijk van de loting en heb je geen enkele invloed op slechtere of betere omstandigheden. Blijft natuurlijk klote voor degene die in Parijs-Roubaix valt vanwege zijn voorganger.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    EK 2012 in Boedapest was geweldig. Wie gaat er het best met de omstandigheden om. Perfect!
    proeme vindt dit leuk.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Bij skiën zijn ook op de OS vaak wisselende omstandigheden. Aan het eind van een afdaling of slalom kun je nauwelijks meer naar beneden. Toch is dat een grotere sport dan schaatsen. Waarschijnlijk juist vanwege dat buiten zijn.

    Schaatsen is de enige sport die zo steriel is. Ik heb al honderden keren een windvlaag of mistflard langs zien komen bij biathlon waardoor schieten onmogelijk werd. Maar ik heb daar nog nooit een biathleet over horen klagen, dat hoort er gewoon bij. Maar schaatsen is tot een sport geworden waar je aan de hand van wat metertjes kan zeggen wie er wint, helaas. Geen heldhaftige sport meer.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Natuurlijk moeten er regels zijn. Die zijn er ook, want er is wel eens een wereldbeker geschrapt vanwege het weer. Die regels moeten dan misschien duidelijker en je moet misschien 2 of 3 dagen uitloop hebben aan het eind van de OS. Net als bij de ski en schansspring onderdelen, daar is dat nu ook al het geval en dat is geen probleem voor welke tv uitzending dan ook.
  19. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ach er zijn toch iedere Olympische Spelen sporten die in het organiserende land 0 populariteit hebben. Voor Zuid-Korea is schaatsen in 2018 juist echt een kans op medailles voor het thuisland. Ik heb niet gehoord dat dit reden is om andere kleine sporten te schrappen. Dat is toch ook niet gebeurd voor het hockeytoernooi, waar in Athene, Rio de Janeiro en straks Tokyo, Parijs en Los Angeles ook vrijwel geen locals interesse in hebben.

    Als we ons nu al druk moeten maken over eventuele Winterspelen in 2026 in Innsbruck, dan kunnen we wel heel veel topics bedenken. Hebben de Oostenrijkers geen mooie ruime hal nodig, als Vanessa Herzog in Peking de 500m, 1000m en massastart heeft gewonnen? Of heet Herzog dan al weel anders?
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Daar heb je natuurlijk een punt, ik hoop nu gewoon dat Oostenrijk het niet gaat winnen. Ondanks dat het een prachtig land en een schitterend gebied is.

Deel Deze Pagina