Wint een wereldkampioen allround ooit nog een OS/WK 10km?

Discussie in 'Lange baan' gestart door strawbale, 20 nov 2021.

  1. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Joeskov, Fabris, Verweij en Bokko waren ook allrounders toen ze hun 1500 successen boekten, Pedersen en Roest hebben deze cyclus nog nog gemedailleerd op de 1500. Dat er sinds Davis/Hedrick geen allrounders mee hebben gedaan op de 1500 lijkt me totaal niet kloppend.
  2. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    De discussie ging over combi allroundtitel en 1500m titel, en dat dit steeds zeldzamer wordt. Bokko/Joeskov hebben geen allroundtitel, wel podia. Verweij geen 1500m titel (ok, clooose), net als Kramer en Roest. SLP heeft 5K titel maar verder geen allround of 1500m titel. Fabris is ten tijde van Davis/Hedrick (overigens geen 1500m titel, alleen WR).

    Nuis/Krol lijkt daarmee voortzetting van Sondral/Morrison types met specialisatie middenafstanden die (zeker op hoogland) de combi allround + 1500m zeldzaam maakt. Idem voor WR. Laatste allroundkampioen die WR 1500m bezat: Davis 2006.
    strawbale vindt dit leuk.
  3. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Met dit blikveld verteken je de discussie aangezien er de laatste 15 jaar maar 4 (waarvan 9x Kramer) wereldkampioenen allround zijn geweest - die allemaal podium 1500 hebben gehaald overigens. Wil je het nou hebben over allrounders op de 1500 of niet? Er is bijna elk jaar overlap tussen het WK 1500 podium en het WK Allround podium. WRs rij je alleen op de snelste banen en dat is nu net in het nadeel van de allrounders en doet verder ook weinig ter zake voor of ze meedoen om de prijzen, een WR is geen prijs. Je stelling klopt gewoon niet als je overduidelijke allroundeds geen allrounder noemt omdat ze geen wereldtitel hebben behaald.
    RodyTur10, leenstrafan en Asterisk vinden dit leuk.
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Handig(er) als je 'on topic' blijft: van "Wint een wereldkampioen allround ooit nog een OS/WK 10km" (titel), is de (retorische) vraag verbreed naar "Wint een wereldkampioen allround ooit nog een OS/WK 5km/1500m/1000m", waarbij we hebben geconstateerd dat, gezien de introductie van een WK Afstanden waarschijnlijk ook logisch, dat die laatste twee afstanden (1500 en 1000m) maar zelden worden gewonnen door een WK Allround kampioen en nog zeldzamer in hetzelfde seizoen. Mijn/de (retorische) vraag is/was: gaat dit nog zeldzamer worden?
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het gaat in ieder geval veel eerder gebeuren dan een wereldkampioen allround die ook een WK of OS op de 500 meter wint. :)

    Van der Poel, Fish, Bergsma en Bloemen gaan nooit wereldkampioen allround worden en ik twijfel of Roest nog een belangrijke 10km gaat winnen nu die afstand steeds sterker bezet wordt door echte specialisten. Of hij moet zich er volledig op focussen. Het kan dus nog wel eventjes gaan duren.
    strawbale vindt dit leuk.
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Je noemt Joeskov en Verweij hier expres niet omdat ze niet in je verhaal passen? Je kan het ook omdraaien en zeggen dat buiten Nuis en Krol de afgelopen jaren alleen allrounders om het WR hebben "gestreden". Namelijk Joeskov en Verweij (die op een gegeven moment de 3e man ooit was achter allrounders Davis en Joeskov).

    Het is nou eenmaal sowieso niet meer zo standaard geworden dat 1 schaatser heel veel titels wint in 1 jaar. Ik zou persoonlijk zeggen: als je 2e kan worden kan je ook 1e worden, omdat er gewoon altijd gekke dingen kunnen gebeuren (SLP op het WK 2018 en de bijna val op de Spelen 1500 meter hetzelfde jaar die hem mogelijk de winst kostte). Dus zolang allrounders 2e kunnen worden op een 1500 meter gaan ze ook heus nog wel eens de 1500 winnen. Alle wereldkampioenen allround sinds weet ik veel wanneer zijn wel eens 2e geweest op een WK of OS 1500. 1500 kampioenen als Joeskov, Fabris en Bokko zijn 2e geweest op het WK allround.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  7. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Iemand anders verbreedde de discussie, en dit onderwerp is blijkbaar zeer strikt afgebakend tot: Heeft Patrick Roest/Sven Kramer op het juiste moment -XXX- gewonnen op het WK Afstanden? Wat natuurlijk een niet-representatieve vraag is als het gaat om de kwaliteiten van allrounders op bepaalde afstanden.
  8. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Bijna-resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Goed lezen blijft lastig, ook voor een groot schrijver.
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    De (niet genoemde) aanleiding voor mij om dit topic te openen is eigenlijk de vraag of vdPoel misschien niet toch wél WK Allround kan worden?
  11. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    En dat is een duidelijke ja ;)
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Duidelijk? Het zal afhangen van hoeveel beter zijn 1500m (en 500m) wordt (zonder in te boeten op de 5 en 10), maar ook hoe goed (o.a.) Roest blijft allrounden, lijkt me.
  13. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Met iedereen in de huidige vorm geef ik Nils van der Poel kans op de wereldtitel allround. Hij pakt op de 10km dit weekend bijna 2 volle punten op Patrick Roest...
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Mee eens, maar zodra Roest ook maar een beetje beter in vorm is (zeg maar 1:46 en 13:05) dan wordt het praktisch onmogelijk voor vd Poel om wereldkampioen te worden.
    chicagodude vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Je zou van der Poel een soort Romme in het kwadraat kunnen noemen. Uiteindelijk wist Romme zich in 2000 ook flink te verbeteren op de 500 en 1500m en werd wereldkampioen voor Postma en Ritsma. Dat zou nu ook binnen bereik zitten voor van der Poel.
    RodyTur10, G1ant en rhalbersma vinden dit leuk.
  16. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Een echte topstayer kan een allroundtoernooi winnen als hij zelf in supervorm is en de echte allrounders niet in topvorm zijn. Bijzondere omstandigheden willen dan ook wel helpen. Zo won Gianni Romme een wereldtitel in Zweden in een semi-overdekt stadion.
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Op het WK 2000 was Romme op de 5 en 10km zelfs relatief beter dan vdPoel nu: 14 (!) seconden voor Postma & Ritsma op de 5km, 17 op Veldkamp op de 10 km, waardoor hij, met redelijke 500m en goede 1500m, met dik 2 punten van Postma & Ritsma wint!
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_allround_2000
    rhalbersma vindt dit leuk.
  18. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Had ik, tot het lezen van dit topic, nog nooit echt over nagedacht. Mijn eerste gevoel zei: onwaarschijnlijk. Maar veel zal afhangen van de vorm van Roest. Want behalve hem zijn er nu natuurlijk nog maar weinig goede allrounders met Kramer en Pedersen in de lappenmand (en/of over hun top) en Bosker die de laatste stap nog niet maakt. Tegen een Roest in écht goede vorm gaat NVDP het niet redden, maar als dat niet zo is, dan is het niet onmogelijk.
  19. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    In de combinatie 1500+10000 was Swings het beste, voor Roest en Ichinohe. Sowieso zijn die laatste en Trofimov altijd geduchte tegenstanders als ze in vorm zijn, wat ze allebei ook nog niet zijn. En Engebraten zou ook een goeie kunnen zijn als hij niet uit vorm was. Eigenlijk zijn alle allrounders uit vorm, dat kan niet zo blijven duren tot het WK. Nils zal aan de bak moeten.
    G1ant vindt dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het is natuurlijk ook een enorme black box wat vdPoel op dit moment zou kunnen op de 500 en 1500.
    In zijn huidige vorm zou het me niet verbazen als hij op de 1500 op een allround toernooi in de top 5 kan eindigen

Deel Deze Pagina