Weissensee ijssituatie alternatieve Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door nelis, 9 jan 2016.

  1. nelis

    nelis Member

  2. Schaatsenmoetbuiten

    Schaatsenmoetbuiten New Member

    Ik vind het toch maar slecht uitzien.
    Het is wat er nu ligt is bevroren gesmolten sneeuw. Dat betekent dat het heel bros is en na een paar tochten er enorme scheuren en gaten zullen zijn ontstaan. Komt nog bij dat als de temp. tijdens een evenement ietsje boven nul durft uit te komen het heel vlug boter zacht wordt.
    Ideaal zou zijn een weekje flinke dooi zodat alles weer helder water is gevolgd door een anderhalve week flinke vorst zonder sneeuwval. Maar dat zie ik helaas niet gebeuren. Dus dat wordt voor mij thuis blijven en maar als alternatief Flevonice
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik snap je zorgen, maar dit nu al beslissen is wel heel erg vroeg. Het dooit overdag wel dus die bovenlaag is over een maand geen sneeuwijs meer. En het vriest meer dan het dooit dus de ijslaag groeit aan.

    Ideaal is het niet, dat snap ik ook wel. Maar ik heb er nog alle vertrouwen in dat we een tocht kunnen rijden. Desnoods op rondjes van 10km.
  4. rognic

    rognic New Member

  5. Schaatsenmoetbuiten

    Schaatsenmoetbuiten New Member

    Ik hen er in de periode voor 2005 tien keer meegedaan. Sindsdien niet meer omdat ik de "onderneming" er naar toe alleen nog overweeg als er ook (grotendeels) op het grote meer onder redelijke condities kan worden gereden. Voor zo'n spagghetti rondje op het kleine meer met gesmolten sneeuwijs is blijf ik zeker thuis. In mijn beleving is dat ongeveer gelijk aan een brede ijsbaan van 2 km lengte 50 x heen en terug schaatsen. Dan vind ik Fleonice als surrogaat toch aantrekkelijker en vele malen meer praktisch qua reis etc.
    Nogevendit vindt dit leuk.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    dat kan ik me wel voorstellen.

    [q]met gesmolten sneeuwijs[/q]ik denk dat dat reuze mee gaat vallen

    Zweden voor jou geen optie? Is wel een reis/onderneming, maar prachtig ijs (meestal)
  7. Schaatsenmoetbuiten

    Schaatsenmoetbuiten New Member

    Een filmpje van gisteren:

    Ziet er zo van een behoorlijke hoogte mooi uit. Wat je ook mooi ziet dat het bijna nagenoeg alleen maar heen hen terug rijden gaat worden.

    Zweden is ook geen optie want ook de evenementen die daar zijn gaan vaak over redelijke kleine rondjes. Minimaal 25 km voor ik het zou overwegen en wat ik aan beelden heb gezien uit het verleden zijn het ook vaak slechte condities. En een nog grotere onderneming qua reis en verblijf.
    Ik heb in 2002 de Finse alternatieve in Kuopio gedaan om het een keer meegemaakt te hebben maar dat was eens maar niet meer.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik ben 2x in Falun geweest buiten de georganiseerde tochten. Kun je 30km schaatsen als je de rondjes aan elkaar knoopt (zit een stukje heen en weer in, 25 unieke kilometers schat ik). Niks mis met de ijskwaliteit en het is er lekker rustig. Ik kan het je aanraden.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    Weissensee-vraagje...

    wij rijden met een groep op 28 januari de Alternatieve. Op donderdag 30 januari gaan we terug. Maar... de rest van de groep houdt rekening met een scenario dat er op de 28e niet geschaatst kan worden door omstandigheden (te weinig ijs of te veel sneeuw) en wil dan de 31e als backup houden.

    De kans lijkt me niet heel erg groot, maar toch, het zou kunnen... En als zij langer blijven, heb ik geen vervoer meer, want ik moet wel echt de 30e naar huis.

    Heeft iemand ervaring met het boeken van last-minute-vliegtickets van Oostenrijk naar Nederland? (of naar Bremen, dat mag ook) Kan dat of is dat kansloos?


    Mocht iemand op de 30e een plekje in de auto over hebben, dan hoor ik het ook graag (ik heb weinig bagage, want het meeste kan mijn groep wel meenemen)
    Laatst bewerkt: 5 jan 2020
  10. Schaatsenmoetbuiten

    Schaatsenmoetbuiten New Member

    Ik denk dat het laatste met daar ter plekke vragen (laten omroepen tijdens de evenementen of in de tent) nog wel gaat lukken.
    Met vliegen heb ik geen ervaring.
    Wel met de trein. Ik ben in het verleden een keer op woensdagavond met de trein gegaan om op donderdag in Weissensee aan te komen. Vrijdag 200 km schaatsen en op zaterdag met kennissen die er al de hele week waren mee naar huis gereden.
    Op woensdagavond 20 uur in Arnhem de trein en donderdag net voor het middaguur in Greifenburg. Daar even opgehaald door diezelfde kennis.
    Ik zou denken dat zoiets omgekeerd ook moet kunnen. https://www.nsinternational.nl/nl/internationale-treinplanner
    Succes.
  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik had de trein inmiddels ook ontdekt. Een kennis zei dat je dan 24 uur bezig bent dus ik had het afgeschreven, maar inmiddels weet ik dat die 24 uur echt niet klopt. Ik kan op donderdagochtend vertrekken en op donderdagavond in Assen aankomen. En dat is fijn, want dan heb ik dus hoe dan ook een backup :)

    Ga wel liever vliegen dan met de trein, maar goed.
  12. Schaatsenmoetbuiten

    Schaatsenmoetbuiten New Member

    Het laatste stuk tot de brug is aan het dichtvriezen. En als daar geen natte sneeuw opkomt dan is dat een ideaal stukje. Maar helaas is dat voor het nu al gebaande en vrijgegeven deel niet het geval :
  13. Leonjill

    Leonjill Member

    Het grote meer is helemaal dicht gevroren. Deze nacht ook nog is min 10 terwijl er min 6 opgegeven is. Als dat de hele week het geval is komt er nog wel wat centimers bij op het grote meer. Weet iemand hoeveel cm het moet zijn voor vrijgeven tocht? 12 cm gaan we makkelijk halen als je het mij vraagt. Ik denk eerlijk gezegd dat de waaghalzen die aanwezig zijn het vandaag of morgen al gaan probeer op de stukken die al 4 dagen dicht gevroren zijn.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

  15. Leonjill

    Leonjill Member

    Ik heb het bericht gelezen. Maar er kan een hoop veranderen als er een aantal dagen achter elkaar snachts 10 graden vorst is. In Nederland is dat normaal gesproken 2 cm ijs per nacht erbij.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik zou het prachtig vinden. Maar dit komt van de lokale ijsmeesters die wel ongeveer weten hoe het ijs daar reageert/groeit bij verschillende omstandigheden. Dat is anders dan in Nederland. En als zij schrijven dat er een wonder nodig is weet ik genoeg: we gaan heen en weer op het kleine meer. Rondjes van 12,5km hoop ik, misschien zelfs maar 10.
  17. Leonjill

    Leonjill Member

    Ik neem aan dat de ijsmeester dat zegt aan de hand van de weersverwachting. Het is constant ouder dan voorspeld vandaag een uurtje een halve graad boven 0 geweest. Om moment van schrijven alweer min 7.8.
    Ik blijf optimistisch en hoop houden. En zo niet dan idd weer heen en weer schaatsen.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De Oostenrijkers zullen denk ik nog wel voorzichtiger zijn dan de Friese rayonhoofden die 16 cm aanhouden. Als ze het vrijgeven trekt dat natuurlijk veel schaatsers aan.
  19. Remco

    Remco Member

    Norbert Jank's team is altijd heel voorzichtig. Ze willen gewoon niet hebben dat men massaal het grote meer op gaat en dat er iets fout gaat (wat logisch is). Ik denk dat we heen en weer gaan op het kleine meer, maar dat er een mogelijkheid is om buiten de officiele tocht toch een stuk op eigen risico geschaatst kan worden op het grote meer. De weersverwachtingen zijn goed. 's nachts en 'sochtend vorst met een kleine plus in de middag. Diverse meteorologen hinten op een aanscherping van de vorst richting eind komende week, hoewel dat nog niet zeker is.
    Ik laat me verrassen, want als ik ergens geen invloed op heb, dan is dat de weersomstandigheden. En dat is maar goed ook ;-)
    Leonjill vindt dit leuk.
  20. Schaatsenmoetbuiten

    Schaatsenmoetbuiten New Member

    Het blijft helaas het saaie heen en terug rijden op het kleine meer.
    Leonjill vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina