Internationale situatie van het schaatsen anno 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 18 feb 2022.

  1. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Wat ik me wel afvraag. Maken de Duitsers (en de buitenlanders) zich in de sleesport even druk over de dominantie van één land en de internationale status van de sport, als wij Nederlanders bij het schaatsen deden/doen? Of vinden die Duitsers het vooral het heerlijk dat ze het sleetjerijden overheersen.

    De mannen dubbel in het rodelen moet je mijns inziens overigens niet eens willen winnen.
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    klopt, kwa publiek is het groter. Kwa aantal landen (en daar ging het hier toch over?) dat serieus meedoet zijn eigenlijk alle wintersporten klein.
    chicagodude en Duif vinden dit leuk.
  3. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    Ik denk dat laatste, gegeven het feit dat rodelen al sinds 1964 Olympisch is (in 3/4 disciplines) en dat er überhaupt maar 7 verschillende landen medailles hebben gepakt en maar 4 landen goud, waarvan Duitsland 73% van alle gouden medailles heeft behaald..

    Bobsleeën bestaat natuurlijk veel langer, maar heeft 16 landen met medailles en 11 met goud. Duitsland pakte in al die jaren 30% van het goud. Skeleton staat vanaf 2002 vast op het programma met maar 2 disciplines (+2x gedaan in de prehistorie) en heeft 14 landen met medailles en 8 landen met goud. Hierin is Duitsland totaal niet dominant.

    Je moet ook niet vergeten dat je dat met veel sporten gewoon hebt. Met tafeltennis op de zomerspelen wint China 86% van de gouden medailles. Daar hoor je ook niks over, omdat het tussen de veel grotere hoeveelheid sporten in de zomer minder opvalt.
    strawbale en De Keizer vinden dit leuk.
  4. Mey

    Mey Well-Known Member

    Iemand begon over kleine sport, en dan gaat het niet alleen om het aantal landen dat voor medailles meedoet.
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    EenBrabander had het wel degelijk over medailles:

    Ben het met je eens dat andere sporten op de winterspelen groter zijn dan schaatsen.
    Maar ik denk ook (ben wel benieuwd naar cijfers) dat de grotere wintersporten nog altijd kleiner zijn dan veel zomersporten. Is biathlon op wereldschaal nou echt zoveel groter dan beachvolleybal? Om maar een willekeurig voorbeeld te noemen.
    Ik vermoed dat er maar weinig wintersporten zijn die kunnen concurreren met zomersporten. En nee, schaatsen is daar zeker niet een van, dat lijkt me helder.

    en ja, ook op de zomerspelen heb je kleine sporten. Wie kijkt er nou naar kleiduivenschieten?
    (ok, dat zei ik ook ooit over handboogschieten, en toch zit ik elke 4 jaar weer op het puntje van de stoel)
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    Erik the Eal!

    Dat is dan groot kwa deelnemers, maar dat wordt inderdaad ook bepaald door limieten en kwalificatie-eisen. Maar ik denk niet dat in al die landen die 1 kansloze deelnemer hadden er uitgebreid naar de heats is gekeken ;)
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Bij het langlaufen en alpineskiën waren er veel deelnemers uit veel landen, maar die eindigden dan ook relatief ontzettend ver achter de top. Dan zouden er bij het schaatsen best een paar meer bij mee mogen denk ik soms.

    We kennen Giro- en Vuelta-winnaar Nairo Quintana en de wielervolgers kennen ook zijn broer Dayer Quintana. Maar kennen jullie ook Carlos Quintana? Colombiaans langlaufer die vorige week op de 15 km tijdrit klassieke stijl 95e en laatste werd in 55.41 (waar de winnaar Niskanen (Fin) 37.54 minuten klokte). Nou zeg ik niet dat er op de 10 km tijdrit schaatsen mensen mee zouden moeten doen die boven de 18 minuten zouden rijden, maar er zijn echt wel Colombianen die de 10 kilometer schaatsen in minder dan 18 minuten afleggen. Ik sluit zelfs niet uit dat Carlos Quintana als Colombiaans langlaufer (dus mogelijk inline-skate-ervaring) na een maandje trainen op ijs dat zelf ook wel had gekund.

    Bij de Zomerspelen is het idee dat elk onafhankelijk land meedoet (plus nog een paar afhankelijke territoria die een NOC hadden voordat het IOC daar strenger in werd) en die worden voor landen die geen medaillekansen hebben vaak op de 100 meter hardlopen of 100 meter zwemmen geplaatst, bij de Winterspelen doet lang niet elk land mee (91 in Peking tegen 206 in Tokio), waarvan er dus ook nog heel veel voor spek en bonen omdat dat nou eenmaal de aard van de Winterspelen is.

    Een van de voornaamste redenen is dat je bij het schaatsen maar 400 meter ijs hebt en steeds om de paar ritten wil dweilen, terwijl je bij het langlaufen en skiën dezelfde uitgetrapte sneeuw nog voor tientallen andere deelnemers kan gebruiken. En misschien dat alpineskiën en langlaufen een groter internationaal circuit hebben, dat ook.
    ZeeKoei en CasperW vinden dit leuk.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Even zijn biografie op de olympische website erbij gepakt, hij is nu 37 en pas sinds zijn 33e gaan langlaufen. Daarvoor was hij triatleet (die vast ook wel eens op skeelers heeft gestaan).
  9. Mey

    Mey Well-Known Member

    en dat vind ik dus een verkeerde definitie van grote vs kleine landen;)
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    en dat vind ik niet vreemd. Maar dan vraag ik me dus af of er überhaupt wel grote sporten bestaan op de winterspelen, als je op wereldschaal kijkt.
  11. Mey

    Mey Well-Known Member

    flash back, dit hebben we al gehad zondagavond;)
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    ja, toen ging het er ook al over. Heb ik het bericht gemist waar wordt uitgelegd dat ijshockey, alpine skiën en biathlon zich gewoon kunnen meten met de grote sporten van de wereld?
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Deze vergelijking hoor ik vaker, maar hij gaat naar mijn mening toch niet echt op. Omdat China zo waanzinnig groot is. Het heeft veel meer inwoners dan heel Europa bij elkaar. Als je Europa als één land zou beschouwen, kun je ook concluderen dat het mannentennis geen mondiale sport is. Volgens mij zijn er al bijna 50 grand slams op een rij door een Europeaan gewonnen.

    Verder eens met andere posters: geen enkele wintersport is mondiaal gezien echt groot. Qua beoefenaars misschien alleen het alpine skiën. Qua publiciteit en het geld dat erin omgaat is ijshockey ook een grote sport. Niet van het kaliber voetbal of tennis. Wel van het kaliber van pakweg handbal, schat ik zo in. In Duitsland heb je zelfs wedstrijden in de derde divisie die goed bezocht worden, zo weet ik. En dan is ijshockey in Duitsland nog niet zo groot als in bijvoorbeeld Finland of Zweden. Wel weer alleen landen van ruim boven de evenaar. Dat blijft het probleem van bijna alle wintersporten.

    Ik zou het schaatsen graag internationaler zien. Hoe internationaler hoe beter. Ook voor de Nederlandse sporters is dat uiteindelijk gunstiger, want het is voor sponsoren en media dan interessanter. Of Duitse slee-fans dat ook vinden, weet ik niet. De echte fans, die begaan zijn met de sport en die het niet alleen zien als een melkkoe voor het medailleklassement, staan er waarschijnlijk hetzelfde in als de meeste mensen hier.
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Keizer, Lorca en strawbale vinden dit leuk.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    strawbale vindt dit leuk.
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik moest even twee keer checken of dit niet Jillert was :D

    Verder komt dit wel weer overeen met de verhalen die andere coaches hebben wanneer het de ISU betreft. Schaatsprominenten met ideeën raken vanzelf wel gedemotiveerd door het bureaucratische web van de ISU. Ze worden met de nek aangekeken als ze met een enthousiast plan komen. Hij heeft ook in een groot aantal dingen 100% gelijk, maar haalt tegelijk wel wat kul argumenten aan. Dat de ISU op zijn verzoek even de vooraf vastgestelde volgorde van het WK Sprint en WK Allround moet omgooien omdat zijn pupil liever eerst het voor haar belangrijkere WK Allround rijdt en dan misschien nog wel het WK Sprint daarna doet slaat natuurlijk nergens op. Het is zonde voor de toernooien dat Takagi niet aan beide mee kan doen (de kritiek dat deze WK's in 4 dagen worden gehouden is helemaal terecht), maar er spelen wel meer belangen. Bovenal natuurlijk dat de ISU het wel eens is met die redenering en dat het belangrijkere WK Allround daarom in het weekend wordt gehouden en het WK Sprint doordeweeks tijdens werktijd en etenstijd. Aangenaam tijdsslot...

    Overigens is dit al het zoveelste interview met De Wit deze weken dat enorm zwaarmoedig en gefrustreerd over komt (wederom: begrijpelijk). Volgens mij heeft hij echt dringend een uitgebreide vakantie nodig.
    Laatst bewerkt: 4 mrt 2022
    mi, strawbale en Marcel Vos vinden dit leuk.
  17. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    De ISU is een waardeloze organisatie, ik zei het van de week nog in mijn podcast :p (en sowieso al jaren). Voor mijn gevoel was kritiek op de ISU in Nederlandse media prominent aanwezig toen Cinquanta nog aan het roer stond, maar sinds 'onze' Jan Dijkema het destructieve pad heeft voortgezet hoor je er veel minder over.

    Verder wel eens dat in ieder geval de baan in T-M een positieve impuls heeft gegeven aan het schaatsen in Polen, of je er dan ook elk jaar heen moet voor een wedstrijd weet ik niet, maar af en toe langsgaan kan geen kwaad. En de wereldbeker in Tomakomai was fantastisch natuurlijk, je zag hoe sommige schaatsers beduidend slechter waren in overstappen op de zwaardere omstandigheden. Precies het soort uitdagingen dat je wil zien.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Een wereldbeker hier en daar op een buitenbaan ben ik zeker voorstander van. Het WK afstanden niet, want dat heeft te veel prestige om zoveel extra geluk in te gooien, maar de wereldbeker hoort voornamelijk gewoon leuk en mooi te zijn.
    proeme vindt dit leuk.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De wereldbeker in Tomakomai is ook de enige werelbeker van de afgelopen cyclus waar ik me nog actief het verloop daarvan voor de geest kan halen. Swings die niet toevallig daar de 5000m won. Lollo die uiteraard naar boven kwam drijven. Esmee Visser die op de 3000m en de Mass Start door de wind haast werd weggeblazen. Ja, heerlijk wedstrijd weekend. Het liefst ieder seizoen een wereldbeker op een buitenbaan en een allround/sprint toernooi op een buitenbaan.

    De junioren rijden een wereldbeker en een prachtig WK in Innsbruck. Die rijden werkelijk ieder seizoen wel een keer buiten op toplocaties. Daar heb ik me meer mee vermaakt dan welke senioren wereldbeker dan ook in de afgelopen 3 jaar.

    We hadden een paar seizoenen terug relatief kort achter elkaar het WK Allround in het Olympisch stadion in Amsterdam, een World Cup in Tomakomai en het EK in Collalbo. Het leek even de goede kant op te gaan...
    proeme, HaagscheBluf en mi vinden dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Hij heeft veel goede punten waar ik het volledig mee eens ben, vnl. het houden van wedstrijden op prachtige buitenlokaties en veel minder de oren laten hangen naar degenen die per se alles exact gelijk willen hebben voor elke schaatser, wat sowieso een illusie is.
    En ook zijn opmerkingen over de WC, tja, dat is idd wel duidelijk dat die wedstrijden zijn verworden tot gedrochten waar bijna niks op het spel staat en waar schaatsers geen belang bij hebben.

    Andere zaken in zijn betoog zijn wat discutabeler, oa. dat zo'n wedstrijd in Polen geen nut heeft.
    Over het omdraaien van de WKs....tja, als Takagi echt zo goed is, kan ze ook wel het WK sprint eerst rijden in zo'n lang weekend en daarna het WK allround. Dat deel van De Wit's interview is toch echt vooral spreken voor puur eigenbelang en niet zozeer het belang van het schaatsen, hoewel hij het zo verpakt.

    De laatste zinnen van het interview zijn wel erg droevig om te lezen :(
    Camila en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina