Nils van der Poel over Nederlandse ijslobby

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 9 feb 2022.

  1. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Buiten Schouten op de de 3/5km (nu een WK in SLC en ik geef haar een uitstekende kans op de 3km) zou ik zo snel niet weten welk wereldrecord er verder nog in Nederlandse handen zou moeten zijn? Koelizjnikov was in zijn top gewoon een stukje beter dan de Nederlandse 1000m mannen zijn geweest, VdPoel is een betere stayer. Het 1000m record bij de vrouwen lijkt niet zo scherp te staan, daar zou een Leerdam in goede doen wel aan moeten kunnen komen, maar dat hoeft ook weer niet.
  2. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Tsja, een tikkeltje arrogant zal ie waarschijnlijk wel zijn, maar hij zal toch nog flink zijn best moeten doen om wat dat betreft in de buurt te komen van een aantal Nederlanders.

    Nu volgt een stukje speculatie, maar het is wel een soort sentiment waarvan ik verwacht dat het in meer of mindere mate in "het buitenland" aanwezig is.

    In het schaatsen draait alles om Nederland. De helft van de belangrijke toernooien is in Thialf (en ik geloof die verhalen van Alusalu over hoe het er daar aan toegaat direct), in praktisch de hele wereld zit meer Nederlands publiek dan thuispubliek op de tribunes, de Nederlandse schaatsers zijn zo goed als de enigen die allemaal een goede boterham kunnen verdienen en relatief zorgeloos 100% met hun sport bezig kunnen zijn. Wat dat betreft hebben Nederlandse schaatsers het echt ongelooflijk makkelijk, vanaf de jeugd al. Waar jeugdschaatsers in andere landen het halve land af moeten reizen (of half Europa, kijkend naar wie allemaal Inzell als thuisbasis hebben) om naar de enige fatsoenlijke ijsbaan van het land te kunnen ligt er in Nederland 1 om de 30 kilometer en moet je op zijn slechtste geval op een gegeven moment verhuizen naar, of intrekken bij een pleeggezin in, Heerenveen (okee, toegegeven, wonen in Heerenveen is natuurlijk niet wat je wilt).

    Vervolgens hebben Nederland en de KNSB altijd hun zegje klaar over alles wat er wel en niet moet gebeuren rondom het schaatsen en is ook de voorzitter van de ISU een Nederlander. Wedstrijdschema's en -tijden worden aangepast op Nederland. De hele wereld kan het best overstappen op Nederlandse trainers en Nederlandse trainingsschema's, waarbij het meerdere keren duidelijk is dat die Nederlandse trainers totaal mislukken omdat het duidelijk is dat ze helemaal niet in staat zijn mee te gaan in de cultuur waar ze terecht komen (iets wat De Wit duidelijk wel kan).

    Het is allemaal niet de schuld van Nederland en hoogstwaarschijnlijk zullen de meeste buitenlandse schaatsers het niet actief vervelend vinden, maar ik denk wel dat er ergens van binnen bij meerdere schaatsers en landen enige mate van jaloezie zit over hoe relatief makkelijk en voordelig Nederlandse schaatsers het voortdurend hebben, maar ook enige mate van ergernis over juist de hooghartigheid en arrogantie die Nederlanders doorgaans uitstralen (want, wij zijn toch objectief gezien echt wel het beste, en als wij onze beste rit rijden winnen we gewoon).

    Als vervolgens zulk soort zaken daar bovenop komen kan ik me best voorstellen dat Van der Poel en Röjler (die er ook een vrij grote rol in lijkt te hebben gespeeld) die het hun hele leven in hun eentje op hebben moeten nemen tegen het in elk opzicht superieure Nederland zoiets hebben van: "Flikker nou toch eens op Nederland. Weet jij wat wij gaan doen, wij gaan even een bommetje gooien, laat Nederland maar eens lekker zweten."

    Van der Poel heeft nu de status dat zijn mening echt wat teweeg kan brengen en daar wil die misschien ook wel even gebruik van maken. Volgens mij is dat ook de reden dat hij zo hoog opgeeft over zijn trainingsprogramma en een stuk schrijft over hoe je de 10 kilometer moet schaatsen. Gewoon wat tegengeluid laten horen, duidelijk maken dat niet altijd alles moet zoals Nederlanders denken dat het moet.

    Nogmaals, het is speculatie en ik denk niet dat alle buitenlandse schaatsers een hekel hebben aan Nederland of Nederlandse schaatsers, integendeel zelfs (kijk maar naar Dubreuil bv.), maar een sluimerende wrevel zal toch wel her en der bestaan. En als er nou iemand is die daar wel eens gehoor aan zou durven geven en daarom besluiten de knuppel even in het hoenderhok te gooien is het NvdP wel. En dat hij daar wat vijanden mee zal maken in het Nederlandse publiek zal die daar wel op de koop bij toenemen.
    vergeer, USDutchie, alexander79 en 7 anderen vinden dit leuk.
  3. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Thank you. This is exactly what was on my mind all this time.

    Thank you. I sign under every word. This is exactly what has been on my mind all this time and especially today.

    It is fun to see how some people in the comment section of the news and on Twitter see this as a downfall of Nils and him justifying his upcoming defeat. I have a lot to say on the latter. But I'll just wait until Friday.

    Yes, he is eccentric and he loves that attention his opinions and their weight have now. And this is exactly what brought him where he is now. And yes, he may be fed up with the dominance and if he can have a say in that at a cost of losing some Dutch fans, so be it. I assume he doesn't mind.

    He believes in what's right given the circumstances and in sharing the knowledge, not concealing it. I can totally see why the possibility of the Dutch ice expert possibly tampering with ice makers could piss him off.

    As I said a few times before, Nils' stunt today only scratched the surface of a much larger issue. It is sad that some people don't see further than that. And if this is the only way to bring the public attention to these issues, so be it.
  4. sysya

    sysya Well-Known Member

    1 ding wat mij opvalt is dat iedereen constant terug komt bij "als het maar voor iedereen gelijk is" maar daar gaat het toch niet om? Ook als het ijs voor iedereen gelijk is kan het nog steeds in het voordeel zijn van een specifieke groep schaatsers als het ijs erg veel lijkt op dat van een andere baan (in dit geval Thialf). Krol zegt het hier ook weer, maar als een schaatser gewent is om in Polen te rijden en een ander in Heerenveen dan heeft de Thialf rijder een voordeel op ijs dat heel erg op dat van Thialf lijkt.

    De discussie wordt heel erg de kant op getrokken van, iedereen krijgt gelijk ijs dus het is eerlijk, maar dat een Nederlandse coach niet in de dweilpauze de verwarming aan zet is volgens mij ook niet de discussie die Nils probeerde aan te zwengelen. Wat hij zei is dat Nederlanders proberen om de ijsmeester zo te beïnvloeden dat hij ijs gaat maken wat lijkt op het ijs in Thialf, zodat Nederlanders zich niet hoeven aan te passen aan een ander soort ijs.

    Overigens heb ik inhoudelijk hier niet echt een mening over, het is het zoveelste bommetje tijdens een olympische spelen. Het valt mij alleen wel op dat Nederlanders het gesprek heel veel richting veranderende omstandigheden duwen, maar dat dit niet het originele discussiepunt was.
    vergeer, alexander79, JJS en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    Als je gisteren de uitzending van Dione hebt gezien, met Merel Conijn en Esmee Visser, dan weet je dat de Nederlandse schaatsers het helemaal niet zo makkelijk hebben. Qua faciliteiten natuurlijk wel, maar daar horen dan ook prestaties bij. Op weg naar de top haken er velen af door de bikkelharde concurrentiestrijd, de onwijs hoge prestatiedruk, weinig of geen plaats voor emoties enz. En als je eenmaal aan de top bent wordt het alleen maar moeilijker. Omdat je moet blijven presteren, iedere keer weer. Je moet beter en sneller. Dat is fysiek al moeilijk, maar geestelijk nog veel meer. Zie Esmee Visser. En er zijn nog meer voorbeelden uit het verleden. Des te knapper wat Wüst en Kramer al die jaren doen/gedaan hebben. Dat moet je inderdaad wel een ontzettend harde kop hebben om dat op te kunnen brengen en vol te houden. Zie ik Nils vd Poel niet doen eerlijk gezegd.
    Veel buitenlanders schaatsen nog met de instelling van de jaren 60-70-80. Vrijblijvend, plezier maken, een hele winter van baan naar baan trekken. Vrijheid blijheid. Dat is in Nederland al lang niet meer het geval. Schaatsen is in Nederland een 100% profsport geworden. Het Uniekaas en Bolletje tijdperk is wel voorbij.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik ben wel benieuwd hoe dit in een sport als skiën gaat. Misschien dat iemand dat weet. Daar steekt één persoon de poortjes, vaak een trainer van iemand, volgens mij. De ene skiër is natuurlijk gebaat bij een ander soort parcours dan de ander. Snellere bochten, langzamere bochten, dat zal best nauw luisteren. Proberen bepaalde landen of andere coaches de parcoursbouwer een beetje te sturen. Hoe gaat zoiets?
  7. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    In het alpineskiën eerder deze week. Het gaat om twee runs en de uiteindelijke Slowaakse winnares stond 8e na run 1.

    "In de door haar persoonlijke coach Mauro Pini gestoken tweede run stoof de Slowaakse als een pijl naar beneden en zag vervolgens hoe al haar concurrenten zich stukbeten op haar tijd."

    Zoiets vind ik persoonlijk een tikje ernstiger
    Camila en G1ant vinden dit leuk.
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    HaagscheBluf en Camila vinden dit leuk.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zou best kunnen dat dit speelt. Maar dat is dan wel een beetje een calimero-reflex. Ik had Van der Poel iets sterker ingeschat. Hij moet toch ook wel beseffen dat de aandacht vanuit Nederland voor het schaatsen, ook voor hem alleen maar gunstig is. In commercieel opzicht dan. En Nederland kan er niets aan doen dat schaatsen in Zweden geen grote sport meer is. Hij moet vooraf toch ook hebben geweten hoe dat zat, toen hij begon met schaatsen. Het is een beetje alsof Michael van Gerwen erover klaagt dat het darten zo'n Brits bolwerk is.

    En je kunt toch ook niet zeggen dat de ISU de Nederlanders nu zo bevoordeelt met alle regelgeving:
    - Steeds minder maximaal aantal startplekken per land.
    - Minder allroundtoernooien en 10 kilometers.
    - De massastart invoeren om zijinstromers uit het skeeleren en shorttracken een kans te geven.
    - Massastart die ineens op de inrijbaan wordt gereden in plaats van de binnenbaan, waarmee kleinere rijders worden bevoordeeld.
    - Geen mogelijkheid om iemand alleen voor de TP mee te nemen naar de Spelen.
    - Het tegenhouden van commerciële pakken bij bijvoorbeeld World Cups.
    Monique, Koen, HaagscheBluf en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Vier jaar geleden had de Olympische baan in Gangneung een enorm brede inrijbaan. Er gingen toen ook geruchten rond dat dat bewust was gedaan omdat Seung-Hoon Lee op de massastart beter door krappe bochten zou kunnen dan zijn tegenstanders.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat het in Nederland niet altijd zo makkelijk is klopt zeker, maar ik denk dat bijvoorbeeld de Canadezen toch wel even jaloers naar het aantal Nederlandse ijsbanen hebben gekeken toen Calgary vorig seizoen dicht was. Trouwens, bij veel buitenlandse sporters hangt de financiering wel zeker af van hoe goed ze het doen, zeker op de Olympische Spelen. Dubreuil moest zijn eigen reis naar het WK sprint bekostigen omdat de Canadese bond het niet interessant genoeg vond. Dat "Vrijheid blijheid" zal voor enkele schaatsers wel gelden (Nils vd Poel bijv, al hoor je hem ook over sponsorproblemen praten), maar veel meer ook niet.
    alexander79 vindt dit leuk.
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

  13. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik vraag me af hoe er hier gereageerd zou zijn als een Kramer of Nuis de uitspraken zouden doen zoals vd Poel ze nu gedaan heeft.
    Inimene vindt dit leuk.
  14. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik vind dit altijd zo'n larie. Het nergens op gebaseerde idee dat Nederlanders meer voor de sport leven dan de buitenlanders heb ik totaal niet. Waar zou dat uit blijken? De buitenlandse schaatsers gaan ook op trainingskampen, staan ook heel veel uur op het ijs, reizen de hele winter door de hele wereld net zo goed over, maar leven minder voor de sport? Nederlanders hebben het makkelijker, die hoeven geen top-8 noteringen op WK's en wereldbekers te laten zien om toch hun inkomen te krijgen. Het traject dat Kramer in zijn laatste jaren schaatste (die dus overigens níet constant aan de top bleef), of een Achtereekte, of een Ter Mors, dat zijn routes die voor de meeste buitenlandse schaatsers simpelweg onmogelijk zijn omdat er bij hun afwezigheid in de het voorseizoen, helemaal geen WK-plekken zijn om op een WKKT/OKT te verdienen. Dat Koen Verweij überhaupt nog betaald krijgt om al 3 jaar lang niets te laten zien, er is geen buitenlander die dat ook kan zeggen.
    Hoe gaat het dan wel? Een Sablikova moest in het vorige olympische seizoen met rugklachten een 5km (en meerdere 3km's) schaatsen om zich te kwalificeren voor de OS, om maar eens iets te noemen. Een Marina Zueva, die na steeds beter te worden nu weer steeds minder wordt, die had misschien ook wel eens lekker een half jaartje minder wedstrijden geschaatst zodat ze zich kon heropladen om nog hoger te pieken. Maar dat kan niet, want zodra zij even weg is, stort de achtervolgingsploeg in die ze net hebben opgebouwd, verliest ze haar toelages omdat ze nergens meer aan mee doet, etcetera.

    En dat de Nederlandse schaatsers 100% prof zijn, de verhalen uit de schaatswereld suggereren dat nou ook niet bepaald. Bepaald niet. Ik quote de Corendonbaas, die in 2019 wielrenner uit zijn ploeg Mathieu van der Poel vergeleek met het schaatsteam dat hij had:
    Atilay Uslu: ‘Mathieu leeft voor zijn sport, gaat nooit uit. Dat was bij mijn schaatsers weleens anders
    alexander79 vindt dit leuk.
  15. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    In a classic Roest fashion, he said he wasn't irritated by what Nils said but couldn't understand whether it was "really necessary". I think Patrick can't be bothered, really.
    Laatst bewerkt: 10 feb 2022
    G1ant vindt dit leuk.
  16. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Bij skiën wordt er geloot welke nationale coach dat mag doen. Verschilt per wedstrijd en per run per World Cup/WK/OS. Daar lijkt me weinig mis mee eigenlijk. Uiteindelijk moet toch iemand het doen en krijg je geen discussie zoals nu waarbij een 'neutraal' iemand beïnvloed kan worden. In skiën is er ook 0,0 discussie over.

    Sowieso klinkt 'van p8 naar goud' meer bizar dan het is. Dat gebeurt toch wel vaker bij de slalom als de verschillen klein zijn na run 1. Als iemand 1 seconde los staat na run 1 is het een ander verhaal. Hoe vroeger je start hoe meer voordeel je hebt qua parcours op dat onderdeel, omdat je nog geen flinke geulen hebt bij de poorten. En bij de tweede run start de top 30 altijd in omgekeerde volgorde. Dat maakt het ook wat spannender.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  17. JJS

    JJS Active Member

    En is hiermee het cirkeltje rond?

    Het is geen psycho rant van vd Poel naar de Nederlanders, het is de KNSB die dit interview aangedikt op schaatsen.nl plaatst om vd Poel in discrediet te brengen.
    Vergezocht misschien maar .... tja, lekker over laten waaien dus. Laten ze maar gaan schaatsen.
    Inimene vindt dit leuk.
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik refereerde aan een artikel van de Telegraaf. De Telegraaf staat er gekleurd in, maar staat bij mijn weten niet onder controle van de KNSB.
  19. JJS

    JJS Active Member

    Klopt, maar het vuurtje is aangestoken door de Schaatsen.nl, wel een kanaal van de KNSB. Dat de rest van de media, Telegraaf voorop, er dan met twee benen gestrekt in gaan is wel te verwachten.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het vuurtje is aangestoken door Van der Poel. Hij heeft ervoor gekozen om in ondubbelzinnige bewoordingen de KNSB te betichten, zoals de term corruptie. Vervolgens krijgt Remy de Wit uiteraard vragen van de pers daarover, dus is de KNSB min of meer genoodzaakt zich via de pers te verdedigen.
    Koen en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina