Schaatsen in de media 2021/2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 10 okt 2021.

  1. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    7 uit 10. Och ik vind het best goed
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2022
    Elina en strawbale vinden dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    "I am the most happier skater in this world"
    - Timothy Loubineaud, 2022
  3. Koen

    Koen Well-Known Member

    Zilveren bal zegt dat er komende woensdag een live stream is via schaatsen.nl van de zilveren bal dus
  4. MAB

    MAB Active Member

    Er was dinsdag nog een documentaire over Jac Orie/Team Jumbo op RTL7 "De meerderheid heeft altijd ongelijk". Kan je vast wel terugkijken (het staat ook op Videoland).
  5. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Werd voor mij wel wat duidelijk: Als ik het zou mogen zeggen zou Antoinette weer lekker gaan schaatsen zonder al die data constant te weten. Gewoon lekker gaan schaatsen, zonder te weten hoe goed je wel niet bent en zou moeten zijn volgens de testen.
  6. kernploegfusie

    kernploegfusie Active Member

    Duif en strawbale vinden dit leuk.
  7. mi

    mi Well-Known Member

    Jac Orie zegt:‘Als je doet wat iedereen doet, wordt winnen lastig’.

    Dat is alleen waar als iedereen met dezelfde uitgangspunten vertrekt én (steeds) hetzelfde reageert op de prikkels die je geeft.

    Ik ben ook wetenschappelijk onderlegd (gepromoveerd in medische wetenschap) en kijk dus vanuit die interesse. Ik denk ook zeker dat je heel ver kunt komen met veel testen omdat je per individu (min of meer want je meet nooit alles) kunt zien hoe hij/zij reageert op prikkels. Sterker: het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er niet veel meer coaches databases aanleggen en proberen met die data verder te komen! Daarin heeft hij echt een trend gezet en dat is zijn grote kracht!

    Maar: uitspraken als:’de meerderheid heeft altijd ongelijk’ irriteren mij.
    ‘Altijd’ bestaat niet in de wetenschap.

    En je kunt lactaat meten tot je een ons weegt maar een lijf verandert met de jaren (dus je vergelijkt met een historische controle die per definitie ook verandert) en je meet en weet dus ook heel erg veel niet.

    Het gevaar is echter wel levensgroot dat je testuitslag (wat altijd nog maar een surrogaatmarker is voor vanalles) de waarheid wordt waardoor je als sporter al verloren kunt hebben voor je ook maar 1 wedstrijd geschaatst hebt. Antoinette die weet dat ze goed zit omdat ze in het voorjaar al dan niet met de goede hartslag op de fiets zit, daarvan geloof ik eerlijk gezegd heel weinig.

    Niet alles is te vangen in maat en getal, en niet alles is te controleren.
    Hoe iemand zich voelt als hij zijn bed uitkomt, of hij zijn zenuwen baas kan als hij net even iets langer moet wachten op de start of als zijn schaatsen later aankomen. Of hij lol heeft of vooral stress. Of hij wel of niet ongemerkt nog een virusje meepakt, wel of niet lekker slaapt voor een wedstrijd en wel of niet toevallig de gunstige baan loot tegen een gunstige tegenstander. Allemaal zaken die ook een extreem belangrijke rol kunnen spelen in het verschil tussen goud of zilver.
    Dan maakt die ene training in de zomer op of onder je drempelwaarde echt het verschil niet.
    En wat me wel opvalt: ik zie nergens de vraag: ‘hoe voelt het?’ na een zware training. Ik kan me als medicus echt niet voorstellen dat je die feedback niet gebruikt?
    Laatst bewerkt: 17 mrt 2022
    chicagodude, Camila, G1ant en 3 anderen vinden dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat voor ADJ Orie's methode niet het beste werkt. Het maakt haar goed, maar niet constant. Voor Thomas Krol werkt die methode juist wel weer uitstekend, dus het is een goede methode.

    Ik denk dat de grootste uitdaging in het coachen het vinden van de juiste methode voor de juiste schaatser is.
    chicagodude en proeme vinden dit leuk.
  9. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ja, dit is iets wat velen van ons al eens hebben opgemerkt. Orie is voor mijn gevoel te ver doorgeslagen. Het winnen van een gouden medaille is in mijn optiek nooit een simpele optelsom van lactaat, hoeveel gram pasta en fietstesten, dan vergeet je dat er nog ergens een mens verscholen zit achter al die cijfertjes.

    Het blijft een mix van cijfers, gevoel en onvoorspelbare factoren (zoals loting, het weer en iets als bijvoorbeeld corona). Iemand als Thomas die zo lijkt het mentaal alles volkomen op orde heeft (voor nu althans) kan denk ik heel goed functioneren in een systeem dat afgaat op cijfers, de rest heeft hij namelijk zelf op orde. Blijft natuurlijk het stukje onvoorzien, maar goed kan best zijn dat hij iemand is die goed met onvoorziene omstandigheden kan omgaan. ADJ is volgens haarzelf een gevoelsmens en volgens mij ook iemand die af en toe best eens een schouderklopje kan gebruiken, dat zij niet constant wordt van een systeem dat bijna volledig op cijfers draait is in mijn optiek volkomen logisch.

    Ik vind het altijd leuk om als het om Orie gaat hem te vergelijken met zijn tegenpool, Gerard Kemkers. Kemkers was in de jaren 2006-2010 bijna niet bezig met meten en was constant bezig met gevoel. Wat was daarvan het gevolg? Halve ploeg overtraind omdat ze helemaal niet in staat waren om constant maar aan te geven hoe ze zich voelden en gevoel alleen geen betrouwbare graadmeter is. Maar, het grote verschil met Orie is dat Kemkers iets geleerd heeft. In de periode 2010-2014 zijn ze bij TVM gaan meten en dat had effect. Ze gingen niet langer uit van alleen gevoel, maar voegde cijfers toe aan die mix. Deed TVM het perfect in die periode? Nee, verre van, maar die ontwikkeling van tunnelvisie naar een mix van elementen is wel de ontwikkeling die je wenst te zien in een coach/ploeg.

    Ben benieuwd of we die ontwikkeling ooit nog gaan zien bij Orie.
    Monique, leenstrafan, proeme en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. mi

    mi Well-Known Member

    Ja, @sysya ik denk ook dat in de mix veel succes te halen is. Je ziet in de docu ook hoeveel ze bezig zijn met techniek. En ze hebben ook lol.
    Sven relativeert het meten is weten ook wel een beetje.
    Kijk: topsporters zijn middenin zo’n trainingsblok altijd moe en geven dat niet aan omdat ze door willen. Dat zie je in de docu ook bij Joy Beune en zag je ook bij de dames bij Kemkers destijds (niet voor niets de ‘suicide sisters’).
    Maar je ziet ook dat sporters dat wel leren in de loop van hun carrières. Ze gaan steeds meer voelen wat ze nodig hebben. Juist die connectie zou in mijn optiek nog veel interessanter zijn (a la Kemkers).
  11. Danielle

    Danielle Well-Known Member

  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Goede punten, en als medewetenschapper (ikzelf in de biomedische technologie, hoewel ik intussen wel een switch heb gemaakt) ben ik het volledig met je eens. We zouden kunnen zeggen dat Orie te ver is doorgeslagen, maar ik denk dat hij zelf uiteindelijk ook wel weet dat al die andere factoren niet zo 1-2-3 in cijfers te vatten zijn, en zich al helemaal niet via data laten reguleren.

    Ik zie Orie meer als een percentage-coach. Via zijn wetenschappelijke methode zal hij over langere periode gemiddeld genomen waarschijnlijk het meeste succes halen vergeleken met coaches die meer op gevoel werken. Dat het bij sommige schaatsers niet goed zal werken of slechts tijdelijk zal daarbij ingecalculeerd zijn.
    mi vindt dit leuk.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Toch wel een paar verrassingen ertussen dan als we het direct vertalen naar populariteit (hoewel er meer zaken meespelen natuurlijk, bij. verschil in interesse in pakken door marathon fans vs. langebaan fans, of verschil in veel jonge fans met minder te besteden vs. weinig maar oudere/kapitaalkrachtigere fans).

    ik vind minder dan 500 euro sowieso niet echt duur voor een professioneel schaatspak, of het nou gesigneerd door en van een bekende schaatser is of niet. Wel allemaal tweedehands natuurlijk, dat dan weer wel :D
  14. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

  16. Duif

    Duif Well-Known Member

    Eigenlijk best wel vreemd. Vier ( en acht) jaar gelden waren er veel meer topschaatsers beschikbaar om een ploeg op te zetten. Dat is nu veel minder. Zeker bij de mannen is er niet veel top meer, wat het waarschijnlijk ook wel goedkoper maakt om nu in het schaatsen te investeren. Heel veel grootverdieners zullen er niet meer zijn.
  17. Elina

    Elina Well-Known Member

    kernploegfusie vindt dit leuk.
  18. Duif

    Duif Well-Known Member

    Jutta Leerdam nu bij Jinek.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Khlebnikov, Monique en strawbale vinden dit leuk.
  20. Kristian

    Kristian Active Member

    How serious the bike accident of Sverre Lunde Pedersen really was:
    https://www.teamsverre.no/

    (NB: by Kristian Vårvik. Not me...)
    Marcel Vos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina