Elfstedentocht 2018-2019

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door proeme, 1 sep 2018.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    @SprintMaster is dat een goed idee?
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    doe nou niet, nu krijg ik schaatskoorts...

    (waar zie je dat?)
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    proeme vindt dit leuk.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het zou best kunnen dat ie er komt deze winter, precies 22 jaar na de laatste. Zeker gezien het zonneminimum er aan komt. Ik laat hem eerst zo staan.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    ok. Ik hoop dat het helpt :p
  6. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Als ie er deze winter komt is dat de evenaring van de langste Elfstedentochtloze periode. De vorige was 1963-1985. Als ie er niet komt hebben we wel een nieuw "record"
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

  8. Camila

    Camila Well-Known Member

    In bepaalde delen van de Veluwe mag door de droogte geen grondwater gebruikt worden voor ijsbanen tot 15 januari. Maar hopen dus dat het daarna heel hard gaat vriezen!
    Laatst bewerkt: 27 nov 2018
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Of liever nog: dat het zo hard gaat vriezen dat ijsbanen niet nodig zijn, maar dat je gewoon op de plassen en riviertjes terecht kunt.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    en daarmee hoeven we wat mij betreft ook niet tot 15 januari te wachten...
  11. Camila

    Camila Well-Known Member

    Dat zou inderdaad wel ideaal zijn! Maar wellicht wat teveel gevraagd...
  12. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    fransvanbakel vindt dit leuk.
  13. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    afgelopen weken wel bakken regen gevallen, is de situatie nu beter @Quarantenove ?
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    upload_2018-12-13_21-53-44.png

    en het gaat hier meteen kriebelen. Alsof we 2 nachten lichte vorst ook maar in de buurt van ijsbanen zouden komen...
  15. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    In dat Ganzenven staat nu een plasje van 5 x 10 meter. Andere jaren kon daar een rondje van 700 meter worden gereden.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

  17. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Inmiddels "gegroeid" tot een plasje van ongeveer 10 x 40 meter.
    Ondertussen (26/12) weer wat minder klein: ongeveer dubbele van een ijshockeyveld.
    Laatst bewerkt: 28 dec 2018
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  18. JGB07

    JGB07 Member

    Ik snap wel wat je bedoelt: als je geen lid bent van een vereniging is het soms heel lastig om mensen te treffen voor een praatje. Laat staan dat ze weten hoe goed je kan schaatsen en bereid zijn een verklaring te tekenen. Uit de reactie van De Vries blijkt ook wel hoe sceptisch (vaak overigens terecht) veel schaatsers zijn om iemand op zijn woord te geloven dat ie kan schaatsen.
    Als fries van origine bleek het krijgen van een verklaring uiteindelijk niet heel moeilijk. Ik heb in 2016 de Weissensee uitgereden en nadat ik dat vol trots op facebook zette, kwam ik vrij snel via via in contact met enkele leden en was de verklaring (op basis van de Weissensee-oorkonde) blind getekend door twee leden.

    Om je toch wat op te beuren qua schaatskwaliteiten. Ik heb ter voorbereiding van Weissensee aangehouden dat ik minimaal 100 ronden moest kunnen rijden in 100 minuten (dus in één avond met alleen de noodgedwongen pauze vanwege de dweil). Uiteindelijk kon ik in de treintjes dit vrij gemakkelijk volhouden met rondjes tussen de 45 en 50 seconde per rondje. Eenmaal op de Weissensee merk je dat je vaak genoeg niet in een treintje kan rijden en er alleen voor staat. Dan zakt het tempo enorm. Uiteindelijk de tocht probleemloos uitgereden in 21.5 km per uur gemiddeld inclusief een paar korte pauzes. Omstandigheden in 2016 waren overigens koud maar van (zeer) goede ijskwaliteit. Kortom: op de baan rijden of op natuurijs is een groot verschil, maar als je basis op de baan inderdaad goed is dan is er zeker wel een goede kans dat je het kan uitrijden. Al komt dat dan ook aan op wilskracht en doorzettingsvermogen vanwege bijvoorbeeld pijn in de rug of voeten vanwege het lange schaatsen aan één stuk.
  19. proeme

    proeme Well-Known Member

    die vuistregel ken ik. Zijn daar ook varianten op? Als in: als je in die 100 minuten 70 ronden haalt, dan wordt de AEW uitrijden waarschijnlijk lastig, maar hoe ver zou je wel moeten kunnen komen? 70%? dus 140km?

    uiteraard is het maar een vuistregel want omstandigheden maken ook heel veel uit, en je eigen wilskracht ook zoals je zegt, maar toch. De vuistregel bestaat en dan ben ik benieuwd of er meer gezegd kan worden.
  20. JGB07

    JGB07 Member

    Ik denk dat dat niet te zeggen is. Persoonlijk vond ik de grootste uitdaging niet in de afstand, maar de beperkte tijd die je hebt. Een ander zal evenwel vooral moeite hebben met de afstand / lange duur.
    Qua tijd geldt simpelweg dat je met die 100 in 100 regel een mooie vaste basissnelheid aanleert waardoor je (in mijn geval) veel meters maakt in de eerste paar uren (ter info de eerste 100km deed ik 4 uur en 10 min over). Je hebt dan genoeg tijd om het tweede deel van de tocht op karakter uit te rijden (in mijn geval nog zo'n 5 uur). Behoudens mijn rug had ik ook geen pijntjes op mijn nagano marathon schaatsen / geen blaren etc. Dit verbaasde mij ook geenszins, omdat ik in de winters rond 2008-2012 ook hele dagen op het ijs stond (was toen nog student), waardoor ik wist dat ik prima een hele dag kon schaatsen. Ik wist alleen niet of ik snel genoeg was en moest dat trainen.

    Zou je zelf ook die zekerheid hebben maar een lagere basissnelheid hebben van bijvoorbeeld 70 ronden in 100 minuten, dan kom je door de beperkte tijd inderdaad op ongeveer 70%. De echte tocht zou je bij een vroege start dan zelfs uit moeten kunnen rijden.

    Ben je daarentegen een rijder (zoals mijn vriendin en broer) met een goede basisconditie en goede basissnelheid maar met pijngevoelige voeten, dan zegt die 100 ronden in 100 minuten vrij weinig. Stel dat je dan na twee uur pijn krijgt, dan was je in mijn schema pas op 50km en met die 70 ronden in 100 min op nog minder. Je zult dan (in verhouding) veel meer kilometers op karakter door de pijn heen moeten rijden. Al kan je dan natuurlijk ander materiaal, zoals de zweedse-schaats, uitproberen om te zien of je het langer vol kan houden.

    AEW geeft het zelf ook min of meer aan: 100 ronden in 100 minuten geeft vertrouwen voor je basissnelheid en daarnaast moet je van jezelf weten dat je (meer dan) 10 uur actief kunt zijn en op dunne ijzers kunt staan. Probeer dat dus vooral beide uit om teleurstellingen te voorkomen. Ik heb zelf een enkele maal op Flevonice 70+ en 100+ km (pijn vrij) tochten gereden om ook de combinatie bevestigd te krijgen.

    Tot slot geef ik een ieder mee dat een basissnelheid op de ijsbaan in mijn ervaring altijd veel hoger ligt dan op de Weissensee / natuurijs. Dit heeft te maken met het letten op scheuren, kwaliteit van het ijs, wind, etc. Reken je dus beslist niet rijk als je net aan die 100 ronden in 100 minuten haalt.

    Maar volgens mij dwalen we een beetje af van het oorspronkelijke onderwerp...
    Leonjill vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina