Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

  1. mi

    mi Well-Known Member

    Eens voor nu hoor. Maar over jaar of twee? De Olympische cyclus is nog lang en het lijkt er niet op alsof de KNSB komend seizoen veel effort hierin gaat steken.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat had waarschijnlijk te maken met het aanwijzen van de WK gangers. Anders zou de SCL daarover moeten beslissen. Ik verwacht dat we nu in een zelfde situatie terechtkomen. Dit betekent dat ik verwacht dat de selecties voor de onderdelen volgens ploeglijnen gaat verlopen, tenzij men echt iemand van een andere ploeg erbij wil hebben. Wat ik gezien de samenstelling van de merkenploegen niet verwacht. Denk dat de schaatsers die buiten de eerste selecties vallen van deze situatie uit het verleden leren en zich niet meer zo makkelijk beschikbaar gaan stellen voor het geval de A selectie op een onderdeel niet inzetbaar is omdat zij dan de schuld gaan krijgen van een minder optreden. Daarmee zouden ze de bal terugkaatsen naar de KNSB. Overigens heeft de KNSB komend seizoen geluk dat het WK pas begin maart is, dus 3 weken meer om niets te hoeven doen...
    Lorca vindt dit leuk.
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Tja, we hebben niet veel gehoord over de evaluatie van de OS door de KNSB, behalve het ontslag van Jan Coopmans. Maar goed die had ook een rotklus, omdat op papier de ploegenachtervolging heeeeeeeel belangrijk was, maar in de praktijk dus niet. Niet voor de ploegen, niet voor de uitverkoren rijders van Jumbo en ook niet voor de selectiecommissie, die zelf maar aan het puzzelen sloeg.
    Dat is een puzzel die eerst opgelost moet worden. Waarbij het realistische scenario is om gewoon te erkennen dat de ploegenachtervolging géén prioriteit heeft en dat individuele belangen van schaatsers voorgaan.
    In dat geval is het vrij simpel om aan het begin van het seizoen een drietal aan te wijzen. Die mogen vervolgens zelf bepalen hoe ze het seizoen indelen, wie ze als tactische coach vragen en wie ze als vervangers willen opstellen als ze zelf geen zin hebben.
    En hoe mooi zou dat zijn als dat aanwijzen gebeurt zoals we dat bij de andere onderdelen ook doen: door daar een selectiewedstrijd van te maken. Schaatsers mogen zelf een trio samenstellen en laat ze maar er om rijden. Een NK ploegenachtervolging dus.

    Voor de massastart kan dat misschien ook wel. Alleen niet in 1 selectiewedstrijd, maar in een stuk of 4,5, en gewoon de bovenste 2 uit het klassementje sturen naar de wereldbekers.

    In januari is er vervolgens tijd genoeg om nog zo'n cyclus te doen om te kijken wie naar het WK mag.
    mi en Lorca vinden dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De KNSB behandelt de ploegenachtervolging zoals de ISU het allrounden behandelt.
    Mjøsaman vindt dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik kan je hierin voor wat betreft de TP goed volgen. Een NK ploegenachtervolging lijkt mij, zeker gelet op de huidige ploegensamenstellingen, prima haalbaar. Je kunt het nog amusanter maken door ook marathonteams uit te nodigen (die vervolgens gewoon met hun marathon-merkrechten op de pakken mogen rijden). Mooie exposure voor de marathonsponsoren. Ook voor de langebaanploegen, want het bevorderd de strijd der sponsorpakken (geel vs groen / rood vs blauw-groen). De shorttrackers zijn vaak ook wel in voor dit soort uitstapjes. Gemiste kans dat dit nog altijd niet op de agenda staat. Zo'n toernooi komt er dit jaar niet, maar we moeten op de ploegenachtervolging ook niet moeilijk doen. JV was vorig seizoen zowel bij de mannen (niet trainen) als bij de vrouwen (De Jong niet ter beschikking stellen) een probleem. Die mogen dus, voor wat betreft de TP, even van de zijlijn toekijken. Willen de vrouwen van Zaanlander zich aan het traject committeren? Mooi, geef de plekken voorlopig maar aan hen! De mannen van Reggeborgh spreken ambities uit op de TP? Top, laat het maar zien!

    Voor wat betreft de massastart ben ik iets minder enthousiast. Het is een objectieve manier om mensen aan te wijzen - dat is zeker. Maar in het verleden is al vaker gebleken dat dit geen ideale optelsom is. Robert Post is een goed voorbeeld hiervan. Die was jaren terug klassementsleider enkel en alleen omdat hij alle wedstrijden reed (het is niet haalbaar om de topteams alle wedstrijden te laten rijden gelet op buitenlandse trainingsstages), maar een wedstrijd winnen lukte nimmer. Vorig seizoen was Bart Hoolwerf klassementsleider en die won zelfs 2 wedstrijden, maar ook hij voldeed niet. Zelfs ploeggenoot Gary Hekman (die het wel enorm in hem ziet zitten) gaf onlangs in een podcast aan dat hij er duidelijk niet klaar voor was. Daarnaast is zo'n klassement ontzettend gunstig voor de sprinters, en al helemaal voor de sprinters die geen risico's nemen en voor de plekken 2 en 3 sprinten. Aanvallende types zoals Bergsma scoren zelden top 2 in zo'n klassement vanwege uitslagen als 1 - 13 - 6 - 2 (ik noem maar wat). Ik houd de selectie voor de massastart wat dat betreft liever arbitrair. Overigens hoeft ook deze selectie niet moeilijk te zijn. Het beste damesteam rijdt immers al bij dezelfde ploeg (Schouten/Groenewoud) en hun stand-in's ook (Wijfje/Dul). Klaar. Bij de heren hebben we één duidelijke wereldtopper en dat is Bergsma. Zoek er de ideale sprinter bij (Reggeborgh heeft een heel leger) en betrek Bergsma nu eens nadrukkelijk bij die zoektocht. My guess? Evert Hoolwerf (Reggeborgh), Harm Visser (JV) of zelfs Kjeld Nuis (al heb ik daar nog wat twijfels over - kan hij ook een zware koers aan waarbij Bergsma en Swings continu voor tempowisselingen zorgen?). De SCL heeft wat knopen door te hakken als de zoektocht naar een bondscoach nog even voortduurt.
    Laatst bewerkt: 4 aug 2022
  6. mi

    mi Well-Known Member

    Spijker, kop, klaar.
    Gewoon zo gaan doen!
    En niet tutten, compromissen en kool en geit willen sparen.
    Het gevaar is dat een nieuwe BC iedereen opnieuw te vriend wil houden (of het alleen wordt als hij iedereen te vriend is). JV (Antoinette de Jong) eruit zetten doet echt wel stof opwaaien. Zeker als je ‘Reggeborgh’ (Roest en Bosker) wel de ruimte geeft.
    Ik zou het als BC zoeken in openheid en duidelijkheid: op deze dagen is iedereen in NL en dan gaan we trainen. En op voorhand plannen welke wedstrijden je beschikbaar bent voor inzet. Indien de BC je verzoekt dan doe je mee. Meld je je ziek, heb je een blessure: dat kan. Maar als je individueel meedoet op internationale toernooien doe je ook mee aan de teamonderdelen tenzij de bondsarts zegt dat je niet veilig mee kunt doen.
    Meld je je ondanks veilige mogelijkheden toch af vanwege trainingsopbouw, fietsen in de zon of andere keuzes: prima, rest van het seizoen uit het team.

    Als we iets leren van de afgelopen Spelen dan is het wel dat trainen als collectief meer oplevert dat individuele kwaliteiten proberen op te tellen. Dus ook als Antoinette wereldkampioen 1500m en 3 km wordt kun je beter af zijn zonder haar. Dat kun je als BC ook prima beargumenteren voor de camera indien nodig.
    Lorca vindt dit leuk.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Daar maak je inderdaad een goed punt. Ik was even vergeten dat de Olympische mannenploeg inmiddels óf met pensioen is óf bij de concurrent rijdt. Uiteindelijk was het toch echt Roest die stelde dat de TP voor hem nooit zo belangrijk zal zijn als de individuele nummers. Al staat dat natuurlijk niet gelijk aan het niet willen trainen voor de TP: in het traject naar de Spelen van Sotsji was het algehele sentiment immers dat de collectieve TP-trainingen de schaatsers juist ook individueel sterker maakte. Een fenomeen dat je ook terugziet in de individuele resultaten van de landen die momenteel succesvol zijn op de TP. We moeten terug naar die mindset.

    Niettemin zal er bij Orie echt een cultuurwijziging moeten komen, want weg komen met de manier waarop hij met de TP omging vorig seizoen moet ook niet kunnen. Uiteindelijk moesten Wüst, Schouten, Groenewoud en Wijfje in de aanloop naar de Spelen maar op eigen houtje, los van de bondscoach, gezamenlijk trainen omdat Orie geen vrijstelling gaf aan De Jong om mee te trainen. Terwijl in de zomer door de vaccinatierel al minder werd getraind en ze daaromheen ook al niet op wedstrijdsnelheid mee mocht trainen. Om nog te zwijgen over de heren TP waar helemaal geen inter-ploegen moeilijkheden speelden. Misschien dat nieuwe aanwinsten als Bergsma, Wennemars, Conijn en Vijn voor die cultuuromslag kunnen zorgen - lieden die wel uitspreken dat ze de teamonderdelen serieus nemen.
  8. mi

    mi Well-Known Member

    Zeker. Maar ook dan geldt: commitment moet een vereiste zijn. Van sporter en coach. En als je coach niet mee wil werken heb je het daar als (jonge) sporter ben ik bang mee te doen. Maar dan is het iig duidelijk en fair naar de rest.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Elke wedstrijd een poll houden met tien namen en 2, 3, 4 opties op dit Forum lijkt me ook nog wel een winnende strategie.
    mi vindt dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In een gesprek met Erben Wennemars en Michel Mulder komt het onderwerp bondscoach ook even ter sprake. Lees en huiver ...

    Wennemars en Mulder zijn ST4-trainersdiploma rijker | Schaatsen.nl
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    https://storage.knsb.nl/2022/08/Bepalingen-Mass-Start-competitie-2022-2023-220825-v1_0.pdf

    De bepalingen voor deelname aan de komende massastartcompetitie zijn inmiddels door de KNSB geüpload. Op wat kleine wijzigingen na veranderd er niet zo veel. De meest effectieve wijziging is waarschijnlijk dat het maximale deelnemersaantal bij het NK Mass Start en WCKT Mass Start is teruggebracht van 28 naar max 24 deelnemers. Geen slechte maatregel, want pelotons van marathongrootte voor zulke korte wedstrijden geeft vaak aparte wedstrijden (waardoor vaak de massastart-wedstrijden die niet op tv komen, die werken met halve finales, een veel betere dwarsdoorsnede gaven). Verder wordt er helaas niet echt doorgepakt. Door het ongelimiteerde aantal deelnemers vanuit één team niet aan banden te leggen (een alternatief was geweest om te gaan werken met een inschrijving van tweetallen, ongeacht de teams) toont de KNSB weinig voortschrijdend inzicht. Ik voorspel nu alvast een WCKT massastart met 24 deelnemers, waarvan minimaal 20 deelnemers uitkomen voor Reggeborgh, Jumbo-Visma en Zaanlander. Nou, halleluja....
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    We hebben nog steeds geen bondscoach en dat is heel erg onhandig.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Huiveren vanwege de strekking van hun reacties op het idee om uberhaupt BC te worden?

    Of vanwege het feit dat er blijkbaar nog steeds niet eens een duidelijk profiel is voor de BC functie?
    Indien het laatste, dan ja, natuurlijk is het absurd dat er nog steeds schijnbaar geen duidelijke taakomschrijving is voor hetgeen de BC zou moeten doen. Maar ja, het versterkt ook wel een beetje het beeld wat ik (en vermoedelijk meerdere hier) sowieso al had van de job; een functie waarvan ooit is besloten dat 'ie moet bestaan, en waarvoor een budget is ingeruimd, maar waarvan niemand het belangrijk genoeg acht om er echt serieus over na te denken. Kortom: "wil je BC worde?" -"Wat houdt dat in dan?" - "Maakt niet uit joh., je kiest de schaatsers uit die je voor de ploegenonderdelen wil hebben, en verder doe je maar"
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Morgen is alweer de 1e Mass Start competitiewedstrijd in Leeuwarden (start vanaf 14.00 uur). Aangezien Zaanlander, Reggeborgh en Jumbo-Visma in Nederland zijn is dit ook gelijk één van de best gevulde - en daarmee één van de meest belangrijke - Mass Start wedstrijden van Nederland. We zien gelijk al extreme dingen in het deelnemersveld.
    Neem alleen al de teams:
    J-V (6, van de langebaners doet alleen Bergsma mee), Bouwselect (7 incl. opleidingsploeg), Zaanlander (8) en Reggeborgh (13!!).

    Opvallende deelnemers :
    Jorrit Bergsma (niet opvallend dat hij een MS rijdt, maar had uit tactische overwegingen ook een keertje kunnen overslaan)
    Patrick Roest (heel lang geleden dat hij meedeed)
    Louis Hollaar (idem)
    Wesly Dijs (idem, maar had zijn ambities al aangekondigd)
    Ian Quinn (Amerikaan, inmiddels in dienst bij Zaanlander)
    Merel Conijn (naast Bergsma de enige JV-langebaner die erbij is)

    Opvallende afwezigen:
    - Irene Schouten (stond op het deelnemersveld, maar heeft zich afgemeld. Niet dat ze wat te bewijzen heeft)
    - Bijna heel JV (dus ook geen Wennemars, Huizinga, Jansman, Vijn etc.)
    - Kjeld Nuis (zo'n beetje de enige van Reggeborgh die overslaat, terwijl juist hij zich had uitgesproken over oa. de MS)
    - IKO (logisch, want in Hongarije op trainingskamp)

    Zie: https://inschrijven.schaatsen.nl/?&...cad481-e45c-4811-9c40-7f6b13da6182/deelnemers
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Overslaan uit tactische overwegingen? Wat zou daar de gedachte achter zijn?
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Met 13 man van Reggeborgh aan de start, waarvan 5-6 man met een goede sprint, wordt winnen vanuit een ontsnapping wel heel moeilijk natuurlijk. Het ligt zo voor de hand dat van de 16-18 finalisten (bijna) de helft van de deelnemers afkomstig zal zijn van Reggeborgh. Je kunt als Bergsma zijnde dan ook denken: "ik heb mij al bewezen" en dit soort wedstrijden met beperkte winstkansen overslaan en focussen op de WCKT en NK (als ook JV langebaan weer van de partij is). Ik denk dat hij met zijn status meer te verliezen dan te winnen heeft bij dit soort wedstrijden. Niettemin fijn dat hij nimmer overslaat.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Je kan ook redeneren dat wanneer 50% van de deelnemers van Reggeborgh is, Bergsma überhaupt niets te verliezen heeft. Dat lijkt me logischer.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Volgens schaatsen.nl doet Bergsma toch niet mee: "Opvallende afwezigen: specialist Jorrit Bergsma (wel aangemeld, niet van de partij)"
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Wat mij betreft ook, maar dat de keuzeheren net zo redeneren is niet mijn ervaring. Vorig jaar werd het NK Mass Start ook ''gegijzeld'' doordat een man of 10 van JV constant tempo maakten om er een sprint voor Hoolwerf van te maken (waarbij andere ploegen ook nog eens flink gehinderd werden door afgezakte JV-knechten). Andere ploegen kregen daardoor tactisch nooit enige grip op de wedstrijd (alleen het tandem Vergeer-Blokhuijsen kwam nog tot een knappe aanval). Hoolwerf werd daarna gewoon opgesteld in de internationale Mass Starts, ook al wist iedereen dat dit het tegenovergestelde was van een internationale MS-wedstrijd. In de Mass Start competitie won hij daarnaast een keer, maar werd hij tegelijk ook door mannen als Blokhuijsen, Den Hertog en Ramler in enkele sprints verslagen (die wedstrijden werden gewonnen door een solo-aanvaller). Kennelijk woog dan toch de optische illusie van die NK-wedstrijd het zwaarst mee.

    Overigens kwam met dit voorbeeld de selectie van Bergsma natuurlijk niet in het geding (integendeel), maar met de numerieke meerderheid van Reggeborgh nu kunnen zij natuurlijk ook nadrukkelijk aanvallers in de picture zetten of sprinters meesturen in de ontsnapping om daarmee hun ''veelzijdigheid'' tentoon te stellen. Anderzijds: win je deze wedstrijd van het Reggeborgh-bastion, dan verdien je flinke credits.
    Laatst bewerkt: 23 sep 2022
  20. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Hoe dan ook: ik ben benieuwd naar de wedstrijden. Spijtig dat deze wedstrijden nog steeds niet gestreamd worden. Zeker nu er zoveel toppers deelnemen en het deelnemersveld überhaupt al gigantisch is. 51 deelnemers bij de mannen :eek:

Deel Deze Pagina