World Cup 2, 29-31 januari Heerenveen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 26 jan 2021.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    oh, dan kan ik hem wel een paar km bijhouden :p
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In mijn huidige tobvorm zeker niet.
  3. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    dan wil ik hem het uurrecord wel zien aanpakken na het wk
  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Misschien is hij onderweg nog wel geïnspireerd geraakt om mee te doen aan de elfstedentocht mocht die er komen binnen 10 jaar.
    proeme en G1ant vinden dit leuk.
  5. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    13,3.
    strawbale vindt dit leuk.
  6. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Herbert Dijkstra kijkt elk jaar voor het eerst, vandaar dat hij altijd zo verbaasd is als (oud-)wereldkampioenen races winnen.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Maar als hij dan iets opvangt, herhaalt hij het ook eindeloos. Zo gaan we nog jaren horen, dat er nu in Tallinn een ijsbaan ligt. Maar waarom spreken ze Liiv uit met een korte i, in plaats van als Lief ? En waarom nooit Ants Antson noemen, die in de Sovjet-tijd Europees kampioen en Olympisch kampioen werd?

    (* Shirahata geloofde niet dat de Elfstedentocht in 1 dag werd verreden *)
    (* Pawel Zygmunt was vroeger een langlaufer *)
    RodyTur10, Elina en G1ant vinden dit leuk.
  8. mi

    mi Well-Known Member

    groundhog day
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Primož Roglič was vroeger een...
    mi en G1ant vinden dit leuk.
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zoon of dochter van vindt hij ook altijd bijzonder leuk. Janne Hanninen was standaard: "Janne Hanninen, zoon van Seppo Hanninen."

    Jesper Hospes is al 736 keer benoemd als zoon van Henk Hospes, Erik Jan Kooiman als zoon van Jan en Ineke.

    En zijn standaard eerste zin bij een massastart. "Dit is de massastart, een soort minimarathon."

    Bestaat er al een Herbert Dijkstra schaatsbingo?
    De Keizer, mi, Khlebnikov en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    :D... dat was grappig.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja,
    Europese kampioenschappen 2015, Tsjeljabinsk, 10–11 januari | Pagina 7 | Schaatsforum.nl

    Maar we kunnen hem wel een keertje updaten....
    Khlebnikov en G1ant vinden dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Haha, de Bingo-kaart in de twitter-link gaat niet meteen open. Ik word eerst gewaarschuwd voor mogelijk gevoelige content. Fijn, die bescherming van Twitter tegen uitspraken van Herbert.
    O ja, Tibor Kopacz, "de Roemeen die vroeger jaren lang meedeed aan het EK". Wel precies 2x met een heel knappe 5e plek in 1984. Daarna ziek geworden(?) of in ongenade gevallen (?) of als lid van de Hongaarse minderheid tegen gehouden (?) of gerommel met doping (?). Veel te jong, op 47-jarige leeftijd, overleden.
  15. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    en schaatscoach tot vlak voor zijn dood? https://www.desgphoto.com/en/athlet/tibor-kopacz/

    hier een overzichtje: http://adidobre.ro/tibor-kopacz-un-destin-frant/

    Hij stierf vorig jaar, twee decennia na het opgeven van topsport, kanker. Hij was pas 47 jaar oud.

    Zoals in het geval van andere grote kampioenen, verloren in de vergetelheid, is de naam van Tibor Kopacz zelfs onbekend bij veel van de atleten die in zijn voetsporen treden. Weinigen herinneren zich nog het hamergevecht in de jaren '70 en '80 met de snelste skaters van Europa.

    Record gebroken na 20 jaar

    Meer dan de helft van zijn leven bracht Kopacz door op het ijs, in kampen en bij wedstrijden waarin hij met succes Roemenië vertegenwoordigde.

    "Hij was de beste schaatser in de geschiedenis van Roemenië", zegt Gyula Kopacz, Tibors neef. De vele platen van Tibor Kopacz staan al jaren. "De laatste werd in 2007 verslagen, na bijna 20 jaar. Maar ze vielen allemaal pas na de introductie van de nieuwe schaatsen, waardoor de atleten langer in contact kunnen blijven met het ijs, wat een hogere snelheid betekent ”, legt Gyula uit.

    Hij liep net zo goed op 100 en 10.000 meter. De voorkeurstest was echter de 3.000 meter. De kostbaarste medaille werd behaald op de 3.000 meter bronzen medaille op de Europese kampioenschappen in Larvik, Noorwegen, in 1984, het jaar van de Olympische Spelen in Sarajevo. Het was, naar het schijnt, het hoogtepunt van zijn carrière voor Tibor Kopacz. Bij Lavrik stond Tibor op de 5e plaats in het algemeen klassement, een prestatie die moeilijk te evenaren is voor een Roemeense atleet.

    "Hij was gewond"

    In Sarajevo klikte Tibor Kopacz echter, hoewel hij een medaille had voorgesteld. De beste ranking was op 5.000 meter, 19e plaats. “Hij leed aan een vreselijke indigestie tijdens de Olympische Spelen. Op de eerste dag in Sarajevo kreeg hij vis voorgeschoteld. Hij hield niet van vis, maar hij at omdat hij honger had. Hij was ziek en deze toestand hield de andere dagen aan. Onder deze omstandigheden werd Tibor gedwongen om te concurreren ", zegt Gyula Kopacz.

    De teleurstelling in Sarajevo werd gevolgd door een blessure die hem ruim twee jaar van het ijs af hield.
    Tibor keerde terug naar Tomaszow, Polen, waar hij het baanrecord vestigde op 3.000 meter (4:18:00). De Warschau Cup volgde, waar hij alle evenementen won!
    Tibor Kopacz liep tot 1989.

    "Öcsi, kom naar huis, moeder"

    Voor de Olympische Spelen in Sarajevo was Tibor Kopacz uitgenodigd voor een wedstrijd in Nederland. Iedereen was ervan overtuigd dat hij niet zou terugkeren naar Roemenië. Toen hij wegging, belde zijn moeder hem, keek hem in de ogen en zei: "Öcsi (zoals hij door alle kennissen werd genoemd), ga naar huis, moeder." En hij kwam terug. 'Niemand weet of de woorden van zijn moeder hem in Nederland hebben laten blijven. Maar als hij was gebleven, zou zijn lot anders zijn geweest ”, meent Gyula Kopacz.

    Na 1990 was het moeilijk om een plek te vinden in het nieuwe landschap. Hij wekte de indruk dat hij zich niet kon aanpassen aan de nieuwe sociale orde. Hij probeerde in zijn levensonderhoud te voorzien en accepteerde allerlei vacatures. Hij werkte in een autowasstraat en laatstelijk als verkoopagent voor een distributiebedrijf. Hij rookte veel, en soms was de drank een ideaal toevluchtsoord voor Tibor.

    Tibors "schat".

    Bescheiden, vooral gerespecteerd in Miercurea Ciuc, woonde de voormalige grote kampioen bescheiden in zijn huis in de wijk Topliţa, gelegen aan de uitgang van Miercurea Ciuc naar Gheorgheni. Daar had hij zijn huis naast dat van zijn ouders gebouwd met het geld dat hij had verkregen uit het atelier waarin hij had gewoond met zijn vrouw en hun zoon Norbert.

    In het ouderlijk huis veranderde de kamer waar Tibor opgroeide in de loop van de tijd in een echt museum. Nadat hij naar de studio was verhuisd, bewaarde Tibi alle medailles, trofeeën en diploma's die hij tijdens zijn carrière had gewonnen in die kamer. "De kamer was altijd op slot. Alleen Öcsi en zijn moeder mochten naar binnen. Ik denk dat ik ongeveer 10-12 jaar oud was toen ik op een dag, na meer dan twee maanden proberen, toestemming kreeg om de kamer te bezoeken. Ik zat vijf minuten en mocht niets aanraken. Kijk maar ”, herinnert Gyula Kopacz zich.

    Tibor Kopacz ijsbaan

    Op het erf, bij het huis en voor de bijgebouwen, werd een betonnen loopbaan in de vorm van de letter "L" gestort. Tijdens de zomer schaatste Tibor Kopacz urenlang. Het was de voorbereiding op het herfstseizoen!

    Hij koos niets uit de sport. 'Ze heeft nooit een auto gehad. Hij had niet eens een rijbewijs ”, zegt zijn neef.
    De laatste vier jaar van zijn leven leefde hij van een werkloosheidsuitkering en het salaris van zijn vrouw. Maar hij klaagde nooit. Hij vroeg niemand om een aalmoes. Hij werd steeds zieker. In het najaar van 2008 was hij voor het laatst op de "Vakar Lajos" IJsbaan, bij een wedstrijd van het hockeyteam SC Miercurea Ciuc. Naast de indoorbaan is de speedbaan. Er wordt nu gewerkt aan de nieuwe schaatsbaan, die nog niet benoemd is. 'Het viel ons toen gewoon op. Dat zou een morele beloning zijn voor Tibor, ”zei Gyula Kopacz.

    Hij hield niet van reclame

    Er waren veel mensen op de begrafenis van Tibor Kopacz. Degenen die dicht bij de grote kampioen stonden, waren verrast dat Tibor na zoveel jaren niet was vergeten. De "Evenement van de Dag" probeerde meer dan tien jaar tevergeefs Tibor Kopacz te interviewen. "Ik haat elke vorm van reclame. Hij wilde me ook geen interview geven ", zegt Gyula Kopacz, journalist bij het plaatselijke dagblad" Hargita Népe "(De mensen van Harghita).

    Voor de inwoners van Ciuc is wintersport een tweede religie. Hockey, schaatsen en skiën worden al van kinds af aan beoefend. In de wijk Topliţa, waar Tibor Kopacz woonde, onder een openbare verlichtingspaal, spelen verschillende kinderen hockey. Anderen, met schaatsen aan hun voeten, strijden op de ijzige straat en verdwalen in het donker.

    --------------------

    Kan Herbert weer even mee vooruit
    Laatst bewerkt: 1 feb 2021
    chicagodude, Mjøsaman, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. Khlebnikov

    Khlebnikov Well-Known Member

    Heel grappig! Ik moest ook erg lachen om de zure reactie op jouw post van de inmiddels niet meer op het forum actieve Hakkie2 en vooral om de reactie daar weer op van IKE. Maar over Herbert: in zijn eerste jaren vond ik hem vreselijk met zijn telkens maar weer herhaalde anekdotes. Maar nu, vele jaren later merk ik dat ik zijn commentaar ondanks de missers en de clichés, waar hier op het forum terecht over gepost wordt, toch zeer op prijs stel en verre prefereer boven het commentaar van zijn bijna naamgenoot. Ik denk dat het komt door zijn aangename stemgeluid, en hij vormt een goed koppel met Hersman. Dus wat mij betreft: Herbert forever! :)
    strawbale vindt dit leuk.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    tsja, Twitter vindt foto's van Irene Schouten ook bijna standaard "gevoelige content"...
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik heb een stukje geschreven in de stijl van Herbert en Martin, gewoon om de stijl te imiteren:
    "Jesper Hospes. Echt een man van de opening. Zoon van Henk Hospes. En de opening, die is... 9.7, dat valt toch tegen, 9.8 voor Michalski. Maar Hospes zit nog op het schema voor een 34'er. Daar op de kruising, Tuppo Nieminen. Ja, die Polen hebben een goede sprintploeg hoor. Maar kan Hospes een 34'er rijden? Ik moet het nog zien. Het is 34.95 voor de Pool en 35.03voor Hospes. Dat zegt toch iets over die Pool, maar het zijn ook zware omstandigheden."
    "En na de val van Joel Düüfter tegen Marten Lief lag de wedstrijd ook stil en daardoor was er geen luchtcirculatie meer."
    "En da's wel leuk om te vertellen: Liiv komt uit Estland en daar is nu een baan gebouwd die lijkt op de Jaap-Eden-baan! Maar goed, nu komt Arefeyev, de kroonprins van het Russische schaatsen..."*

    Erik van Dijk imiteren kan ook:
    "Daar, Nils van der Poel. Hij moet naar de 6:09.21 toe op de WK afstanden te halen. Kan hij naar die tijd toe? Kan hij die aanraken? De ronde gaat in 29.1. De Zweed zweet. Maar zweet hij hard genoeg? Vorige week nog verslagen in de B-groep door Bosker. Maar nu rijdt hij uitstekend. Van der Poel ver, ver voor Malfatti. En wat wordt de tijd, dat wordt 6:08.39! Wat een fantastische tijd op deze 5 kilometer in Thialf. Daar gaat Engebraten echt niet aan komen. Zo heeft Nils van der Poel zich geplaatst voor het WK afstanden."


    *deze ritindeling is er niet precies geweest, maar ik heb even de schaatsers uitgekozen die ik goed kon gebruiken.
    alexander79, strawbale en Marcel Vos vinden dit leuk.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het fenomeen B groepen is al vaak besproken. Laten we eens kijken naar de beste resultaten na tijdcorrectie. Hiervoor pas ik een kleine wijziging toe aan mijn model zoals ik ook deed bij het WKKT (correcties*0.85) .
    Dit levert voor Thialf de volgende lijst op tot en met het seizoen 2017-2018:

    Snelste_Bgroepen_voor2019.jpg

    En voor de periode vanaf het seizoen 2018-2019:

    Snelste_Bgroepen_vanaf2019.jpg

    Top 5 gemiddelde 12-11-2017: 6:20.04. Top 5 gemiddelde 24-1-2021: 6:13.38. Verschil 2021 t.o.v. 2018: 1.75%!
    De beste B groep scores buiten Heerenveen werden behaald in Calgary, februari vorig jaar en december 2017. Beiden zaten rond de 6:19.

    Verreken je 1.75% op de beste prestatie van Kramer in een World Cup voor eind januari over de periode voor 2018-2019, dat is 6:13.08 van december 2014, dan levert dat 6:06.55 op. Daarmee valt deze vrijwel samen met de rit van Roest vorig weekend.

    Roest_Kramer_5km_WorldCup.jpg
  20. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Die mensen geven commentaar niet voor de die hard schaatsfanaticus, maar voor schaatsjan met de pet. En dat is toch prima?
    strawbale en Marcel Vos vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina