Mensenrechten in China

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door strawbale, 23 feb 2021.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

  2. sysya

    sysya Well-Known Member

    strawbale vindt dit leuk.
  3. strawbale

    strawbale Well-Known Member

  4. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    In Canada was ook al opgeroepen om de OS in Canada te doen. Maarja, het geld, het geld. Jammer dat de winterspelen nu ook elke keer met dit soort controverses te maken krijgt, maar het IOC is er vast blij mee.
  5. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Naast de Oeigoeren-kwestie speelt natuurlijk ook nog Tibet, en meer recentelijk, Hong Kong.
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik weet niet of het een goed of slecht teken is, maar juist bij het langebaanschaatsen zien we de laatste jaren Oeigoeren doordringen tot het Chinese team. Alemasi Kahanbai bijvoorbeeld en de massta-starter Muhamaiti Hunahati (Mohammed?).
    Die baan in hun hoofdstad ürümqi heeft daar ongetwijfeld mee te maken.

    Misschien halen ze het Olympisch team of worden ze uiteindelijk toch achtergesteld t.o.v. Han-Chinezen? In ieder geval is er reden genoeg om het lot van de Oeigoeren te bespreken in de langebaanuitzendingen van de OS. Nuttiger dan het weer te hebben over de ontstoken teen van de hond van de tante van schaatser X, zou ik zeggen.
    strawbale vindt dit leuk.
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member


    Tenzij X Xiakaini Aerchenghazi betreft? (hoewel, ethnisch Kazakh, dacht ik)
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    In de discussie rondom het WK voetbal in Qatar zag ik dat juist mensenrechtenorganisaties aangeven dat je wél die kant op moet gaan. Dan kun je veel meer bereiken dan als je nu wegblijft, zeggen ze.

    Als mensenrechtenorganisaties dat al zeggen kan ik vanachter mijn laptopje wel vanalles gaan bedenken... maar dan moet je gewoon gaan.

    En als dat voor Qatar geldt, dan misschien ook wel voor China
  9. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik trek dat persoonlijk wel een beetje in twijfel (ook niet alle organisaties zeggen hetzelfde). Ik snap dat ze zeggen dat erheen gaan kan leiden tot gesprekken en verbetering, maar in hoeverre vertrouwen we daarop? In Sochi was de boodschap precies hetzelfde, er is daar geen klap veranderd.

    Het start gewoon bij het toewijzen van de OS en WK's, dat moet gewoon niet mogen in dat soort landen.
    strawbale vindt dit leuk.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    in Sochi zou er bij een boycot ook geen klap veranderd zijn. Daar zit namelijk meneer Poetin aan de macht. Die trekt zich sowieso nergens wat van aan.


    Dat het bij de toewijzing al mis gaat ben ik met je eens. OS in Sochi, WK in Rusland, WK in Qatar, OS in China... doe het nou gewoon niet... Hoef je je daarna ook niet meer af te vragen of een boycot beter is of juist niet...
  11. mi

    mi Well-Known Member

    Nou de inval op de Krim was anders vrij strak getimed. De rook van het doven van het Olympisch vuur was nog niet opgetrokken toen de eerste soldaten de grens over gingen.
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Voor beiden, en andere landen, lijkt mij de meest succesvolle, maar onhaalbare, strategie dat de buitenlandse media* de betreffende Spelen geheel boycott. Dan kunnen de atleten, maar zonder politici noch bobo's, in principe gaan, maar de internationale nieuws en prestigie waarde voor het organiserende land is quasi nul. Wanneer de machtige media het voortouw zouden nemen kunnen we een heel eind komen.

    Wel gaan als land, zoals sommige organisaties adviseren, hebben ik nog nergens tot een positive verandering zien leiden.

    *) Potentiële kijkers kunnen ook een signaal afgeven door collectief en massaal niet te kijken; dan wordt het voor de meia ook minder aantrekkelijk flink te dokken voor uitzendrechten. vandaar voor mij geen Winterspelen in China noch WK Voetbal in Qatar.
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    In Canada denken velen daar (gelukkig) anders over: https://nationalpost.com/news/campa...lympics-from-beijing-over-human-rights-abuses

    Zie ook China's reactie tegenover Canada (van 4 maanden geleden): https://www.theguardian.com/world/2020/oct/22/china-canada-diplomatic-feud-uighurs-xinjiang
  14. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

  15. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik vind het vooral ook belachelijk dat de IOC akkoord gaat met het vaccineren van alle atleten met de vaccins die China aanbiedt. De meest positieve verwachtingen zeggen dat we in december dit jaar 20% van Afrika hebben ingeënt, maar we gaan wel alle kerngezonde atleten vaccineren? De Westerse wereld heeft eerst alle vaccins opgekocht zodat armere landen dat niet meer konden, ze hebben ervoor gezorgd dat in Afrika geen eigen vaccins kunnen worden ontwikkeld en vervolgens starten ze een campagne om de gevolgen van Corona in Afrika belachelijk te ondermijnen.

    Dat terzijde, de WHO moet zijn ballen eens terugvinden en wat doen aan deze enge praktijken van China.
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    IOC & WHO, ballen? Nog geen vega- vrees ik.
  17. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik vind dat wij op dit moment helemaal geen recht hebben om met een belerend vingertje naar andere landen te wijzen over mensonterende dan wel mensenrechten schendende situaties. Is men hier dan de toeslagenaffaire vergeten?
    Dat is net zo mensonterend, dus zoveel beter is Nederland nu ook weer niet.
    Het westen is overigens zelf ook niet zo braaf, denk aan de onder valse voorwendselen inval in Irak, waar een hoop onschuldigen zijn gedood.
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De toeslagenaffaire en de kwestie rond de Oeigoeren zijn toch wel verschillend. Op de eerste plaats wordt door eigenlijk alle Nederlandse politici toegegeven dat er fouten zijn gemaakt door de overheid inzake de toeslagenaffaire die grote impact hadden en nog steeds hebben op het leven van gedupeerden. De regering heeft daarvoor ook een politieke prijs betaald. De top van de communistische partij van China houdt nog steeds vol dat wat er gebeurt in Xinjiang in het belang is van de lokale bevolking daar en dat ze alleen bezig zijn mensen te integreren.

    Inhoudelijk is het ook verschillend. Hoe erg het ook is dat er duizenden gedupeerden zijn van de toeslagenaffaire, het is in mijn optiek nog wel van een andere orde dan de situatie rond de Oeigoeren, wat in bepaalde opzichten toch echt op een genocide begint te lijken.
    Monique en strawbale vinden dit leuk.
  19. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Je kunt schending van mensenrechten en/of mensonterende situaties niet in subcategorieën indelen wanneer het jou uitkomt, alles wat gezien wordt als schending van mensenrechten en mensonterende situaties vallen onder diezelfde noemers.
    Verder is de politiek (of iets wat daarvoor moet doorgaan) altijd verantwoordelijk voor de situaties in een land, door middel van wet- en regelgeving, daar vallen dan ook de misstanden in de sport onder, alleen door wetgeving en handhaving kun je dat aanpakken, daarom zijn politiek en sport toch in enige mate verbonden met elkaar.

    Den Haag kon uiteindelijk niet meer ontkennen maar heeft wel eerst jarenlang de TK tegengewerkt door veel documenten niet te geven of volledig zwart(onleesbaar) te hebben gemaakt, wat niets met fouten te maken had maar willens en wetens de boel heeft proberen te saboteren. Dat ze nu allerlei fouten toegeven is een lachertje.
    Zelfs de afhandeling van de toeslagenaffaire is te triest voor woorden.
    De toeslagenaffaire heeft duidelijk aangetoond dat in Nederland ook de nodige (ernstige) misstanden etc voorkomen en we eerst maar eens moeten zorgen dat we onze eigen achtertuin op orde hebben voor we met een vinger naar andere landen gaan wijzen.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Nederland martelt en vermoordt niet mensen in de naam van inburgering.
    strawbale, sysya en EenBrabander vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina