Het succes van Patrick Roest

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 8 nov 2018.

  1. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De ijzers zullen ongetwijfeld invloed hebben, maar Roest is ook gewoon heel erg goed op het moment.
    Eelco en Hakkie2 vinden dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Klopt, anders had hij niet 3x gewonnen dit weekend. Maar ik neem toch aan dat hij niet bovenaan zou staan in dit lijstje zonder Icon-ijzers. Met de helft van de voorzichtige Icon-correctiefactor van @SprintMaster, kom je voor Roest al uit op 71.94.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    IJzers, pakken, ijs... natuurlijk heeft alles invloed. Daarom kijk ik ook liever naar gat tov de concurrentie in de wedstrijd dan naar tijden en records. En als je naar het gat kijkt, kun je al zien dat het enorm indrukwekkend is. Of het dan wel of niet de beste opgetelde 1500 en 5000 bij elkaar opgeteld is... tja, is dat te berekenen? Misschien is het beste allround toernooi ooit wel gereden door Heiden. Of Mathisen. Lastig corrigeren :p

    Roest was dit weekend in elk geval steengoed, de beste. En ik ben benieuwd of hij dat straks bij de WKs ook is. Kan hij Kramer echt onttronen en weer wereldkampioen worden, maar nu door echt de beste te zijn?

    (Stiekem hoop ik er niet op: na 10 jaar Kramer zit ik niet echt te wachten op een 23 jarige onklopbare Nederlander...)
    mi, Marcel Vos en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Ik denk dat Kramer sowieso wel in de gaten had dat Roest zijn opvolger zou worden wat betreft het allrounden.
    Hij had alleen niet gehoopt dat dit nu al het geval zou zijn.
    Want laten we eerlijk zijn. Op de 500 en 1500 meter gaat het steeds moeilijker worden voor Kramer.
    Gezien zijn leeftijd maar ook zijn rugproblemen wordt het verlies daar teveel om goed te maken op de 5 en de 10 km.
    Ik zie voorlopig ook niet in wie Roest de komende jaren gaat kloppen. Pedersen heeft zijn kans gehad verleden jaar en liep het glippen door een val.
    En aangezien Roest nog beter is geworden zal dat ook een probleem worden.
    Verder zie ik weinig potentie binnen de schaatstop op allround gebied.
    Of het zou uit eigen land moeten komen. Maar dat is dan ook alleen maar Bosker.
    Dat zie ik eerder bij de dames gebeuren met Beune (duurt nog wel twee jaar) bijvoorbeeld als opvolger van Wust dan bij de heren op korte termijn.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Zoals je zelf zegt: Pedersen was afgelopen jaar nog beter, is niet stokoud en daarom zeker niet plots kansloos. En Bosker is 2 jaar jonger, dat scheelt een hoop op die leeftijd. Nu Roest al onklopbaar noemen voor de komende jaren gaat wel erg ver, laat hem eerst maar eens één titel pakken door de beste te zijn (die van afgelopen jaar was toch een soort cadeau). Hij heeft zelfs nog nooit een NK of WB gewonnen. De druk van favoriet zijn is nog totaal nieuw.
    JohnZero en mi vinden dit leuk.
  6. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Lijkt me wat overhaast. Roest heeft nu 1 megagoed weekend gereden, maar zelfs al houdt hij dit niveau vast, dan nog kan je niks zeggen over de komende jaren. Vorig jaar had niemand kunnen voorspellen dat Roest nu ook maar in de buurt van dit niveau zou komen, ook niet na het WK Allround waar hij eigenlijk gewoon vrij gemakkelijk naar huis werd gereden door Pedersen tot die val. Oftewel, het kan heel snel gaan met de ontwikkeling van een schaatser, voor hetzelfde geld is er over 2 jaar iemand die anders die ook zo'n snelle ontwikkeling doormaakt. De jonge Koreanen, Johansson, Odor zijn allemaal niet per se slechter (of zelfs beter) dan Roest was op die leeftijd dus voor hetzelfde geld zijn zij over 2 jaar net zo goed als Roest nu is.

    Wat zie je trouwens precies eerder gebeuren bij de dames dan bij de heren? Een wisseling van de wacht in de Nederlandse top? Want die heeft bij de heren net plaatsgevonden, dus nogal wiedes dat het nu waarschijnlijker is dat Wust wordt opgevolgd op korte termijn dan Roest, die zelf ook pas net 2 weekenden beter is geweest dan Kramer.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik laat me graag verrassen, maar veel hoop heb ik niet. De afgelopen jaren zijn er veel allroundwondertalenten benoemd (Bokko, Lehman, Nakamura), maar die hebben het niet geschopt tot de status van beste ter wereld. Dat zijn toch al meer dan 20 jaar de Nederlanders dankzij de beste faciliteiten om talentvolle jeugd door te ontwikkelen en omdat er het meest een allroundcultuur heerst.
  8. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Klopt. Voor de vrouwen geldt dit overigens niet, maar bij de mannen inderdaad wel. Het zou ook zomaar kunnen dat Roest wel langere tijd gaat domineren natuurlijk, maar ik wil alleen zeggen dat je dit nooit van tevoren kan voorspellen. Er zijn overigens ook genoeg Nederlanders die na een paar aansprekende resultaten nooit meer hun oude niveau hebben gehaald of zijn blijven hangen in de subtop.
  9. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Lehman, Nakamura? Waren dat de grote allroundtalenten? Nooit zo meegekregen. Wel een Bokko, Pedersen, ik had goede hoop toen Swings na 2 jaar al meedraaide aan de top, Joeskov leek me een kanshebber voordat ie 1000m's ging rijden.
    Roest rijdt al het hele voorseizoen goed, ik denk niet dat hij voor de kerst nog een enorme vormdip gaat krijgen. Maar naar mate het seizoen vordert kan het natuurlijk wel gebeuren - hij heeft nog niet eerder een heel seizoen mee mogen/moeten draaien.

    Kramer reed overigens, in 2009, ook al eens 6.09.74/1.45.01 in Hamar - en dat was nodig ook, omdat Bokko toen het beste toernooi uit zijn carriere reed. Kramer zat hier niet eens zo gek ver van Roest af, maar dit was wel al meer dan 9 jaar geleden. Daarna heeft het wel even geduurd voordat hij (of een ander) in een weekend weer zo snel reed, en dat geldt al helemaal voor Havard Bokko (zou het nog gaan gebeuren?). Zij waren toen 23 en 22. Roest nu? Die is ook al bijna 23.

    Het is ontzettend lastig om langdurig een hoog niveau te hebben. De NLse tweede violen achter Kramer, eerst Olde Heuvel en daarna Verweij/Blokhuijsen hebben de afgelopen jaren het ook vaak zat laten afweten - hele seizoenen lang soms. Die hebben nooit een abonnement gehad op de podiumplekken, de enige die dat heeft is Kramer zelf. Wie was nou de beste niet-Kramers per WK Allround sinds 2007:

    Fabris/Bokko/Bokko/Kuck/Skobrev*/Blokhuijsen/Bokko/Verweij*/Joeskov/Pedersen/Roest/Roest**
    *=WK, **=Eigenlijk Pedersen.

    Dat zijn 12 toernooien, en alleen Bokko en Pedersen/Roest komen meer dan een keer voor. In totaal staan hier 8 (!!) namen. Waaronder 2 Nederlanders, Blokhuijsen en Verweij, die alles behalve dominant waren tov de buitenlanders - ondanks de focus op allrounden in Nederland en de goede trainingsfaciliteiten. Waarom zou Roest dan opeens meer a la Kramer zijn (die op zijn 19e al een wereldrecord reed en NK/EK/WK-podium haalde) dan a la Verweij/Blokhuijsen kwa constante? Omdat hij nu in Heerenveen 1 -absurd - goed weekend reed? Dat zegt toch niets over langetermijndominantie...
    Laatst bewerkt: 9 nov 2018
    Asterisk vindt dit leuk.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Jan Blokhuijsen was in december 2012 de Grote Uitdager van Kramer op het laatste goed bezette NK allround. Toen dachten we allemaal dat hij de jaren die daarop volgden de grote uitdager van Kramer zou worden. Dat gebeurde niet. Hij bleef, afgezien van één EK, op zilver steken bij allroundtoernooien. Maar Blokhuijsen heeft inmiddels wel 4 Olympische medailles.

    Bij dat toernooi werd Ter Mors kampioen bij de vrouwen. Het zou haar enige allroundtoernooi worden. Maar say what? Ze heeft wel drie keer Olympisch goud en een wereldtitel sprint.

    Blokhuijsen toont aan dat een goed voorseizoen niet per se leidt tot grote triomfen. Ter Mors toont aan dat een aanvankelijke zege in discipline A kan uitlopen in grote prijzen in discipline B. Misschien is Roest over een paar jaar een pure 1500m-man geworden, who knows, kijk naar het de paden van Yuskov en Verweij. Seung-hoon Lee had ook een grote allrounder kunnen worden, maar focuste zich op de TP en MS. En? Dat was nog lucratief ook. Er is geen enkele Zuid-Koreaanse schaatser met meer Olympische medailles dan hij.

    Het gaat er niet alleen om hoe goed je bent, maar ook waar je je op focust.

    Mensen hier hoor ik wel eens zeggen dat kampioenen bij de junioren in veel gevallen niet doorbreken. Laten we eens de uitslagen erbij pakken.

    2018: Johansson. Potentieel kandidaat voor allroundprijzen in de toekomst. Eerste individuele WB-medaille binnen als junior. Langelaar en Betti moeten nog doobreken.
    2017: Huizinga. Als eerstejaars neo podium op NK allround. Ook goed in massastart. ADJ (2e) is een bekende naam, Langelaar (3e) nog niet.
    2016: Donnelly. Ondanks zeges in TP blijven hangen. Neemt sabbatical om een andere sport te doen. Kim Min-seok, nummer 2 dat jaar, heeft 2 Olympische medailles, maar allroundt niet (meer).
    2015: Roest is de grote kampioen. Ook Kim (2e, als B1!!) en Bosker (3e) zijn bekende namen.
    2014: Roest pakt zijn eerste van twee allroundtitels. Hoolwerf (2e) concentreert zich op de marathon, Lehman (3e) is eh, tsja...
    2013: Kampioen Seo is akelig blijven hangen, maar had achteraf gezien zijn Roest-weekend toen. Nilsen (2) en Giovannini (3) zijn vaste waarden op allroundtoernooien en Nilsen heeft inmiddels Olympisch goud.
    2012: Pedersen (1) kennen we heel goed Nilsen (3) natuurlijk ook, en wat te denken van nummer 2 Krol!
    2011: Noorse 1-2-3 met Pedersen, Nilsen en de veel te vroeg gestopte Fredriksen.
    2010: Hee, kampioen Verweij, die kennen we. Hansen (2) en Gélinas-Beaulieu (3) hebben te veel sabbaticals genomen..
    2009: Verweij won voor Kuck en Hansen. Alle drie de mannen hebben Olympisch eremetaal van de TP.
    2008: Blokhuijsen (1) en Verweij (2) haalden hun grootste successen 6 jaar later, Berden de Vries is inmiddels Berden de Fietser.
    2007: Sjoerd de Vries wordt hier wel eens lifestyle-schaatser genoemd, maar werd ooit kampioen bij de allrounders, voor Roelofsen (niet alle Nederlanders breken door) en bliksemschicht Marsicano.
    2006: Bøkko en Olde Heuvel werden 1 en 2. Zet daar eerstejaars neo Kramer voor en je hebt een bekend podium. Shingo Hashibami redde het niet, maar de nummer 5, die maar 0.08 achter Hashibami eindigde wel: ene Ted-Jan Bloemen.
    2005: Kramer - Olde Heuvel - Bøkko. Voorspellend vermogen heeft dat toernooi.


    Dat Nederland en Noorwegen de beste 2 allround-landen zijn, is al bij de junioren zo. De afgelopen 14 jaar waren er 8 Nederlandse zeges, 4 Noorse, 1 Canadese en 1 Koreaanse.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat heb je inderdaad niet meegekregen omdat ze nooit zijn doorgebroken. Ook op deze site werd veelbelovend gesproken over Lehman en Nakamura omdat ze als B-junior snellere tijden reden dan Sven Kramer. Dat zouden de allrounders van de toekomst gaan worden...
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het gaat nu toch vooral over Patrick Roest. Daarom afgesplitst.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Snellere tijden dan Kramer zegt niet alles omdat Kramers juniorentijd ruim 10 jaar geleden is. In die 10 jaar is de technologie een hoop verbeterd, als Kramer nu had gereden als junior zou hij misschien wel veel sneller hebben gereden.
  14. mi

    mi Well-Known Member

    Jongens...het was een superweekend, echt, van genoten! Maar om Kramer (die recent nog 6:10 reed) en Wüst (die met 1:54.80 ook een veel beter voorseizoen draaide dan ooit) meteen af te schrijven gaat mij echt heel veel veels te ver!

    Eerst zien (en ervan genieten) dan geloven!
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat is ook het punt wat ik probeer te maken. Dat in combinatie met het feit dat de ontwikkelingsperspectieven de genoemde Oostenrijkse junior niet zo goed zijn als de ontwikkelingsperspectieven van Roest en Kramer waren, maakt het dat de kans toch vrij klein is dat Odor binnen nu en een paar jaar de strijd aan kan gaan met Roest op het gebied van allrounden.

    Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat Roest de afgelopen jaren een geleidelijke en stabiele opmars heeft doorgemaakt. Twee seizoenen terug was hij al beter dan Pedersen. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid omdat Pedersen een stap maakte en de ontwikkeling van Roest door een tractor tijdelijk een halt werd toegeroepen. Roest heeft nu weer een sprong gemaakt en het is onwaarschijnlijk dat Pedersen op 26-jarige leeftijd nog een keer een dergelijke grote stap kan zetten.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Vergeet niet dat Pedersen in 2016 beter was dan in 2017. Zijn ontwikkeling werd tijdelijk gestopt door overtraindheid. Pedersen kan nu natuurlijk ook nog een stap maken. Kodaira, Ihle, Van Deutekom, Douwe de Vries, Kleibeuker... er zijn legio voorbeelden te noemen van schaatsers die hun top nog niet hadden bereikt op hun 26e. Skobrev had zijn beste seizoen op zijn 28e. Bob de Jong op zijn... eh, 34e? Mark Tuitert op zijn 29e, Øystein Grødum op zijn 29e, Ted-Jan Bloemen op zijn 31e en ook Carl Verheijen maakte tot zijn 30e stappen.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Voor de late ontwikkeling van de meeste van die schaatsers is wel een reden. Kodaira heeft jaren een verkeerd trainingsregime gehanteerd, Ihle trainde te weinig, Douwe de Vries en Paulien van Deutekom kwamen op latere leeftijd pas voor het eerst in een commerciële ploeg. Bob de Jong is een slecht voorbeeld. Die hoorde op zijn 20e al bij de wereldtop en heeft dat lang kunnen volhouden omdat hij zuinig op zijn lichaam is geweest en omdat leeftijd op de lange afstanden net iets minder bepalend is. Voor mijn gevoel zit er weinig rek meer in Pedersen, de tijd zal leren of dat gevoel klopt.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Er zit nog wel wat rek in Pedersen:
    - Een type Yuskov in de ploeg, namelijk Johansson, die Pedersen uitdaagt op de kortere afstanden;
    - De grotere aandacht voor schaatsen in Noorwegen door de successen in de ploeg;
    - Het beter uitkiezen van wedstrijden in het voorseizoen (hoop ik dan);
    - Voor het eerst in vier jaar een nieuwe trainer, ex-Jumbo Rykkje;
    - Samen met een nieuwe trainer ook nieuwe trainingsmethoden, minder maar intensiever trainen;
    - Mogelijk nog de hand van Wotherspoon als die een beetje meekijkt met de allroundploeg.

    Misschien heeft Pedersen onder Skarli ook nooit de optimale trainingsmethoden voor zijn lijf gekregen.

    De uitslagen van dit seizoen duiden in ieder geval op verbetering:
    - Op de 1000m zijn beste Hamar-tijd ooit, en binnen een seconde van Lorentzen;
    - Ondanks stevige concurrentie van Johansson en Henriksen een makkelijke zege op de 1500m;
    - Een klein baanrecord op de 3km onder barre omstandigheden;
    - Een technisch goede en ruime zege op de 5km, overigens wel met veeels te oplopende rondetijden aan het eind.

    Voor de belabberde tijden is een verklaring: dramatische omstandigheden. Een ijstemperatuur van -3°C en een haltemperatuur van +6°C. Dat zou -10 en +14 moeten zijn zo ongeveer. Met deze cijfers, wat zouden de tijden van de Noren onder normale omstandigheden zijn geweest? @SprintMaster

    En ook de trainingsomstandigheden zijn niet ideaal:
    https://www.tv2.no/a/10144947/
  19. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Tsja, de kans was ook vrij klein dat Roest dit niveau nu zou hebben. De kans dat Sablikova zo goed ging worden als ze is geworden was nog gigantisch veel kleiner. De tijd zal het leren. Overigens ben je de eerste die begint over juniorentijden van Kramer in dit topic, dat je daar inmiddels niet meer mee moet vergelijken lijkt me evident. Vergelijken met juniorentijden van Roest kan echter prima.

    Ik zou Pedersen trouwens niet onderschatten, die zette een grote stap, raakte overtraind en zette het jaar daarna weer een extra stap. Vind ik ook best een geleidelijke opmars die door omstandigheden een halt wordt toegeroepen. Misschien heeft 'ie dit jaar wel weer een stap gemaakt, we hebben momenteel namelijk niet echt een idee hoe goed hij is.

    Nogmaals, ik ga niet zeggen dat Pedersen, Odor of wie dan ook dit niveau binnenkort gaat halen, ik denk het ook niet namelijk. Ik zeg wel dat je nooit van tevoren kan voorspellen of iemand lange tijd gaat domineren en al helemaal niet op basis van een nationale kwalificatiewedstrijd.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, ik schrok een beetje van de Noorse tijden bij het NK. Tot ik het ging vergelijken met de tijden die ze vorig seizoen reden. Per afstand even wat grotere namen + hier en daar een opkomende man gezet. Op de 500 rijdt iedereen harder, op de 1000 bijna iedereen. Op de 5000m - vanwege de omstandigheden dus waarschijnlijk - een stuk trager en op de 1500 ligt het nu iets verder uit elkaar dan eerst, hoewel de verschillen in de grafiek groter lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Als ze voor eenzelfde seizoensopbouw gaan als vorig jaar, dan liggen ze prima op schema.
    Oranje=2019, Blauw = 2018.[​IMG]
    EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina