Schaatsforum SchaatsLiga 2017-2018

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door De Goudsche Doorloper, 30 jul 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    SchaatsLiga 2017-18.png
    Hallo allemaal. Welkom bij de Schaatsforum SchaatsLiga (niet gesponsord door Liga). Houd je van schaatsen en wil je eens echt testen hoeveel verstand je hebt van de schaatssport, dan is dit spel wellicht iets voor jou. Anders dan bij het VSS vindt het actieve gedeelte plaats vóórdat het schaatsseizoen begint. Dit spel is geïnspireerd door een twitteraar (@padsbets) die een paar jaar geleden dit spel bedacht. Ik heb het van een wielerforum, maar was van mening dat het ook prima met schaatsers kon worden gespeeld.

    Hoe werkt het spel?
    Zoals gezegd vindt het actieve deel voor de deelnemer plaats vóór de start van het seizoen. De bedoeling is dat er, in verschillende biedrondes, middels blinde biedingen rijders gedraft gaan worden voor de teams van elke deelnemer. Die teams nemen het vervolgens tijdens het seizoen elke spelronde tegen elkaar op in onderlinge confrontaties. Winst levert 3 punten per speelronde op, een gelijkspel betekent 1 punt voor beiden en aan een verliespartij houd je 0 punten over.

    Hoe werkt het bieden?
    - Elke deelnemer krijgt een budget van 1.000.000 euro
    - Bij elke biedronde kun je bieden op 10 schaatsers m/v naar keuze. Je kunt door blijven bieden totdat je team vol is (max 10 rijders per team) of je geen budget meer hebt
    - Bieden gaat via PM. Aan het begin van de biedfase betrek ik iedereen in een Conversatie waar ik laat weten hoe laat de volgende biedronde start en eindigt. Biedrondes starten en eindigen om 00.00 en duren twee dagen.
    - Het minimumbod is 1000 euro (0,1% van je budget)
    - Het totaal van je biedingen in een biedronde mag niet groter zijn dan je resterende budget
    - Degene met het hoogste bod op een rijder haalt die rijder binnen voor zijn team. Degenen met lagere biedingen lopen de rijder mis
    - Bij een exact gelijk winnend bod zal de rijder gaan naar de speler die het minste budget heeft ingezet om rijders te draften. Als ook dat gelijk is telt de nummering (iemand die een schaatser op plek 3 heeft staan wint van degene die hem op plek 4 heeft staan) Als dat allemaal gelijk is telt het moment van inzending.
    - Als je tijdens een biedronde over het maximaal aantal rijders van je team heen zou gaan, wordt de volgorde van biedingen aangehouden. Bij elke biedingsronde maak je een lijstje van je biedingen obv van voorkeur. De rijders die onderaan de lijst staan, zullen bij een vol team worden gegeven aan de speler met het op één na hoogste bod
    - Elke biedronde heeft een deadline. Alle biedingen moeten binnen zijn voor de deadline verstrijkt
    - Na elke biedronde krijgen alle managers te horen welke rijders ze hebben weten te strikken met het hoogste bod en welke schaatsers helaas onder hun vingers zijn geglipt.
    - De draft gaat net zolang door totdat alle teams vol zijn en/of de managers door hun budget heen zijn

    Je kunt maximaal 10 rijders m/v in je team opnemen.

    Hieronder een voorbeeldje van een bod (met bijna allemaal oud-schaatsers):
    1. Johan Olav Koss 250.001
    2. Leo Visser 191.786
    3. Gunda Kleemann 149.800
    4. Bart Veldkamp 155.900
    5. Dan Jansen 112.900
    6. Karin Kania 87.001
    7. Claudia Pechstein 9.890
    8. Gerard van Velde 7.890
    9. Lia van Schie 5.678
    10. Herbert Dijkstra 2.987
    Totaal bod: 973.833

    De schaatsers staan gesorteerd op voorkeur. Als je team bijna vol is, zullen ze op volgorde van je voorkeur aan je team worden toegevoegd. Voor de eerste ronde hoef je daar nog geen rekening mee te houden, maar later kan het wel een rol gaan spelen. Houd hier dus rekening mee.

    Strategieën
    Door de opzet van het spel zijn er heel veel mogelijkheden. Ga je meteen hoog inzetten op Sven Kramer en Heather Bergsma? Of probeer je in het begin al gelijk een paar koopjes binnen te halen? Heb jij allang door welk talent dit seizoen definitief gaat doorbreken? Ga jij proberen om het hele jaar punten te sprokkelen of stel je je team zo samen dat je in bepaalde periodes zo goed als onverslaanbaar bent?

    Je bent natuurlijk ook afhankelijk van wat de andere deelnemers doen. Bied jij 2000 euro op Sven en heeft er verder niemand op hem geboden met de gedachte dat hij teveel zou kosten, dan ben je natuurlijk spekkoper. Heb je in de eerste biedrondes te laag ingezet en zijn alle puntenpakkers voor je neus weggekaapt, dan zul je misschien wel 200.000 moeten bieden om de biedoorlog om Nils van der Poel te winnen.

    Loting
    De volledige loting vind je in deze link: https://drive.google.com/open?id=1cchOijHTHIxLp0CIRjAIc6ngey6J6F-VuJP0eehOhfM

    De kalender

    De volledige wedstrijdkalender is hieronder te vinden. Het aantal punten dat je voor klasseringen verdient is uiteraard afhankelijk van de wedstrijd waarin deze worden verdiend. Olympisch goud is veel meer waard dan een Wereldbekeroverwinning.

    November
    Ronde 1: 10 t.e.m. 12-11 World Cup 1, Heerenveen
    1 Team Proeme v Skil-Shimano
    2 Scheve Schaats
    v Leo's Gouden Plak
    3 Team UALAR
    v Peterpeers Team
    4 Team Koe
    v Skate4Fun
    5 Een Goede Sprint...
    v De Sterke Diesels
    6 Hilbert Nognbiedrondje
    v Team Stijnsportgek
    7 De IJshakkers
    v De IJsheiligen
    8 Niet-Alleen-van-Leenstra-Fan
    v Per Ivar Moe
    Ronde 2: 17 t.e.m. 19-11 World Cup 2, Stavanger

    December
    Ronde 3: 1 t.e.m. 3-12 World Cup 3, Calgary
    Ronde 4: Tussenklassementen World Cup
    Ronde 5: 8 t.e.m. 10-12 World Cup 4, Salt Lake City
    Ronde 6: 26 t.e.m. 29-12 Olympisch Kwalificatie Toernooi, Heerenveen

    Januari
    Ronde 7: 5 t.e.m. 7-1 EK Afstanden, Kolomna
    Ronde 8: 19 t.e.m. 21-1 World Cup 5, Erfurt
    Ronde 9: 27 en 28-1 KPN NK Sprint, Heerenveen
    Ronde 10: 27 en 28-1 KPN NK Allround, Heerenveen

    Februari
    Ronde 11: 8 t.e.m. 25-2 Olympische Spelen, Pyeongchang

    Maart

    Ronde 12: 3 en 4-3 WK Sprint, Changchun
    Ronde 13: 10 en 11-3 WK Allround, Amsterdam
    Ronde 14: 16 t.e.m. 18-3 World Cup Finale, Minsk
    Ronde 15: 16 t.e.m. 18-3 Eindklassementen World Cup

    Teams
    De deelnemende teams aan de SchaatsLiga vind je hieronder. De volledige teamindeling vind je hier: https://drive.google.com/open?id=1zvq2f0K-1UgPDAspoPw_Gb2A0i58isd5LkYARnFcFw8

    SchaatsLiga Teams.png

    Puntentelling (nieuw):
    Puntentelling v3.png
    *Bij de Team Pursuit kun je voor een uitslag maar één keer punten verdienen. Ook al heb je het hele winnende team in jouw team opgenomen, dan nog krijg je maar voor één schaatser de punten. Uiteraard kunnen meerdere mensen punten verdienen met rijders die in het winnende team rijden. N.B. In de TP krijg je alleen punten voor rijders die daadwerkelijk hebben geschaatst. Voor reserves die niet in actie zijn gekomen krijg je geen punten.
    *Bij de Team Sprint geldt dezelfde regeling als bij de Team Pursuit.


    Misschien klinkt het allemaal erg ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Als er vragen of onduidelijkheden zijn, dan hoor ik dat graag. Mogelijke verbeterpunten zijn ook zeker welkom. Ik heb het dan wel overgenomen van een bestaand format, maar het is nog nooit voor schaatsen gebruikt. Het kan natuurlijk altijd beter. Als er genoeg interesse is voor deelname zal ik verdere informatie plaatsen.

    Dus wil je testen hoeveel je nou echt van schaatsen weet? Geef dan hieronder aan dat je mee wil doen met de enige echte Schaatsforum SchaatsLiga.
    Laatst bewerkt: 4 jan 2018
    Roomijs en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Klinkt erg leuk! Ik doe zeker mee.
    Paar vraagjes:
    - wat is DM? Direct Message? En is dat hetzelfde als PM (private message)?
    - je koopt klaarblijkelijk schaatsers voor het hele seizoen. Is die (jammer genoeg fictieve ;)) 1 miljoen voor het hele seizoen of per biedronde?
    - ik heb nog wel meer vragen over de biedrondes, het lijkt me handiger als je een voorbeeld geeft van hoe dat bieden zou gaan. Kun je dat alsjeblieft doen? (Als ik in biedronde 3 een schaatser koop, dan mag ik die dan ook nog gebruiken in wedstrijdronde 1 en 2? Of komen de biedrondes overeen met de wedstrijdrondes? Dat soort dingen zijn nog niet helemaal duidelijk. Ik ken de wielervariant van het spel dan ook niet.)
    - hoezo zit Patrick Roest in Team Meldonium?
    - waarom is een WK sprint-klassement meer waard dan een WK allround-klassement? En waarom is een 3e, 4e en 9e plaats op een EK afstanden evenveel waard als een WK-allroundtitel?
  3. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    - DM is inderdaad Direct Message. Op deze site heet dat Conversatie. Ik zal jullie een DM sturen met de beschikbare rijders tijdens de biedronde en dan sturen jullie mij een PM met jullie biedingen. De biedingen zijn blind, dus het lijkt me niet heel handig dat iedereen bij elkaar kan zien wat er is geboden.
    - Je koopt inderdaad schaatsers voor het hele seizoen. Die 1 miljoen is bedoeld voor alle biedrondes. Je blijft net zolang bieden tot je team vol is of je geen budget meer hebt. Hoeveel rijders je maximaal in je team mag hebben hangt af van het aantal deelnemers aan het spel. Je schaatsers zul je tijdens het gehele seizoen gebruiken.
    - Dat was maar een voorbeeldje. ;)
    - Omdat dat in de schaatssport zelf ook zo is. Een WK Sprint is doorgaans sterker bezet dan een WK Allround. Het EK Afstanden is nieuw en ik heb nog geen idee hoe serieus het zal worden genomen door de atleten in een Olympisch jaar. Ik verwacht een redelijke bezetting. Maar qua prestige staat het wat mij betreft nog onder het WK Allround.

    Ik heb nog even een voorbeeldje uitgewerkt van hoe het allemaal in zijn werk zal gaan. Als eerste het bieden.
    SSL Voorbeeld Biedingen.png
    In dit voorbeeld hebben vier spelers verschillende percentages van hun budget geboden op renners. Ik gebruik percentages in dit voorbeeld omdat dat veel makkelijker rekenen is (in het oorspronkelijke wielerspel had iedereen een budget van 100 miljoen euro, maar dat is voor schaatsen niet heel erg realistisch :p). Speler A heeft op Kramer bijvoorbeeld 20,1% van 1 miljoen geboden. Oftewel 201.000 euro. Rijders in het rood hebben te lage biedingen ontvangen, rijders in het groen zijn binnengehaald met een winnend bod. Zoals te zien heeft Speler A drie behoorlijk grote vissen gemist in de vorm van Kramer, Heather Bergsma en Yuskov. Hij heeft tevens pech dat iemand net zoveel op Bosker had geboden als hij. In zo'n geval wordt de rijder geloot. Voor het voorbeeld gaat Bosker naar Speler C, die verder alleen Roest, Michael en Smeekens binnen wist te hengelen. Speler B doet goede zaken met een monsterbod op Nuis en het binnenhalen van Jorrit Bergsma, Sábliková, Miho Takagi, Murashov en Bowe. Toch zal ook Speler D tevreden zijn met Kramer, Yuskov en Heather Bergsma. Verder heeft Speler A slim geboden op Kachanova, door 0,01 meer te bieden dan pechvogel Speler C.

    Na de eerste biedronde heeft Speler C nog een enorm deel van zijn budget over. Die kan hij gebruiken om bijvoorbeeld op Ter Mors te bieden in de tweede biedronde. Elke biedronde worden weer nieuwe schaatsers aangeboden, plus de overgebleven rijders van de eerdere biedrondes. Net zolang tot alle schaatsers zijn verdeeld. Voor het voorbeeld werk ik nu even verder met de teams die hierboven zijn gevormd na de eerste biedronde.

    Nadat de teams compleet zijn krijg je een competitieschema, waarbij eenieder het tegen elkaar gaan opnemen. In onderstaande voorbeeld heb ik twee (versimpelde) speelrondes uitgewerkt.

    Speelschema:
    Speelrondes.png

    Speelronde 1 en 2 (+ uitslagen):
    Voorbeeld uitslagen.png

    Dan krijg je de volgende uitslagen:
    Speelronde uitslagen.png

    En dat geeft dan weer de volgende tussenstand:
    Voorbeeld tussenstand.png

    Zo kun je een beetje zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ik hoop dat dit voorbeeld het wat duidelijker heeft gemaakt. Een echte World Cup heeft uiteraard veel meer dan 4 onderdelen, maar dit was slechts een voorbeeld. Met complete teams zullen de scores er al heel anders uitzien. Mochten er nog vragen zijn, schroom dan niet om ze te stellen.
    Laatst bewerkt: 31 jul 2017
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Pfff.... niet ingewikkeld, zegt hij nog....
    - Ik zou voor de NKs minder punten geven voor B- en C-landen. Voor je het weet, win je met Andersson, Hänggi en Feichtner.
    - Moeten er in bovenstaand voorbeeld geen 3 speelrondes zijn?
    - Weet je van te voren welke schaatsers er in welke biedingsronde worden aangeboden? Waarom niet alle schaatsers tegelijk in de bieding?
  5. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    - Ik was ook niet helemaal van plan om alle nationale kampioenschappen in de kalender op te nemen. Eigenlijk alleen de Nederlandse. NK's staat in dit geval voor Nederlandse kampioenschappen.
    - Om de loting af te maken strikt genomen wel, maar de uitslag is hier even niet belangrijk. Ik had ook één ronde kunnen doen, maar deed de tweede ronde er puur ter illustratie bij.
    - Van tevoren is niet bekend welke schaatsers in de biedingsronde beschikbaar zullen zijn. Wat ik wel kan zeggen is dat alle schaatsers in bepaalde poules zitten. Je hebt schaatsers bij de internationale top, podiumkandidaten, outsiders, nationale subtop en B-groepvulling. Van al deze poules zullen er steeds schaatsers worden aangeboden. Waarom niet alles tegelijk? Nou, dat is om de concurrentie te vergroten voor de gewilde toppers en om mensen die in eerdere biedrondes de boot hebben gemist nog een kans te bieden om een topper in hun team te zetten.

    En het lijkt allemaal ingewikkeld. Het enige wat jullie hoeven te doen is rijders binnenhalen voor je team. En hopen dat ze goede uitslagen rijden. :D

    Het is ook vooral leuk omdat je de wedstrijden anders gaat volgen. Je onbekende rijders uit de B-groep kunnen je ineens een overwinning bezorgen. Of ze kunnen plotseling doorbreken. Zelfs Olympisch goud op de Mass Start is mogelijk, want dat is zo'n beetje de meest onvoorspelbare discipline op Olympisch niveau. Zelfs al bakt je team er niets van, je gaat toch achter ze staan. Ik weet niet of er een winnende strategie bestaat voor dit spel, maar ik weet ook niet of je daar veel waarde aan moet hechten. Er komt heel veel geluk bij kijken en je bent bijna volledig afhankelijk van anderen. Je neemt het steeds op tegen een ander team en soms is dat team heel sterk op bepaalde onderdelen, maar soms ook totaal niet. Of je wint of verliest maakt eigenlijk niet zoveel uit. :p

    Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om mee te doen. Dat bieden alleen al is geweldig. Op een gegeven worden er exorbitant hoge bedragen geboden voor rijders als Jelena Peeters. En een Ter Mors kan zomaar voor een prikkie weg zijn omdat niemand erop heeft geboden.
  6. Elina

    Elina Well-Known Member

    Ik herhaal...
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Laat ik het dan nog ingewikkelder maken. ;):p :D Je zou elk team elke ronde tegen alle andere teams kunnen laten spelen. Na het weekend is er een ranglijst met de behaalde puntenaantallen. Het team dat bovenaan eindigt heeft alle wedstrijden gewonnen. En zo kun je vrij snel de gescoorde punten berekenen.

    Verder leuk idee, tactiek gaat een grote rol spelen.

    - Wat het bieden betreft: als iemand in de eerste ronde 2 schaatsers binnenhaalt, mag hij in de tweede ronde weer op het maximale aantal schaatsers bieden? Voorbeeld: maximum is 10, je hebt er nog 8 nodig maar mag op 10 bieden?
    - Hoe ga je de schaatsers verdelen, op volgorde van hoogst geboden waarde per schaatser? Dus eerst de topschaatsers en dan de subtoppers enz?
    - Bij gelijk bod, ga je loten. Je zou ook kunnen kiezen om de schaatser dan aan de bieder met het laagst ingezette budget te laten gaan, i.i.g. in de 1e ronde. Dat maakt het spel nog tactischer.
    - Krijgen we nog info wat de hoogst geboden waarde per schaatser was?
    - Krijgen we voor de eerste biedronde te horen welke schaatsers allemaal in het spel meedoen?

    Qua puntentelling zitten er wat onlogische zaken in:
    - OS individuele afstand t.o.v. TP plek 2 en 3 hebben geen verhouding 2:1
    - WK sprint eindklassement levert meer punten op dan WK allround, maar de afstanden zijn dan weer gelijk.
    - OKT plek 2 levert meteen veel minder punten op, daarna loopt de telling nauwelijks af.
    - Telling bij NK allround/sprint loopt erg snel af.
    Omdat er relatief weinig schaatsers zullen zijn die relatief veel punten binnen zullen halen zou je de puntentelling juist niet te snel moeten laten aflopen. Bijvoorbeeld plek 2 is ca. 75-80% van plek 1, plek 3 is ca. 55-65% van plek 2. De klassementen laat je al iets minder hard aflopen. Een wat uniformere telling is fijner, je hoeft niet krampachtig alles op een 5 of 10-tal te laten uitkomen.
    Laatst bewerkt: 1 aug 2017
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik denk ook niet dat dit nu toetst of je veel schaatskennis hebt, maar vooral of je de regels van het spel snapt en of je ge-/misbruik kan maken van de onvolkomenheden in de spelregels. Ieder zijn meug hoor, maar niet voor mij.
    Nogevendit en Elina vinden dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat gebeurt er als je team vol zit, maar je nog geld over hebt? Kun je dan, als er nog een biedronde komt, een mindere rijder eruit gooien voor een betere?
    Begrijpelijke redenering. Toch zie ik nog wel wat aparte dingen in de puntentelling:
    - een NK-afstand-overwinning is bijna evenveel waard als een 2e plaats op het WK allround
    - een WB-klassement is twee keer zo veel waard als een WK-allroundzege. Weet jij nog wie alle WB-klassementen won? Ik ook niet. Weet jij nog wie het WK allround won? Juist.
    - de al opgemerkte opmerkelijke afloop bij NK's
    - bij de ene afstand is de B-groep groter (10km mannen) dan bij de andere (500m vrouwen). Wordt daar rekening mee gehouden?
    - typisch dat een EK-afstanden-plek precies evenveel waard is als een NK-afstanden-plek (hoeft niet perse veranderd te worden, zo is het niveau op sommige afstanden nou eenmaal :()
    Renners?
    Alle schaatsers.
    Wie zijn dat allemaal dan? Zijn er best veel.
    En wat gebeurt er als in de loop van het seizoen een nieuwe Seung-hoon Lee (o.i.d.) doorbreekt die niet is verdeeld?
    Het is trouwens redelijk zuur als je meerdere schaatsers hebt in je team die het hele seizoen eruit liggen ivm een blessure of zo (à la Bowe/Kulizhnikov dit seizoen). Om het nog gecompliceerder te maken, zou je vóór het OKT een wisselronde kunnen toevoegen, waar je één schaatser kan wisselen uit je team voor een andere.
    Interessante hypothetische uitslag. Yuskov en Verweij gaan ineens weer 5 km's rijden, Lee haalt plots top-8 op de 1000 meter, Golovatsiuk breekt door en de Tsjechische TP gaat flink vooruit. ;)

    Daarom moeten we eerst die onvolkomenheden er zoveel mogelijk uit halen.

    Afhankelijk van wanneer er verdeeld wordt, kun je de uitslagen van het prille voorseizoen gebruiken om te kijken op wie je biedt. Kodaira reed al bijna een 37'er in september 2016 in Obihiro, wat een voorbode was van haar supervorm het hele seizoen.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Haar slechtste prestatie in wereldbekerverband vorig jaar was 7e! Oké, ze reed maar twee 1000's voor de wereldbeker en werd beide malen 7e, maar toch.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dankuwel factchecker. Dit was me even ontschoten. Lee werd zevende in Harbin en Astana, en verder vierde op de Asian Games. Maar het WK afstanden 1000 meter en het WK sprint reed ze niet :confused:
    Het blijft vreemd...
  12. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dat is een optie, maar wat een loting leuk maakt, is dat je meer kans hebt om te winnen. Er is bijna altijd wel een team dat zwakker is dan dat van jou. Als je alle teams tegelijk tegen elkaar laat spelen zal het beste team telkens alle rondes winnen, wat het veel minder spannend maakt. Daarnaast heeft de loting als voordeel dat er rivaliteit kan ontstaan tussen bepaalde teams.

    Ja, je mag in elke biedronde op 10 rijders bieden totdat je team vol is. Zodra je team vol is, maar je nog wel winnende biedingen hebt gedaan, zullen de extra schaatsers worden.

    Elke biedronde is er een mix aan schaatsers beschikbaar. Van World Cup-niveau tot nationale subtop. Schaatsers die in een vorige biedronde niet zijn gekozen, zijn in de volgende biedronde weer beschikbaar.

    Dat is misschien wel een beter idee, inderdaad.

    Ja. Na elke biedronde zullen alle biedingen van alle deelnemers te zien zijn, zoals in het voorbeeld hierboven. Je kunt dan meteen zien welke schaatsers van jou zijn, welke je bent misgelopen en de bedragen die zijn omgegaan in het verkrijgen van de rijders.

    Het aantal schaatsers dat meedoet hangt af van het aantal deelnemers, omdat alle schaatsers uit het spel moeten worden verdeeld. Je wilt bijvoorbeeld niet eindigen met 28 schaatsers per deelnemer. Dat is niet meer overzichtelijk. Waarschijnlijk zullen er 10 tot 15 schaatsers in elk team zitten. Voor de eerste biedronde zal ik een lijst sturen met alle beschikbare rijders.

    Dank voor de feedback. Ik ben nu bezig de puntentelling aan te passen a.d.h. deze tips. Ik zie zelf nu ook de puntentelling niet altijd even logisch is.

    Nee, vol is vol. Je zult goed moeten nadenken op wie je gaat bieden en wie niet.
    :)

    Ja, ik bedoelde natuurlijk rijders

    Een soort transferperiode dus. Maar als iedereen zijn minste schaatser wegdoet, dan is er ook niets goeds op de transfermarkt beschikbaar.

    Wishful thinking. :p

    Ik heb dit topic relatief vroeg geopend, zodat we zeker vóór het seizoen begint alle schaatsers hebben verdeeld. Wellicht iets té vroeg, omdat de meeste schaatsfans nog in hun zomerslaap zitten. Maar beter te vroeg dan te laat.

    Modbreak SprintMaster: a.u.b. niet in de quote je eigen tekst toevoegen. Het ziet er erg onoverzichtelijk uit.
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 aug 2017
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @De Goudsche Doorloper:
    Deze zin is niet af?

    Het antwoord op de vraag ontbreekt.
    Het gaat me om de situatie dat iemands team bijna vol is. Dan is de volgorde van verdelen belangrijk. Stel je hebt geboden op 2 schaatsers, de ene voor 10.000 en de andere 20.000. Je hebt nog maar plaats voor 1 schaatser. Stel het zijn beide winnende boden. Welke schaatser krijg je dan? En wat gebeurd er met de andere schaatser?
    Laatst bewerkt: 2 aug 2017
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je zou kunnen instellen dat spelers altijd mogen ruilen. Stel ik koop Sven Kramer, maar raak naar aanleiding van een sterk voorseizoen in de veronderstelling dat Kramer verkeerd piekt dit seizoen en de forummer die Jorrit Bergsma gekocht heeft is juist ontevreden en is er van overtuigd geraakt dat Kramer op de OS gaat domineren. Mogen we dan gewoon in onderling overeenkomen ruilen?
    Het zal niet vaak voorkomen natuurlijk, wie gaat schaatsers die goed presteren wegdoen?

    P.S. Als ik minder dan €100.000.000 inzet? Kan je de rest kan overmaken op mijn rekening? Mijn IBAN zal ik tegen die tijd wel DM'en.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  15. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Zodra je team vol zit, maar je hebt nog wel extra winnende biedingen gemaakt, zullen de extra schaatsers naar de deelnemers gaan die het op één na hoogste bod deden.

    Als antwoord op je tweede vraag: Bij iedere biedronde maak je een lijstje met biedingen. De rijders die je het liefst wil hebben zet je bovenaan en de rijders die je minder graag wilt hebben zet je onderaan. Als je team bijna vol zit, worden de rijders op deze manier op basis van voorkeur toegevoegd of gegeven aan de deelnemer met het op één na hoogste bod. Als er niemand anders op één van deze rijders had geboden, gaat hij weer terug de poule in.

    Ik zie niet in waarom je niet onderling zou kunnen ruilen. Als jullie dit graag willen vind ik het best.

    Hieronder de nieuwe puntentelling. Je krijgt nu punten t/m plek 15. Verder loopt de puntentelling bij alle onderdelen geleidelijker af, grofweg volgens dezelfde formule. OS Afstanden en TP is nu wel in verhouding 2:1, World Cup Klassement en A-groep zijn minder waard, WK Allround afstanden zijn nu minder waard, OKT en NK Afstanden leveren minder punten op, evenals het NK Allround/Sprint, dat het toernooi met verreweg de minste prestige is.
    Puntentelling v2.png

    Ik hoop dat alles nu wat duidelijker is en dat de hoeveelheid tekst en mitsen en maren niet teveel mensen heeft afgeschrikt. Dit spel kun je natuurlijk het beste met zoveel mogelijk mensen spelen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    We zijn nog niet eens begonnen en de eerste valsspeler is betrapt. Voetbalclub Paris Saint-Germain biedt meer dan 200 miljoen (dat is dus ruim over het afgesproken bedrag) voor een Braziliaan die zich waarschijnlijk niet eens voor de Spelen in Gangneung weet te plaatsen!
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Goed, qua denkwerk zijn we nu ergens in de 15e eeuw aanbeland. Want in feite is dit niet anders dan het efficiënt plaats laten vinden van investeringen in ondernemingen. En daar is al een hele geschiedenis van die tot op de dag van vandaag verder verfijnd wordt.

    Hoe ging het verder vanaf 1550?

    - Wat nu beschreven is, is de eerste fase: het bieden op een investeringsmogelijkheid. Maar dat eigendom zou niet voor eeuwig vast hoeven te liggen, dat zou kunnen wisselen.
    - We gaan schaatsers naderhand natuurlijk niet ruilen. Maar verhandelen. Je kunt schaatsers kopen en verkopen. De intentie om te kopen of te verkopen spreek je uit door gewenste koop- en verkoopprijzen af te geven. De prijzen van schaatsers wwerspiegelen als het goed is ook hun waarde, d.w.z. onze gemeenschappelijke kennis. Als Nauta haar been breekt, zal haar prijs direct kelderen.
    - Waarom splitsen we het recht op een schaatser niet in kleinere onderdelen? Dat er 10 aandelen Kramer op de markt zijn in plaats van één. En er dus meer mensen plezier aan kunnen beleven als Sven wint. Dat bevordert ook mogelijke handel.
    - Aan punten of gewonnen teamwedstrijdjes heb ik niks. Kan dat niet als harde cash worden uitgedeeld, zodat ik daar andere schaatsers van kan kopen? En dat de uiteindelijke winnaar degene is met het meeste geld aan het eind. Zo kun je ook elke dag zien wie er boven aan staat. En dat kan dus ook veranderen zonder dat er geschaatst wordt, maar omdat Nauta's benen breken.
    Let op: dit leidt tot inflatie. Er komt meer geld in omloop en de mogelijkheid om nog geld te scoren wordt steeds kleiner. De aandelen zelf zijn aan het eind van het seizoen immers niks meer waard. Daar moet je de puntentelling dan wel op aanpassen. (Meer geld/punten voor later in het seizoen). Of alleen maar de Olympische Spelen als uitbetaalmogelijkheid zien. Dan eindigt daar het spel, en weerspiegelt de prijs op de aandelenmarkt de Olympische kansen van deze en gene.
    - En dan hebben we het nog maar niet over opties en futures. Ook daar zie ik overigens goede mogelijkheden. Wüst begint meestal matig aan het seizoen, dus die hoef ik nu nog niet, maar later wel. Misschien kan ik met de houder van een Wüst-aandeel afspreken dat ik het recht krijg haar per per 15 december over te nemen tegen een bepaalde prijs. De tegenpartij geef ik daar nu al een vergoeding voor.

    Dit vergt natuurlijk veel meer van de administratie van de marktmaker, veilingmeester of hoe je hem noemen wil. Dat besef ik en die moet daar maar net zin in hebben.
    Bij verkiezingen is zo'n politieke aandelenmarkt wel eens eerder gebruikt om voorspellingen te doen. Met wisselend succes overigens...
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    @De Goudsche Doorloper: puntentelling ziet er nu mooi strak uit. Alleen op het eind ben je niet scherp gebleven: bij de NK sprint/allround klassement vanaf plek 6 zou het moeten zijn 32-28-25-21-18-14 en bij de afstanden vanaf plek 6 8-6-4-2-1.
    De ontbrekende toernooien zou ik als volgt inschatten: WK afstanden 300 punten (TP 150). EK allround/sprint 125 punten (per afstand 30). Daarmee zou je kunnen uitrekenen welke schaatsers het afgelopen seizoen het beste scoorden.

    Nog een vraag m.b.t. het eindklassement TP (en TS) in de World Cup: welke schaatsers tellen mee bij het verdelen van de punten?
    Simpel gesteld zouden alle schaatsers die tenminste 1x mee hebben gedaan meetellen. Maar: wat doe je met een schaatser die viel, voor de rest niet meer mee deed en dus geen aandeel had in het eindresultaat? Afgelopen seizoen waren dat Yuskov en Stroetinga.
  19. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Gabriel Ohnmacht gaat naar PSG voor >200 miljoen? Sven zal wel jaloers zijn op die piepjonge Braziliaan. :p

    Dat zou je inderdaad kunnen doen. Alleen moet je wel in het achterhoofd houden dat schaatsers die de meeste punten scoren niet per se de meest constante zijn. Alhoewel je dat natuurlijk ook kunt uitrekenen. Puntentelling is aangepast en de nieuwste versie staat nu ook in de openingspost.

    Je telt als rijder mee voor het eindklassement als je in ten minste één TP bent gefinisht. Bij een val (en daardoor DNF of DQ) krijg je geen punten. Stel dus dat je vorig seizoen alleen Yuskov of Stroetinga in je team had, dan heb je pech wb het eindklassement van de TP. Ook hier geldt overigens weer dat je maar voor één rijder punten krijgt in het eindklassement. Je hoeft dus maar één iemand te hebben die is blijven staan gedurende het seizoen tijdens een TP en je kunt al profiteren van die punten.

    Ik heb er nog over nagedacht om een aparte puntentelling te doen voor het eindklassement van de TP en TS in de World Cup, maar omdat je er maar één ronde voordeel van kunt hebben, lijkt het me niet per se nodig. Verder is de Grand World Cup natuurlijk ook een eindklassement dat punten oplevert. De GWC volgt de puntentelling van het World Cup eindklassement. Wellicht iets om over na te denken.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nieuwe puntentelling is inderdaad beter. Wel veel werk om dat allemaal bij te houden... alvast succes daarmee.
    Een klein dingetje: aan de OS TP doen maar acht teams mee.

    Overigens is het wel handig om voor het bieden de "hoeveeltjes" te weten:
    - hoeveel schaatsers worden er verdeeld?
    - hoeveel biedrondes zijn er?
    - hoeveel schaatsers mag je in je team hebben? (dat ging afhangen van het aantal deelnemers)
    Verder ben ik benieuwd naar de "biedronde-kalender". Die moet niet te vroeg beginnen (dan ligt nagenoeg iedereen in een zomerslaap) maar ook niet te laat (de boel moet in ieder geval eind oktober verdeeld zijn).

    Het beste wat er dan is op de transfermarkt zijn de beste schaatsers die nog niet verdeeld zijn in de reguliere biedrondes. Als we dit spel in 2009/2010 hadden gedaan, was de eerder genoemde Seung-hoon Lee waarschijnlijk niet verdeeld, want voor dat seizoen had hij nog geen langebaanwedstrijd gereden*. In november en december 2009 bleek dat 'ie plots voor de medailles mee ging doen. Als er dan ergens in december een kleine transferperiode is, kan er nog geboden worden op dat soort schaatsers en kunnen mensen die geld over hebben investeren.

    *Lee reed in 2007 een onbeduidende 1:57 en 7:25 in Seoul. Op basis daarvan wordt ie natuurlijk niet verdeeld. Daarna kwam hij aldaar in oktober 2009 met 1:53 en 6:42, 1:53 en 6:48. Zou hij op basis van die tijden verdeeld zijn? Denk het niet, al is 6:42 in Seoul nog niet eens zo slecht - het zou top-6 zijn geweest bij de WK afstanden 2004 daar.
    Toen kwamen de WB's. Achtereenvolgens 6:29 (B4), 6:25 (8) NR , 6:16 (5) NR, 6:14 (7) NR. Op basis van die tijden wil je veel liever Lee in je team hebben dan pakweg Grødum of zo. Dan zou zo'n transferperiode van pas komen.
    Begin 2010 reed Lee nog wat in Seoul en Obihiro (met daarbij 13:21 NR), kort daarna kwamen de Spelen en de rest is geschiedenis.
    Laatst bewerkt: 3 aug 2017
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina