Wedstrijden zomer 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 22 jul 2022.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In Inzell zijn vorige week de eerste tijden van dit seizoen gereden. De Tsjechen Veronika Antošová en Tomáš Bohumsky zetten met respectievelijk 43.21 en 38.66 de snelste tijden neer. Geheel in lijn met het niveau van het Duitse schaatsen deden er geen Duitsers aan deze wedstrijd mee. Maar volgens mij was dat ook niet de bedoeling. Het was immers een "ISU Development Camp", waaraan ook deelnemers uit Spanje, Letland, Hongarije en Oekraïne (!!!) aan meededen.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De eerste officiële wedstrijd in Nederland zal dus de 1e Mass Start competitiewedstrijd zijn op 23 september a.s. in de Elfstedenhal. Helaas wederom geen zomer Mass Start. Anderzijds had dat ook weinig nut gehad; we zitten bijna in augustus en nog is er niets bekend over de opvolging van Jan Coopmans. Beetje off-topic hier, maar dat is toch best.... onhandig.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @sysya misschien kun jij coopmans opvolgen ;)
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Snelste tijden van het seizoen nu:
    40,24 Dabrowska (POL). Haar snelste tijd in Tomaszów ooit terwijl ze daar vorig jaar 12x reed. Knap voor deze B-juniore.
    36,64 Kurzmann (GER). Het zou me enorm verbazen als er aan het eind van dit seizoen nog steeds een Duitser de snelste tijd op een afstand heeft.
    verder: 1:21 en 1:16 op de 1000, 4:31 en 4:06 op de 3km, 6:57 op de 5km. Geen 1500ms vooralsnog. Nog niet veel soeps dus.

    Op 13 augustus is de zomerwedstrijd Sommerløpet in Hamar, daar zal vast wel een goede Noor aan de start staan
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    op zich past Duitsland tegenwoord wel bij een "development camp" tegenwoordig...
    EenBrabander vindt dit leuk.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    o_Oo_O:(

    -

    De voormalig Nederlandse Isabelle van Elst reed haar eerste wedstrijd als Schaatsbelg. Al is Speedskatingresults daar nog niet van op de hoogte. Hoewel het ook goed zou kunnen dat dat nu nog niet geldig is en ze dit jaar nog op een Nederlandse licentie moet rijden. 1:19.24 is geen indrukwekkende tijd in Hamar, maar het is in elk geval wel voorlopig de snelste seizoenstijd. Bij de mannen won Henrik Fagerli Rukke in 1:11.55.

    De eerste 1500 meters van het seizoen zijn gereden in Calgary. 2:04 en 2:16 zijn voor ons echter niet interessant. Terug naar Hamar.

    Zoals gewoonlijk staat de 3km in Hamar op het programma bij het Sommerløpet. 4:21 van Haugen is niet indrukwekkend, maar de zeer vlakke 4:22 van juniore Løvås is kijkend naar haar eerdere tijden prima. Die zal in Inzell dit jaar wel 4:10 of 4:12 gaan rijden of zo, als ze de lijn van vorig jaar doorzet. Bij de mannen won Sander Eitrem in een persoonlijk record van 3:44.60. Wel jammer dat hij de slechte slotronde van Pedersen heeft overgenomen. De relevatie van het WK allround verslaat de al genoemde Pedersen en Kongshaug, de junior Henriksen wordt vierde in een nette 3:50.

    --

    En wat komt er de komende tijd aan?
    Volgende week rijden de Japanners in Hachinohe. De week daarna de eerste semi-grote wedstrijd in Calgary en de week erna klinkt het startschot in SLC.
    KoosHopeloos vindt dit leuk.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Oh, die had ik even gemist, dat van Elst nu voor Belgie uitkomt.

    Volgens Schaatsen.nl kan ze op z'n vroegst pas ergens begin 2023 officieel voor Belgie uitkomen op wedstrijden, dus dat zal wellicht de reden zijn.

    Overigens vind ik de term 'schaatsbelg' niet zo geweldig gekozen, net als sommige sites die haar vergelijken met Veldkamp. Veldkamp ging echt puur voor Belgie schaatsen vanwege zijn eigen competitieve belangen, terwijl hij geen enkele band met Belgie had. Dat is toch wat anders dan een van Elst die gewoon al een dubbele nationaliteit had (ik neem aan vanwege 1 van de ouders uit Belgie?).

    Wat dat betreft is van Elst beter te vergelijken met Bloemen dan met Veldkamp.

    Ik lees op diverse paginas dat ze voor Belgie zou hebben gekozen wegens dat gedoe bij het WK sprint en omdat ze 'ontgoocheld zou zijn door de manier van werken van de bondscoach', maar het lijkt me sterk dat dat een grote rol heeft gespeeld. Ten eerste is Coopmans nu alweer een tijdje weg, en ten tweede lijkt het me sterk dat je wegens 1 teleurstelling direct van land wisselt. Het artikel op schaatsen.nl is dan ook beter, waarin het duidelijk is dat het zowel meer gaat om de mogelijkheden om op alle internationale toernooien uit te kunnen komen, en dat ze eigenlijk een paar jaar terug al voor Belgie wilde uitkomen maar er toen te weinig ondersteuning (lees: geld) beschikbaar was.
    Laatst bewerkt: 17 aug 2022
    Marcel Vos en leenstrafan vinden dit leuk.
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Van Elst en Bloemen zaten vlak voor hun landenwisseling een beetje op hetzelfde niveau. Goed, maar net niet in de top van Nederland. Bloemen is in Canada veel beter geworden. België heeft niet dezelfde infrastructuur als Canada, maar hopelijk kan Van Elst ook zo'n transformatie doormaken.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Fair point. Ik heb wel eens iemand eraan herinnerd dat je Bloemen geen schaatscanadees moet noemen en nu doe ik ongeveer hetzelfde.
  11. Kristian

    Kristian Active Member

    Schaatsnoors.
    (edit)
    Laatst bewerkt: 17 aug 2022
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De naam "Van Elst" doet vermoeden dat haar overoveroveroverovergrootvader ofwel uit de Betuwe ofwel uit van naast de Utrechtse Heuvelrug komt.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  13. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Elst is ook gewoon een dorpje in Oost-Vlaanderen hoor (Brakel), of een dorpje in Limburg (Riemst).
    Franky Van der Elst, Leo Van Der Elst, François Van der Elst allemaal Rode Duivels bv.

    Dat even terzijde want ze is Belgische van moederskant, veel kans dus dat haar achternaam naar een Nederlands Elst wijst.
    Duif en strawbale vinden dit leuk.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Die andere nieuwe Belgische schaatser is trouwens Daan van der Elst, ook Belg langs moederskant. Is, in tegenstelling tot Isabelle, ook in België opgegroeid (Antwerpen).
    De schoonzoon, als ie met zijn vriendin zou trouwen, van Martin Hersman.
    Laatst bewerkt: 22 aug 2022
    Duif vindt dit leuk.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Grappig dat ze dan allebei Van (Der) Elst heten. Overigens zijn dan Daan en Pien pas 20 en 18, dus lijkt het me verstandig om nog niet met trouwen aan de slag te gaan.
  16. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Met een 35,67 van Murakami en vooral 4.10,49 van Maltais zijn in Quebec nu ook aan de andere kant van de oceaan de eerste tijden gereden die enigszins de moeite van het vermelden waard zijn. Geen idee hoe snel dat Quebec nou echt is.

    Duidt dit erop dat de Japanse ploeg toch wat uit elkaar is gevallen na het weggaan van de Wit? Of traint Murakami verder niet bij een Canadese groep mee?
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Vanavond gaan Bowe en Goetz en Stolz en zo in Salt Lake City rijden en daarmee gooien ze vast het rijtje van snelste seizoenstijden helemaal op een hoop. Dus daarom ga ik van tevoren maar even de snelste seizoenstijden van het moment af. Hoe staat het er tot dusverre voor in dit zeer prille seizoen?

    Vrouwen
    500m: Twee vrouwen onder de 40,00, allebei uit Japan. Yoshida reed 39,46 in Hachinohe en Soga 39,74 in Heerenveen. Hoort zij bij team Takagi?
    1000m: Nog geen aansprekende tijden. Yamane reed 1.18,21 in Obihiro en is tot dusverre de beste van het seizoen.
    1500m: Misschien wel het hoogtepunt in de carrière van juniore Misaki Shinno tot nu toe: met 2.02,68 de seizoensranglijst aanvoeren.
    3000m: In Québec City reed Valerie Maltais het baanrecord van 4.10,49, maar een beetje langzamer dan bij het WK allround in Hamar. Mooie tijd.
    5000m: Er staat 7:39 van ene Eriko Uwano uit Hachinohe.

    Mannen:
    500m: Die 35,67 van Yuma Murakami is opvallend omdat 'ie uit Quebec komt. We hebben nu al Japanners in Japan (dûh), Canada en Nederland gesignaleerd.

    Hoe moet die beslissing zijn gegaan?

    Waar kan ik heen,
    ik kan niet naar Duitsland
    Ik kan niet naar Duitsland, daar zijn ze te sloom
    Waar kan ik heen, ik kan niet naar China
    Ik wil niet naar China, daar kom ik niet op stoom

    Isabelle van Elst kwam in elk geval bij België uit. :D
    Ik dwaal af.

    1000m: Koki Kubo kwam tot 1.09,74 en dat is erg goed omdat hij de afgelopen twee seizoenen maar één keer harder reed (1.09,62, Nagano).
    1500m: De Koreaan Jeong-su Seo reed in Calgary niet seo heel erg hard: 1.48,77. Snap niet zo goed waarom er zoveel Koreanen een wedstrijd in Calgary rijden en dat vervolgens allemaal erg langzaam doen.
    3000m: Hier ging het wel hard: Seitaro Ichinohe reed vanmorgen een baanrecord in Obihiro. 3.42,82 is toch mooi 4 seconden onder het baanrecord dat er al staat.
    5000m: Diezelfde Seo reed 6.39,02 in Calgary, Remo Slotegraaf reed ook 6.39 maar dan in Thialf.
    10000m: Hiroto Imai zou door Koss gelapt zijn: 14:10.96.
    tostiees-31 en leenstrafan vinden dit leuk.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik ben wederom stolverbaast. Jordan Stolz heeft net in Salt Lake City 3:47.00 gereden op de 3000 meter.

    Hoe bijzonder is dit?

    Er is niemand anders die zowel onder de 34.25 als de 3:50 heeft gereden.
    Er zijn maar twee andere schaatsers die zowel onder de 34.50 als de 3:50 hebben gereden (Lorentzen & Mun).
    Het snelste 500m PR van iemand die onder de 3:47 heeft gereden is 34.68 van Wennemars, die 3:41 heeft gereden.

    En deze jongen is pas 18.
    Laatst bewerkt: 3 sep 2022
    tostiees-31 en EenBrabander vinden dit leuk.
  19. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Inmiddels zijn Bowe (38,54) en Stolz (35,12) inderdaad rap op de 500m, maar de grootste verrassing vind ik eigenlijk de 4.12 op de 3000m van de 18-jarige Greta Myers. Het feit dat haar PR op de 1500m ook al onder de 2 minuten staat geeft aan dat dit wel eens een hele grote kan worden!
    De Keizer vindt dit leuk.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Bowe 1.14,65. Zo vroeg in het seizoen is er nog nooit onder de 1.15 gereden.

Deel Deze Pagina