Olympisch Kwalificatie Toernooi 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 22 dec 2021.

  1. Forza

    Forza Active Member

    Ik weet niet of hij een goede afmaker is, maar ik vermoed dat hij daar beter in is dan Kramer. Met zijn versnelling heeft hij ook een betere kans om te ontsnappen. Daarom vind ik hem de betere optie van de twee. Kramer heeft het overigens ook nauwelijks aangetoond de laatste seizoenen en is nu een stuk minder dan in 2018.
    Laatst bewerkt: 10 jan 2022
    RodyTur10 en Asterisk vinden dit leuk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zijn beste uitslag op de mass start was een keer vierde in 2016. Hij versloeg toen wel Sjinkie Knegt... ;)

    Mass Start Competitie I (A-groep) - Heren - Leeuwarden (schaatspeloton.nl)
  3. Davey

    Davey Active Member

    Hmm ja, begrijp dat de uitspraak "geen goede reserve" verkeerd kan vallen, maar volgens mij stapte Bergsma destijds naar eigen zeggen uit omdat hij niet mocht starten in de eerste 2 races. Hij wil nu eerst, refererend naar 2014, praten om herhaling te voorkomen. Ik ga er vanuit dat het gesprek tussen Coopmans en Bergsma en eventuele andere kandidaten alsnog deze week plaats zal vinden. Maar tijdens de vorige Spelen doken er ineens uit het niets 3 andere landen onder de 3.40 op een laaglandbaan. Dat was tot dat moment enkel het terrein van de Nederlanders. De Nieuw-Zeelanders bijvoorbeeld hadden tot dat moment nog niet onder de 3.42 geschaatst. Het is niet uitgesloten dat in Peking, na uitgebreide trainingen op de TP, er minstens 4 landen onder de 3.40 (of vergelijkbare tijd) kunnen duiken. Bergsma's PR op de TP staat vooralsnog op 3.40,66 en dateert van 2017. Echte vergelijkingsmateriaal is het niet maar garanties dat het nu sneller kan zijn er ook niet, zeker als er de komende weken niet uitgebreid op getest en getraind wordt. Ik kan me indenken (!)* dat een BC denkt dat 3x Roest-Kramer-Bosker de grootste kans op goud is. Een reserve die perse 1x mee wil schaatsen zal dan niet in dat plaatje passen (= geen goede reserve).

    * naar aanleiding van de post van Chicagodude, het vetgedrukte is gewoon een aanname en niet perse de denkwijze van Davey of Coopmans
  4. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik hoop dat Coopmans inmiddels heeft gesproken met Jorrit. Ook igv bijvoorbeeld een onverhoopte coronabesmetting wil je niet van maar 3 rijders afhankelijk zijn op de Team Pursuit. Daar moet een 4e man bij en idealiter laat je die (Bergsma) dan rijden in plaats van Kramer in de minst belangrijke rit. Tenzij NL ongunstig loot, is dat meestal de kwartfinale. Dan kan Kramer zijn rug sparen voor de twee races die er wél toe doen. Voorwaarde is dus wel dat je Bergsma iig 1 keer opstelt. Is dat een risico? Mwah, de kans dat je drie absolute toplanden achter elkaar treft is gewoon klein. Zeker met een ontketende Roest zoals op het EK en een motor als die van Bosker moet dat écht wel goedkomen met Bergsma in het team. Jorrit is professioneel genoeg en Patrick en Marcel zijn dat volgens mij ook wel (t zijn meestal de coaches waar t aan ligt.) Spreid je winkansen! Zeker op de Spelen die komen gaan.
    kernploegfusie vindt dit leuk.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In de eerste ronde gaat het op tijd. Top-4 gaat door. Halve finale 1 tegen 4 en 2 tegen 3.
    G1ant vindt dit leuk.
  6. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Oh klopt ja, je hebt gelijk. Dan dus een snelle tijd met Kramer, HF met Bergsma en finale met Kramer.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    niemand?
    EenBrabander vindt dit leuk.
  8. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    OK, redelijk vergezocht, maar... er zijn ook nog Wit-Russische taferelen mogelijk (zoals die rondom Krystsina Tsimanouskaya in Tokyo die als 200m loopster tegen haar zin in werd ingeschreven op de 4x400m estafette, naar huis werd gestuurd en asiel kreeg aangeboden van Polen).

    Alle schaatsers hebben namelijk op grond van de KNSB Interne selectieprocedure langebaanschaatsen artikel 3, lid 3, derde bullet de NOC*NSF Topsporter Overeenkomst moeten ondertekenen. Artikel 6 lid 6 van die overeenkomst zegt dat een sporter alle door NOC*NSF tijdig gegeven redelijke aanwijzingen op dient te volgen, in het uiterste geval op straffe van uitsluiting (artikel 20, lid 1c).

    In theorie zou men als backup bij calamiteiten dus Bergsma kunnen inschrijven voor de TP, waarop Bergsma weigert, dan door Chef de Mission naar huis wordt gestuurd a la Yuri van Gelder, en vervolgens asiel krijgt aangeboden door Belgie, en dan in 2026 ijzersterk terugkeert op 5k, 10k, TP en MS (samen met Swings!) namens dat land. Zou dat ook al in het tactische plan van de BC zijn opgenomen? :)

    Voor de kenners: het bezwaar van Tsimanouskaya was destijds dat ze nooit had getraind voor de 4x400m en dat men dat dus niet van haar kon verlangen. Maar dat argument gaat voor Bergsma niet op natuurlijk want Kramer heeft ook nooit getraind voor de MS o_O
  9. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    En uitkomen voor een ander land is Bergsma niet vreemd. In 2009 probeerde hij namelijk ooit als Kazach (https://www.trouw.nl/nieuws/tweetal-gaat-door-als-kazach~b84b0b61/) door het leven te gaan. Jammer genoeg was dat wel te laat om in Vancouver op de Spelen te verschijnen. Gelukkig haalde hij in Sochi gewoon als Nederlander en in de vorm van zijn leven op eigen kracht alsnog de Spelen (en won hij goud).
    rhalbersma vindt dit leuk.
  10. sysya

    sysya Well-Known Member

    Je baseert het verhaal 'geen goede reserve' op de aanname dat Bergsma 1) sowieso wil rijden 2) dat het niet rijden de enige reden was voor zijn afmelden in 2014 (spoiler: dat was het dus niet) en 3) het ronduit bizarre idee dat hij niet sneller kan dan een race in 2017 gereden met DDV en Blokhuijsen (een gelegenheidstrio dus). Als je graag wilt vergelijken kijk dan ook naar zijn eigen tijden en vergelijk die met 2017, daarin kun je zien dat hij gemiddeld sneller is geworden.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Niet op de 1500 en 3000 meter, de belangrijkste indicatoren voor de TP. Bergsma rijdt die afstanden één of twee keer per seizoen in trainingswedstrijden, en daarin zie je dat zijn 3000 meters door de jaren heen akelig constant (maar niet heel snel) zijn. Zijn 1500 meters lijken steeds langzamer te worden, hoewel het moeilijk is om daar veel conclusies aan te verbinden met gemiddeld één wedstrijd over die afstand per seizoen. Maar 1.51,80 dit seizoen in Erfurt ziet er niet heel veelbelovend uit.

    Natuurlijk zegt zo'n PR op de TP niet superveel, maar ik snap wel wat Davey bedoelt. Je weet gewoon niet of Bergsma het tempo van 3.38 aankan. Ook in combinaties met Verweij/Blokhuijsen, Kramer/Douwe en Kramer/Blokhuijsen was hij nooit sneller dan 3.41 tot 3.43. Ik zeg niet dat dat aan hem lag, maar je weet gewoon niet wat hij kan op nóg hogere snelheid. Zeker nu hij er niet op heeft getraind. Het zou een enorm risico zijn om hem in een halve finale (waarin je hoe dan ook een heel sterke tegenstander krijgt) uit te proberen.

    Natuurlijk had hij al lang een TP moeten rijden ergens. Dan had je geweten of hij het aankan. Maar goed, dat is nu eenmaal niet zo en dat is lastig te veranderen (of je moet een trainingswedstrijd inlasten: doen!)

    Nu zeg ik: je moet dat Bergsma gewoon ook niet aan willen doen. Kans op een mislukking is groot en dan is hij weer (onterecht!) de gebeten hond. Ze moeten het maar met zijn drieën uitzoeken. Als Kramer écht last heeft van zijn rug, dan komen we de eerste ronde niet eens door, dus dan heb je ook geen reserve nodig.
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Tja, hij kan in één MS wel twee 26'ers en een 24,7 rijden en in dat zelfde weekend in de finale 3 26'ers, een 25'er en een 24.3, dan zie ik het argument van gebrek aan snelheid niet zo (ja ik weet dat het inrijbaan op de MS is, maar omgerekend wordt een rondje 24 echt geen rondje 28). Daarbij is dit volgens mij heel gemakkelijk op te lossen. Laat Bergsma met Bosker en Roest (sparen we de rugwervels van Kramer even) een TP rijden in een training, kijken of hij de rondjes die nodig zijn voor een sub 3.40 tijd aan kan. Het enige wat je nodig hebt is drie rijders, een ijsbaan en een stopwatch. Dat lijkt mij niet een buitengewone inspanning van rijders of een coach. Als dat te veel werk is voor de heren kun je ook gewoon Anema vragen welke rondetijden Bergsma aankan, na 300 jaar hem gecoacht te hebben zal hij daar toch wel een excel sheetje van hebben.

    Kan hij die rondjes aan dan kun je hem een race beloven. Kan hij dat niet dan handel je het met zijn drieën af, gebroken ruggenwervels of niet.
    RodyTur10, G1ant en Eelco vinden dit leuk.
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik denk dat Jorrit het wel aan kan qua snelheid. Eventueel gebrek aan startsnelheid (daar kan ik gewoon niet over oordelen) kun je met een plan opvangen. Het oogt er echter wel naar dat zijn natuurlijke snelheid sinds zijn TP-dagen veel hoger ligt. Dat zie je in zijn 3km-schema's de afgelopen seizoenen (vaak afbouwend richting 28-half), maar bovenal in de Mass Starts en marathons. Hij is niet alleen veel explosiever geworden, maar hij knalt er ook gerust meerdere rondjes 24 uit in een lange sprint en met ontsnappingen weet hij - solo - lang in de rondjes 25 te blijven.

    Niettemin denk ik wel steeds vaker bij mijzelf, zeker na alle meningen overal rondom de Mass Start: ''tel je zegeningen (3 startplekken! Hartstikke mooi!) en blijf ver weg van die slangenkuil van een TP''. Mogelijk weer gezeik rondom wel of niet een medaille, wel of niet een prijzengeldverdeling, wel of niet een premie, wanneer wel of niet trainen etc. En ook weer het scenario dat hij als 4e man bij een reeds bestaand team (al bestaande uit ploeggenoten) binnenkomt. Dan ben je al snel een outsider. Het siert hem dat hij zich beschikbaar stelt en dat hij het mooi vindt om te rijden, maar ik zou er niet meer aan beginnen als ik hem was.
    alexander79, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Inderdaad, laat het maar aan de super dream team JV die het wel effe zonder hulp van buiten kunnen afmaken. Zo ziet de rest van NL het ook: Bergsma alleen als 4e wiel en alleen bij hoge uitzondering in pre heat zou hij mogen rijden. En als het misgaat, is de zondebok snel aangewezen. Nee, laat maar.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Van deze 112 pagina's ging een substantieel deel over de TP heren - hebben we dus oeverloos zitten praten over iets waar we uiteindelijk vierde op gingen worden?
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In zekere zin logisch toch? Kramer en Bosker werden aangewezen ten koste van Snel en N'tab en we voelden allemaal wel aankomen dat die (gouden) medaille best lastig zou gaan worden.
    G1ant vindt dit leuk.
  17. Davey

    Davey Active Member

  18. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Mja, ook niet echt een handig interview van Ntab. Ik snap hem wel hoor, maar ten eerste lijkt hij Bosker te bedoelen met niet in vorm zijn, maar die lijkt me nou juist in gewoon prima vorm, in ieder geval niet duidelijk minder dan hij normaal is. Roest is wel minder maar heeft wel gewoon 2x zilver gehaald, iets waar Ntab zelf bijzonder weinig kans op had. Hij zal dan stiekem wel vooral Kramer bedoelen, maar ja...zijn woorden wat verderop over Bosker's uitspraken duiden erop dat hij Bosker bedoelt...

    En sowieso, hij zegt dat het "beter is mensen te sturen die in vorm zijn", ja en hoe denkt hij dat na het OKT nog te kunnen bepalen over wie dan ook voordat de OS beginnen? Van ADJ hadden we toch ook niet verwacht dat ze slecht in vorm zou zijn, maar hoe had de KNSB dat dan moeten kunnen bepalen voordat de OS begonnen?

    Dat hij zegt dat zijn kans op olympisch goud door de neus is geboord......tja, dat is net zoiets als zeggen dat Snel de kans op goud door de neus is geboord. Beide hadden daar echt miniem tot geen kans op....

    Nogmaals, ik snap zijn frustratie, maar toch blijft het een feit dat de kansen op een medaille voor de TP een stuk groter was dan voor hemzelf. Dat het niet uitkomt is makkelijk achteraf lullen natuurlijk, of had hij een volledig andere mening gehad als ze toevallig wel brons hadden gewonnen?
  19. Duif

    Duif Well-Known Member

    Eens, Ntab heeft dit seizoen echt geen deuk in een pakkie boter gereden en heeft geen enkel recht van spreken. Hij heeft het echt toch allemaal zelf verprutst. Slappe hap dit.
  20. Davey

    Davey Active Member

    Het meest pijnlijke is dat het nu gewoon over 3 ploeggenoten gaat, dus dat zal hem ook niet in dank afgenomen worden.
    Verder vraag ik me af of zijn vorm nou ook zo geweldig is op basis van de laatste 500 meters: 34.53 - 34.63 - 34.76 - 34.90
    Dat is toch ook alleen maar een oplopend schema.
    alexander79 en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina