ISU Congres 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 27 apr 2022.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De ISU heeft de kandidaten bekend gemaakt voor de diverse bestuursposities:
    https://www.isu.org/inside-isu/isu-...cations/28257-candidates-isu-office-2022/file

    Jan Dijkema, de huidige president, houdt er mee op. Hij is ouder dan de leeftijdsgrens van 75 jaar, en vindt het ook wel mooi geweest.
    Normaal schuift 1 van de 2 vice-presidenten dan door, maar dat gaat dit keer niet gebeuren. Degene uit het kunstrijden is te oud (hoewel het lijkt alsof er een voorstel is om de leeftijdsgrens op te rekken naar 80) en bovendien Rus. Opvallender is dat de vice-president uit het hardrijden, de Noor Tron Espeli, zich niet kandidaat heeft gesteld voor het hoogste ambt. Hij wil wel vice-president vanuit het hardrijden blijven. Omdat hij daarvoor de enige kandidaat is, kunnen we die positie dus al invullen.

    Wie dan de nieuwe president? Naast de Servische clown Slobodan Delic (die zich voor zo'n beetje alles kandidaat stelt) zijn dat de Zuid-Koreaan Jae-Youl Kim (uit het hardrijden) en 2 vrouwen uit het kunstrijden: de Finse Rahkamo en de Amerikaanse Patricia St. Peter.
    Erg benieuwd of het lukt voor het eerst een vrouw aan het roer te krijgen en voor het eerst sinds lange tijd weer iemand uit de kunstrijdhoek.

    Dan de overige bestuursposities zelf. Voor het hardrijden zijn er 7 kandidaten voor 5 plekken. Als we die Delic hier ook schrappen evenals de Rus Kibalko, is de rest dus binnen. Dat zijn dan de 4 al zittende leden Anesi (ITA), Stoichev (BUL), JY Kim (KOR, als hij geen president wordt) en Silpa-Archa (THA). De vijfde en nieuwe is een Nederlander. De KNSB schuift Albert Hazelhoff naar voren. Dus geen ex-schaatser, maar het hoofd van de tuchtcommissie en al googelend zag ik in het dagelijks leven directeur van het CJIB (waar je geen post van wil ontvangen....)

    Voor de Technische Commissie Langebaan is er 1 voorzitter nodig + 3 leden. Daarna is er nog 1 aanvulling vanuit de atleten en 1 vanuit de trainers.
    Voor het voorzitterschap 3 kandidaten. Kibalko (RUS) en Khatylev (BLR) strepen we door en dan blijft de Amerikaan Nick Thometz over.
    Dan zijn er nog 8-1 (Khatlyev)=7 kandidaten over voor de 3 plekken. Huidige leden zijn Øystein Haugen (NOR) en Beixing Wang (CHN). De laatste zit er nu namens de atleten. De 5 nieuwe kandidaten zijn

    - Christian Breuer (GER), al eerder lid, toen namens de atleten.
    - Daniel Cabelduc (SWE)
    - Chiharu Nozaki (JPN)
    - Yong-Seok Oh (KOR)
    en ook nog een Nederlander:
    - Hanjo Heideman. Die moest dit jaar als scheidsrechter met pensioen. Jammer, had hier liever een oud-schaatser gezien. Renate Groenewold zit er nu in, namens de trainers, maar die gaat dus niet door.

    Erg benieuwd of deze groep de broodnodige vernieuwingen gaat brengen.

    Verder is voor Nederland Reinier Oostheim uiteraard weer kandidaat voor de Technische Commissie shorttrack. Daar is hij al lid van sinds 1984.
    Kristian vindt dit leuk.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Inmiddels staat ook de Agenda online, met de voorstellen. Proposals of the S&PTC for changes in the ISU Constitution,

    En die brengen dus geen enkele vernieuwing.

    Behalve de introductie van een Sport Expert als hulpje van de Scheidsrechter, veel discussies over leeftijden:
    - de maximale leeftijd voor scheidsrechters en starters 60, 65 of 70?
    - de maximale leeftijd voor bestuursleden 75 of 80?
    - de minimale leeftijd voor deelname aan WKs, EKs en zo, van 15 naar 17 jaar?

    Verder is er het voorstel om ook andere wedstrijden dan wereldbekers aan te wijzen als kwalificatie-mogelijkheid voor EKs en WKs. Blijkbaar als voorloper op het verdwijnen of verdere marginalisering van de wereldbeker?
    Daarbij wordt de selectie voor de kampioenschappen veel meer gericht op de puntenranking en veel minder op de tijdranking. Dan wordt wereldbekers/kwalificatiewedstrijden overslaan nog net een tikje moeilijker.

    Voor de 500m, 1000m, 1500m wordt het dan 20 via punten en 4 via tijd (was 14-10)
    Voor de 3000m/5000m 18 via punten en 2 via tijd (was 12-8)
    Voor de 5000m/10 000m 10 punten en 2 tijd (was 6-6)
    En voor de Team competitions 7 punten en 1 tijd (was 6-2)

    Verder wordt het aantal reserveplekken uitgebreid: van 6 naar 10 voor de individuele afstanden en van 3 naar 6 voor de teams. De laatste jaren waren er zo veel afzeggingen dat de reservelijst soms op was. Men hoopt blijkbaar dat er zo het veld compleet wordt....

    En dat was het: geen mixed estafette, geen puntenkoers, geen allround-revival. En geen kalenderverbeteringen, geen opzet voor andere wedstrijden naast de wereldbeker of zo. Die laatste hoeven misschien niet in de regels, maar ik hoop dat dit wel aan de orde komt op het congres.
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In dat document (van 106 pagina's) komt het woord "allround" 3 keer voor en het woord "sprint" 7 keer. Maar 5 keer van die 7 gaat om de "Team Sprint". In totaal 2x dus "sprint" als het niet gaat om de Team Sprint.

    [​IMG]
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Los daarvan: waarom staan die voorstellen in zo'n saai document? Als je iets van betrokkenheid van fans wil hebben, zet je alle voorstellen op een mooie website, waar je kan filteren op sport (langebaan/shorttrack/kunstrijden) en land dat het voorstel doet, plus een functie om te zoeken op keywords.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Tja, juridische stukken....

    Die nieuwe kwalificatie-eisen zijn overigens ook wel weer een klap voor de 10km. Er kunnen nu nog maar 2 specialisten instromen, de andere 10 komen uit een gezamenlijk 5000/10000 klassement. Of zouden er nu opeens meer/aparte 10-kilometerkwalificatiewedstrijden komen?
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Als je uit een kleiner land komt en je krijgt een keer een DQ kun je het al bijna schudden dus. Of als je qua niveau rond plek 16 zit, maar toevallig moet beginnen in de B-groep, dan ben je ook al klaar. Of hebben ze plotseling ideeën bedacht om het totaal disfunctionele A-B-groep systeem te gaan oplossen?

    Je kan het ook positief bekijken: er zijn geen voorstellen om deelnemerslijsten of het aantal toernooien in te perken.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De A en B groepen moeten echt veranderen. In Salt Lake City was de 16e tijd in de A-groep 6:19 en de 16e tijd in de B-groep 6:17. Op de andere afstanden zie je soortgelijke dingen. Het zijn nu gewoon twee verschillende wedstrijden van hetzelfde niveau in plaats van dat de A-groep een duidelijk beter niveau heeft (ok kwartetstart, maar dan nog).
    proeme vindt dit leuk.
  8. Kristian

    Kristian Active Member

    Hm. You cant say that this agenda unfolds exciting stuff. Disappointed!
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Wat mij betreft gaat die time ranking er helemaal uit. Met de huidige grote verschillen in snelheid tussen de verschillende ijsbanen is die totaal niet functioneel. Het zorgt er eigenlijk voor dat de wedstrijd op de snelste baan telt voor de selectie voor het WK Afstanden. Nog beter is dan om twee wijzigingen in de puntentelling door te voeren:
    1. Teruggaan naar de oude puntentelling. Dus 100, 80, 70, etc. in plaats van 60, 54, 48, etc.. Als je nu gediskwalificeerd wordt bij de eerste wereldbekerwedstrijd, rijdt je de tweede wedstrijd in de B-divisie en weet je zeker dat je nooit meer hoog in het wereldbekerklassement uit kunt komen, ook al ben je nog zo goed.
    2. A- en B-groep combineren. Volgens mij kan dat prima voor de onderdelen zonder kwartetstart. In het tijdsbestek van een paar uur die er tussen de B- en A-divisiewedstrijd wisselen de omstandigheden eigenlijk nauwelijks. Wat wel wisselt is het niveau in de B-divisie. Wat @Marcel Vos zegt over de 5000 meter in Salt Lake City klopt, maar zeker niet alle B-divisiewedstrijden zijn zo. Kijk de uitslag van de 2e 500 meter dames van de wereldbeker in Stavanger nog maar eens terug. Door voor de puntentelling alles op één hoop te gooien, krijg je een puntenverdeling die beter aansluit bij de krachtsverhoudingen. Dan wordt selecteren voor een WK Afstanden puur op basis van het klassement een stuk logischer.
    VorstM vindt dit leuk.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    ooit was de eerste wereldbeker één grote groep. Dan had je tenminste nog iets waarop je kon baseren wie er vanaf de 2e wedstrijd in de A-groep en de B-groep reed.
    Duif vindt dit leuk.
  11. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Of in plaats van een losse beperkte, afgesloten competitie zoals de Wereldbeker een aanzet tot een schaatspiramide. Ik bovenstaand voorstel niet direct een slecht idee.
  12. Kristian

    Kristian Active Member

    Schaatspiramide? What do you mean? The paragraph is seemingly about WSD WK. Qualification (national quotas...) could happen also via EK/4CC -- even through championships /World Cup from last season. Too mee this only looks like a precaussion if Asia (covid) is not able to arrange any world Cup Events the upcoming season, 2xStavanger good with me.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In potentie is het een heel grote zaak als WK-kwalificatiepunten niet langer bij alleen de Wereldbeker te verdienen zijn. Stel nou dat bij een selecte groep ISU-international wedstrijden er ook punten te verdienen zijn, maar dan bijvoorbeeld de helft of een kwart van het normale aantal punten. Ik stel hier een kalender voor met internationale wedstrijden in Canada, Duitsland, Noorwegen, Rusland, Japan en Zuid-Korea die losstaan van het WB-circuit, maar wel meetellen voor een soort World Cup.
    Dan krijg je bijvoorbeeldeen kalender als onderstaande. De getallen 15, 30 of 60 duiden het aantal punten aan dat de winst op een afstand oplevert. Naast de vier Wereldbekerwedstrijden kun je dus ook met winst op andere wedstrijden kwalificatiepunten behalen, maar niet zoveel als bij een wereldbeker.
    Niet iedereen zal alles rijden, maar dat is dan ook minder cruciaal. Wie graag een rondje Azië wil doen na de World Cup in China doet dat, wie liever vroeg in het seizoen naar Calgary gaat doet dat.

    eind september: Fall Classic, Calgary. (15).
    begin oktober: Season Opening, Inzell. (30).
    -
    half november: Grote prijs van Noorwegen, Stavanger (30).
    eind november: Grote prijs van Rusland, Chelyabinsk (15) (allround en sprint).
    -
    begin december: ISU World Cup 1, Tomaszów. (60).
    half december: ISU World Cup 2, Heerenveen (60).
    -

    begin januari: Europees Kampioenschap, Hamar. (allround en sprint)
    midden januari: 4CC afstanden, Québec City.
    eind januari: ISU World Cup 3, Beijing (60).
    -

    begin februari: 21th M-Wave Competition, Nagano (30).
    midden februari: 104th Winter Sports Festival, Seoul (15).
    midden februari: Wereldkampioenschap Junioren, Inzell.
    eind februari: Wereldkampioenschap Afstanden, Heerenveen.
    -

    begin maart: ISU World Cup Finale, Salt Lake City (120).
    midden maart: FISU World University Games, Lake Placid.
    eind maart: Oval Finale, Calgary (allround en sprint).

    Maar is dit nou ook beter dan wat we nu hebben? De afhankelijkheid van de World Cup wordt er wel mee opgelost. Maar of zoiets een succes zou worden, ligt heel erg aan de coverage van die wedstrijden. Aan een M-wave competition met de Aziatische top en wat Europeanen aan de start heb je niets, als de resultaten enkele dagen later op Speedskatingresults verschijnen. De echte fan wil zoiets zíén.
    Een voordeel is dat je niet bij alle wedstrijden aan irritante landenquota vastzit. Er kunnen straks gerust 10 Koreanen per afstand meedoen aan dat festival. Dat trekt misschien meer publiek naar de baan als het goed wordt gepromoot. Aan een WB in Polen zonder Pool in de A-groep heb je niet zo veel.

    Al met al is dit maar een brainstorm, waaraan ik me me wat krampachtig heb vastgehouden aan wedstrijden die dit seizoen al werden georganiseerd, zoals de Fall Classic, Season Opening Oval Finale, plus een opwaardering van nationale cups. Het zou nog veel persoonlijker worden als er een mooie set buitenbaanwedstrijden in januari wordt gehouden.

    --

    Ik zeg niet dat wat ik hier voorstel beter of slechter is dan de huidige kalender, maar ik bedenk wat een WK-kwalificatie en wedstrijdenreeks deels los van de WB zou kunnen inhouden.
    mhp1988 vindt dit leuk.
  14. Kristian

    Kristian Active Member

    Ah, so. ISU Events normally means ISU Championships and World Cups. Here "ISU Speed Skating Events (ISU Qualification Events)" apparently is an extended term.

    I see the point of having the possibility to qualify without competing in the World Cup, but it also means that one instead possibly must travel around hunting for national spots. More competitions so be sure to secure a place thats not even personal. WK 2021 saw a combination between World Cup results in the bubble and WK SD from the previous season being decisive. If in some ways i.e. the Asians are prevented/reluctant to go abroad the upcoming season "only" for World Cups and even 4CC, one could rather use results from the olympics. All the best gathered there. Only spots given to skaters still active.

    To me a sad discussion though: Would rather seee a strenghtening of the World Cup. A system securing, and attracting big dutch sponsors. Today the moneyflow is going to the commercial teams exposing themselves mainly outside the World Cup series. To me strange if Jumbo-Visma go hunting to Inzell in an international competition not streamed. Instead one should look at the possibily to differentiate between World Cups and International Championschips when it comes to national suits and so on.
    Laatst bewerkt: 30 apr 2022
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Inmiddels hebben 2 van de 4 kandidaten voor het voorzitterschap een manifest opgesteld met hun plannen voor de ISU. Onderstaande heb ik gehaald van https://www.insidethegames.biz/

    Als eerste de Amerikaanse Patricia St. Peter, die haar leeftijd heel knap verborgen heeft weten te houden op alle bereikbare sites. Ze kan echter maar 1 termijn uitdienen als voorzitter, wat betekent dat ze minstens 71 jaar is. Zou dus een perfecte keuze zijn als tussenpaus. Haar manifest staat hier: https://cdn.dmcl.biz/media/file/240033/Patricia+St.+Peter+ISU+Presidential+Manifesto.pdf. Allemaal mooie praat waar niemand tegen kan zijn. Enige concrete voorstellen zijn intern gericht over de organisatie van de ISU zelf.

    Nummer twee is de Finse Susanna Rahkamo, 57 jaar. Die zou dus een tijdje aan kunnen blijven en een lange-termijn visie kunnen ontwikkelen. De laatste jaren was ze hoofd van het Ontwikkelingscommissie van de ISU. Heeft in die functie ongetwijfeld veel contact gehad met de kleinere schaatslanden en die (financieel) ondersteund. Lijkt dat die dus daarvandaan flink wat stemmen zou kunnen krijgen. Is van origine een kunstrijdster, maar ik zie in haar CV, dat ze de moeder is van Max Kokko en die heeft dit jaar aan een neo-seniorenwereldbeker deelgenomen. In haar manifest https://cdn.dmcl.biz/media/file/239443/Susanna_Rahkamo_A4_FINLAND.pdf meer nadruk op betere marketing van de sport. Hoopgevend (voor een oude ziel als ik) daarbij het volgende zinnetje:

    - It is vital to know and differentiate the audience of each ISU sport in order to serve the respective brand for each discipline:
    ● Speed skating for daredevils
    ⸋ Short Track as an extreme sport for tacticians who are young and wild
    ⸋ Speed Skating for number crunchers and technicians

    Dan hebben we nog Slobodan Delic, 53 jaar uit Servie. Is bij verschillende Olympische Spelen hoofd geweest van de resultatenservice. Zowel bij het kunstschaatsen als bij het hardrijden betrokken. Een nette 43.53 als 500 meter PR en een 9.38.39 op de 5000 meter.
    Denk niet dat hij kans maakt.

    Als vierde is er de op papier zwaarste kandidaat: Jae-Youl Kim uit Zuid-Korea, ook 53 jaar, vice-president van het organisatiecomité van de Winterspelen in Pyongchang en directeur externe betrekkingen van Samsung. Sinds 2016 in het bestuur van de ISU in de hardrijd-sectie. Ik zag alleen quotes van hem, waaronder deze:
    "To ignite the sport's full potential and reach new fans and markets, the next ISU president must have a long-term strategic plan for growth and the business acumen to implement this plan."

    Wordt dus nog een interessante keuze. Zelf twijfel ik tussen Rahkamo en Kim. Ben benieuwd hoe de hazen lopen hier en op wie de KNSB (en de andere Europese landen) zullen stemmen. Een Europese uit het kunstrijden of een Aziaat uit het hardrijden. Of schuiven we de vernieuwingen weer 4 jaar verder door St. Peter te kiezen? Zou het sommige landen nog uitmaken dat het een vrouw zou kunnen worden? Ben erg benieuwd.
    Kristian en strawbale vinden dit leuk.
  16. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Gezien de bizarre keuzes die er in Korea jaar in jaar uit rond de kalender en het schaatsen aldaar worden gemaakt, neig ik naar die Finse.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    upload_2022-5-25_22-23-22.png

    Inside-insta-info van Claudia Pechstein met info over een seizoen met een, eh, opmerkelijke indeling.

    Via @tammie1808
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De ISU zelf zegt dit:
    November 11-13, 2022 World Cup 1 Stavanger, NOR

    November 18-20, 2022 World Cup 2 Heerenveen, NED

    December 9-11, 2022 World Cup 3 Calgary, CAN

    December 16-18, 2022 World Cup 4 Calgary, CAN

    February 10-12, 2023 World Cup 5 Tomaszów Mazowiecki, POL

    February 17-19, 2023 World Cup 6 – Final Tomaszów Mazowiecki, POL
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    WK weer terug naar maart. Op zich prima. De rest van de kalender... De gruwel. World Cups in Stavanger en Heerenveen zijn wat standaard, maar prima. Helaas geen herhaling van vier jaar geleden met een Tomakomai en Collalbo. De rest is, tsja, shit. Op die World Cups in Tomasjoef* zit toch helemaal niemand te wachten? Het is dat het WK daarna nog moet volgen, anders waren die twee wedstrijden al helemaal grote skip fests geweest voor de schaatsers (voorspelling: dat gaat nu alsnog zo zijn).

    Twee World Cups in Calgary is an sich geen ramp (SLC is toch saai en sfeerloos), maar net als Heerenveen en Stavanger fantasieloos. Ik had een wedstrijd in Quebec wel mooi gevonden. Ook hier weer een mooi traditioneel skipmoment voor de Nederlandse schaatsers bij WC4. Nee, weinig uitnodigende kalender.

    *Toegegeven, die World Cup van afgelopen seizoen was dankzij het stroeve ijs tenminste erg vermakelijk.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik denk dat Tomaszow een prima baan voor een mooie worldcupfinale kan zijn als er genoeg sfeer is. Voor zover ik weet leeft het schaatsen in Polen wel dus wie weet wat voor mooi publiek er komt zonder coronamaatregelen.

Deel Deze Pagina