Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind dit wel een beetje een topic met nostaligisch vroeger-was-alles-beter geleuter worden, eerlijk gezegd.

    Ja, er zijn dingen die moeten veranderen. En ja, niet alles gaat goed. Maar dat het schaatsen 'enorm ver heen is', vind ik echt onzin.

    Het is nooit een grote sport geweest. Er zijn traditionele schaatslanden verdwenen en er komen nieuwe landen bij die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. De introductie van de massastart en de TP zijn goede zetten geweest. De ISU is op zoek naar een balans tussen vernieuwen en vasthouden aan de waardes van de sport. Dat lukt niet altijd even goed, maar het is ook niet makkelijk.

    Schaatsen heeft meer olympische onderdelen dan ooit en is als olympische sport totaal niet in gevaar. Problemen zoals de devaluatie van worldcupwedstrijden en allroundtoernooien moet je kritisch bekijken, maar dat betekent niet dat de hele sport een enorm probleem heeft.

    Ik geloof ook absoluut niet dat schaatsen er beter voor had gestaan als alles zo was gebleven zoals tot halverwege de jaren '80.
    Danielle, proeme, Tuttifrutti en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. mi

    mi Well-Known Member

    Helemaal eens met G1ant! De huidige lichting maakt t soms ook saaier he...als een allroundtournooi vanaf het begin om SK draait en er nog 19 meedoen om de 2e plek trekt dat minder publiek dan heroische gevechten!
    De Noren in Amsterdam en de Koreanen in Gangneung zijn een prachtig voorbeeld van internationaal schaatspubliek waar ik in de toekomst van hoop dat ze volop enthousiast blijven! Zeker als er helden uit die landen opstaan! Hopelijk komt er en prachtige tijd aan voor deze prachtige sport!
    leenstrafan en Tuttifrutti vinden dit leuk.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    als je net de pits voorbij bent als het gaat regenen moet je een heel rondje door de regen, terwijl anderen meteen de pits in kunnen. Oneerlijke sport.

    Of zoals Vettel vandaag won: toevallig enorm veel voordeel van een technische storing bij een ander team.

    Los van de vraag of gemotoriseerde sport wel sport is (ik vind van wel), is het best oneerlijk. Schande! Hallen bouwen! Alles moet gelijk zijn!
    Monique vindt dit leuk.
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    dat lijken veel mensen inderdaad te vergeten. Kramer is gewoon rete-goed. Dan is een allroundtoernooi al vrij snel niet meer spannend.

    Dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Maar ga niet doen alsof andere keuzes van de ISU wel spannende allround-toernooien hadden opgeleverd. Ook dan was Kramer veel te goed geweest voor de rest.
    ZeeKoei, EenBrabander en Monique vinden dit leuk.
  5. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    of yuskov... als ze er een 1000 tegen kletsen ipv een 10k
  6. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Daar zit je natuurlijk met 21 races die pakweg anderhalf uur duren,
    hier is je WK naar de kloten bij 1 windvlaag, bv tijdens het halve minuutje 500m, die je concurrent niet krijgt...
    Als je dan toch met F1 wil vergelijken, maak dan de WB belangrijker?

    Alpine-ski idem... omstandigheden niet gelijk tijdens het WK? Vervelend, maar als je de beste bent en toch de WB wint geen probleem, want die wordt minstens even hoog ingeschat.

    Maar ik vind het ook enige charme hebben hoor, voor mij moet niet per se alles binnen, af en toe buiten is prima hoor, meer kans op heroïek. ;)
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    WB belangrijker lijkt me wel mooi ja. Al zal dat wel als gevolg hebben dat allround nog meer onder druk komt te staan
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    niet als je dat dan weer olympisch maakt...
    kwestie van de balans weer goed te krijgen
    Laatst bewerkt: 26 mrt 2018
  9. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Olympische onderdelen:
    500m
    1500m
    10.000m
    Sprint (500,1000,500,1000)
    Allround (500,1500,5000,10.000)
    TP
    MS

    Equivalent voor de vrouwen (dus 5.000 ipv 10.000).

    Wat vinden we ervan?
  10. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    wat mij betreft schaf je alle individuele tijdritnummers af en maak je er op de OS een drie-/vierkamp van...
    sprint (500/1000/500/1000)
    midden (1000/1500/1000/1500)
    stayer (3k/5k/10k)
    allround (500/1500/5000/10k)
    of een kleine vierkamp erbij (500/1000/1500/5000)

    de andere nummers hebben met halve finales enzo ook meerdere wedstrijden.
    Levert niet meer deelnemers op, en amper meer wedstrijden als je ze een beetje combineert.

    Dat is in mijn droomwereldje dus...
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Die droom kun je gewoon mee stoppen. Zelfs bij shorttrack is allround niet olympisch. Het IOC wil het niet, dus de ISU moet daar zeker geen energie in steken. Dat is dus ook geen oplossing.


    Ik denk trouwens dat je de wereldbeker alleen belangrijker kunt maken door 2 dingen:

    - alleen de top zoveel mag naar het WK afstanden (maar dan hebben landen als Nederland, Japan, Rusland, Canada een probleem... schaatsers die in oktober zich niet plaatsen hebben dan geen kansen meer, lijkt mij niet ideaal en slechter dan het huidige systeem).

    - prijzengeld enorm verhogen (maar daar is het geld niet voor).
  12. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Wat is daar eigenlijk de reden voor, die houding van het IOC, iemand enig idee? Bij shorttrack voegt het toch ook amper onderdelen toe (1 SF), en geen extra deelnemers.

    Ik blijf trouwens dromen hoor, deden de afstandsspecialisten vroeger ook ;)

    dan zou je het max aantal deelnemers per land / afstand kunnen optrekken... maar dat heeft dan weer andere gevolgen
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het IOC wil na een wedstrijd gewoon kunnen huldigen, niet teveel gereken.

    Enige wat daar echt van afwijkt is turnen, daar gaan ze meer meerkampen en veel minder toestelspecialisten toelaten. Wat daar de logica dan achter is weet ik niet.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    moet de combinatie bij het skiën dan ook vrezen?
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Geen idee. Die is heringevoerd in 1988. Dus dat lijkt geen onderdeel wat onmisbaar is. Maar ik denk dat ze die alleen schrappen als ze hem kunnen vervangen, wat ze willen denk ik niet minder ski onderdelen op de winterspelen. Dat is toch het paradepaardje. Als je aan wintersport denkt, denk je aan afdalingskiën. En ik zie geen ander onderdeel om het te vervangen. Hooguit een paralelslalom of Telemark (skiën met een andere binding en dus andere techniek).
  16. mi

    mi Well-Known Member

    Mmm beetje kruising met het transfer-topic maar het belangrijkste voor binnenlandse en buitenlandse schaatsers is denk ik dat de sport commercieel veel interessanter gemaakt moet worden?
    In mijn optiek:

    - de world-cups nog meer concentreren in compacte blokken en lokaties (bijv 3 weken en 3 worldcups in Azie in november/december 3 weken Amerika/Canada in januari, dan het EK allround, dan 3 weken Europa in februari en afsluiten met het WK allround/sprint begin:half maart)
    En gebruiken van de world-cup als kwalificatiemoment voor de allroundtournooien en sprinttournooien (dus niet alleen landelijk kwalificeren maar aanwezigheid op de wc als eis om deel te mogen nemen). Zo spaar je kosten qua reizen en dwing je toppers om mee te doen. Volgens bovengenoemde schema kun je als je het seizoen wat compacter maakt gewoon begin/half maart afronden. Niemand zit te wachten op een wedstrijd als het buiten alweer 20 graden is. Zorg ervoor dat de sport tijdens die WC in de schijnwerpers staat: gratis entree, show eromheen (deden ze in Amsterdam ook: muziek/licht/oud-kampioenen in t zonnetje) en evt combineren met andere wedstrijden in andere sporten (shorttrack in Azie en Canada en/of Ijshockey in de VS) zodat er publiek komt.
    Al met al: betere bezetting van WC, meer publiek, meer mogelijkheden voor sponsoren om zich te presenteren en exposure te krijgen. Laatste WC = WK afstanden. Niet ingewikkelder maken.

    - de grote tournooien (EK/WK allround, WK sprint, WK afstanden) organiseren: daar waar er animo voor de sport is zoals in NL en Noorwegen. Hier moet maximaal worden uitgepakt: zoals de mooie plaatjes in Amsterdam is het ook voor niet-die-hard-liefhebbers aantrekkelijk om het ook op tv te gaan volgen. Geen toernooien op banen waar zich niemand zich voor de sport interesseert en de baan niks toevoegd (het laatste wk sprint in China zet echt geen sponsor aan het denken om in te stappen). Wimbledon is ook elk jaar op dezelfde plek, daar is op zich niks mis mee...

    -minder regeltjes tav sponsor uitingen door de KNSB: wie betaalt bepaalt (ok, niet in je blote kont natuurlijk) en er moet meer ruimte voor sponsoren zijn rondom evenementen om contact met het publiek te maken, dus niet alleen een meet and greet in het KPN clubhuis maar ook in de Jumbo tent/de afterpay zone of de justlease-caravan zodat sponsoren rondom de grote tournooien maximaal kunnen uitpakken qua hospitality en exposure.

    -wat mij betreft: enkele teamnummers zijn prima: met name internationaal is hier veel animo voor en staat dit hoog aangeschreven. Ik zou wel oppassen met steeds wisselingen, dan wordt het een kermis waar dan weer wel, dan weer niet geschoten kan worden. Wat mij betreft. TP en MS nu zo handhaven, volwaardige status geven (niet aan het einde van het programma als het publiek al weg is...) en het daar even bij laten.

    Er zal een stukje mentaliteitsverandering nodig zijn: voor de mensen die bijv nog bij TVM zaten, waar persoonlijke trainingsmaatjes betaald werden, persoonlijke trainingskampen konden worden belegd omdat het beter uitkwam om in dec even naar de zon te gaan etc zal het best even wennen zijn. Maar die tijd lijkt hoe dan ook voorbij...er zal dus echt wat effort en discipline aan de dag gelegd moeten worden om de sport levend/groeiend te houden!


    (Schieten maar...)
    Laatst bewerkt: 7 apr 2018
  17. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Wat mij betreft: stoppen met alle EK en WK toernooien en alleen nog een worldcup circuit van zo'n 12 weekenden op basis van afstanden, net als bij skien en biathlon. Je kunt dan denken aan drie weekenden in Azië (Japan, Korea, China), twee in Noord-Amerika (VS, Canada) en de rest in Europa. Een van de weekenden zou dan jaarlijks buiten gehouden kunnen worden en twee op een hooglandbaan. Open deze manier wordt het aantal wedstrijddagen drastisch verhoogd en dat is nodig ook want voor drie of vier EK/WK wedstrijden per jaar (de top boycot de rest) gaat geen sponsor zo meteen nog geld in het schaatsen steken.

    Om het wat flitsender en qua organisatie behapbaar te maken zou ik verder de 10000 voor heren willen schrappen en de 3000/5000 voor dames willen vervangen door een 4000.

    De rijders behalen punten per wedstrijd/afstand en zo wordt ook de wereldkampioen voor iedere afstand bepaald. Daarnaast kun je op basis van de zo behaalde punten ook nog een allround kampioen uitroepen (net als bij skiën).

    Verder moet zo'n circuit veel commerciëler worden aangepakt want de huidige aanpak die vooral gebaseerd is op historie en nostalgie is volkomen uit de tijd. Uiteraard kun je ook op de huidige manier voort modderen maar dan zal schaatsen blijven wat het nu is: veel folklore, in de breedte weinig topsport en vooral financieel noodlijdend. Het schaatsen heeft de laatste decennia door conservatisme helaas de boot gemist, in 1980 was het nog groter dan bijv. biatlon maar inmiddels trekt biatlon een veelvoud aan aandacht, publiek en geld.
    Laatst bewerkt: 7 apr 2018
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Bij beide sporten zijn er gewoon WK's. Die tellen dacht ik bij beide wel mee in het world cup circuit.
  19. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Klopt, maar bij skien heb je niet het probleem dat de top weigert bij de rest van de wedstrijden mee te doen omdat het grote geld daar bij de wereldbeker ziten. Bij het armlastige schaatsen kun je dat vrees ik alleen oplossen door geen wereldtitels op basis van één wedstrijd meer uit te delen. Daarnaast kent het skiën alleen WKs op basis van disciplines en geen allround of sprint WK.

    Sven Kramer en Irene Wust hebben dit seizoen behalve enkele topwedstrijden bijna niets gereden. Dat kan ik me in hun situatie wel voorstellen, ze zijn in de goede sponsortijden al lang binnengelopen en dus ze kunnen hun eigen keuzes maken. Maar de nieuwe generatie zit door al die gedevalueerde wedstrijden nu met de gebakken peren omdat de sponsors afhaken door het gebrek aan exposure.

Deel Deze Pagina