Olympisch kwalificatietoernooi 26 t/m 30 december 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 16 dec 2017.

  1. Mey

    Mey Well-Known Member

    Ik geloof dan dat je niet helemaal leest waar ik het over heb: namelijk ervaring van de schaatser met de situatie. Niet of andere schaatsers hem kennen. Ervaring is een positieve factor, Zoetemelk in 1985 is daar juist het meest extreme voorbeeld van. Zonder dat zou hij daar niet gewonnen hebben. Jij hebt het niet over ervaring, maar over naamsherkenning. Is wel wat anders. Kan inderdaad zowel positief als negatief uitpakken. Maar gebruik niet het woord ervaring in je uitleg, is erg slordig in de uitleg.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ten eerste had Kuiper naar eigen zeggen Bergsma de opdracht gegeven niet elk gat dicht te rijden. Bergsma had toen al een aanvalletje geplaatst waarna Mantia direct wegsprong. Hekman zat lekker in dat groepje en had mee kunnen en moeten springen zoals Stroetinga ook altijd doet. Zoals Hoolwerf altijd doet. Zelfs Jorritsma poogde dat vorig jaar. Schouten deed dat dit jaar nadat Verweij een sprintje had getrokken. Hekman deed het niet omdat hij - zoals dit seizoen in de marathons wel blijkt - niet altijd tactisch nadenkt en er vanuit gaat dat zijn ploeggenoten het wel oplossen zodat hij enkel een eindsprint hoeft te doen. Prima als iemand knechtenwerk doet, maar je bent zelf verantwoordelijk als je niet meespringt. Hij ging nadat hij de boot miste ook niet zelf op kop rijden.

    Hij is te afhankelijk van anderen om echt een kans te maken op het onderdeel. Hij is het ultieme bewijs dat je wel de beste sprinter kunt zijn (en dat is hij, zo bewees hij in Utrecht), maar alsnog compleet weggereden kunt worden op de MS en marathons.

    Hij kan goed profiteren van anderen zoals Lee doet, maar zodra een buitenlander zoals Bergsma of Michael aanvalt zit hij wel gelijk mee in diens rug. Dat vernuft ontbreekt bij Gary.

    Mijn keus is voor Bergsma. Verweij is niet enkel afhankelijk van zijn eindsprint en kan goed meespringen met kopgroepjes. Dit is ook een duo dat prima elk voor eigen kansen kan rijden. Prima als Bergsma aanvalt, profiteert Verweij alleen maar van. Houdt hij het niet vol, dan kan Verweij de sprint vol aan gaan of eerder wegglippen. Houdt Bergsma het vol dan heeft Nederland ook een Olympische medaille. Je hoeft niet bang te zijn dat Bergsma daar zijn benen stilhoudt. Het zijn de spelen en hij wil daar ook presteren. En hij is gewoon een teamplayer. Het zou mij niks verbazen als hij daar uiteindelijk gewoon op kop gaat sleuren voor Koen. Kramer is te onervaren, iedereen let nauwkeurig op hem (het is Kramer mensen) en in een sprint (stel hij ontsnapt en een goede sprinter zit mee?) is hij goed te kloppen. Douwe won het zelfs nog van Kramer in de eindsprint in september. En dat was wel een serieuze strijd tussen makkers.

    Als ik zie hoe Bergsma gisteren bij iedere aanval meezat, dan had ik het als BC wel geweten.
    Laatst bewerkt: 24 dec 2017
    G1ant, proeme, EenBrabander en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Als ik BC was zou ik de komende week rustig eens gaan kijken. Haalt Bergsma zijn oude niveau, dan opstellen. Haalt hij bij lange na zijn niveau niet, dan plaatst hij zich niet en gaat hij dus ook niet naar de MS. En dan heb je nog de moeilijke tussenoptie: Bergsma blijkt niet genoeg snelheid te hebben, plaatst zich niet op de 5000m maar wel op de 10. Wat doe je dan? De snelheid van de 10 is te langzaam voor de MS.

    Moet een BC eigenlijk al kiezen, of mag desnoods op de OS nog gekozen worden wie van de 10 de MS rijden?
  4. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik praat net zo over ervaring als jij. Jij betrekt het op de ervaring van 1 persoon. Ik betrek het op de ervaring van alle personen in de mass-start. Immers iedereen in de MS heeft de ervaring dat je Bergsma niet moet laten rijden. Dat heeft dus betrekking op één persoon (Ik zou het persoonsherkenning noemen en geen naamsherkenning. Er zijn vast meerdere Jorrit Bergsma's (via facebook althans wel) alleen de meesten staan niet op het ijs tijdens de mass-start ;)).

    Dat Bergsma ervaring heeft met die situatie ben ik met je eens. Mijn persoonlijke observatie is dat Bergsma de afgelopen jaren (gewijzigd) nog geen oplossing heeft gevonden om weer te winnen.
    Laatst bewerkt: 24 dec 2017
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Klopt, dat is lastig voor Bergsma. Ik zie in hem eigenlijk ook geen kanshebber voor goud op de MS. Misschien wel voor een medaille, maar echt wegkomen lukt hem gewoon niet meer. Maar Kramer is natuurlijk ook geen echte kanshebber, dat geeft hij zelf ook aan.
  6. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens hoor. Mijn post is op de voorwaarde dat hij zich op de 5.000m plaatst. Want pas dan haalt hij zijn oude niveau en hoef je je als BC helemaal niet te verdedigen voor die keuze.

    Overigens: zie deelnemersveld. http://live.isuresults.eu/2016-2017/nagano/r207.htm

    Wanneer hij zijn oude vorm haalt (en dat is dit seizoen nog gelukt natuurlijk) dan kan hij wel degelijk wegblijven. In een heel zwaar weekend legde hij Lee erop en erover. Die had echt Mantia nodig om er weer bij te komen en erover te gaan.
    Laatst bewerkt: 24 dec 2017
  7. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Even je post in verschillende delen uitgetrokken anders blijf ik quoten
    1. Wist ik niet
    2. Dat betekent dus dat Hekman iemand mee moet hebben die in dienst rijdt van hem. Dat is een keuze waar beide rijders achter zullen moeten staan.
    3. Eens
    4. Eens
    5. Daar waar je Kramer neerzet kan je ook Bergsma neerzetten met dat verschil dat Kramer een groter acceleratievermogen heeft en een grotere kans heeft om een gat te slaan.
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens met alle 5, met de opmerking dat die 5e wel hypothetisch is. Niet dat hij een grotere accelerator heeft, dat heeft ie natuurlijk gewoon, maar hij heeft dat nog niet echt laten zien in (grote) wedstrijden. Kan zijn dat hij die MS wedstrijdjes niet met het mes op de keel reed, maar daar moet de BC hem wel op beoordelen. Dat ie goed met Koen kan, daar reageert de BC ook wijselijk niet op. Het gaat om resultaten. Hij wordt wmb pas een keuze, wanneer Bergsma op het OKT niet overtuigd. Dan zou ik nog eerder voor Douwe gaan, maar of hij zich individueel plaatst is onzeker. Deze discussie is veel gemakkelijker te voeren na of tijdens het OKT. Of dinsdagavond al ;)
  9. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Tot dinsdag ;)
    Lorca vindt dit leuk.
  10. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ach, "vroeger" hadden we alleen EK allround en WK allround en Sprint. En af en toe de Spelen
    JaapvdB vindt dit leuk.
  11. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    En "nog eerder dan vroeger" was er alleen het EK Allround en WK Allround voor mannen. Vrouwen telden amper mee want die schaatsten in een ander weekend (dus geen live-uitzending) en sprint was niet interessant (dus ook geen live-uitzending).
    fransvanbakel en strawbale vinden dit leuk.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Hier doe je Lee tekort, die won die wedstrijd gemakkelijk. Deed alsof hij niet meekon met Bergsma zodat hij achter Mantia kon plaatsnemen.

    Het is misschien vreemd bij het langebaanschaatsen maar misschien is de MS wel een onderdeel waarop het niet vanzelfsprekend is dat Nederland wint. Lee is expert op dit onderdeel door zijn gecombineerde ervaring op langebaan en shorttrack en heeft daardoor op de MS een ongekend hoog niveau. Dat wordt wat onderschat, vind ik.
    strawbale vindt dit leuk.
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Oh, ik ben wel de laatste die Lee onderschat hoor. Moest ik er geld op zetten, dan zet ik in op Lee (boven Verweij) in Gangneung. Ik geloof alleen niet dat hij theater speelde om Mantia te lokken. Die was evengoed er wel overheen gekomen en zo niet, dan had Lee verkeerd gegokt en was Bergsma weg.
  14. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Lijkt me duidelijk dat het theater was, hoe kan hij anders zo overtuigend de sprint winnen als hij kapot zit?
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Tsja, je heel even inhouden en vervolgens die sprint winnen van een Mantia die zich al kapot gereden heeft is voor een klasbak als Lee niet moeilijk. Hij had moeite met het tempo van Bergsma en had Mantia nodig om er weer bij te komen. Zo zie ik het in ieder geval. Met theater spelen ben je teveel afhankelijk van andere factoren. Nu is Lee wel een rare, maar hij wilde zich echt wel gelijk plaatsen voor de Spelen en ging dus diep. Wat mij betreft gered door Mantia, want als hij hem niet meer nodig had om Bergsma te verslaan, dan was überhaupt het theater spelen niet nodig.

    Hoe het ook zij, hij had Mantia (of een andere aanvaller) nodig om langs Bergsma te komen en dat zegt een hoop.
    Laatst bewerkt: 24 dec 2017
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het is wat gechargeerd. Maar het gaat mij erom dat juist de massastart een specialisme is. Als je dan moet kiezen tussen iemand die heeft aangetoond dat hij, in vorm, dat specialisme beheerst en iemand met bijna geen ervaring en tot voorkort nauwelijks interesse, dan is de keuze voor mij niet eens echt een keuze.
    Nogevendit vindt dit leuk.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Als Kramer de massastart had willen rijden op de Spelen, dan had hij eerder interesse moeten tonen. Er zijn de afgelopen jaren 18 wereldbekerwedstrijden massastart geweest waarvan Kramer er 0 heeft gereden. Hij heeft zeker de potentie om het veld aan gort te rijden, maar niet de tactische ervaring van de massastart.

    Even ervanuit gaan dat Bergsma de MS rijdt in Korea: waarom kan hij niet gewoon in de tweede ronde (niet de eerste, dat mag niet, hè Koen) wegrijden bij het peloton en tot aan de finish vlakke rondjes rijden? Jorrit is in staat om, mits in vorm, 5000 en 10000 meters van wereldniveau te schaatsen. Op een 10 km van 12:44 rij je rondjes 30.3, wat omgerekend naar rondjes in de inrijbaan 28.0 is. Als Bergsma nou gewoon 15 rondjes 27 rijdt, dan is hij toch onklopbaar? Lee rijdt dan wel op 't end een rondje 23, maar als Bergsma hard genoeg vooruit rijdt dan zou Lee niet in de buurt moeten komen. En hoewel een man als Wenger enorme vorderingen heeft gemaakt dit jaar, acht ik hem niet in staat om 15 rondjes achter een Bergsma in supervorm aan te rijden. (Wenger reed in de B-groep wel 7 seconden harder dan Bergsma in de A-groep 5 km van Calgary... hmm).
  18. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    [conspiracy modus aan]
    In hoeverre zou de plotselinge vrijage van kramer met de MS geboren zijn uit de gedachte daarmee één van zijn grootste concurrenten op de tien km een hak te zetten door hem van de Spelen af te houden? [modus uit]
    Vraag me ook sterk af in hoeverre kramer überhaupt beter is in dat werk dan Bergsma. Puur qua snelheid op de lange afstand maken ze elkaar zeer weinig, en Kramer haalt die snelheid uit meer krachtige slagen, op perfect ijs, iets wat je op de marathon niet kunt doen.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Zo gemakkelijk kun je die rondetijden helemaal niet vertalen. We praten hierbij over rondjes in de inrijbaan waarbij de druk op de benen veel groter wordt, zeker wanneer je die neemt met hoge snelheid.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Hij had Mantia helemaal niet nodig. Het gaatje dat Bergsma en Lee hadden op de achtervolgende groep was 15 meter ofzo. Lee zag al dat ze zouden worden bijgehaald door die achtervolgende groep en wilde niet op kop komen te zitten op het moment dat dat gebeurde. Daarom liet hij Bergsma bewust even los. Je ziet vervolgens ook hoe gemakkelijk hij weer aanzet om aan te sluiten in die achtervolgende groep en vervolgens kan hij in de eindsprint nogmaals versnellen.

Deel Deze Pagina