Opzet WK vanaf 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 27 mrt 2019.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Je concurreert juist niet - er is namelijk geen ISU WK (in de oneven jaren)
  2. sysya

    sysya Well-Known Member

    Helemaal niet waar Buitenlandse schaatsers kwalificeren zich ook gewoon op nk's hoe denk je anders dat zij zich in het huidige systeem plaatsen voor wedstrijden? Hoe is het voor een 1500 meter specialist nu anders dan? Die rijden nu om het jaar een ek afstanden en elke jaar een wb finale, dat zijn de enige twee wedstrijden die ze in mijn overzicht niet zouden rijden. De kalender is nauwelijks veranderd, de timing is ietwat anders en ik heb de ek's en wb finale eruit gehaald. Het EK afstanden werd sowieso al niet serieus genomen door de echte toppers en de wb finale ook niet. Voor de echte specialist veranderd er dus helemaal niet veel.

    Edit: Desnoods plak je er nog een wb tussen zodat je niet een gat hebt van 2,5 maand, hoewel een echte specialist dat nu ook heeft dus nogmaals er veranderd helemaal niet veel in mijn voorstel kalender.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Je beseft dat er buitenlanden zijn waar niet of nauwelijks wordt geschaatst in wedstrijdverband? Komend seizoen is er hopelijk een Britse in de WB, gaat die het Britse NK rijden? En de nieuwe Contin heeft het vast druk met de Franse kalender...

    Je hebt 2 WBs en een EK geschrapt, dat is meer dan 1/3e van de kalender van iemand zonder nationale wedstrijden.
  4. sysya

    sysya Well-Known Member

    Maar moet je dan de kalender maar volpompen voor die paar schaatsers die geen nationale wedstrijden hebben? Hoezo is het wel eerlijk om schaatsers die wel die kwalificatie eisen in eigen land hebben al die wedstrijden te laten rijden puur om die anderen te voorzien van competitie? Er zijn schaatsers die eigenlijk niet eens het geld hebben om een wb te rijden, omdat ze zelf moeten betalen, hebben die echt baat bij een wb in nagano?

    Je kunt best nog een extra wb organiseren in de 2e week van februari (dus voor het wk afstanden) voor die paar schaatsers zonder nk's, maar meer is echt niet nodig. Dan leveren de schaatsers zonder nk's 1 wb in en de ek's, maar de ek's geldt dan voor elke schaatser.

    Dan wordt dit dus het overzicht

    November 2e en 3e week wb's (bijv. Heerenveen en Inzel of Berlijn en Tomaszow Mazowiecki)
    December 1e en 2e week wb's (Bijv. Calgary en SLC of Tommakomai en Obihiro)
    de twee wb's in dezelfde maand vinden plaats in dezelfde tijdzones (of een maximum aantal uren verschil) met een vooraf bepaald maximum aan reistijd (dus niet Astana-Nagano)!
    2e week januari WK sprint of allround
    4e week januari WK sprint of allround
    2e week februari wb #5
    4e week februari WK afstanden

    Dan hebben de specialisten en rijders zonder nk's nog een internationale wedstrijd voor het wk afstanden, maar je gaat andere schaatsers niet onnodig opzadelen met een belachelijk drukke kalender.
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2019
    VorstM vindt dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Waarom geen wedstrijden in maart? Op deze manier maak je het seizoen wel heel erg kort.
  6. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het scheelt maar 1 week met de echte kalender voor volgend jaar. Het seizoen is volgend jaar op 8 maart afgelopen, ik kort dat een week in vanwege die belachelijke wb finale die in dat weekend plaats vindt. Voor de meeste schaatsers is het seizoen volgend jaar dus sowieso in februari afgelopen omdat ze de wb finale niet gaan rijden. Ik vind een feestelijke afsluiting van het seizoen in de eerste week van maart een prima idee, maar dan dus niet in de vorm van een wb finale.

    Edit: Nog even gecheckt de echte kalender begint op 15 november en eindigt op 8 maart, die van mij begint op 15 november en eindigt op 1 maart.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het voorstel van @Mjøsaman lijkt op het eerste gezicht wat ver gezocht. Daarom even wat uitgewerkt: als basis neem ik de uitslag van de kwalificaties voor de WK allround en sprint zoals die via de World Cups tot stand kwam. Bij de heren zou Peter Michael zich er eenvoudig tussen rijden door een 1500m te rijden. Dan is hij meteen geplaatst voor de 5km.
    Deze lijsten heb ik aangevuld met per afstand de beste 4 in de eindstand van de World Cup. De 5 km geschoond, voor de 10 km neem ik de winnaar van de B groep (tijd snelste) plus beste 3 van de A groep. Dit geeft onderstaande lijsten, in het rood de beste afvallers:

    WK_gezamenlijk_allround.jpg

    WK_gezamenlijk_sprint.jpg

    Kijk je naar de uitslagen van de WK afstanden, dan heb je iig iedereen die top 5 reed. Knelpunt wat ik zie is dat de allrounders met kansen op de 1500m en 10 km (Pedersen, Roest, Kramer) in het nadeel zijn bij een allround toernooi binnen 48 uur.
    Als oplossing zou je er dan een rustdag tussen moeten plannen.
    Mjøsaman en EenBrabander vinden dit leuk.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Leg mij eens uit: waarom mag de kalender maar 3,5 maand duren? Dat is heel erg weinig.

    Bij veel sporten zie je juist dat er een hele hoop wedstrijden zijn waarbij niet alle toppers komen. Ronderenners rijden de meeste Klassiekers niet, tennissers kunnen niet alle vier de Grand Slams spelen en bij de atletiek loopt de wereldkampioen meestal niet alle Diamond League wedstrijden.

    Als we nou eens af gaan van het idee dat iedere topper alle topwedstrijden MOET rijden, dan kunnen we een veel bredere kalender maken.
    VorstM vindt dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat is de slim opgezette ISU-val.
    1. Organiseer minder 10kms
    2. Laat minder mensen aan de 10km meedoen
    3. Constateer dat minder schaatsers zich erop focussen
    4. Beschouw dat als argument op de afstand dan maar helemaal af te schaffen
    5. ???
    6 Profit? Nee, die meme werkt hier dus niet.
    Eagle en VorstM vinden dit leuk.
  10. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik hoef niet perse minder wedstrijden, maar dat wil de Isu, ik kan wel een kalender maken met 3 ek's en 3 wk's elk jaar, maar dat gaat toch nooit gebeuren. Het aantal maanden dat ik heb genomen is hetzelfde als dat de ISU volgend jaar heeft genomen. Ik wil wel speciaal voor jou een 5 maanden durend seizoen in elkaar zetten, maar erg realistisch is dat niet.

    Ik hoef ook niet perse wedstrijden waar alleen maar toppers komen, maar ik vind niet dat je wedstrijden moet gaan houden die niemand wil rijden (zoals talloze wb's in hutjekutjeveen waar je 26 uur voor moet reizen om er uberhaupt te komen en waar de tribunes leeg zijn).
  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    je noemt geld al, en dat is best een probleem, maar anders zou ik zeggen: elk weekend ergens een WB. Heb je niet elke week de toppers, maar welke elke week wedstrijden. Is in ander sporten ook zo, zoals @EenBrabander hierboven al zei. Maak je een puntentelling waarbij de beste zoveel resultaten meetellen, zodat schaatsers ook even kunnen trainen als ze dat willen. Waarbij je dat natuurlijk zo kiest dat schaatsers ook weer niet té veel wedstrijden kunnen laten lopen.

    En dan kun je misschien een paar klassiekers creëren. Jaarlijks naar Baselga de Piné bijvoorbeeld. De Inzell Classic. De Time Trials in Salt Lake. Sven Kamer Classic in Heerenveen of Samurai Classic in Tomakomai.
    Of jaarlijks naar een natuurijs-400m-baan op de Weissensee. Of jaarlijks naar de tijdelijk aangelegde baan onder de Eiffeltoren. Verzin het maar. Zou mooi zijn als er dergelijke klassiekers ontstaan waar je gewoon voor het eergevoel mee wilt doen.


    Ok, bedtijd. Kan ik daar verder dromen :)
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Als je elke week een wb doet dan is het toch gewoon een trainingswedstrijd? Sowieso heb ik juist vernomen dat de ISU vrij veel moeite heeft met het vullen van de huidige wb kalender, wie gaan al die wb's organiseren?

    Idee van de klassiekers is heel leuk, ik zou dat bijvoorbeeld als seizoensafsluiting zien na het wk afstanden. Dus niet een wb finale, maar een rondje om de Eiffeltoren
  13. sysya

    sysya Well-Known Member

    Een rustdag is dan niet genoeg. In het voorbeeld van Mjøsaman moet je twee volledige allround en sprint kampioenschappen rijden (kwalificatie + finale) en finales voor alle individuele afstanden. Roest gaat echt niet in een week 2 allround toernooien, 1500/5km/10km en de TP rijden. En je hebt bij de vrouwen dan het bijkomende probleem dat de dames die de midden afstanden rijden niet de combi van 1000 en 1500/3km kunnen rijden omdat de kwalificatie van de 1000 via het sprint kwalificatie toernooi zou gaan.
    Dan zou je al op dit schema uitkomen:

    Maandag en dinsdag kwalificatie allround
    Woensdag en donderdag kwalificatie sprint (alleen dan kan een middenlange afstand rijdster in principe beide kwalificatie toernooien rijden)
    Vrijdag, zaterdag en zondag de individuele finale afstanden
    Maandag de team onderdelen
    Dinsdag en woensdag de finales allround en sprint (ook hiervoor geldt dat je dan dus niet zowel sprint als allround kan rijden dus eigenlijk moet je nog een donderdag en vrijdag er bij nemen om de twee toernooien op 4 verschillende dagen te organiseren)

    *de kwalificatie allround en sprint dienen dan dus ook als kwalificatie voor de individuele afstanden. Schaatsers kunnen kiezen om een volledig toernooi te rijden en zich proberen te plaatsen voor de finale allround/sprint of ze kunnen kiezen om maar een paar afstanden te rijden en zich te plaatsen voor de individuele afstand finales. Combi kan natuurlijk ook.

    Noem mij pessimistisch maar ik denk niet dat je hier het allrounden mee redt, je krijgt alleen een aantal compleet uitgeputte schaatsers aan de start van de finale allround en in mindere mate sprint. Ook maak je het onmogelijk voor schaatsers om sprint en allround te rijden, ze zullen dus moeten kiezen of ze moeten 2 sprint en 2 allround toernooien in 1 week rijden. Persoonlijk zie ik nog eerder de paashaas de baan ontdooien, zijn paaseieren verstoppen, de baan weer bevriezen en vervolgens Hilbert van der Duim struikelen over een ontdooid paasei dan dat een schaatser al die toernooien gaat rijden.
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2019
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    1 klassieker kan natuurlijk als seizoensafsluiter. Meerdere klassiekers per jaar zou nog mooier zijn. De Hahnenkammrennen bij het skiën is ook "gewoon" een WB.

    Organisatie, en met name het daarbij horende geld, dat is inderdaad een probleem. Dat gaf ik dan ook in mijn eerste halve zin al aan. Het zal dus bij dromen blijven.
  15. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Maar het schaatsen heeft al een klassieker! Het WK Allround is 20 jaar ouder dan de Ronde van Vlaanderen, 10 jaar ouder dan de Tour de France, 16 jaar ouder dan de Elfstedentocht, 60 jaar ouder dan de Vierschansentoernee, 37 jaar ouder dan het WK voetbal en 3 jaar ouder dan de moderne Olympische Spelen. Waarom zoeken naar een nieuwe klassieker als je er al één hebt?
    mi vindt dit leuk.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Nee, dat is mijn voorstel niet. Dat heeft iemand anders er van gemaakt. Mijn voorstel is dat, als er dan zonodig 1 WK moet komen, dat het een allround-WK is waarbij op elke afstand een zeer beperkt aantal specialisten aanschuift om zodoende een wereldkampioen per afstand uit te kunnen roepen.
    Bijkomend financieel voordeel is dat er veel minder schaatsers zich voor zo'n WK plaatsen en het dus ook minder kost. Als je de kwalificaties voor zo'n WK ook op een zelfde manier via de wereldbekers laat lopen (dus voorrang voor degenen die zowel 1500 als 5000 rijden), zal dat ook leiden tot minder schaatsers die de wereld overvliegen.

    Sprint is analoog.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    ohja, het heeft ook wel dezelfde status als al jouw voorbeelden. Nou, dan zijn we klaar toch? Waarom hebben we dit topic dan eigenlijk?
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Fijn dat je dat hebt uitgezocht. Ik zie het wel voor me. Ik zou op elke afstand maar 1 specialist per land toelaten, maar dat zijn details.
  19. sysya

    sysya Well-Known Member

    Hoe wil je dat doen met de huidige schaatsers? Dan moet je of allround zijn of de beste in de wb op een afstand. En hoe zit het met de 500 meter, die wordt ook in het allrounden gereden, krijgen we dan een wereldkampioen 500 meter die met een 36'er wint of een paar specialisten die bij voorbaat al gewonnen hebben omdat de allrounders geen schijn van kans maken? Je bent dan als allrounder toch altijd in het nadeel als jij een heel toernooi rijdt en de specialisten maar 1 afstand.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik heb even zitten denken of een WK week haalbaar is


    Zaterdag: 3000m dames, 5000m heren, 1000m (m/v)
    Zondag: 1500m (m/v), 500m (m/v), Massastart (m/v)
    Maandag: rustdag
    Dinsdag: dag 1 WK Allround
    Woensdag: dag 2 WK allround
    Donderdag: rustdag (ISU vergadering, net als bij het wielrennen?)
    Vrijdag: dag 1 WK sprint
    Zaterdag: TeamPursuit (m/v), dag 2 WK sprint
    Zondag: Teamsprint (m/v), 10km heren, 5km dames


    Volgens mij heb je zo een prima, weinig botsend programma. Enige waar het kan botsen zijn dames als Takagi die overal aan mee wil doen, maar die heeft daar nu ook al regelmatig last van.

Deel Deze Pagina