Lekker gezellig bij BAM

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 8 nov 2010.

  1. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Bam pakt 7 van de 10 WB-tickets op de lange afstanden bij de mannen. Het moet dus wel erg gezellig zijn BAM. Tijd voor een topic. Afgelopen zaterdag stond er een zeer mooi stuk in de Volkskrant over de sfeer bij BAM. De stelling dat het er hard aan toegaat en dat het echte bikkels betreft is een understatement.

  2. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik ben echt een sucker voor de underdog, maar als je dan ook nog bevestigd ziet, dat ze echt tegengewerkt worden.. wie laat ze nou op publieksuren trainen in thialf? toch van de zotten...? ik heb alleen maar respect hiervoor, al vind ik wel, dat ze dan ook onvoorwaarlijk voor langebaan moeten gaan.. dus als het strax heel streng gaat vriezen en er natuurijsgeschaats kan worden in een world cup weekend.. wat dan..?
  3. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Het antwoord is simpel, dan gaat natuurijs voor. Bob de Jong heeft zelfs al laten weten dat hij het WK wil laten schieten voor een wedstrijd op natuurijs:

  4. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    De beste ploeg van dit moment in Nederland. Ze hebben maar liefst vier of vijf verschillende schaatsers aan de start staan. Van mij mogen ze ook Marathons erbij gaan doen. Dit seizoen is het eerste deel van de worldcup niet heel erg belangrijk en mensen als Jan Blokhuisen krijgen per maand aan salaris al meer dan het prijzengeld van de worldcup.
  5. Zavo

    Zavo New Member

    Heel knap van deze ploeg. Maar om de discussie erin te houden zal ik even advocaat van de duivel spelen:

    * Van de tijden op de 5000m ligt de internationale top niet echt wakker.

    * Ik heb nog nooit een marathonrijder hard zien rijden als het er echt om ging op een belangrijke langebaan-wedstrijd. Het probleem is dat de enige wedstrijd waar ze kans zouden maken (WK afstanden) pas helemaal aan het eind van het seizoen is. Hebben die schaatsers, die het hele seizoen én marathons én langebaan én misschien nog op natuurijs rijden, dan nog kans op een medaille of zijn ze dan al gesloopt?
  6. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik weet niet hoor. Vergelijk de gereden tijden in het voorseizoen maar eens:

    1. Kuck: 6.22 (Milwaukee)
    2. Bokko 6.26 (Hamar)
    3. Skobrev 6.24 (Kolomna)
    4. Davis: 6.27 (Milwaukee)
    5. Lee 6.39 (Seoul)
    6. Fabris 6.29 (Baselga)

    I zou zeggen dat de eerste drie tijden te vergelijken zijn met de tijden van de top van het NK. De vierde tijd is iets slechter. De vijfde tijd is beduidend slechter. En de zesde tijd is iets beter dan de NK top aangezien Baselga niet bepaald een snelle baan is.
  7. bandabou

    bandabou Member

    Leuk zo die quasi amateurtjes. Alleen inderdaad...ze zullen natuurijs nooit opgeven voor een wk ofzo.
  8. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Het zijn een beetje reacties die ik van het voetbal ken:
    De (klassieke) top drie wordt beoordeeld op hun slechte wedstrijden;
    de rest wordt beoordeeld op die ene goede wedstrijd. (die slechte valt nl niet op.)

    Voor het gehele langebaanpeloton is het NK begin November een eerste piekje, de marathonners pieken veel minder en moeten het gehele jaar goed zijn. Zij zijn dus nu wat verder in hun seizoensopbouw. Al zijn de 13.08 en 13.11 goede tijden, maar de 12.59 is beter.

    Als ik zelf eens op de baan ben valt het me wel op dat schaatsers weinig omvang maken. Vaak is de nadruk technisch.
    Van andere sporten (lopen, zwemmen en fietsen) weet ik dat er een enorme focus is op veel omvang. Zoveel dat dit qua ijstijd moeilijk te kopieren is. Maar eigenlijk weet ik hier te weinig van, dus laat ik me graag eens bijpraten hoe een training qua omvang eruit ziet. Maar ik krijg de indruk dat de Bamploeg meer omvang traint, en dat dat helemaal zo gek nog niet is.
  9. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Dat vind ik dus ook! Leuk dat die marathonschaatsers meedoen aan een NK Afstanden en zich plaatsen voor de worldcups, maar ik denk dat beide disciplines binnen het schaatsen zo wel erg in elkaar gaan overlopen. En dat er, als er straks keuzes moeten worden gemaakt, het marathonschaatsen dan toch de voorrang krijgt.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het valt allemaal wel mee met wedstrijden die ze missen. Misschien eind januari in Moskou en SLC midden februari. Maar misschien laten ze die Alternatieve op de Weissensee ook wel schieten. En je kunt ze natuurlijk niet verplichten om bepaalde wedstrijden te rijden. TVM of Control sloeg ook wel wedstrijden over die niet in hun planning pasten.
  11. HA01761

    HA01761 Active Member

    Interessante vraag.
    Zou het kunnen dat Koreaans shorttrackers ook meer omvang trainen op het ijs?
  12. xRedStar

    xRedStar New Member

    Zij trainen echt niet op het publieksuur, ze kunnen en mogen gewoon trainen op de topsporturen!!
  13. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Nu waarschijnlijk wel ja, niet in de aanloop naar het NK:

  14. Mazter

    Mazter New Member

    Deze ploeg schijnt een beetje op het wij tegen zij gevoel te teren. Marathon tegen langebaan, het groen van TVM tegen het andere groen. Het zou me niet echt verbazen dat het trainen tijdens publieksuren gewoon een administratieve fout van de BAM-ploeg zelf was maar optimaal werd benut door Anema. Ze hadden bij de Volkskrant in ieder geval de KNSB om wederhoor kunnen vragen. Maar goed, het is ook meer een halleluja stukje dan een journalistieke hoogstandje.
  15. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zeker een interessante vraag. Dit weekeinde was het toch wel bizar om te zien hoe een voormalig stayertalent als Boris Kucsmirak, met zijn geweldige techniek, een 5km gewoon niet volhoudt en in de laatste rondes voorbij wordt gevlogen door Jouke Hoogeveen die pas sinds zijn 25-ste ofzo op schaatsen staat, verouderde schaatsen heeft, naast het schaatsen gewoon werkt, een techniek heeft die er niet uitziet, bij de start al dertig meter verliest, en simpelweg nog niet 10% van het talent van Kucsmirak heeft. Dat zegt veel over het marathonschaatsen.

    Als je vergelijkt met wielrennen dan is er daar niemand die zich richt op tijdrijden zonder ook koersen van 200km en meer te rijden. Mensen zeggen hier dat de BAM-mers geen keuze maken. Maar de combi marathon met 5 en 10 km is misschien wel veel logischer dan combinatie allrounden met 5 en 10km die OldeHeuvel, Bloemen, Blokhuijsen, Verweij, Kramer etc. maken. Dus misschien zijn zij wel degene een keuze moeten maken.
  16. huit

    huit Member

    Hoe kun je nou na een opsomming van de ongelooflijke feiten over het fenomeen Jouke Hoogeveen concluderen dat ie 'simpelweg' weinig talent heeft? Sinds hij op schaatsen staat is het toch overduidelijk een wondertalent?
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Je hebt gelijk, ik druk me verkeerd uit. Jouke heeft zeker talent. Ik bedoel het contrast aan te geven met Kucsmirak die al vanaf zijn veertiende supertijden rijdt en door iedereen gevolgd wordt en daarnaast precies schaatst zoals het in de boekjes staat opgeschreven. En bij Jouke ziet het allemaal erg ongepolijst uit natuurlijk, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij geen talent heeft.
  18. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Dat is wat ik bedoel. Ik zie (zag) schaatsers met name temporondjes maken, of een (één ) bochtje snel lopen. Fysiologisch heeft dat niks met een 10 km te maken. (als technische trainingsvorm laat ik t nu even buiten beschouwing).
    De 10 km individueel of 40 km in peloton is qua training sterk vergelijkbaar. De duurtrainingen moeten zeker uit 2-2,5 uur bestaan. Op het ijs is dat ivm ijstijd al nauweljks denkbaar. Qua intervallen heb je de lange en de korte intervallen: voor een 13 min. zou ik de korte intervallen op 40-60 seconden houden, misschien voor t gemak een rondje. Korter hoeft echt niet. Langere intervallen het dubbele. Krachttraining is voor deze duur fysiologisch niet heel onmisbaar, om de schaatstechniek goed te kunnen (blijven) uitvoeren is wat rompstabiliteit nodig. Dus ook hier kan ik het verhaal Anema prima plaatsen.
    Met het oog op het achterblijven van NL op de langere afstand, zeker bij de dames, is dus de vraag:
    Doet de BAM-ploeg het zo goed, of doen de anderen het minder.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Er is bij de marathondames geen ploeg zoals BAM met veel temporijders. Bovendien hebben de meeste herenploegen 5 man. De meeste damesploegen 4, maar meestal minder dames.
    Bij de langebaan schaatsers is het gat wat Verheyen en Groenewold nalaten best wel groot. Blokhuijsen en Verweij bij de heren zullen dat in de toekomst moeten opvullen. Bij de dames heb je de pech dat Wüst geen onnodige 5 km's wil rijden. Het is dus wachten op de doorbraak van jong talent als Schouten en Nauta.
  20. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Daar refereerde ik ook aan, ook de KNSB riep verontrust dat er geen dames op de langere afstanden zijn. Terwijl juist bij hen die afstand nog niet eens zo lang is. Het succes van de BAM-ploeg met andere trainingsuitganspunten zou best wel eens zijn oorzaak kunnen hebben in het feit dat er in de opleiding en training niet genoeg aandacht is voor de specifieke eisen die een duurprestatie vraagt. Zou kunnen, en lijkt, want het is wellicht nog wat prematuur allemaal.

    Wil de KNSB ook talenten voor de lange afstand opleiden (wil zij dat wel ?), dan ligt er hier dus een aandachtspunt. Hierbij denk ik ook aan het feit dat bij de jeugd nog kortere afstanden gereden worden. Hiermee selecteer je steeds weer de talenten voor kortere afstanden. Omdat schaatsen daarbij een sport is waar faciliteiten erg van belang zijn, krijgt talent voor de lange afstand minder kansen.

    Kan iemand mij in een notedop vertellen wat een schaatser in een gemiddelde trainingsweek doet ?

Deel Deze Pagina