Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

  1. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Of men moet de world cups belangrijker maken, koppel die aan de WK afstanden en schaf die idiote world cup finale af (dat is eigenlijk al een soort WK afsanden). Men moet zich dan d.m.v verreden world cups plaatsen voor de WK afstanden. Ik dacht bijv aan een kwalificatiepuntensysteem, iedere schaatser moet dan minimaal een x aantal world cups gereden hebben met de daarbij behorende punten, kom je niet aan die punten omdat je steeds afzegt doe je niet mee aan de WK afstanden.
    Eagle vindt dit leuk.
  2. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Lange baan schaatsen is misschien in het buitenland inderdaad op sterven na dood, krijg je ook niet meer in leven. Zelfs WK afstanden en WK sprint trwkt geen volk Maar geld dat niet voor meer wintersporten.

    Succes met shorttracken en die discutabele regels. Die kan ge DQ' ed worden, o ja maar die andere heeft dat gedaan en dat kan als gevaarlijk worden uitgelegd.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    En als je in november en december ziek bent, of je niet kwalificeert voor de WCup. Slechte regel.
    Duif vindt dit leuk.
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik geloof dat jullie het formaat niet begrijpen.
    De individueel gereden afstand telt ook mee voor het allroundklassement. Dus als Sven de 1500, 5000, en 10000 rijdt dan hoeft hij alleen nog een 500 mee te pikken voor een allround klassement.
    Je zou het zo kunnen regelen. Per afstand mag je 2 of 3 specialisten inschrijven plus 2 of 3 wildcards voor het allroundklassement.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Alleen voor Kramer zou het allrounden dan heel misschien een optie zijn als hij zich al plaatst op de 1500m (al denk ik dat hij dan nog steeds de 500m laat schieten ivm de andere afstanden).
    G1ant vindt dit leuk.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Tja, pech gehad zou ik zeggen... Kwalificatie voor de WKs via de WB zou voor de WB de enige redding zijn (of een gigantisch prijzengeld, maar dat geld is er niet).
    JohnZero vindt dit leuk.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En daar moet dus wat aan gedaan worden. Zelfs in NL krijgen ze Thialf trouwens al niet eens meer altijd vol. En genoeg sponsors kan ook de KNSB niet vinden, die moeten ook steeds bezuinigen. Dus ook in Nederland is schaatsen minstens ziek.
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Wat kost een 500 meter aan kracht als er meerderen zijn die die afstand ook rijden.
  9. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Dat komt omdat er een overaanbod bij Thialf is. WC kwalificatie, NK afstanden, NK Allround/sprint, EK allround/sprint en WC. En dan zijn het nog behoorlijk prijzige kaartjes.
    Dat er minder sponsors zijn ligt niet aan de sport, dat is een algehele tendens over de sportwereld. Bij schaatsen heb je dan nog schaatsers die de helft van de tijd niet rijden, daar zitten sponsors ook niet echt op te wachten.
  10. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Van begin af aan is de WC een farce omdat er geen totaalwinnaar was. Ja de laatste paar jaar is er een GWC, maar daar is nauwelijks aandacht voor terwijl dat in wezen de hoofdprijs zou moeten zijn. Vandaag was er bij de NOS pas aandacht voor die prijs, niet bepaald een serieuze prijs dus.
  11. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    De grote wintersporten (de "sneeuwsporten" dus) trekken juist wel heel veel toeschouwers. Bijvoorbeeld een simpele WB biathlon trekt overal , behalve bij de Olympische voorproef in Z-Korea , tienduizenden toeschouwers.
    De discutabele regels bij het shortracken of beter gesteld de discutabele toepassing ervan zijn nauwelijks storend want de amusementswaarde lijdt daar nauwelijks onder. Nogmaals de sport moet niet op de eerste plaats eerlijk zijn maar moet de kijker vooral spektakel en amusement bieden.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zoals Yuskov al zegt: schoolvoorbeeld 'kop in het zand'. En (wederom) met feiten die niet kloppen.

    De, er-was-was-niemand-bij-het-WK-sprint-mythe is met een screenshot al doorgeprikt hier. Volgens mij door @EenBrabander.

    Kijkcijfers in Nederland lopen hard terug. WK allround trok in 2007 ruim 3 miljoen kijkers. Nu op zijn top ongeveer de helft. (WK allround stond niet eens in de dag-top-5 vorige week zondag. Boer zoekt vrouw trok drie keer zo veel kijkers). Lees ook dit artikel van een jaar geleden: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/kijkcijfers-schaatsen-flink-omlaag-sponsors-haken-af

    In Noorwegen loopt alles (toeschouwersaantallen, televisietijd) al jarenlang heel hard terug. Schaatsen verliest daar keihard de concurrentie van het wel met de tijd meegaande langlaufen, skiën en ijshockey. Dat komt niet door de veranderingen in het schaatsen. Die trend was tien jaar geleden al te zien.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Paar opmerkingen hierover:
    - 2007 was het eerste jaar dat Kramer en Wüst wonnen en dat leverde waarschijnlijk flink wat extra kijkers op t.o.v. voorgaande jaren. Ik zou wel eens de cijfers van de jaren ervoor én erna erbij willen hebben.
    - het verplaatsen van het WK allround naar begin maart is ongetwijfeld slecht voor de kijkcijfers. Het schaatsseizoen is eigenlijk al voorbij en andere sporten beginnen weer. Bovendien is het vaak al wat beter weer waardoor mensen sneller naar buiten gaan.
    - een langdurige dominantie is sowieso fnuikend voor de kijkcijfers: 5x Indurain of 7x Armstrong achter elkaar in de Tour, 5x Schumacher achter elkaar in de F1 (en totaal 7x). Zijn daar kijkcijfers van?
    - opkomst smartphones/ technologische ontwikkelingen: het leven is veel sneller geworden en de aandachtsspanne omlaag gegaan. Bovendien zijn uitzendingen makkelijk terug te kijken of kijkt men via Internet (zijn daar cijfers van?)
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In China zat ook volk op de tribune, net als in Obihiro bij de Asian Games en zelfs de Japanse kampioenschappen.
    We hebben dit jaar niet in (Wit-)Rusland gereden, daar zit vaak ook publiek (behalve Moskou). En als we eindelijk wel eens in Polen gaan rijden, verwacht ik ook daar volle tribunes. En wat denken we van een Coolste baan in het centrum van Praag?
    Gewoon verwijderbare ijsbanen in stadscentra leggen om publiek te trekken bij toernooien a la CBvNL. Schaatsers kunnen altijd trainen in de hallen.
    En dat de Koreanen alleen blijven voor hun landgenoten is niet heel gek he. Als er op een WK-dag in Thialf maar één hele NL'er zou meedoen die niet kan winnen, zou het daar echt niet vol zitten hoor.
    G1ant vindt dit leuk.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik wil wel even hierop inhaken.
    Deze winter is er redelijk wat schaatsen uitgezonden in de VS (relatief dan he).
    Zo zijn de WK sprint samengevat in 1 uur per dag tijdens prime time (8 pm en 8.30 pm op de beide dagen) op beide dagen zelf, wat ikzelf vrij aardig vond. De WK allround is ook op die manier samengevat, met 1 uur op beide dagen. Beiden trouwens op NBC sports, wat geen klein zendertje is.
    Commentaar is doorgaans van Dan Jansen of Joey Cheek, waarbij Cheek altijd de allround doet.

    Maar nu waarom ik reageer: de WC finale in Stavanger is ook 1 uur per dag uitgezonden de afgelopen 2 dagen, en daar werd juist geen aandacht besteed aan de WC winnaars per afstand en enkel gekeken naar de GWC winnaars. Dat de NOS er nauwelijks aandacht aan besteed is misschien het probleem.
    G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Hier wat kijkcijfers zoals ik ze heb kunnen achterhalen via kijkonderzoek.nl.
    Het zijn de pieken (hoogste in een bepaald weekend) en dan x1000. Alleen voorzover ze de top-25 in een maand hebben gehaald. (behalve 2017).

    Overigens haalde het shorttrack niet meer dan 500,000 kijkers dit weekend. Dus of dat nou de toekomst is... kijkcijfers.jpg
    Kristian, G1ant, Hakkie2 en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Vooral het WK sprint dit jaar wijst ook op iets: op zaterdag/zondag zetten veel mensen overdag de tv aan op NPO1 zonder er echt naar te kijken. Als het iets meer moeite kost (NPO3 en in de avond) haakt de helft af. Ik denk dus dat bij de overdag uitzending in het weekend het werkelijk aantal kijkers/volgers nog een stuk lager is.

    En als ik het goed begrijp haalt schaatsen al 3 jaar niet meer de top 25?
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Wat ik aan conclusies hieruit trek.
    - EK allround (dat op dezelfde plek in de kalender is blijven staan) loopt hard terug. Zelfs het ideale EK allround van dit jaar (met ook sprinters erbij, in een weekend zonder andere sport en heel slecht weer) haalt het bij lange na niet bij EK's van twaalf jaar geleden.
    - WK allround liep al terug voordat het werd verplaatst op de kalender. Verder wel eens met SprintMaster hoor: de dominantie van Kramer speelt natuurlijk absoluut een rol. En het is ook kip en ei: schaatsers vinden het minder interessant en dus haakt het publiek af. En andersom.
    - WK sprint leeft niet meer in Nederland terwijl we juist op de sprint beter zijn gaan presteren en er daar ook genoeg internationale concurrentie en geen dominantie is.
    - Ook het WK afstanden is dit jaar vrij matig bekeken.

    Ik hoor om mij heen van sportliefhebbers heel vaak een cynisch 'Aah... er is voor het twaalfde weekend op rij een WK schaatsen'. Ik denk dat dat één van de grootste problemen van de sport is. Maar ja, toernooien leveren geld op voor de ISU. Dus die moeten er zoveel mogelijk komen.

    En de kijkcijfers van het shorttrack vielen mij ook tegen. Had ik veel hoger verwacht. Het mooie weer speelt, als ik beter kijk, deels een rol. De wereldbeker vanuit Stavanger op Nederland 2, zondag om 12.00 uur, haalde trouwens maar 120.000 kijkers. Het verschrikkelijke Businessclass met Harrie Mens haalde eerder op de ochtend (wanneer er minder mensen kijken) nog meer kijkers.
    Laatst bewerkt: 14 mrt 2017
    fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina