Kwaliteit slijpsteen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door eherle, 15 jan 2017.

  1. eherle

    eherle New Member

    Ik gebruik een Amigo slijpsteen voor het slijpen van de schaatsen van mijn dochter en zoon (wedstrijdrijders) en mijzelf (recreant). De steen lijkt nogal gauw hol te worden, hij verliest veel materiaal tijdens het slijpen. Loont het om een duurdere slijpsteen (Foss/Viking) aan te schaffen? Of is er nauwelijks kwaliteitverschil?

    [​IMG]
    Laatst bewerkt: 15 jan 2017
  2. Spits

    Spits Active Member

    Slijpsteen zullen altijd hol worden, en het ligt er ook aan hoeveel je slijpt. Slijp je nat of droog zal ook van invloed zijn.
    Als je wedstrijd schaatsen (zoon&dochter) slijpt loont het misschien om over te gaan op diamant slijpplaten...... Wel een investering, maar het scheelt je een hoop werk om steeds je slijpsteen te vlakken.
  3. eherle

    eherle New Member

    Diamant gaat me te ver (qua euri). Begrijp ik het goed dat er nauwelijks verschil zal zijn tussen mijn huidige steen en een Foss/Viking steen?
  4. Spits

    Spits Active Member

    Sorry, ik ken de Amigo steen niet, alleen een Foss. Om een vergelijk te maken is het handig om ze allebei gebruikt te hebben.
  5. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik neem aan dat je met slijpkorrels regelmatig je steen vlakt? Dat is de remedie die iedereen gebruikt.
  6. Spits

    Spits Active Member

    Inderdaad (hoop ik voor zoon&dochter wedstrijd schaatsers...), maar als de steen van "Amigo" erg zacht is dan zal eherle misschien na elke (?) Slijpbeurt een holte in de steen vinden?

    Eherle, diamant hoeft niet zo duur te zijn als je denkt, en slijpt heerlijk.
    Als je handig bent, en dat ben je anders slijp je geen schaatsen,
    Google dan even op (de schaatsen van zoon en dochterlief vlijmscherp, wat ben je een super vader........;)):

    "HBM 3 Delige Diamant Wetsteenenset 25 x 75 mm",

    Schrik niet van de prijs (iets van EUR 4,-), hier bestel je 2 pakjes van.
    Dan ga je naar de plaatselijke bouwmarkt en je haalt daar een lengte rechthoekig aluminium profiel (in de bouwmarkt ga je kijken of ie ook daadwerkelijk recht is) en dubbelzijdig tape.
    Plak de diamant strips, precies recht tegen over elkaar zodat het 1 lange strip wordt, op het alu en controleer of alles haaks en recht zit, doe het precies want er kan een beker of prijs vanaf hangen!
    Dit doe je 3 keer, zodat je een set(!) van grof naar fijn hebt, ik heb de grof en middel op 1 profiel a la "dmt/dito" geplakt, en de fijn op een apart profiel (mocht ik nog goedkope "polijst diamantstrip" tegen komen dan plak ik die aan de andere kant).
    Beetje WD40 op de diamant, en gaan over die ijzers.
    Weet niet wat een Foss steen tegenwoordig nog kost, maar met deze "3 delige" set slijp ik nu al tijdje naar tevredenheid welke net zoveel, zoniet minder, kost dan de Foss.
    Voor het mooie heb ik later nog een polijstdriehoek van Zandstra gekocht om het echt af te maken......

    Cheers, Menno.
    Laatst bewerkt: 16 jan 2017
    HN65, Tsuki en Schaatstinus vinden dit leuk.
  7. Spits

    Spits Active Member

    Nog een Ploatje bij 't praatje...... (Sorry admin als het formaat foto te groot is, ik nie weet niet hoe anders).

    [​IMG]
    Schaatstinus en schaatsbart vinden dit leuk.
  8. eherle

    eherle New Member

    Bedankt voor de tips. Ik moest voor slijpkorrels bij Jan vd Hoorn langs om mijn steen te vlakken. Heb toen mijn slijpsteen even meegenomen en advies gevraagd. Nuchtere reactie was dat als ik mijn schaatsen er scherp mee kreeg, het prima was. Steen is qua korrelgrootte vergelijkbaar met Viking steen, dus ik maak hem eerst wel even op.
    Laatst bewerkt: 17 jan 2017
  9. Headrider

    Headrider New Member

    Spits,

    Bedankt voor de tip over de 'low budget' diamanten slijpsteen (heb ze gelijk besteld ..)

    Nog een vraagje; op de foto heb je aan 1 zijde blauw, welke kleur zit er op de andere zijde?
    Heb je nog een slijpinstructie? bijv. eerst blauw of geel? hoe lang slijpen etc...
    Braam je daarna ook met zo'n steentje af?

    Alex
  10. Spits

    Spits Active Member

    Hej Alex,

    Op het profiel met de blauwe zit aan de andere kant niets, misschien in de toekomst als ik nog eens een fijnere grit tegenkom zodat ik de polijstdriehoek kan weg mieteren.
    Er zitten in het wetsteensetje 3 verschillende mate van grofheid, de volgorde van grof naar fijn is rood/geel/blauw, uiteraard begin je met grof en eindig je met fijn.
    Zelf slijp ik in de lengte richting van de ijzers en spuit een beetje WD40 op de strip.
    Als je diamant zijdelings/diagonaal over je schaatsijzer gebruikt is er een grote kans dat je de "diamantstof/korreltjes" los breekt van de strip en dan minder wrijving krijgt en snellere slijtage van de strip.
    Na het slijpen kan je eventuele slijp vervuiling van de strip weg spoelen met wat lauw water en een (oud) afwasborsteltje. Zelf spuit ik er daarna nog wat WD40 op als conservering.

    Verder weet ik niet echt hoelang ik ze over de ijzers haal, ik kijk zo af en toe of het al wat is. Wel heb ik gemerkt dat er minder "braam" vorming ontstaat, wat ook mede komt door het niet zijdelings "zaag bewegen" (weet niet hoe ik dit anders zou kunnen uit leggen) van het slijpprofiel.
    Het afbramen zou ook kunnen met de plaatjes, maar aangezien ik geen losse meer heb liggen gebruik ik een "conventioneel" afbraamsteentje.
    Overigens vraag ik mij wel af in welke mate er sprake is van "diamant" in de plaatjes.......... bedoel; ze zijn wel Errughhhh goedkoop!

    Nog even voor de goede orde; Zorg er in godsnaam voor dat je de plaatjes mooi vlak en recht op de profielen lijmt of plakt en controleer dit echt goed. Haal desnoods de achterkant van het plaatje (plastic) over een schuurpapier op een vlakke plaat, en zorg er voor dat er geen hoogte verschil is tussen de plaatjes!

    Tot slot; Zelf ben ik niet vies van een beetje experimenteren, ik slijp ook m'n Wiperboards ermee, maar ga je dit ook doen............ uiteraard op eigen risico!

    Groet, Menno.
    Laatst bewerkt: 18 jan 2017
  11. Headrider

    Headrider New Member

    Menno,

    Duidelijk, helder verhaal (snap alles)
    Begreep eerst de rechtse strip op je foto niet... nu zie ik dat dit de alu-3 hoek is met de gele en rode stenen zijn (en profil..)
    Ben benieuwd hoe dit slijpt....

    nogmaals bedankt...
    Spits vindt dit leuk.
  12. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik ben sinds kort in het bezit van een diaprof diamanten slijp steen met drie zijden. Ik ben hier zeer tevreden over. Voor de recreatieve schaatser is het ook economisch gezien een goede deal. De steen kost 75,- en heeft 3 kanten, grof, fijn en super fijn. Dit betekend dat je de ijzers er ook redelijk goed mee kunt polijsten. Als je hetzelfde resultaat met reguliere slijpstenen wilt behalen heb je een slijpsteen (grof, fijn) a 30,- en een polijststeen (super fijn, ultra fijn) a 40,- nodig. Ik zelf gebruik voor wedstrijden nog wel een polijststeen, maar voor recreanten geeft de diaprof een meer dan goed resultaat!

    Het grote voordeel van een diamanten slijpsteen is dat je alleen verticale streken hoeft te maken waardoor je veel sneller slijpt, veel minder braamt en geen diagonale krassen achter laat waardoor je ook sneller polijst. Het is de extra investering dubbel en dwars waard!
    Laatst bewerkt: 19 jan 2017
  13. jthuijs

    jthuijs New Member

  14. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het probleem van die steen is de breedte. Je hebt haast geen mogelijkheid om de steen van rechts naar links over de ijzers te bewegen. Effectief kan je dus enkel de uiterste zijkanten van de steen gebruiken. Het middelste gedeelt kan je helemaal niet benutten. Hierdoor zal de steen heel snel op zijn.
  15. jthuijs

    jthuijs New Member

    Maar is het niet zo dat je met een diamanten slijpsteen alleen in de lengte richting slijpt? Verder schijnt het dat deze stenen nauwelijks slijten en recht blijven. Vandaar dat de minimale breedte mij niet een heel problematisch punt leek.
    Spits vindt dit leuk.
  16. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ondanks dat je een diamanten slijpsteen recht over je schaatsen beweegt, is het wel de bedoeling dat je zo veel mogelijk van je slijpsteen gebruikt. Je hoeft de steen echter maar een paar millimeter naar rechts of naar links te bewegen na elke beweging zodat je na 6 of 7 bewegingen de totale breedte van de slijpsteen een keer hebt gebruikt. Over het algemeen is dit met een diamanten slijpsteen genoeg om je schaatsen scherp te slijpen. Elk materiaal op aarde, hoe hard of sterk het ook is, is aan slijtage onderhevig. Een diamanten slijpsteen slijt veel minder snel dan een keramische slijpsteen, maar is daarentegen ook niet meer te vlakken of anderzijds op te knappen wanneer de diamanten toplaag eenmaal afgesleten is. Als je je schaatsen wekelijks slijpt en daarmee voldoende water gebruikt en je volledige slijpsteen gebruikt zal een diamanten slijpsteen zo'n 7 tot 8 jaar meegaan, terwijl een keramische schijf tientallen jaren bruikbaar blijft. Je betaald met een diamanten slijpsteen dus enkel voor het gemak, niet voor duurzaamheid! Het enige oordeel is dat je ze niet hoeft te vlakken en dat je schaatsen veel sneller scherp zijn. Ook heb ik gemerkt dat ik met een diamanten slijpsteen veel minder geneigd ben de ronding uit mijn schaatsen te slijpen. Mogelijk zorgt de diamanten slijpsteen dus ook voor een verlengde levensduur van mijn ijzers.
    Spits vindt dit leuk.
  17. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Menno bedankt, Menno bedankt, enz.
    [​IMG]

    Het is gelukt en ik ben een slijp= en polijstblok van ongeveer € 10 rijker

    Bijgevoegde bestanden:

    Spits vindt dit leuk.
  18. Spits

    Spits Active Member

    Good bizzi Tinus :).
  19. HN65

    HN65 New Member

    Dit topic is al weer wat ouder maar vroeg mij af of het nog atlijd bevalt @Spits ? En heb je nog een fijnere plaat gevonden om onder blauw te plakken?
    Ik vond het een briljant idee en heb de spullen besteld en ga het zeker proberen
    Spits vindt dit leuk.
  20. Spits

    Spits Active Member

    Hej HN,

    Gebruik het setje nog steeds naar volle tevredenheid. Heb nog geen polijst strip gevonden (zoek ook niet erg hard), maar voorlopig voldoet de polijst driehoek van Zandstra als fijnste/laatste afwerking.

Deel Deze Pagina