Schaatsen in de media 2021/2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 10 okt 2021.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Mocht men zich afvragen waarom de TP toch altijd zo explosief is...

    https://www.ad.nl/olympische-spelen...tjes-op-en-rondom-de-baan-walgelijk~a054e078/

    Mooi dat ze een écht inkijkje geven in het reilen en zeilen van de ploeg. Het probleem met dit soort docu's is meestal dat ze al snel verzanden tot een slappe infomercial over een ploeg of een hosannaverhaal over bepaalde schaatsers. Maar dit is smullen. Mot na afloop van een marathon, irritaties rondom de TP, irritaties richting enkele andere grote schaatsers, botsende ploegbelangen, twijfels over de BC/KNSB, Schouten die voor de camera tegen Samplonius frustraties uit over het al dan niet goed trainen voor een 1500m, Bergsma die aangeeft soms flink met slaapproblemen/stressaanvallen te kampen heeft rondom wedstrijden; het is allemaal heel (confronterend en) eerlijk. Die openheid heeft het schaatsen een beetje nodig.
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wat ik wel vind is dat Team Anema heel heilig doet hier alsof alle andere ploegen altijd vuile spelletjes spelen en ze zelf nooit wat fout doen.

    Het lijkt me echt sterk dat dat zo is.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de team pursuit heren lijkt het me vrij duidelijk hoe het spel gespeeld is omdat de hele selectie bij één ploeg ligt... In het verleden zijn er vaak genoeg aanwijzingen geweest dat er achter de schermen iets geregeld is.
    Mooi om te zien hoe Anema en Samplonius terecht kritiek uiten op de grootste sterren. Iets wat een Wennemars of Hersman (DQ 1000m zondag) absoluut nooit zouden durven.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het zou kunnen dat analisten en commentatoren niet te veel kritiek mogen geven omdat ze een neutrale positie moeten innemen ten opzichte van de Nederlanders. Ik ben het met je eens dat ze een stuk kritischer mogen zijn op de Nederlanders, maar het zou kunnen dat de NOS er ook een hand in heeft dat het niet gebeurt.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Mooiste was geweest als de interviewer wat scherper was en ze eens naar hun visie vroeg omtrent bepaalde relletjes uit het verleden. Dat is m.i. een gemiste kans (of het moet nog komen). Verder blijft het lastig om hier een zinnig woord over te zeggen als ik er zelf niet bij ben geweest. Daarom houd ik me ook vaak op de vlakte met dit soort verhalen over spelletjes die gespeeld worden. Het blijft toch subjectief invulwerk vanaf de zijlijn (al is het soms nogal obvious - zoals Kramer en de MS met een Orie die ongegeneerd aangeeft daar een hand in te hebben gehad en Krol en Roest die daar een en ander over opmerken).

    Wat ik wel jammer/storend vind is dat er vooral in de openingsmontages steeds veel geknipte uitspraken voorbijkomen - die uiteraard het meest prikkelend zijn - en je zo steeds de (achterliggende) context mist. Daar word ik niet veel wijzer van. Dit korte format doet niet helemaal recht aan het onderwerp.
    chicagodude en Duif vinden dit leuk.
  6. mi

    mi Well-Known Member

    Vraag me af of Hidde genoeg ins and outs weet om Anema ook het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Wordt tijd dat hij en Thijs in de wintermaanden met hun frietkot bij de ijsbanen gaan staan. Het uitpluizen van dit soort complottheorieën kan een willekeurige world cup zomaar een stuk interessanter maken :D

    Niet dat ik zo’n roddeljournalist ben, maar er zijn zoveel zaken waarvan je je afvraagt welk belang hier nou achter zit. Schaatsers en trainers komen nu veel te gemakkelijk weg met achterkamerbeslissingen en zij die het slim genoeg framen krijgen van Bertje Maalderink nooit zodanig de duimschroeven aangedraaid dat ze door de mand vallen.
    Blijkbaar vindt team Anema dat hun positie op dit moment sterk genoeg is om dit te kunnen doen. Misschien omdat Irene de onbetwiste kopvrouw is deze Spelen en Kramer en Wüst gaan stoppen. Maar het feit dat er geen weerwoord is bij de journalist in kwestie of de andere betrokken schaatsers is eigenlijk heel jammer. Trek die beerput dan maar helemaal open. Dan gaan we misschien eens echt snappen waarom we op de afgelopen 4 Spelen maar 1 keer de TP wonnen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  7. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Maakt een binnenbochtloting op de 3km nu echt uit? ik ben ook wel benieuwd over welke wedstrijd het dan gaat, ik kan in de afgelopen 2 jaar geen wedstrijd vinden. En sowieso is het statistisch niet onmogelijk dat zoiets een enkele keer gebeurd.
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    O
    Op de 1000m maakt het wel uit. Bekijk de loting van de 1000m dames op de OS van Vancouver eens. Dan snap ik heel goed waarom er soms over manipulatie van lotingen en over complottheorieën wordt gesproken.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Mooie spraakmakende aflevering. Ik zie hier toch wel weer een Anema die zijn emoties niet altijd onder controle heeft. Na die marathon is hij bijna bereid om iemand aan te vliegen en je ziet dat hij de rest van het team daarin meteen meeneemt. Mats Stoltenborg gaat rustig (stoer!) in discussie en daarna zijn de gemoederen weer gesust en is iedereen het er volgens mij redelijk over eens dat de schuldvraag toch wat genuanceerder lag.

    Wüst krijgt kritiek omdat ze niet goed duwt en iedereen spreekt dat uit voor de camera, maar niemand spreekt Wüst er zelf op aan of vraagt hoe het zit. Vrij onvolwassen, vind ik.

    Dat verhaal van die lotingen van Anema lijkt me een typische complottheorie. Ik geloof zeker dat bondscoaches en analisten (bewust of onbewust) gekleurd zijn, maar scheidsrechters in het schaatsen zijn extreem eerlijk en vooral vreselijk rechtlijnig. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Die aantijging moet hoe dan ook makkelijk te onderzoeken zijn.

    Als je maar blijft benadrukken dat iedereen tegen je is en alles daarin uitvergroot en er zoiets onzinnigs bijhaalt als het punt hierboven, dan krijg je weliswaar een heel hecht team, maar je krijgt ook veel frustratie. Net zoals de PSV-coach dit weekend. (Ik ben zelf PSV-fan, zeg ik er maar even bij, maar ik trek dat Calimero-gedrag slecht, vooral de complottheorie erachter).
    Skate the grate en Marcel Vos vinden dit leuk.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Haal je Samplonius en Anema nu niet door elkaar? Bij die marathon is het juist Samplonius die woedend is richting JV - ''Hufters! Wat een kuttactiek'' - en vervolgens verhaal gaat halen bij Stoltenborg. Het is daar juist Anema die de boel sust en aan zijn rijders vraagt wat er gebeurd is (en zelfs dan al schouderophalend laat blijken dat er niet zoveel aan de hand is ''hij rijdt er gewoon tussen''). Typisch heat of the moment-gedoe na een massasprint.
  11. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Ik neem aan dat Anema het over de 3000 meter had aangezien hij daar zelf ook rijdsters heeft en zelf de 3000 meter ook noemde. Hij heeft het volgens mij ook over nationale wedstrijden, want bij internationale wedstrijden zijn er per team nooit veel rijders op een afstand. Maar de laatste jaren zie ik niets raars bij lotingen op NK's en WKKT's etc.

    En wat ik zeg, statistisch gezien kan het best een keer voorkomen dat een ploeg toevallig enkel binnenbocht loot.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij die lotingen vroeg ik me af om welk toernooi het ging. Misschien wel het OKT. 1000m: binnenbaan Wüst en Michelle de Jong. buitenbaan: Kok, Fledderus en A. de Jong. 3000m: binnenbaan: Groot, Achtereekte, A de Jong (drie van 1 ploeg) en Wüst. buitenbaan: Schouten, Wijfje, Beune en Conijn.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als je erop gaat letten, begint het op te vallen. Hersman was er in het geval Bergsma-Talsma op de 10km als de kippen bij om DQ te roepen. In het geval van Wüst houd hij zich op de vlakte. Op de team pursuit waren in het recente verleden Wüst en A. de Jong soms duidelijk de zwakste schakel maar werd dat niet benoemd. Verder natuurlijk dat de NOS nog steeds doet alsof Kramer de belangrijkste man is op de 5000m is, terwijl Roest hem al meer dan drie jaar voorbij is.

    Simpel: 2006: het blokje van Sven, 2010: Wopke de Vegt gate, 2018: Koen Verweij ten onrechte in de basis.
    Laatst bewerkt: 25 jan 2022
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Suggereer jij hier dat Hersman iets tegen Bergsma of team Anema heeft en daarom in dit geval bij Bergsma zekerder was van een DQ van bij Wüst? Ik vind dat nogal een complottheorie.
  15. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Je hebt gelijk. Ik dacht dat het 'Wat een kuttactiek. Hufters' van Anema kwam. Die was toen net even niet met zijn gezicht in beeld. Dat neem ik terug.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ze durven de grote namen niet hard aan te pakken. Dat is toch wel duidelijk? Niets meer en niets minder.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bergsma is een grote naam.
    chicagodude, proeme en G1ant vinden dit leuk.
  18. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Dat ziet er uit als een doodnormale loting. Volgens mij is die uitspraak ook opgenomen voor het OKT, maar dat weet ik niet zeker.
    G1ant vindt dit leuk.
  19. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat verhaal met die loting rammelt aan alle kanten. Hij heeft het over een oneven aantal bochten. Maar dat heeft bijna iedere afstand, behalve de 500 en de 10km. Het gaat volgens mij vooral om het aantal kruisingen. Dat is bij de 1000 even (2), bij de 3000 oneven (7) en de 5000 even (12). Bij een even aantal kruising finish en start je in dezelfde baan. Binnen starten is dan vaak een voordeel. (Hoewel ik ook steeds vaker hoor dat buiten starten op de 1000 meter een voordeel is, want je hebt dan de buitenbocht na 300 meter, op topsnelheid). Daarom is het gek dat hij de 1000 en 3000 meter noemt. Wie op de 3000 in de binnenbocht start (is een voordeel) finisht buiten (is een nadeel). Misschien bedoelt hij 5000 meter, zou kunnen. Maar zo'n verspreking geeft volgens mij ook wel aan dat het meer een onderbuikgevoel is, en niet iets wat hij duidelijk heeft onderzocht en veel over heeft nagedacht. Dan had hij het wel goed gezegd.

    Je kunt altijd lotingen vinden die gunstig of ongunstig voor een ploeg uitvallen. Duif noemt de 1000 meter in Vancouver, ongetwijfeld doelend op de 4 Canadese vrouwen die allemaal binnen mochten starten. Verdacht. Maar als je toch aan het manipuleren bent, waarom moeten Klassen, Nesbitt en Schlussler dan allemaal in de buitenbocht finishen op de 1500 meter? En waarom starten en finishen Klassen, Hughes en Groves alle drie buiten op de 5000 meter? Doe het manipuleren dan ook goed, zou ik zeggen. Of is hier gewoon sprake van toeval dat de ene keer goed uitpakt en de andere keer verkeerd?
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Binnenbaan 3000 meter betekent buitenbaan finishen. Dus de laatste kruising kun je niet jagen. Is zeker geen voordeel.

    Binnenbaan 5000 meter is wel een serieus voordeel, want dan finish je ook in de binnenbaan.

    5000 meter mannen op het OKT: De Jumbo-troeven Kramer, Roest en Bosker finishen en starten alle drie buiten. Heel verdacht. Ze waren vergeten te betalen, denk ik.

    Op de 1000 meter mannen Krol en Ntab in de buitenbaan van start. Dat ging ook niet helemaal goed.
    Laatst bewerkt: 25 jan 2022
    leenstrafan, Camila, chicagodude en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina