Teamonderdelen 2020-2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 11 aug 2020.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Als het aan mij ligt rijdt hij dit seizoen nog een TP. Met een PR van 3.40 en een steeds verbeterende 1500m kun je hem moeilijk negeren. Hij zat een stuk dichter in de buurt van het WK dan Verweij, Blokhuijsen, Bosker en Huizinga. En het zou een tikkeltje lachwekkend zijn als je voor het WK drie aanwijsplekken gaat weggeven omdat je anders geen degelijke TP-selectie kan samenstellen. Talsma is daar als reserve in ieder geval al bij aanwezig.
    G1ant, mi en sysya vinden dit leuk.
  2. sysya

    sysya Well-Known Member

    willen we echt een repeat van Kramer-Verweij met de bijkomstigheid dat de twee dit keer nauwelijks met elkaar trainen en onderling (zover ik weet) weinig contact hebben? Kramer en Verweij hebben jaren met elkaar getraind en zijn altijd goede vrienden geweest, Roest en Bergsma zijn volgens mij niet twee gasten die op zondagmiddag samen koffie drinken, dat lijkt mij voor de samenwerking niet echt een goed uitgangspunt.

    Bochten zijn al genoemd, maar buiten dat heb je ook nog het verhaal dat Roest niet altijd wil rijden en de TP al eerder geskipt heeft. Dat is een zekere medaille, ik denk niet dat hij plotseling van zijn geloof gaat afvallen en de MS wil gaan rijden. Last but not least heb je ook nog het verhaal dat Roest volgens mij nog nooit een MS heeft gereden (en sowieso niet regelmatig) en de andere schaatsers/ploegen met Anema voorop niet zullen staan juichen als schaatsers met meer ervaring aan de kant worden geschoven.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dit is aardig uitgekomen. Schouten en Groenewoud zijn het dameskoppel op de Mass Start tijdens de eerstvolgende World Cup. Wijfje rijdt de tweede World Cup in de plaats van Groenewoud. Bij de heren wordt er de komende World Cups ook met drie man gereden. Allen uit het Zaanlander-team. Bergsma rijdt beide World Cups. De eerste samen met Stroetinga. De tweede met debutant Victor Ramler. Leuke keuze! Ben benieuwd naar z'n sprint, want die hebben we nog niet echt kunnen aanschouwen dit seizoen. Coopmans zal wel overtuigd zijn van zijn kunnen via het MS trainingsuur. Bart Hoolwerf zal nog even op zijn World Cup debuut moeten wachten. Sjoerd den Hertog ook, maar dat wisten we eigenlijk al. De limiettijden die hij heeft staan tellen niet mee, want gereden in de trainingswedstrijden.

    Op de TP mag Beau Snellink mee de World Cups in. Voor de rest de verwachte namen van J-V: Kramer, Huizinga, Bosker en Roest. Geen Talsma dus. Bij de dames vindt er een wisseling plaats. De kernselectie lijkt, voor de World Cups althans, te bestaan uit Wüst, Achtereekte, De Jong en Beune. Bij World Cup I is Wijfje de 5e dame; bij World Cup II is Schouten de 5e dame. Waarschijnlijk om in ieder geval Schouten niet te zwaar belasten. Die rijdt immers ook al de 1500m, 3000m en de MS.

    Voor wat betreft het WK houdt Coopmans zijn kaarten (begrijpelijk) nog tegen de borst.

    https://www.schaatsen.nl/nieuws/2021/januari/snellink-en-ramler-gaan-wereldbekercircuit-in/
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Waarom wordt Huizinga nu al weer geselecteerd? Dat kan toch onmogelijk zijn vanwege zijn goede prestaties. Gewoon belachelijk dat Talsma er niet bij zit na zijn geweldige progressie op de 1500 en lange afstanden.
    G1ant vindt dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Het zal 'm wel in de opening zitten. Huizinga opent met gemak onder de 19 seconden. Talsma zit vaak rond de 19-half. Dan moeten Roest en Kramer behoorlijk inhouden. Daarnaast verschillen de 1500m/3000m PR's van de heren niet veel. Ik vind het alleen wel een raar signaal richting Talsma. Je moet hem eigenlijk gelijk betrekken op het onderdeel. De kans dat je volgend jaar met Talsma naar de OS gaat is simpelweg groter dan dat Huizinga (en eigenlijk ook Snellink) het op eigen kracht haalt. Daar heeft Huizinga gewoon nog altijd te weinig aansluiting voor gemaakt. Talsma had overigens ook prima geselecteerd kunnen worden. Gewoon één van de twee World Cups hem bij de ploeg nemen in plaats van Huizinga of Snellink. Talsma rijdt toch al World Cups.

    Mijn inziens is de selectie van Snellink wat controversiëler. Wel gegund, daar niet van, maar hij is nog meer een slowstarter dan Talsma. 19.6 op de 5000m en 25.1 op de 1500m afgelopen WKKT. Daarnaast zijn Snellink's 1500m/3000m PR's echt vele malen langzamer dan die van Talsma en Huizinga. Met zijn 3.45 (gereden bij die Blowersessie) zit hij echt nog in een andere categorie dan de overige geselecteerden, hoe groot zijn talent ook is. Die gaat puur mee om te trainen en wat professionele vlieguurtjes te maken, me dunkt.
    G1ant vindt dit leuk.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik wil in ieder geval niet meer horen dat we de ploegenachtervolging hebben verloren 'omdat we te weinig samen hebben gereden.' Daar is nu meer dan voldoende tijd voor geweest.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het lijkt me dat deze selectie vooral bedoeld is om zo veel mogelijk schaatsers in de bubbel te krijgen en daarmee nog trainingsmogelijkheden te bieden. Ik neem aan dat Thialf de komende weken voor schaatsers buiten de bubbel dicht is.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Positief aan deze selectie vind ik dat vier van de vijf schaatsers bij de heren TP bij dezelfde ploeg rijden. Dan kunnen ze vaker samen trainen. Wellicht overweegt Jumbo-Visma om Snellink in de ploeg te nemen voor volgend jaar, en dan is dit een goede manier voor een stage.

    Alsnog verklaart dat niet waarom Talsma niet is geselecteerd. Wie weet heeft hij zelf nee gezegd. Maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Verrassend genoeg niet. De schaatsers buiten de bubbel kunnen straks ook nog gewoon gebruikmaken van de faciliteiten van Thialf, aldus Team IKO op hun Instagram (uiteraard wel gescheiden van de bubbelschaatsers): https://www.instagram.com/p/CJtWIg_pafT/?utm_source=ig_web_copy_link
  10. sysya

    sysya Well-Known Member

    Als het goed gescheiden wordt gehouden is dit denk ik goed, tenslotte moeten de andere schaatsers ook ergens trainen. Het gevaar zit hem in beetje in of die schaatsers ook echt gescheiden blijven. Teams zijn in veel gevallen in tweeën gehakt (twee koppels momenteel ook), neem iko, 6 in de bubbel, 7 erbuiten. Vraag me af wie erop gaat toezien dat schaatsers die op deze manier gescheiden zijn echt geen contact met elkaar hebben.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    En toch moeten ze Schouten zeker in gaan zetten in één TP vind ik. Desnoods een andere afstand voor opofferen. Voor volgend jaar is zij een meer dan interessante keuze. Misschien zou ik haar, in haar huidige vorm, op dit moment wel als eerst op mijn blaadje zetten als ik de ideale TP-ploeg bij de vrouwen samen moet stellen. Ik denk dat zij alles heeft wat nodig is om de ploeg nog net iets sterker te maken.
    Lorca vindt dit leuk.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Lijkt me ook. Het ene weekend de 1500 meter en het andere de TP. Dat kan dan omgekeerd gelden voor Beune.

    Dan heb je bijvoorbeeld voor de 1e TP: De Jong, Beune, Wijfje en voor de 2e TP: De Jong, Schouten, Wüst
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik weet natuurlijk niet wat er gebeurt op dat soort trainingen en welke data ze hebben. Dat is altijd het lastige van discussies over de TP en de MS. Maar ik vind Ramler toch een vreemde keuze. Ja, heel talentvolle rijder. Ja, heeft uitgesproken dat de MS zijn hoofddoel is. Maar wat heeft hij nou eigenlijk gepresteerd? Een ietwat gelukkige tweede plek op het NK, dik twee jaar geleden. Dat is het. Ook als je de gewone marathons erbij pakt. (Volgens mij staan niet alle mass-start-competitieuitslagen op schaatspeloton.nl, dus misschien mis ik wat).

    Net zoals de keuze van Huizinga boven Talsma vreemd oogt op basis van de prestaties, geldt dat toch ook voor Ramler. Bij beiden kun je dezelfde vraag stellen. Zou Huizinga in de TP-selectie hebben gezeten als hij bij bijvoorbeeld IKO had gereden? Zou Ramler in de MS-selectie hebben gezeten als hij bij bijvoorbeeld AB Vakwerk had gereden? Ik heb over beide vragen mijn twijfels.

    Het lijkt er een klein beetje op dat Coopmans voor de strategie heeft gekozen om het MS-beleid neer te leggen bij Anema en het TP-beleid bij Orie.
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens. Ik denk ook niet dat Ramler primair om zijn individuele presteren is geselecteerd (hoewel; Ramler heeft natuurlijk inmiddels wel serieuze langebaantijden staan en wordt daarmee als MS-rijder al snel wat interessanter dan andere MS-specialisten met een marathonachtergrond). Wat misschien heeft meegespeeld is dat niemand buiten het team van Anema zich in de Mass Start-wedstrijden in de kijker hebben gespeeld. Dat geeft het probleem dat je op basis van prestaties niemand echt kan belonen met een World Cup-plekje. Zeker nu er ook geen marathoncompetitie is waaruit je inspiratie kunt putten. De bondscoach heeft alleen een trainingsuur om een duidelijk beeld te krijgen.

    Bergsma en Stroetinga wonnen de drie belangrijkste nationale MS-wedstrijden vorig jaar en tonen dit seizoen vormbehoud. Dit jaar zijn er nog minder MS-wedstrijden geweest, maar de wedstrijden met serieuze concurrentie zijn gewonnen door Ariëns en Den Hertog. Die laatste kan niet mee de bubbel in, want zijn limiettijden gelden niet en Ariëns stel je niet zo snel op, want je hebt Bergsma al. Als vervolgens mannen als Bart Hoolwerf, Huizinga, Visser en Bosker zo nonchalant rijden in de enige MS-televisiewedstrijd van het seizoen, dan kun je ook hen moeilijk belonen. Dan kom je met wat polderen (Bergsma die dan in Ramler een extra trainingsmaat in de bubbel heeft; Anema die - met de bondscoach - zonder tegenspraak van andere coaches de tactiek kan bepalen) snel bij een Ramler uit. En ja, dat zelfde lijkt inderdaad ook te gebeuren op de TP met het team van Orie waar een Huizinga gevoelsmatig wat wordt bevoordeeld.
    Laatst bewerkt: 13 jan 2021
    G1ant en leenstrafan vinden dit leuk.
  15. sysya

    sysya Well-Known Member

    Vraag is even of zij dat wil. Ik zie haar met veel plezier in de TP, maar als zij daarvoor een individuele afstand moet opofferen snap ik het als zij dat niet zou willen. Ik heb dan liever dat dit op voorhand duidelijk is dan een gevalletje Roest die een paar dagen van te voren toch besluit niet mee te doen vanwege een 10km die hij nog moet rijden.

    Vrouwen TP wordt sowieso interessant omdat je een heleboel dames hebt die het kunnen en je vrij slecht kunt voorspellen wie zich individueel gaat plaatsen. Ik kan mij ook eigenlijk niet voorstellen dat er een aanwijsplaats komt voor de tp bij de vrouwen. Je hebt Wijfje, Wust, de Jong, Schouten, Beune en zelfs nog ter Mors en Achtereekte als potentiële achtervang die allemaal meer dan genoeg ervaring hebben om het te kunnen doen. Als één van deze dames zich niet individueel plaatst krijgt zij echt geen aanwijsplaats want er is een brede selectie. Bij de mannen weten we eigenlijk nu al dat er waarschijnlijk een aanwijsplaats gaat komen tenzij Bosker, Kramer, Roest en een reserve zich op miraculeuze wijze allemaal zelfstandig gaan plaatsen.
    Lorca, G1ant en diploma vinden dit leuk.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Er werd in de uitzending ook gesproken over de puntentelling van de tussensprints. Die hebben te weinig invloed. Voorstel was om daarmee iig derde te kunnen worden in de wedstrijd.
    Nu is dat denk ik vrij makkelijk te realiseren: de huidige eindpunten 60-40-20-10 (schaf die 6 en 3 maar weer af) handhaven. Punten tussensprint zou je naar 7-4-2 (eventueel 1) kunnen veranderen. Iemand die alle drie de sprints pakt haalt dan 21 punten en kan daarmee derde worden. Bijvoorbeeld Peter Michael afgelopen zaterdag. Daarmee zet je de sprinters onder druk om eerder in actie te komen en niet tot het allerlaatst te wachten. In theorie zou iemand die alle drie de sprints pakt en tweede in de einsprint de eindzege kunnen pakken maar dat lijkt me in de praktijk onmogelijk.
    G1ant vindt dit leuk.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    toen de Massastart net werd ingevoerd hádden we een puntentelling waarmee je derde kon worden... En met tussensprints en een goede eindsprint kon je ook nog prima 2e worden. Alleen 1e kon niet, die was hoe dan ook voor de winnaar van de eindsprint.

    Waarom is dat afgeschaft?
  18. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Omdat het voor het lekenpubliek heel vreemd is dat degene die als eerste over de finish komt niet de winnaar is.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Volgens mij zijn ze tot de huidige constructie gekomen om het zo simpel mogelijk te houden: de nummers 1 t/m 4 zijn ook de schaatsers die in die volgorde over de streep komen. Simpel. Het gegoochel met punten zouden de kijkers thuis niet snappen... Zou kunnen, maar als de commentatoren er goed bovenop zouden zitten en de stadionspeakers idem, dan moet dat geen probleem zijn lijkt me. Het onderdeel is in ieder geval nu nog jong genoeg om dingen te wijzigen aan het format. Wel zou ik het aantal punten voor de nummer 1 hoger leggen. Het voelt toch een beetje als een puntenkoers als de uiteindelijke winnaar nog ingehaald wordt, maar toch op punten wint. En dat is net iets wat de algemene TV-kijker misschien wat verwarrend gaat vinden.

    De koers kan er een stuk attractiever van worden als er meer met de tussensprints wordt gedaan en meer aanvallen levert ook zwaardere koersen op. Een punten/afvalkoers zoals Lollo voor ogen heeft klinkt leuk, maar lijkt mij op de schaats wat gevaarlijk. Het enige wat mij tegenhoudt om voor een formatwijziging te pleiten is dat de wedstrijden alleen bij de dames erg tam zijn. De wedstrijden bij de heren zijn vrijwel altijd ontzettend vermakelijk en spannend. Dat ligt vooral aan het niveau in de breedte. Dat ligt bij de dames veel lager en zij hebben ook nog eens een gebrek aan goede aanvallers. Ik weet nog niet zo zeer of zo'n wijziging per se een positief effect heeft op de dameswedstrijden in zijn algemeenheid, maar ongetwijfeld zal Lollo op die manier wat actiever de wedstrijd aanvliegen. Die is op dit moment qua snelheid niet automatisch verzekerd van een medaille.
    G1ant vindt dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    ja, maar de winnaar was nou juist geen probleem. Sowieso heb ik er wat moeite mee dat alles maar naar de laagste gemene deler aangepast moet worden. Alsof het zo ingewikkeld is, zeker als commentatoren een beetje opletten is het geen enkel probleem

Deel Deze Pagina