Van EVO Helium naar Viking Nagano Gold 2005?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door De stoemp, 21 feb 2016.

  1. De stoemp

    De stoemp Member

    Ik schaats nu 1,5 seizoen op de evo helium. Echter heb ik hierbij redelijk wat pijn aan de voorkant van mijn enkel. Ik heb daar een erg dikke pees lopen (m.tibialis anterior). Deze wordt als ik dieper ga zitten erg bekneld door mijn veters. Ik deed eerst de veters niet door het bovenste gaatje, maar dan was de schoen bovenaan te zacht (stabiliteitsverlies). De veters te los doen is ook niet ideaal voor het schaatsen.
    Nu doe ik soort van bubbeltjes plastic onder de tong. Dit gaat redelijk.

    Ik heb de viking Nagano gold 2005 gepast, deze heeft de veters lager zitten. Maar deze lijken me nogal slap. Ik vind de evo helium eigenlijk al iets te slap. Dit leidt tot energie verlies....

    De maple gl90 is ook redelijk laag, deze lijken echter bijna van beton.
    Daarnaast liggen de enkels van een ploeggenoot wekelijks open door de goedkopere versie van die schoen (sl800?). Dus ik denk dat die ook niet ideaal zijn.

    Heeft er iemand nog een tip voor een schoen die het bovenste gaatje van de veters redelijk laag heeft, maar ook niet te zacht is?
    Hoe zit dat bijvoorbeeld bij marchese?
  2. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Wat je eerst zou kunnen proberen is een paar gaatjes overslaan. Dus van de 3de rij direct naar de bovenste rij. Verder helpen andere (platte dikke) veters en niet te strak veteren. Dan hoef je geen gaatjes meer over te slaan. Ik liep ook te rommelen met hetzelfde probleem.
    Laatst bewerkt: 17 okt 2016
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Viking komt dit jaar met een nieuw model Viking Gold. Volgens de beschrijving is deze stijver dan de vorige, maar behoud hij wel dezelfde pasvorm.
  4. Leonjill

    Leonjill Member

    Vandaag de evo helium en de gold 2005 gepast.In de winkel werd mij verteld dat de evo helium stijver is.Ik heb zelf een hele brede voet en de evo dat voor me gevoel ook een stuk beter.Ik ben er zelf nog niet over uit.Met met 44 had ik met de evolutie helium te veel ruimte aan de voorkant de 43 zat ik met de teen naast me grote teen net tever tegen de voorkant.Goldag 2005 xbr zat precies goed voorin.
  5. dsdevries

    dsdevries Active Member

    De beste schoen is de schoen die past. Wellicht kan je de gold 2005 eens op proef meekrijgen om te kijken of hij stijf genoeg is voor je. Bij de meeste schaatswinkels moet dat gewoon kunnen.
    Spits vindt dit leuk.
  6. Spits

    Spits Active Member

    Weet niet of je de normale leest Helium had gepast, maar de Helium is ook (net als gold xbr) in een brede versie leverbaar.
  7. Leonjill

    Leonjill Member

    Heb de brede gepast.Zat heerlijk de xbr van de gold ook
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De Evo maat 44 was toch te ruim en 43 net te krap?
  9. Leonjill

    Leonjill Member

    Net iets te krap in de voorkant maar was met 1 teen in de winkel zeiden ze dat ze dat wel een beetje kunnen uitbollen als dat zo is zal het wel fijn zijn.Op zich vond ik de evo zo op het eerste gevoel fijner zitten.Alleen kan je dat pas vergelijken denk al je ze gevormd heb.
  10. Leonjill

    Leonjill Member

    Hallo allemaal.Ik schaats nu op salomons en wil voor op de baan overstappen naar thermoplastische noren.Nu zijn er eigenlijk maar 2 schaatsen geschikt voor mijn voeten.De evo helium en de gold 2005.Zouden mensen hier hun ervaringen willen delen?En advies willen geven.Op de ijsbaan zie ik door de snelle jongens bijna alleen maar de nagano gold gedragen worden.Is dit dan zoveel beter?Of Is het gewoon een hype?Van hun rijen er allemaal mee dus ik wil dat ook?
    Zou graag de mening willen weten van mensen die ervaring hebben op deze schoenen.
  11. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Er zit verschil tussen de twee. De Evo Helium is stijver dan de Viking gold 2005. Dit kan een goede eigenschap zijn als het niet ten koste gaat van het gevoel met het ijs. Een stijvere schoen bied meer steun. Het probleem van de Evo is dat enkel het contrefort thermoplastisch vervormbaar is. Als je moeilijke voeten hebt, bijv platvoeten, kromme voeten of voeten die voor breed zijn en achter heel smal, dan is de kans groot dat de Evo Heliums nooit echt lekker gaan zitten. De viking gold 2005 is minder stijf, maar wel veel meer thermoplastisch vervormbaar. Zowel de voetholte als het voetbed kan helemaal naar de voet gevormd worden. Persoonlijk merk ik ook dat een goede pasvorm onder te voet er ook voor zorgt dat je een minder stijve schoenen nodig hebt rond de enkels. Het heeft bij weliswaar 3 x vacuum trekken en nog eens 4 extra tripjes naar de winkel gekost voor ze helemaal goed zaten, maar uiteindelijk zitten ze als slofjes! Als een schoen helemaal goed zit, kun je ze ook loeistrak aantrekken zonder dat ze gaan knellen of dat je kramp krijgt. Kramp of koude voeten/tenen is bijna altijd het gevolg van niet goed passende schoenen.

    Mijn advies is dus, ga naar een goede schaatswinkel als bijv: Jan van der Hoorn, en laat je een paar goed zittende schaatsen aanmeten. Als de Evo Helium bij jou goed zitten, dan is dat heel mooi meegenomen en scheelt het je een fikse duit. De Viking Nagano gold zijn bijna altijd pas te maken.

    De beste schoen is de schoen die jou past!
    Leonjill vindt dit leuk.
  12. dsdevries

    dsdevries Active Member

    @moderator: zou jij deze draadjes op willen schonen? Zodat we iedereen de antwoorden kunnen geven op de vragen die zij stellen. Er lijken nu twee draadjes over hetzelfde topic gestart te zijn door twee verschillende mensen.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Topics samengevoegd en de titel iets aangepast.
    Leonjill vindt dit leuk.
  14. dsdevries

    dsdevries Active Member

    De Viking Nagano gold 2005 zijn idd slapper dan de Evo Helium, maar hebben wel als voordeel dat bijna de volledige voetholte en voetbed thermoplastisch vervormbaar is. Persoonlijk heb ik gemerkt dat wanneer de voetholte voldoende steun bied, je ook minder steun rond de enkels nodig hebt. Wellicht kan je ze een keer uitproberen.

    Anderzijds zou je ook eens een lock-lacing kunnen proberen. dit is een effectieve methode om de de sluiting met een half gaatje te verlagen. Als zelfs dat niet werkt, zou je ok een omgekeerde lock-lacing kunnen proberen. Dan gaan de veters van het derde gaatje direct door naar het bovenste gaat naar buiten en weer terug naar binnen door het tweede gaatje. Het sluitpunt komt dan nog meer naar het tweede gaatje te zitten.
  15. Leonjill

    Leonjill Member


    Dank voor uw antwoord.Ik ben naar ooms sport geweest bij de Uithof. En inderdaad werd mij verteld dat de helium stijver is.Maar ook werd mij verteld dat de gehele schoen vervormbaar is dat klopt dus niet?
    Mijn voet is erg breed en me hiel ook.Kwa vorm dat de helium lekkerder om mijn hiel.Ik zal idd wel eens naar Jan van de hoorn gaan.Alleen op internet kwam ik de evolutie schaatsen niet tegen op zijn site.
  16. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik heb de Evo Heliums wel bij hun in de winkel zien staan. Daarnaast verkopen ze ook Maple schoenen. En ook de nieuwe Viking gold 2017. Heb je die al eens aan gepast? Ze schijnen stijver te zijn dan de 2005 en toch ook volledig thermoplastisch.
  17. Spits

    Spits Active Member

    Van der Hoorn heeft een voorkeur voor Viking, waarschijnlijk omdat deze ook inderdaad het beste te vormen is. Mijn (toen pas verworven, niet bij vd Hoorn) Helium werd aangemerkt als " oh, je hebt van die planken gekocht....." als in dat de zool niet genoeg steun geeft. Niets ten nadele van vd Hoorn hoor, ik kom er graag, sterker nog; ik heb m'n oog op Marchese ijzers laten vallen en die ga ik denk ik daar kopen.
  18. Spits

    Spits Active Member

    Bij de weg @destoemp (de TS) ; Hebbie al wat dan?
  19. Leonjill

    Leonjill Member

    Ja aangehad kwam er al moeilijk in en het deed verdomd veel pijn.Dat gaat hem niet worden mijn voeten zijn veel sterkte breedt
  20. Leonjill

    Leonjill Member

    Jij schaatst dus op de Heliums? Bevallen ze?

Deel Deze Pagina