WK allround en sprint 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 14 nov 2021.

  1. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Niet een alleen op allroundtoernooien, maar het is sowieso leuk als mensen afstanden rijden die ze normaal gesproken niet rijden. Wennemars reed in augustus 2004 6:34 op de 5 kilometer in Calgary om vervolgens een halfjaar later wereldkampioen sprint te worden. Dat is toch gewoon mooi?
    proeme, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Over memorabele allroundtoernooien gesproken. Dat ene NK Allround waarbij Bergsma meedeed was er ook zo'n eentje. Die trok zichzelf echt compleet leeg elke afstand. Lag helemaal uitgepierd op de kussens na de 1500m. Had zonder missers op de 500m waarschijnlijk nog top 3 gereden in een deelnemersveld met Kramer, Olde Heuvel, Verweij, Blokhuijsen en D. de Vries (en Bob de Jong met een DQ op de 5km). En achterin piepjonge deelnemers als Bosker, Roest, Dijs en Evert Hoolwerf.
    strawbale, Duif en G1ant vinden dit leuk.
  3. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Naast een fysiek verhaal, inspanningsfysiologie, is het ook een technische verhaal. De schaatsslag is anders.
    Kan een sprinter dat wel, en wil hij dat wel?
    Wennemars reed ook langere afstanden omdat hij een liefhebber is, en vroeger natuurlijk ook afstanden heeft gereden. al was het maar op natuurijs.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik zou het persoonlijk niet mijn trainingsschema aanpassen om een keer top 5 op een WK allround te kunnen rijden als ik Krol was omdat zijn huidige aanpak bijzonder veel succes oplevert en hij het erg leuk vindt. Wat ik wel zou doen is een keer aan het einde van het seizoen (bijvoorbeeld op de Oval Finale) een 5 kilometer rijden puur voor de lol om te kijken hoe snel ik kan.
    proeme vindt dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Je kunt natuurlijk ook eens als miler, in plaats van altijd te beginnen met de bekende vastgeroeste 500m/1000m-combi + 1500m, een seizoen beginnen met een 5km in Inzell. Lekker op een snelle baan in kwartetstart. Wie weet valt het mee. Of een keertje in het post-Olympisch jaar de seizoensvoorbereiding met vele trainingswedstrijden (gedeeltelijk) overslaan. Of anders aanvliegen. Een beetje buiten de gewandelde paden denken. Ik vermoed dat Krol zich bij het WCKT op de 1000m+1500m ook wel plaatst zonder het meermaals rijden van die afstanden in oefenwedstrijden. Dan kun je ook bepalen om, als er een World Cup verreden wordt op hoogte, daar een zwaartepunt te leggen en daar wat eerder heen te gaan om een keertje een 3 of 5km te rijden in een oefenwedstrijd. Zou goed samen kunnen vallen met het doel om daar een wereldrecord te rijden op de 1500m.

    Een Irene Schouten komt er in dit stadium van haar carrière achter dat ze ook veel plezier haalt in een voor haar lastig te beheersen afstand als de 1500m. En dat opent gelijk deuren richting het allrounden en de Team Pursuit. Wie weet verrast Krol zichzelf als zo'n 5km (of zelfs al een 3km) goed gaat.
    Laatst bewerkt: 7 mrt 2022
    alexander79, VorstM en Marcel Vos vinden dit leuk.
  6. Hans1970

    Hans1970 New Member

    Tijd voor een nieuwe lichting allrounders. Roest komt wel terug, denk ik. Maar Bosker heb ik nooit goed gevonden, die gaat het ook nooit goed doen. En maar niet te spreken over Huizinga. Wat een aanfluiting. Ik vond het geweldig dat we even op "onze klote kregen". Hopelijk staat er bij de heren een nieuwe lichting op. Die Orie is trouwens ook passé.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Niet heel verrassend dat in de ploeg Orie dingen vastRoesten ;)

    Typisch dat Bosker in 2018 zijn beste individuele resultaten haalde... toen brons op het WK allround.

    Ik vermoed dat Weidemann héél graag de Wereldbeker wil winnen op de lange afstanden. Daarom is ze hier niet. Ze staat aan de leiding in het klassement. Als Schouten wint, moet Weidemann minimaal derde worden.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Orie passé noemen nadat hij van Krol een echte winnaar heeft gemaakt en ook Roest naar ongekend hoog niveau heeft gekregen (vorig jaar twee keer 6:05 in Hveen) is nogal extreem. Orie is een iemand met heel veel verstand van zaken, maar zijn methode komt nogal eens tekort op het mentale vlak en werkt sowieso niet voor iedereen. Hij zal kritisch naar zichzelf en zijn team moeten kijken, maar passé is hij zeker nog niet.
    ZeeKoei, mi, strawbale en 2 anderen vinden dit leuk.
  9. Hans1970

    Hans1970 New Member

    Orie is gewoon passé. Als je zolang al coach bent, is op een gegeven moment het vuur een waakvlammetje geworden. Orie is uitgerangeerd. En als je zolang een redelijk goede coach bent geweest, dan kan je ook niet meer kritisch naar jezelf kijken. Heel menselijk trouwens. Zal best een leuke vent zijn, maar nee. Next..
  10. Hans1970

    Hans1970 New Member

    THT datum overschreden.....
  11. mi

    mi Well-Known Member

    Dat gaat mij veel te ver. Ik denk ondertussen wel dat Orie iemand is die sporters in een bepaalde fase van hun carriere enorm vooruit kan helpen maar dat hij niet compleet genoeg is om dat in elke fase van een carrière te doen. Lijkt me ook heel gezond!
    Krol en bijv Achtereekte zetten destijds echt een stap met hun overgang. Nuis zat natuurlijk al op een ontzettend hoog niveau maar zette juist weer een extra stap (mn mentaal, door corona moeilijker te meten) toen hij vertrok. Zo zal elke trainer zijn plussen en minnen hebben. Slaat iets soms bij iemand geweldig aan en soms niet en zal het programma het ene jaar beter uitpakken dan het andere jaar.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Mjoa, ieder z'n eigen mening natuurlijk, maar je lijkt je wel heel erg op puur dit seizoen te baseren.

    Bosker, tja, de echte top zoals Kramer en Roest heeft hij (nog) niet gevonden, maar dit was zijn 3de allround toernooi, en op de andere 2 stond hij 'gewoon' op het podium. Dat hij het niet goed deed dit WK is duidelijk, maar we vergeten misschien dat hij wel positief testte vlak voor het toernooi. Dat is sowieso al geen ideale voorbereiding, en we hebben ook geen flauw idee wat voor effect het op zijn fysieke gesteldheid heeft gehad.
    En hij is natuurlijk een uitmuntende TP kracht. Geen bijzonder talent op 1 individuele afstand, dat is wel jammer ja. Maar om hem dan te omschrijven als iemand die het "nooit goed gaat doen" gaat wel erg ver. Hij heeft het eigenlijk altijd gewoon goed gedaan, en bovendien is hij nog steeds slechts 25 jaar. We kunnen niet van elke schaatser verwachten dat ze kaliber Kramer/Roest worden, toch?

    Kleine lans voor Huizinga: hij moest ineens op het laatste moment hier aantreden, dus zijn ondermaatse presteren hier kunnen we hem niet al te zwaar aanrekenen. We pakken hem hier vaak wel erg hard aan, hij probeert natuurlijk ook het beste te presteren, en dat we hier laatdunkend over hem praten heeft ook wel te maken met het feit dat hij onverwacht vaak ter sprake komt in de media ondanks zijn matige prestaties.

    En Orie passé noemen...Tja, het zou kunnen, maar ook daar lijkt dat vooral gebaseerd op dit seizoen. Het presteren van zijn ploeg de afgelopen jaren staat buiten discussie, en ook dit jaar zijn er zat sterke prestaties, hoewel veel minder dan verwacht. Maar dat laatste komt dan weer juist omdat Orie's team zo belachelijk goed presteerde vele jaren lang. Als Orie's team meerdere seizoen ondermaats presteren, dan wordt het een ander verhaal, maar om hem nu af te schrjven is wel heel erg voorbarig.

    En dan vind ik persoonlijk Orie redelijk verschrikkelijk en qua sportpsychologie tekort schieten, maar dat staat buiten hoe hij zijn sporters heeft doen presteren.
    Koen, Duif, alexander79 en 2 anderen vinden dit leuk.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Laten we niet vergeten dat Irene Schouten haar eerste klassieke afstand won (Bij NK/WB/WK/OS) op 31 oktober 2020 op 28-jarige leeftijd.
    Duif en proeme vinden dit leuk.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Eens. Passé is een te sterk woord. Hij heeft natuurlijk toch Krol een Olympisch kampioen en WK sprint gemaakt, dus da's niet niks. Ik denk wel dat zijn aanpak niet voor iedereen is. Een Roest, Verbij denk ik zullen beter onder van Velde presteren. Dai Dai zou prima onder Orie moeten kunnen werken, maar ook dat moet nog groeien.

    Bosker is geen topper, maar is toch een goed iemand om in de ploeg te hebben. Het is maar wachten totdat hij de echte sprong maakt naar meer dan subtopper.
  15. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    The Swedish source delivered more Nils/Pat content haha! Here's a transcript of a short interview (that you can only watch if you have VPN) these two had with each other:

    Pat: Yea, I don't know if you retire or be a "hobby skater" as you said...
    Nils: *laughs*
    Pat: I think you will come back but we don't know how strong you will come back.

    upload_2022-3-7_20-27-4.png
    Hannah, CasperW, kernploegfusie en 2 anderen vinden dit leuk.
  16. mi

    mi Well-Known Member

    If Patrick would have half the fun Nils has in his sport he could be unbeatable!
    HaagscheBluf en strawbale vinden dit leuk.
  17. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Imagine them both having the same amount of fun and beating each other's ass and always putting up a fun fight against each other at the rink and setting new bars to beat for each other. And then laughing it off. And starting again. And again.

    Oh boy. They could've been the greatest skating power the world has ever seen.
    ZeeKoei en mi vinden dit leuk.
  18. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Zo, net even Dag 2 van het WK Allround teruggekeken. Wát een allroundtoernooi. Helaas heeft Takagi te veel laten liggen op de 500 meter om dat echt spannend te maken, maar dat neemt niet weg dat ze een werkelijk fantastische 5000 reed. Schouten oogde vermoeid, maar op pure klasse weet ze zich toch nog door een moeilijke slotafstand te worstelen.

    En dan het mannentoernooi. Roest bezwijkt wederom onder de druk. Ik kan het niet anders zeggen. Iemand die 12.44 rijdt in Peking mág hier gewoon geen 13:26 rijden. Het hele toernooi is voor Patrick een self-fulfilling prophecy geworden vanaf het moment dat Van der Poel uit zijn slof schoot op de 500 meter. 'Oh shit, hij zit er wel dicht achter nu. Nu mag ik niet teveel verliezen op de 5000 meter.' Vervolgens gebeurde precies dat. Hij moest ruim 3 seconden toegeven op zijn naaste belager. In zijn hoofd viel dat gewoon ontzettend tegen. Geen lekker uitgangspunt voor de 1500 meter, want ja, wat als Nils daar ook een enorme uitschieter maakt? Eén afstand later had Roest ruim 21 seconden voorsprong op Van der Poel, maar het zat hem niet lekker. 'Vorige keer moest ik al zó ontzettend diep gaan en kwam ik tot 14 seconden achter hem. Maar goed, toen was ik echt in topvorm en dat ben ik nu niet. Wat als hetzelfde gebeurt als in Stavanger vorig jaar of Salt Lake in 2020?.'

    De rest is geschiedenis. Het is dat de positief geteste Orie niet aanwezig was, anders had Roest direct na z'n marteling nog een technische analyse van zn race gehad ook. Punt is dat Roest het hele toernooi heeft gereden uit angst te verliezen in plaats van met de wil om te winnen. En topvorm is niet alleen fysiek. Juist voor een groot deel is het ook een mentaal ding. Een aspect dat binnen Team Jumbo-Visma gruwelijk wordt onderschat. Zo'n 10 kilometer is vooral een mentale martelgang. Het duurt zo verschrikkelijk lang en doet zo veel pijn. Het is zo moeilijk om nog technisch te blijven schaatsen als je zo moe bent. En dat maakt allrounden zo prachtig. Nog even na drie afstanden in 2 dagen de zwaarste afstand in het langebanen neerleggen. Daar moet je ook gewoon een harde kop voor hebben. En die heeft Roest dit seizoen niet. In potentie is Roest nog altijd een betere allrounder dan Kramer, maar die papierstatistieken in de praktijk brengen is niet altijd een sinecure. Vraag dat maar aan een zekere SL Pedersen.

    Enfin, over 2 jaar mag Patrick het weer proberen. Tot die tijd moet ie weer gewoon lekker 5000m World Cups winnen met 3 seconden voorsprong zonder dat t schijnbaar enige moeite kost. Dat schaatst toch wat lekkerder.

    Maar dit allroundtoernooi was net als de afgelopen paar edities weer erg leuk en memorabel. Er is veel allroundtalent en veel animo ook vanuit Noorwegen en Amerika en dat is fantastisch nieuws voor de toekomst van deze discipline, die bij de mannen in de afgelopen 20 jaar m.n. door Nederland werd gedomineerd. Het WK (Allround)schaatsen is het oudste wereldkampioenschap van de wereld en mag niet verdwijnen. Daar vinden de rijders (en hopelijk ook kijkers) het te mooi voor!
  19. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Ben ik helemaal met je eens hoor.
  20. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Miskijk je niet op die 13:26, hij kon geen 13:03 rijden, of je dan 13:05 rijdt of 13:26 maakt niet meer uit?
    Roest oogde imho vooral moe, einde seizoen, over de vormpiek heen of een of andere ziektekiem. En idd, die papierstatistieken had ik ook al aangehaald, Roest is op papier misschien sneller en beheerst alle vier afstanden, maar kan minder goed dan Kramer die vier afstanden op korte tijd verteren als ie niet 100% is. Leve het allrounden. :)

    Je wint trouwens niet zomaar eventjes altijd alles, dat is iets dat Kramer jarenlang deed, maar dat is niet zo evident. Wat zouden Roest en Takagi de druk niet aankunnen als je hun palmares ziet? Ze zijn gewoon niet goed genoeg om het hele jaar door het hele veld Krameriaans te domineren, daar is niets mis mee en dat moeten we ook niet van hen verwachten. Op de OS had Roest gewoon de pech een fenomeen op zijn pad te hebben.

    Roest zijn slechtste prestatie op eender welk EK of WK allround ooit is de tweede plaats, en meer dan de helft van de keren kwam ie met goud thuis. Fenomenaal eigenlijk.
    Dan kan je toch wel enigszins met druk om?
    alexander79, Marcel Vos, G1ant en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina