biomechanica van het schaatsen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door schaatsbart, 1 mrt 2013.

  1. schaatsbart

    schaatsbart Member

  2. walrus

    walrus Member

    Er valt zo veel informatie te halen vanaf het internet over schaatsen. Maar tegelijkertijd zitten er nog hele grote gaten in onze kennis over het schaatsen. Dat is ook de reden van veel misverstanden en mythes over het schaatsen. Bij gebrek aan kennis zetten de fabeltjes over schaatsen telkens weer enthousiaste schaatsers op het verkeerde been. Gelukkig zijn er genoeg schaatsers die hun licht kunnen laten schijnen over zaken die te maken hebben met biomechanica, begingswetenschappen, natuurkunde van het schaatsen of voedingskunde. Als je bedoeling met dit forum is meer vanuit die hoek het schaatsen te bekijken dan kan ik dat van harte toejuichen. Mijn ondersteuning heb je.
  3. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Hoi walrus,
    Mooi dat je daar zo overdenkt! Ik geloof zeker dat belangstelling voor biomechanica, een reuze hulp kan zijn, om het waarom van de beweging, de krachten alswel de schaatshouding beter te leren begrijpen.
    Ook psychologisch, of mischien beter mentaal, kan het helpen om je eigen weg erin te vinden, in de eisen en idealen die je jezelf oplegd, of op laat leggen; met een voldoende vermogen om te onderzoeken en zo je wilt veranderingen aan te brengen op eigen inzicht, en zonodig terug te draaien.
    beetje inzicht is denk ik belangrijk voor de serieuzere sportbeoefenaar(schaatser), omdat de belasting en krachten op je lichaam toenemen, en t gevaar van zaken als compensatie ontstaan; overbelasting en blessures, gek genoeg komt dit juist meer voor bij meer dan gemiddelde sporters, eigenlijk ook logisch.
    Voor mij is t goed en t werkt, heb een beter besef waar ik mee bezig ben, en laat me niet leiden door t al te hard streven naar pr,s. Moet wel zeggen dat ik geen wedstrijdrijder ben, dus heb ik t makkelijker.
    Ik heb zelf geen bedoelingen met t forum, meer dan mijn bijdrage te leveren, en t is leuk om ervaringen te delen.
    Wat mij betreft mag er wel wat meer structuur komen, in het onderdeel techniek en training; zoals het verzamelen van stickies, te rubriceren, in gradaties van verschillende nivo,s; dat zou mischien wat makkelijker zoeken zijn; een soort van gids zeg maar!
    Maar dat is aan de mods!
  4. walrus

    walrus Member

    Bijna 9 maanden is er bij dit onderwerp geen bericht verschenen. Toch is dit een bijzonder belangrijk topic. Veel schaatsers begrijpen de achtergrond van het schaatsen niet en zijn daarom niet in staat hun techniek te verbeteren. Ze proberen lichaamsdelen en gewrichten in te schakelen die alleen invloed hebben op de onderlinge bewegingen van lichaamsdelen maar niet op het lichaam als geheel. In plaats van een verbetering treedt er dan een verslechtering op omdat ze slechte gewoonten aanleren die later heel moeilijk af te leren zijn.
    In dit bericht wilde het meest elementaire van het schaatsen aan de orde stellen: DE schaatskracht (let wel: enkelvoud).


    Ervaar de schaatskracht.

    Er wordt in veel berichten gesproken over het voelen en opbouwen van de druk. In de biomechanica spreken we over kracht ipv druk. De schaatskracht kun je zelf op een eenvoudige manier ervaren door zelf wat eenvoudige proefjes uit te voeren. Daarvoor is het nodig dat iemand je aan (bijv.) je rechterhand kan vasthouden. Als met je noren op de ijshockeybaan mag komen kun je jezelf ook vasthouden aan de boarding.
    Proefje 1: - Ga ca. 20 cm door je knieën en ga precies boven je rechter schaats staan zodat je in balans bent. Je linker schaats moet zonder moeite van het ijs nemen. Niet op je partner of de boarding leunen, maar alleen laten helpen je balans te bewaren. Ga nu met je rechter schaats van voor naar achter over het ijs. Probeer te voelen wat het effect van deze beweging op je lichaam is.
    Proefje 2: - Ga weer ca. 20 cm door je knieën zoals bij proefje 1. Neem je linker schaats van het ijs en "kantel" je lichaam om je rechter schaats naar links. Zorg dat je schouders en hoofd op dezelfde hoogte blijven als in het begin. Strek je rechterbeen helemaal uit. Let nu goed op de kracht in je rechterbeen en de kracht in je rechterarm waarmee je je vasthoud.
    Proefje 3: - Ga nu ca. 50 cm door je knieën zoals bij proefje 1. Neem je linker schaats van het ijs en "kantel" je lichaam om je rechter schaats naar links. Zorg dat je schouders en hoofd op dezelfde hoogte blijven als in het begin. Strek je rechterbeen weer helemaal uit. Let weer goed op de kracht in je rechterbeen en de kracht in je rechterarm waarmee je je vasthoud.
    Proefje 4: - Ga nu zo diep mogelijk door je knieën . Strek je rechterbeen helemaal uit. Let ook nu weer goed op de kracht in je rechterbeen en de kracht in je rechterarm waarmee je je vasthoud.

    Ik hoop dat jullie de moeite willen nemen deze proefjes voor jezelf uit te voeren. Als je dan je bevindingen ook nog op dit topic met mij en anderen wilt delen zal ik een volgende keer meer op de mechanische (dynamische) kant in gaan.

    Harold
    Laatst bewerkt: 9 jan 2014
    Tsuki vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina