500m vrouwen, zondag 13 februari, 14.56 uur

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 12 feb 2022.

  1. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    de andere kant op is ook aardig: Wüst die zilver heeft op de 5k terwijl ze ook zilver op het wk sprint heeft
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  2. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, die 3km die ze in Calgary op WR-schema reed had ze iets beter moeten volhouden, dat had ook weer zo een seconde kunnen schelen.

    Rijden vrouwen nou vaker PRs? Ik kijk altijd op Evert Stenlund voor de adelskalender en bij de vrouwen zie je in de top gewoon veel rode namen (dwz: dit jaar een PR gereden), en dat zie je eigenlijk bijna elk jaar. Ook nu gaan we naar het WK Allround met Takagi (2), Schouten (4), Blondin (6), De Jong (7), Lollobrigida (8) - allen top-10 en ook allemaal dit jaar een PR gereden.

    Bij de mannen zijn de enige 2 met een PR van dit jaar in de top-20 Bart Swings en Nils van der Poel. Verder ziet de top er daar sowieso uit alsof ze hem naast de Dode zee rollen hebben gevonden, iedereen die daar staat is stokoud (op een paar uitzonderingen na). Misschien ook een teken dat de specialisatie bij de mannen extremer is dan bij de vrouwen - de stayers hebben geen goede 500/1500m meer, en andersom ook natuurlijk. Zoiets.
  3. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dat heeft iig Klassen ook en Friesinger misschien niet op de Spelen, maar die heeft wel de combi 5000 goud op WK Afstanden en goud op WK sprint. Dat sla ik nog wel hoger aan.

    Bij de vrouwen zie je dat eigenlijk alleen de 500 een echte specialistenafstand is. Alle andere afstanden kunnen de echt goede allrounders wel aan. Daarom zo bijzonder dat Takagi die erbij pakt.
    alexander79 vindt dit leuk.
  4. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dit was rond 2015 juist andersom. Toen stonden in de top van het vrouwenklassement bijna alleen maar oude namen terwijl er bij de mannen meer doorloop was.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bij de mannen heb je ook namen als Marsicano en Yuskov die een prima 5000 konden rijden, net zoals Wüst een prima 5000 kon rijden. De stap naar 10000 meter is toch nog een heel stuk groter.
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dat komt vooral omdat de 1500/3000 bij de dames veel dichter bij elkaar ligt als tegenwoordig de 1500/5000 bij de heren.
  7. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    @Marcel Vos Heeft Takagi hiermee de beste laagland 500/1500/3000 combi ooit? En wat moet ze rijden om de beste 500/1000/1500/3000 combi ooit te krijgen?

    Op de lijst van Evert Stenlund zie ik dat als je naar de SBs kijkt, Takagi de 2e beste kleine combinatie ooit heeft gereden over dit hele jaar. Alleen Klassen was beter in haar superjaar.
    Laatst bewerkt: 13 feb 2022
    EenBrabander vindt dit leuk.
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    De 500m van Kok nog is teruggekeken. Ze verliest haar techniek in de laatste bocht. Loopt 'm veel te wijd voor een buitenbocht. De laatste 100m zet ze vooral naar achter af en niet meer zijwaarts. Vandaar ook die misslag 40 meter voor de finish. Zonde, had echt veel meer ingezeten. Je weet nooit of je nog een 2e kans krijgt.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De historische lijst. Bij de WK afstanden en OS met twee races telt het eindklassement.

    Dames_500m_historie_Lee.jpg
    alexander79 vindt dit leuk.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Goed punt. Toen zag je op de 5km voornamelijk allrounders zoals Kramer, Blokhuijsen, Verweij, Bøkko, Lunde Pedersen, Skobrev, Yuskov, Kuck en Swings in de top. Nu zie je veel echte pure stayers zoals Van der Poel, Bloemen, Fish, Ghiotto, Rumyantsev en natuurlijk Bergsma. Roest, Bosker en Engebråten zijn uitzonderingen tegenwoordig.
    G1ant vindt dit leuk.
  11. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Trofimov en Aldosjkin zijn ook nog wel echte allrounders. Misschien Kongshaug?

    Bij de vrouwen was het gebrek aan toppers in de adelskalender trouwens niet een teken van specialisatie maar een teken van een laag niveau. Rond 2010 had je Nesbitt, Groves, Klassen, Pechstein, Friesinger, Groenewold, Anschutz, Wust, Sablikova en vast nog wel wat. Rond 2015 had je eigenlijk alleen Wust en Sablikova (en Ter Mors en Leenstra misschien een beetje, maar die deden het nooit). De jaren van grootste dominantie van die 2 was in mijn ogen toch ook wel een periode van hele zwakke tegenstand. Elke subtopnederlander die toen meedeed haalde ook het WK Allround podium.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Net niet, ze was bij het Japanse OKT ietsje sneller:
    upload_2022-2-13_22-40-57.png

    Combinaties over vier afstanden heb ik geen data van, maar aangezien ze bij het OKT geen 1000 meter reed zal ze met een tijd onder de 1:14 wel de snelste 500/1000/1500/3000 ooit rijden.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Takagi reed trouwens wel de snelste 500/3000 combi ooit op laagland:
    upload_2022-2-13_22-45-52.png
    sanghwa _o_ vindt dit leuk.
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    O jee. Bianca Roosenboom zei gisterenavond bij Dione aan tafel dat Erin Jackson een beetje Nederlands praat. Wat heeft ze gedaan? Dan gaan we dus weer van die tenenkrommende interviews krijgen waarbij Maalderink Nederlands tegen haar gaat praten. Kan iemand die beelden wissen in de hoop dat Maalderink ze nooit ziet?

    Wel een leuk item trouwens. Hoe meer ik over haar hoor, hoe meer ik fan wordt van Jackson. En van Bowe.
    VictorP, chicagodude, SprintMaster en 5 anderen vinden dit leuk.
  15. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Hoe lang zou het geleden zijn dat iemand top-6 reed op zowel de 500 als de 3000 meter? Ik heb het opgezocht en denk het te weten. Deze dame werd 3e op de 500 en 4e op de 3000.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De enige naam die me te binnen schiet is Rodriguez in 2002. Ik weet dat zij op de 3000 meter startte en dat ze WK sprint is geworden, dus die zou het kunnen zijn.
  17. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Gewoon iets Oost-Duits, die konden toch alles. Dat herken je alleen niet omdat ze zovaak trouwden dat ze zelfs gedurende het toernooi al 2x van achternaam wisselde ;)
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Karin Kania, kan niet missen, reed ook al eens op beide afstanden op het podium.
    G1ant vindt dit leuk.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Oh ja Kania, die in 1988 al 19.2 opende op de 3000 meter (snelste op deze OS was 19.5) en eindigde met een rondje van 40 seconden.
    G1ant en Nogevendit vinden dit leuk.
  20. Wolfman

    Wolfman Active Member

    Over mokerslagen gesproken :)
    G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina