Schaatsen in de media 2021/2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 10 okt 2021.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ja klopt. Ik was oprecht verbaast dat hij in staat was tot strenge uitspraken, maar hij plaatst ze dan ook weer compleet verkeerd....
  2. sysya

    sysya Well-Known Member

    Tip voor iedereen. Vandaag de nieuwe editie van Helden maar eens open geslagen. Hele leuke verhalen met Schulting, Kramer, Wust, Krol en van Velde echt een aanrader om even warm te draaien voor de spelen :)
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    nou, precies dat. Door in de media te gaan reageren vóór je bewuste personen gesproken hebt maar je het alleen maar erger. Niet echt handig als je bondscoach bent.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat je nu ziet is dat allerlei mensen op Twitter in de hoogste boom zitten en meteen roepen om Anema naar huis te sturen. Ik denk dat dat veel zegt over die mensen, die waren sowieso al tegen Anema en zijn helemaal niet geïnteresseerd in het genuanceerde verhaal. Het geeft iig wel mooi weer hoe de mechanismen in de schaatswereld werken.

    Misschien moet iemand de brandweer even bellen... ;)
    Laatst bewerkt: 27 jan 2022
  5. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Als een TP team een 2-1 verdeling heeft wat betreft ploegen, dan worden dit soort gesprekken onderling waarschijnlijk regelmatig gehouden.
    En het is denk ik ook geen verrassing dat er niet fatsoenlijk geëvalueerd wordt na een wedstrijd.

    Wel heel erg onhandig om dit gesprek te hebben met de camera erbij.
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Hoe je het ook wendt of keert: het zijn gewoon domme uitspraken van Anema, Samplonius en Schouten in die docu. Als je ervoor kiest om jezelf te laten volgen, dan moet je nadenken over wat je zegt als de camera draait. Dat het AD geen documentaire van 50 uur gaat maken met allerlei nuances, of alleen de saaie stukken kiest, wist Zaanlander vooraf. Ze hebben niet voor het eerst met media te maken. Zo'n docu, waarbij je intensief gevolgd wordt, is altijd tricky. Dat is vaker fout gegaan bij sporters en sportteams. Ze hebben zelf toestemming gegeven voor deze docu omdat ze voordelen zagen, dan moet je ook niet piepen als het niet fijn voor je uitpakt.

    Ik denk niet dat hier nu sprake is van 'mechanismen in de schaatswereld'. Dat Anema weinig geliefd is bij het grote publiek heeft hij toch echt aan zichzelf te danken. Ik geloof voor honderd procent dat het beeld dat het grote publiek van hem heeft, niet klopt met wie hij werkelijk is. Dat er veel nuances zijn. Maar hij heeft er wel zelf voor gezorgd dat dat beeld van hem bestaat.

    De reactie van Coopmans nu is ook dom, want het wordt hierdoor verder uitvergroot. Zonder die reactie was het waarschijnlijk alleen intern een punt geweest. Of hier op het schaatsforum. Maar niet bij het grote publiek. Want hoeveel mensen zullen het tot gisteren hebben gezien? Nu wordt het een ding, zeker omdat op de Spelen alles sowieso uitvergroot wordt. Ik zie de vragen van Maalderink al weer komen. En die vragen moet hij ook stellen.

    Vooral door die quote over de valiumtabletjes wordt het ook echt een persoonlijke aanval op Anema. Valium wordt volgens mij voorgeschreven bij mensen met veel angst of spanning of die ergens van afkicken. Hij insinueert dus eigenlijk dat Anema ze niet op een rijtje heeft. Bondscoach-onwaardig. Het is echt een vete aan het worden.

    Twee mannen van een zekere leeftijd die met al hun ervaring het mediaspel nog steeds totaal niet snappen. Ik vind het fascinerend en verbijsterend tegelijk.
    HaagscheBluf, Monique, chicagodude en 3 anderen vinden dit leuk.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat beeld zal hij enerzijds vervelend vinden voor mensen uit zijn omgeving, maar anderzijds is het eigenlijk gewoon zijn verdienmodel geworden. Uiteindelijk is Zaanlander al jaren maar een klein ploegje met een klein budget en de kleinste selectie langebaners van alle profteams. Al helemaal in vergelijking tot reus Jumbo-Visma, maar ook vergeleken met een Reggeborgh (die volgens mij ook al 4x? zoveel budget hebben). Toch genereren ze minstens evenveel en vaak wel meer aandacht dan bijna alle andere teams. Voor een deel natuurlijk vanwege uitzonderlijke prestaties en omdat ze elke week op meerdere vlakken wel ergens voor de winst rijden, maar ook omdat Jillert dondersgoed weet dat hij zelf als persoonlijkheid ontiegelijk veel aandacht genereert en dat doet hij door gewoon een overdreven versie van zichzelf te zijn; prikkelende uitspraken doen en hier en daar een beetje orakelen. Dat is gewoon onderdeel geworden van het pakket dat hij aanbiedt aan sponsoren die zien dat zijn ploeg in de winter zo 24/7 in de belangstelling staat. Hij weet heel goed dat zo'n docuserie aan cherry picking doet en onvolledig is (en dat zal soms vast bij 'm wringen), maar zo staat de sponsornaam wel al een maand meermaals per week in de krant. Dit soort publieke irritaties hebben ze op de koop toe genomen. Ik denk niet dat ze daar naïef zijn ingetuind. Al zullen ze achteraf soms denken: had ik m'n mond maar gehouden. Ik zou het bijna willen vergelijken met die Movistar docu-serie op Netflix. Daar zie je vaak een soort in-house muiterij, maar de sponsor vind het prachtig.

    Overigens las ik in de nieuwe SkateNL dat Ziggo met het AD in gesprek is om de serie op tv uit te zenden en dat er ook al gesprekken lopen om de serie nog 4 jaar (!) door te laten lopen (waarbij het de bedoeling is dat ook een inkijkje wordt gegeven bij sponsoronderhandelingen e.d.). En dat was nog voor de aandacht voor de meest recente aflevering. Dat zou toch wel een bijzonder project zijn.
  8. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Schouten komt toch niet zo slecht uit die docu? Zeggen dat Ireen Wüst chagrijnig is, is even schokkend als zeggen dat het buiten regent.
    Dat Anema in het wilde weg beschuldigingen uit over doorgestoken lotingen is natuurlijk wel een dingetje. Maar de schaatsters zelf zeggen echt niets bijzonders wat mij betreft.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De vraag is in hoeverre zaken die niet goed ging echt besproken worden. Durft de bondscoach kritiek te uiten ongeacht de persoon? Als ik de team pursuit race in SLC terugkijk valt me op dat Wüst m.n. aan het eind van het rechte eind en in de bocht duwt. Aan het begin van het rechte eind legt ze haar handen op de rug. Dat zal eerder een kwestie van gewoonte zijn dan dat ze dit met opzet doet.

    Day 2 | ISU World Cup Speed Skating 2021/2022 | Salt Lake City | #SpeedSkating - YouTube vanaf 2:51:48
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Wust lijkt inderdaad op de rechte enden vooral bezig om uit de slag van de andere 2 te schaatsen als ze de derde schaatster is, ipv te duwen. Gelukkig hoefde ze niet samen te trainen op dit onderdeel want ze zet zich zo goed in.

    De eerste 45 seconden duwt iedereen, met Wust voorop.
    Dan gaat Wust naar achter.
    Rechte stuk: Nee
    Bocht: Eerste helft wel.
    Rechte stuk: Nee.
    Bocht: Ja.
    Rechte stuk: Nee.
    Bocht: Tweede helft wel.
    Rechte stuk: Ja.

    Dan schuift ze op naar plek 2, met Wijfje op kop en Schouten op plek 3.
    Hoewel ze wel wordt geduwd door Schouten, duwt ze Wijfje het eerste rondje op plek 2 amper. Het tweede rondje en laatste rondje duwt ze wel, zo lijkt het.

    Ik snap de frustratie van Team Zaanlander wel, zeker als er al zo moeilijk gedaan werd over de training door degene die dat misschien wel het meest nodig had.
  11. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Je moet natuurlijk ook energie hebben om te duwen, ADJ kon op het EK na haar kopbeurt ook niet meer veel duwen, terwijl ze Wust wel duwde voor haar beurt. Uiteindelijk is de tactiek van Nederland een combinatie van duwen en wisselen en niet puur duwen zoals Noorwegen bijvoorbeeld. Het kan daarom ook voorkomen dat schaatsers vermoeid zijn na de kopbeurt en daarom niet kunnen duwen.
    Camila en G1ant vinden dit leuk.
  12. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Coopmans vs Anema.. Nooit een saai moment. De timing is niet zo handig voor team zaanlander. Schouten zegt op zich niet veel verkeerds, maar Anema maakt geen goeie beurt. Benieuwd hoe dit gesust gaat worden.
  13. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Voortbordurend op gedachtegang van Giant. Commentatoren waren best stellig om voor DQ van Bergsma te roepen tegen Talsma, maar bij Wust hadden ze net niet de schuld op de Jong/ wedstrijdleiding geschoven. Vandaar mijn comment dat ze dan Bergsma niet als een grote naam zien?
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    We hebben gewoon een ophef-voorspelspel nodig hier op het forum.

    Ik laat alvast wat vliegers op.

    • Sven Kramer alvast aangewezen voor Massastart op Spelen van 2026, Fries is zelf "niet geïnteresseerd"
    • Duitse schaatsbond schrapt alle individuele afstanden, vervangt ze door "5000 meter voor 50-plussers"
    • Jutta Leerdam slaat WK afstanden over in voorbereiding op de Olympische Spelen over 3 jaar
    • Rintje Ritsma (51) maakt comeback: "5000 meter voor 50-plussers is interessant"
    • Dai Dai N'tab voelt zich gepasseerd door Senegalese schaatsbond: "Ze zijn me vergeten in te schrijven!"
    • Jillert Anema nieuwe trainer van Claudia Pechstein, Peter Mueller neemt Zaanlander over
    • Schaatser Huizinga de komende 7 jaar in het pak van Jumbo-Visma, contract Roest niet verlengd
    • Winterspelen 2034 in warm land: Doha en Dubai zijn de enige overgebleven kandidaten
    • Van Gaal selecteert 11 nieuwe spelers voor interland met Japan: "Iedere keer een nieuw team werkt in het schaatsen ook"
    • Komend seizoen slechts drie wereldbekerwedstrijden. Reactie De Jong: "Helaas passen ze niet in mijn programma"
    • Russische schaatser dacht aan positieve test op corona, maar het was gelukkig maar doping

    (SATIRE)
  15. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    Hoe komt dat grote verschil in budget? Want de marathontak is zeer succsvol, en met Schouten en Bergsma toch ook grote namen...

    En nog een vraagje: Er staat in het AD-artikel: 'Bovendien hebben Wüst en De Jong al een verleden vol frictie, ontstaan tijdens hun gezamenlijke periode bij Team 4 Gold.' Iemand iets specifiekere kennis hierover? Hoe komt die frictie etc.?
    G1ant vindt dit leuk.
  16. sysya

    sysya Well-Known Member

    Haha geen probleem. Greasemonkey (of tampermonkey afhankelijk van je browser) kun je als extensie van je browser downloaden via bijvoorbeeld de Chrome webs store. Dat is dus zo gebeurd. Wat je vervolgens doet is via de website van de aanbieder naar userscripts gaan, voor Tampermonkey is dat deze website https://www.tampermonkey.net/scripts.php?ext=dhdg.

    Als je bij User scripts zoekt op Telegraaf dan krijg je twee resultaten, allebei installeren een script die er automatisch voor zorgt dat elk premium artikel gewoon laadt (enige nadeel is dat je geen afbeeldingen ziet) het maakt dus niet uit welke je kiest. Ook voor andere websites geldt dat je scripts hebt om de paywall te vermijden, gewoon even zoeken op de naam van de website. Je klikt vervolgens gewoon op script installeren en de rest gaat vanzelf :)
    strawbale vindt dit leuk.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  18. Camila

    Camila Well-Known Member

    Wat een drama weer allemaal zeg. En dan te bedenken dat schaatsen weinig door jongeren wordt gekeken omdat het saai zou zijn :D
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    G1ant en strawbale vinden dit leuk.
  20. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Geldschieters, de hoeveelheid grote namen, noem maar op. Je hebt ook een beetje mazzel nodig dat je zulke unieke sponsoren treft als Jumbo en Reggeborgh die én voor de lange termijn én met serieus geld willen investeren. De meesten zijn er toch maar voor één Olympische cyclus. Of halen dat zelfs niet.

    Anema kreeg zelf 4 jaar geleden easyJet aan de haak, maar die investeerden in eerste instantie niet bijster veel geld (in de zomer van 2018-2019 was er zelfs geen geldschieter en heeft Anema zelf geld moeten investeren). Vorig jaar waren er ambitieuze plannen dat easyJet zijn sponsorschap financieel flink zou uitbreiden (en zou verlengen tot 2026) en dat er enkele sponsoren bij zouden komen. Dan hadden ze in budget een flinke stap gemaakt, maar dat ging helaas niet door vanwege de coronapandemie. Uiteindelijk is Zaanlander ingestapt - een product van A-ware (al jarenlang de marathonsponsor van het team) en Albert Heijn. Daardoor hebben ze een gezond budget en kunnen ze alle trainingskampen (waar bij Anema misschien wel de grootste kosten in zitten) draaien, maar het is zeker niet vergelijkbaar met de twee grootste ploegen. Zoiets moet misschien ook groeien. Je ziet dat ze dit seizoen de sponsoring ook een stuk serieuzer aanpakken dan vorig seizoen.

    In het marathonschaatsen gaat overigens niet zo veel geld rond. Een deel van het herenpeloton werkt er (parttime) naast. Bij de dames zijn de profs eerder uitzondering dan regel. Een sponsor zal dan ook niet zo snel een groot budget beschikbaar stellen voor een team met een paar goede langebaanschaatsers en voor de rest voornamelijk marathonschaatsers. Totdat De Tocht wordt uitgeschreven natuurlijk. Dan blijken marathonschaatsers een briljante investering ;)

Deel Deze Pagina