Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Mja, zeg het maar. Misschien vinden ze het niet leuk; vinden ze het programma dan te zwaar worden; zijn ze er niet goed in etc. Kan voor iedereen een andere reden hebben. Ik denk dat het voor schaatsers als Krol en Nuis misschien een gevalletje ''count your blessings'' is. Ze zijn op de 1000m/1500m wereldtop; zijn daarmee tevreden en hebben geen zin om blessures te riskeren met de Mass Start - een onderdeel waarop ze toch al geen ervaring hebben en waarop ze niet automatisch wereldtop zijn (terwijl de goegemeente wél verwacht dat ze het daarop gelijk even laten zien).
    Dat gebeurd ook wel. Er is elke dinsdag in Thialf een MS trainingsuur en daartoe hebben, naast de Topteams, ook een select groepje (marathon)schaatsers en talenten toegang. Zo konden Hekman en Bart Hoolwerf bijvoorbeeld dit seizoen nog weleens met z'n tweeën in Thialf rondjes draaien. En volgens mij bespreekt de Bondscoach ook heus wel met de volgende generaties hoe hij over de MS denkt en hoe hij dat in de toekomst vorm wil geven. Kortom, die zal wel redelijk zicht hebben op de lichting die komt. Punt is: je moet jezelf er wel tussen rijden. Dit halfbakken coronaseizoen waren daar maar weinig kansen voor en niemand, buiten de ploeggenoten van Bergsma en Stroetinga, greep zijn kans. Daarnaast is de rol van Stroetinga, de Mass Start sprinter toch wel een specialistisch iets. Vooralsnog zie ik alleen jonge alternatieven uit de marathonsport die ook een snel rondje in de benen hebben (Ramler, Hoolwerf, Visser), maar de kans dat zij zich komende OS individueel plaatsen lijkt mij nu nog erg klein. Daarvoor hebben we teveel specialisten in dit land ;)

    Er komt gelukkig wel een lichting aan van jonge neo's met de nodige marathon- en inline ervaring die ondertussen ook prima dingen doen op de langebaan. Die kunnen in de volgende Olympische cyclus misschien op twee fronten mee doen; klassieke afstanden en Mass Start. Alleen is de overstap van Mass Starts bij de junioren naar Mass Starts bij de senioren erg groot. Meer rondjes en bovenal gaat het veel en veel harder. In z'n algemeenheid hebben de neo's nog wat tijd nodig. En wedstrijden. Hopelijk zijn die er volgend seizoen in overvloed.
    Laatst bewerkt: 15 feb 2021
    sysya vindt dit leuk.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ja, mits Ntab's kansen boven een, door de matrix berekende, drempel waarde ligt.

    Overigens geen vreemde gedachtengang voor schaatsliefhebbers, zoals ik, die vinden dat de MS (en TP) erbij gehaald zijn om de medaillekansen van andere landen (dan Nederland) te verhogen. Dat betekent, voor mij, zoals inmiddels bekend, dat voor Nederland de MS (en TP) niet ten koste mag gaan van medaillekansen op de klassieke afstanden. Binnen het redelijke, uiteraard, vandaar dat aan die medaillekansen wel een (kans)berekening ten grondslag moet liggen.

    Ik plaats (dus) een redelijke kans op brons op de klassieke afstanden boven een redelijke kans op goud op de MS (en TP). Ik heb het dus niet over een Bosker op de 1500 of 5000m.
    Laatst bewerkt: 15 feb 2021
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Tsja, wat moet je daar nou van zeggen. Discriminatie is een zwaar woord, maar dat is het eigenlijk wel.

    En het idee dat Nederland niet de beste rijders zou moeten opstellen, zodat buitenlanders ook medailles kunnen winnen, is een vreemd uitgangspunt dat op geen enkele manier strookt met de basisprincipes van topsport.
    Laatst bewerkt: 16 feb 2021
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Je draait mijn verhaal om: de ISU wil dat er meer buitenlanders (ipv Nederlanders) medailles winnen en heeft daarvoor onderdelen erbij verzonnen (MS, TP, TS), en ook nog geprobeerd de langere afstanden af te schaffen. Waar andere landen hun bestaande langebaanschaatsers op de MS inzetten, trekt het in Nederland gedeeltelijk een andere categorie schaatsers aan, de marathonrijders. Ook topsporters, maar een andere sport. Voor mij dan ook geen discriminatie.
    Als je hen een startplek geeft zonder dat ze ook een klassieke afstand rijden als medaillekandidaat (dus een Bergsma of een Schouten is een ander verhaal), ontneem je een klassieke langebaanschaats(t)er met medaillekansen een startplek. Idem op de TP (een Bosker). Kunnen we onze startplekken op de klassieke afstanden niet vullen met medaillekandidaten, kun je ze wat mij betreft aanvullen met niet-medaillekandidaten op de TP en marathonrijders op de MS.
    mi vindt dit leuk.
  5. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    PS: Om dat te formaliseren zou de KNSB/NOC*NSF de TP & MS plekken buiten de matrix moeten houden. En een minimum kans(grens) op een medaille op de klassieke afstanden bepalen, waaronder aanvulling van startplekken voor TP en MS vanuit niet-medaillekandidaten / marathonrijders mogelijk is. Of iets dergelijks.
  6. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ik zou gewoon de MS helemaal kapotdomineren als Nederland, dan wordt het hopelijk - als er iets moet worden afgeschaft - weer afgeschaft. Laten we de 10km (noodgedwongen) wel even aan de buitenlanders.
  7. sysya

    sysya Well-Known Member

    Je kunt je ook afvragen, zeker op de TP waarom er vooral bij de mannen zoveel mannen worden geselecteerd die individueel standaard worden afgeslacht (Huizinga, Snellink, Bosker)? Waarom krijgen ze het niet voor elkaar om met twee (desnoods alle drie) de 5km mannen en evt een 1500 meter man een TP te rijden? Ja dat is lastig voorbereiden want het is lastig inschatten wie zich gaat plaatsen blablabla. Bij de vrouwen lukt dit toch ook? Oke, de Japanse vrouwen zijn beter, maar stel Wust plaatst zich niet voor de spelen volgend jaar dan is er echt geen man overboord wat betreft de TP, Wijfje, Beune en desnoods ter Mors/Achtereekte kunnen zo de ploeg in worden geschoven. Tuurlijk is dat niet ideaal, maar je kunt je echt wel voorbereiden op zo'n situatie. Het lijkt er bij de mannen soms meer op dat Orie zegt, hey Coopmans, maak je geen zorgen over de TP, ik maak wel even een opstelling en dat er gewoon voor gemak wordt gekozen.

    Als je daar bij de mannen geen oplossing voor hebt vanwege de ploegenstructuur of een ander excuus dan moet je er ook geen aanwijsplek van maken. Los eerst dat probleem een keer op voordat je aanwijsplekken gaat weg geven alsof het verkiezingsfolders zijn.
    proeme vindt dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat jij eigenlijk zegt is: de mass start mogen we als Nederland vooral niet serieus nemen want marathonrijders die zich hierin specialiseren verdienen geen medaille maar langebaan schaatsers met een miniem kansje wel. Volgens mij zijn we dit stadium nu wel een keer voorbij gezien de enorme inspanningen van Anema en co op dit onderdeel.
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Goed lezen - dat zeg ik dus niet (zo).
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Nederland kan ook proberen meer startplaatsen te bewerkstelligen (uiteraard voor iedereen), want er zijn tenslotte onderdelen bij gekomen/verzonnen. Vergeleken met sommige andere sporten is het schaatsen eigenlijk onderbedeeld, is hier al eens aangetoond.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een medaillekans grens is altijd discutabel. Die grens kun je zo laag leggen als je wilt om een mass start specialist buiten spel te zetten. Kijk naar de 500m: hoeveel kans hebben Ntab of Mulder op goud? Denk dat die kans echt lager ligt dan één van het duo Bergsma/Stroetinga.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Voorlopig wordt het aantal alleen maar minder. Dat komt ongetwijfeld door het weinig spectaculaire karakter van het langebaanschaatsen voor het wereldwijde TV-publiek. De IOC zal eerder uitbreiden in onderdelen die er spectaculair uitzien dan in het trage langebaanschaatsen.

    Ik denk dat je met maar 9 deelnemers op 19 plekken je de luxe niet meer hebt om een schaatser te sturen die maar op 1 onderdeel meedoet. Die moet dan wel zo ver boven de rest uitsteken om dat te rechtvaardigen. En dat betekent voor een MS-specialist dat hij of zij dus vrijwel altijd moet winnen, wat door de aard van de massastart lastig is.

    En zolang Bergsma zich voor de 5000 meter plaatst en niet mee doet aan de TP, zal je er waarschijnlijk niet aan ontkomen om iemand te sturen die MS en TP combineert (rijders van de TP moeten ook op een individuele afstand uitkomen).
  13. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Nu naar buiten! Helaas niet op de schaatsen.

    Screenshot 2021-02-14 at 19.21.23.png
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Volgens mij is de bedoeling van zo'n matrix niet meer dan het volgende: het maximaliseren van de goudkansen (en medaillekansen) voor Nederland binnen de limiet van het aantal schaatsers. Nu hoeft al dat goud voor Nederland van mij niet zo, maar dat terzijde. Ik zie veel liever allerlei vlaggen, maar daar heeft zo'n Nederlandse chef de mission vast totaal geen boodschap aan.

    Feit is dat sinds de vorige Olympische Spele precies twee Nederlandse mannen één keer een WB-zege 500 meter haalden (in de bubbel: N'tab en Mulder) die ze misschien niet eens hadden gehaald als alle Japanners en Koreanen en Chinezen deel hadden genomen. Op het WK afstanden was er 1x brons en op het WK sprint ook 1x brons. Op de massastart heeft Nederland in dezelfde tijd met Simon Schouten, twee keer Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga meer WB-zeges gehaald, en ook op het WK afstanden was er met goud en zilver voor Bergsma en Stroetinga meer te vieren. Kijkend naar de harde cijfers is Nederland dus beter op de massastart dan op de 500 meter en is het dus vanzelfsprekend dat in elk geval MS-1 hoger in de matrix staat dan 500m-1.

    Dat de MS een onvoorspelbaar onderdeel is, dat is zo, maar ja, dat is de 500 meter vaak ook.
    Yuskov vindt dit leuk.
  15. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dit doet inderdaad meer aan la course au soleil denken dan aan patinage de vitesse
    strawbale vindt dit leuk.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In het geval van de mass start is wel duidelijk dat het duo Bergsma/Stroetinga het beste duo ter wereld is. Geen ander duo kan zo'n enorme controle over de wedstrijd hebben. Voor andere schaatsers is het bijna onmogelijk om uit de greep van Bergsma te blijven. Daardoor blijft met een snelle Stroetinga altijd een optie achter de hand en dus een medaille binnen bereik.

    Verder hoef je nu echt geen kadootjes meer weg te geven aan langebaanschatsers die de mass start nooit serieus namen of alleen maar in het zicht van de OS (#halloSvenKramer). Of er gewoon niet zo geschikt voor zijn (Roest, Bosker).
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Waarom kan dat niet? Volgens mij kan je prima een marathonrijder inzetten op de MS ten koste van iemand anders, als de kansen van de marathonrijder op de MS groter zijn. Sterker nog, volgens mij is dat volstrekt logisch als het doel is om de kans op goud zo groot mogelijk te krijgen.
  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Je blijft langs mij heen praten. Tuurlijk kan wat jij beschrijft, als je bedoelt "een marathonrijder die geen klassieke afstanden rijdt inzetten op de MS ten koste van iemand anders met medaillekansen op een klassieke afstand". Alleen niet met mijn prioriteiten.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik snap best waar jou prioriteiten liggen, maar dat is gewoon niet oké. Prima dat je klassieke afstanden leuker vind, maar dat betekent niet dat je daarom rijders die kwaliteiten hebben op andere onderdelen, zomaar kan benadelen.
  20. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Jij vindt mijn prioriteiten niet oké. Da's oké.

Deel Deze Pagina