Het mass start topic 2017/2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 31 okt 2017.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Medaille op de 500 m werd toch ook jarenlang gezien als een bijna onmogelijke zaak... en kijk eens hoe dat is gelopen in Sochi.
  2. ArjenK

    ArjenK Active Member

    Welk FEIT?

    Volgens mij laat het overzichtje van SprintMaster duidelijk zien dat die MS helemaal niet zo onzeker is. 14 van de 19 keer een medaille. Dan is de nummer 1 op de MS waarschijnlijk meer medaille kandidaat dan de nummer drie op de 500/1000/1500m.
    alexander79 en G1ant vinden dit leuk.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik denk dat de kans op goud op de massastart zeker niet kleiner is dan op de 500 meter. Eerder groter. Op de 500 meter zijn er ook nog zoveel andere toppers. Zeker als Kuluzhnikov mee mag doen en ik vorm is, wordt het lastig verhaal. En met één race wordt dat ook een soort loterij. Goud dankzij een pikstartje (Golubev, 94) kan zomaar opnieuw iemand gebeuren.

    Ik denk dat bij veel mensen ook het gevoel meespeelt dat de massastart als een minder belangrijk wordt gezien. Daar heb ik begrip voor. Maar daar kun je in de keuze geen rekening mee houden, vind ik.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    @Hakkie2 lijkt de MS een soort C-nummer te vinden.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik vind het wel weer opmerkelijk dat je dat in mijn bericht schijnt te lezen (misschien niet, maar je zegt het terwijl je mijn bericht quote, vandaar)....ik impliceer nergens dat marathonners 'niks mogen willen, vragen, zeggen', noch dat ze 'outsiders' zouden zijn. Ze mogen van mij alles vragen, maar niet eisen, en al hemelaal niet met een soort van chantage komen, net zomin als dat langebaners dat mogen.

    Vwb dat 'outsider' idee, ze zijn geen outsiders, maar we discussieren wel over ze als min-of-meer andere type sports dan de pure langebaners. Zo praten ze meestal ook over zichzelf trouwens. Had ik de langebaners dan moeten omschrijven als 'niet-marathonners'?
  6. Snits

    Snits Member

    Voor Stroetinga is dit gewoon een heel slecht scenario. Doet Verweij het de komende wedstrijden uitstekend dan staat hij op de kaart om ook op de OS de MS te gaan doen, de kansen van Stroetinga zijn dan iig veel kleiner. Doet hij het slecht dan zakt de MS in de matrix en is de kans ook kleiner dat hij naar de OS mag.

    Nu ik de cijfers van SprintMaster heb gezien denk ik dat Bergsma/Stroetinga er een veel hardere wedstrijd van hadden moeten maken. Maar goed dat is achteraf. Ik heb geen voorkeur. Of eigenlijk wel, de voorkeur voor olympisch goud.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nee, hoor. Zeker niet. Helemaal niet zelfs. Ik ben zeker voor de nieuwe nummers. Ik zie alleen voor Nederland gewoon geen absolute wereldtopper op de massastart. Of in elk geval minder dan op de traditionele nummers. Kijk alleen maar naar het afgelopen WK. En ik zie aan komen dat je straks een wereldkampioen als Smeekens, Verbij, Nuis of een verdedigend kampioen als Michel Mulder (of iemand die 2 500ms wint op het WK als Ronald Mulder) straks niet mag ondanks een top 3 op hun afstand, omdat er straks een MS specialist mee mag die minder wereldtop is dan de genoemde namen.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    was een algemene opmerking. Het lijkt erop alsof er meer naar de allround/langebaan schaatsers wordt geluisterd. Hun woord is hosanna: zie TP. Als de marathonmannen zich uitspreken is het : oh ze zeuren, ze klagen.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Waar is de grens dan? nummer 3/4 in NL op de 500 m.. wat ben je dan in het buitenland? Nummer 15?
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nummer 4 mag sowieso niet ;)

    Top 3 heet je waarschijnlijk Smeekens, Verbij, R.Mulder, Ntab, M.Mulder... wat je dan bent in het buitenland? Nou... één van de absolute topfavorieten voor goud. Op de 1000m met Nuis, M.Mulder, Verbij e.d: precies hetzelfde.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het punt is natuurlijk ook dat itt de tijdritten we bij de massastart de bondscoach laten beslissen. En die vervolgens nauwelijks de gelegenheid geven om combinaties uit te proberen. Waarom niet ook gewoon de nummers 1 en 2 van het massastartklassement de plekken voor de OS geven? De matrix indachtig natuurlijk
    Laat de koppeltjes zich maar bewijzen. Ook in halve finales, waar ze zich in hun eentje moeten zien te redden.
  12. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Mja, dan moet je dat wel kunnen. Ik heb het idee dat Bergsma wel aardig op het scherpst van de snede reed. Vergeet niet dat hij die dag al een harde 10km had gereden en de dag daarvoor een 5km + intensieve marathon waar hij ouderwets en ongemeen hard aan het koersen was. Aanzetten zoals hij twee weken geleden in A'dam deed en zo het 5-mans treintje van Bouwselect (met oa. Swings, Stoltenborg, Bart de Vries en Post) kapotreed zat er denk ik niet echt in. Dan had Verweij het lastiger gehad. Verder had Stroetinga het 'gewoon' moeten afmaken, maar Verweij zat prima gepositioneerd en perste er een knappe slotronde uit. Uiteindelijk pakte de rit ook heel anders uit door de valpartij van - ik meen - Geerdinck waardoor terstond een aantal rijders kansloos was voor de eindsprint. Verweij had daar immens net aangezet. Hekman bijv. werd al gehinderd en miste zo compleet de boot (en kwam alsnog goed terug). Ik was zelf in het stadion en zag dat in de laatste bocht Stroetinga tot tweemaal toe uit balans was met een handje aan het ijs. Dat hij dan alsnog een rondje 24,0 schaatst - zonder optimale doorversnelling in die laatste bocht - vind ik bijzonder knap.

    Ik blijf persoonlijk een voorstander van goed ingespeelde ervaren teams op de massstart. Daarom heeft een team Bergsma/Stroetinga (of voor mijn part E. Hoolwerf) wel mijn voorkeur. Ze hebben zondag ook gewoon ouderwets goed gereden. Dat je een keer geklopt wordt hoort bij het spelletje. Je kunt wat pech hebben of een keer op klasse verslagen worden. Stroetinga lijkt mij in ieder geval scherper dan vorig jaar en zelfs toen won hij nog twee marathons (heb niet helder staan wat zijn prestaties in de MS waren - behalve het zilver op het NK). Vaak zie je Stroetinga ook gewoon anticiperen op aanvallen wanneer Bergsma net 'pauze' neemt. Een dingetje dat vaak mis gaat bij gelegenheidkoppels. Prima als die twee op de spelen ook rijden, maar ik vind het zelf inderdaad ook lastig als je iemand anders ten koste van Stroetinga thuis moet laten op bijv. de 500m. Vergeet echter niet dat een op de OS ter gelegenheid samengesteld team als Kramer/Verweij of Bergsma/Kramer etc. vooral op papier interessant klinkt. Zonder garantie voor succes. Net als Hekman/Bergsma vorig jaar (beste sprinter, beste knecht/aanvaller).

    Mogen er trouwens niet een stuk of drie/vier rijders voor de MS bij de WB's worden geselecteerd (met b-groepen)? Kun je toch wel wat dingen uitproberen. Je hoeft echt niet meer te oefenen op het duo Bergsma/Stroetinga, dus laat Verweij zichzelf maar bewijzen in de WB. Overigens is het geen gegeven dat je uiteindelijk met je knecht/aanvaller rijdt in de finale. Die moeten zichzelf nog gewoon netjes plaatsen in de 1e heats. Zo, dat waren mijn two cents over dit ontzettend mooie onderdeel :)
    Laatst bewerkt: 2 nov 2017
    SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    In principe het meest 'democratisch', maar of dat werkt... De schaatsers die op voorhand het beste zijn op het onderdeel slaan zo'n eerste of tweede wedstrijd in het seizoen over en komen dan niet direct in aanmerking voor de 1e of 2e plekken. Op die wijze zouden ze dan bij voorbaat kansloos zijn voor de Worldcup. Die wedstrijden worden vaak op onhandige momenten uitgekiend terwijl de schaatsers dan al andere wedstrijden hebben of in het buitenland gaan trainen. Zoveel nationale competitiewedstrijden zijn er ook niet meer voordat de OS aanvangen geloof ik. Dan ga je bij de mannen bijvoorbeeld met Robert Post naar de spelen. Gaat 1. mogelijk ten koste van een ander op een andere afstand en 2. waarschijnlijk geen goud winnen. Hele goede degelijke marathonschaatser die vaak bij de top 10 zit, maar - vooralsnog - zelden wint. Terwijl hij een goede ploeg om zich heeft en je in een marathonwedstrijd over het algemeen meer mogelijkheden hebt om jezelf in een winnende positie te brengen dan in een masstart wedstrijd (snel over en uit). Dat zie ik dus niet zitten. Werd bijvoorbeeld twee weken geleden bij de 1e heat van de MS eruit gesprint door Hoolwerf en afgelopen zondag liet hij het initiatief volledig aan Bergsma zonder daaruit profijt te halen.

    Prima als ze op die hoge plekken staan en ze winnen doorgaans ook een wedstrijdje (zoals Ensing bij de dames), maar doen ze dat niet, dan ga je enkel voor de meest degelijke schaatser die altijd komt opdagen.
    Laatst bewerkt: 2 nov 2017
  14. frederica

    frederica Active Member

    Mooie discussie. Ik hoop eigenlijk dat er een elfstedentocht komt tijdens de OS. Ben benieuwd hoeveel van de marathonmannen dan nog staan te trappelen voor de MS.
    Duif en Monique vinden dit leuk.
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En dit zou alleen voor marathonmannen gelden?!
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, denk het wel. Een Kramer wil best de Elfstedentocht rijden, maar slaat de OS toxh echt nog wel hoger aan. Ik kan eigenlijk geen langebaner voorstellen die wel de OS zou laten schieten voor de elfstedentocht.
    Duif vindt dit leuk.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En welke marathon-man zou dat wel doen? Geen enkele die serieus kans maakt op een medaille.. en dat is dus eigenlijk al Bergsma en mogelijk Stroetinga.
    Dus is weer een belachelijke opmerking.. het lijkt alsof de marathonmannen als amateurs met de sport omgaan. Maar goed..
    Laatst bewerkt: 3 nov 2017
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Daar was Bergsma het zelf in 2014 anders niet mee eens. En Stroetinga zei nog geen jaar geleden nog dat hij onmiddelijk terug gaat als er een elfstedentocht is terwijl hij in Pyeongchang zit.

    Kortom: jij hebt je er niet in verdiept en noemt mij dan belachelijk. En ik snap Stroetinga trouwens best, de kans om de elfstedentocht te winnen laat je niet liggen.
    Duif vindt dit leuk.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Geen pure marathonman die de Tocht der tochten laat schieten voor de OS. Zeker niet een Jorrit Bergsma die een van de grote kanshebbers is voor de eindzege van de tocht (als grote natuurijsspecialist). Samen met S. Schouten, Jouke Hoogeveen en de broertjes Mesu toch wel de favoriet. Voor Stroetinga zal dat wel dubbel zijn zeg. Heeft eindelijk op z'n 36e kans om naar de OS te gaan, maar het zal voor hem ook ongeveer de laatste keer zijn om een topprestatie in de Elfstedentocht neer te zetten. Neen, laat die Tocht volgend jaar maar eens komen.

    Ps. Langebaanschaatsers die maken nu natuurlijk geen schijn van kans in de Elfstedentocht. Die zijn niet getraind voor 200km hobbelig natuurijs. En die zijn conditioneel ook niet gereed om een competitieve wedstrijd daarin neer te zetten, terwijl de Clafis mannen bijvoorbeeld een dubbel draaiboek hebben voor langebaan/Elfsteden.
    Duif en SprintMaster vinden dit leuk.
  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    2014.... bestond de MS toen al? Maar goed.. laat die Elfstedentocht maar komen. Is Kramer meteen zijn voornaamste concurrent kwijt op de 10 km en eindelijk die gouden medaille. Ik snap het wel dat sommige fans vurig hopen op een strenge winter. :)

Deel Deze Pagina