Wereldbeker 3, Astana, 2-4 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 24 nov 2016.

  1. Elina

    Elina Well-Known Member

    @De Goudsche Doorloper ik keek op de stream met Ivo van Haaren. Ze zitten dus parallel commentaar te geven in Hilversum?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Mooi dat Michael hem toch pakt. Drie man uit het inlinen in de snelste tijden van de dag.
  3. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Als Bergsma wel gewoon in Thialf rijdt, krijgen we een rit tussen Peter Michael en hem. Dat wordt smullen! :p

    @Elina Ik denk het ja. Op tv werd er ineens live overgeschakeld naar de rit van TJ Flowers.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  5. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Stroet moet in het 'ik schaam me kapot-hoekje', ik heb natte kranten nog beter zien schaatsen.

    En Anema heeft natuurlijk gewoon gelijk als hij zegt dat het een schande is dat Kramer en de anderen van de wespenploeg niet in Thialf rijden.
    Ook Jac Orie zijn tweet als reactie op Anema getuigt van weinig klasse, maar wel van hochnasigkeit, zoals de Duitsers zo mooi zeggen.
    leenstrafan en ZeeKoei vinden dit leuk.
  6. Elina

    Elina Well-Known Member

  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Mjøsaman en leenstrafan vinden dit leuk.
  8. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Fyrvala? O, östersund in Zweden.
    Toen er nog 11 wereldbekers in een seizoen waren en de tribunes vol zaten...
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    Mooi dat Peter Michael de 5 km heeft gewonnen, echt op katakter die laatste ronde toch weten te versnellen. Klasse gereden.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @SprintMaster
    Was het niet zo dat in de eerste World Cup-jaren veel toppers die wedstrijden überhaupt niet of bijna niet reden?

    ------------

    Nu volgt dan mijn analyse.

    3000m: Het Einde van een Traditie

    We begonnen de schaatsdag in een lege Alau Arena met Annouk van der Weijden. Echt overtuigend reed ze niet. 4:07 is een leuke tijd, maar dat kon niet genoeg zijn voor een podimplek. De Vries was bijvoorbeeld al flink sneller in de B-groep. Daarna die wolkenkrabber-lange Canadese Weidemann. Hoppa, laagland-PR en dicht bij haar Calgary-PR. Ze komt steeds dichter bij de top. Ik mag vast niet zeggen dat ze de nieuwe Hughes wordt (want dan impliceer ik dat ze zowel bij het schaatsen als het wielrennen Olympische medailles gaat halen), maar ze heeft echt talent voor de lange afstanden.

    Daarna Kim vs Takagi. Vorige keer een buitengewoon spannend duel. Dit keer leek Kim een beetje Seung-hoon-Lee-achtig te rijden en snelde Takagi naar een prachtige tijd. Maar Blondin leek die alweer te gaan verbreken. Dat lukte net niet. Daarna oma Pechstein die Melissa Wijfje maar eens goed mag bedanken voor wat kruisingen. Ook zij halen de tijd van de Japanse niet.

    Joling klapt er vervolgens keihard in. Tot 1000 meter rijdt ze goed. Daarna kwam een power-Russin plotsklaps met een rondje 30.8 en was Joling al gebroken. Met stevige slagen reed de Russin maar door, Joling verdween maar verder naar achteren en Yurakova verbrak zowaar bijna Sábliková's baanrecord. Toen moest de Tsjechische nog eens flink aan de bak en was het pas tegen het eind duidelijk dat ze weer met een klein verschil ging winnen. Novák mag weer klappen. De Jong eindigt op een vijfde plaats als beste Nederlandse. Daarmee is aan een meer dan twee jaar durende traditie een einde gekomen: voor het eerst sinds 11 november 2014 (!) wint iemand anders dan een Nederlandse het zilver op de 3 km in een World Cup.



    500m: Geen gesneden koek

    De internationale rentree van Ter Mors was een feit met 38.27. Goede opening, aardig rondje. Maar 27.6 is niet bepaald een rondetijd waar Zhang of Lee slapeloze nachten van krijgt. We moesten even wachten om te zien wat die tijd van Ter Mors waard was. Van der Werff reed weer niet super, Van den Brandt rijdt wel goed A-groep-waardig. Herzog heeft wel kracht, maar misschien wat te veel, want souplesse heeft ze niet echt. Bøkko rijdt weer binnen 3-tiende van het Noorse record dat al sinds de Vikingtijd in handen is van Høiseth.

    Fatkulina verslaat Marrit dan met een groot verschil en klopt Ter Mors op de ronde. Toen dacht Hong Zhang "dat kan ik ook" en liet ze een ouderwets staaltje Zhangrijden zien en kwam ze aan met een fabuleuze 27.0. De oude Zhang is weer terug. En ook Go… sayonara SLC-PR! En toen lag de lat voor Hudey ineens hoog. Na drie vierde plaatsen moest ze, bij afwezigheid van Kodaira, toch het podium kunnen halen? Nou, dat ging nog niet zo makkelijk. Ze kreeg ineens last van die andere supersnelle Chinese. 1 en 2 China. Je begint je toch af te vragen waarom dat in Harbin niet lukte.

    Maar het was allemaal nog ver verwijderd van het baanrecord, die Super 37.27 van Sang-hwa Lee. Dat was de vrouw die van een andere planeet kwam en 36.36 kon rijden. Maar de Sang-hwa Lee vandaag aan de start was niet zo'n alien. Ze reed heel aards, met fouten, zonder bijna klinische superioriteit. Ze reed maar 37.95. Het straalde niet bij de Koreaanse, wel bij Yu en vooral bij Zhang. 27.00 over de volle ronde… die 1000 meter morgen is misschien toch niet zo'n gesneden koek voor Ter Mors.
    Elina en SprintMaster vinden dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    5000m: Historisch met een Maar (maar daar moeten we ons maar niet druk om maken want anders kunnen we niet met volle teugen genieten)

    6:19, 6:19, 6:22, 6:23, 6:25, 6:27, 3 keer 6:28 en 2 keer 6:29. Dat waren de tijden van de B-groep, gereden in kwartetstart. Die tijden zaten in mijn achterhoofd aan het begin van de A-groep 5 km. Het ijs moest wel best snel zijn. Er waren PR's voor Hoolwerf en Heidegger. Dan ga je nadenken, nog eens kijken wat er gereden werd bij eerdere WB's in Astana en dan trek je de conclusie dat het wel eens heel hard kan gaan.

    Rit 1 drukte me met de neus op de feiten. 6:33 van Malfatti. Oeps. Er waren 15 man in de B-groep sneller en daarvan kwamen er toch echt elf niet uit Nederland. En Stroetinga mag zich schamen. Maar ietsje sneller dan die keer in Stavanger dat 'ie viel. Pedersen reed weer onder de maat, maar we weten nu waar het door komt: overtraindheid. Seung-hoon Lee rijdt ALWEER een trainigsritje. Rij dan niet en geef een andere, enthousiaste Koreaan dan de kans om te rijden… Williamson eindige mooi, dicht bij zijn PR en legde Belchos plat. En zowaar was die Japanner sneller dan Pedersen… Twee duizendsten, niet veel, maar toch.

    Daarna kwam de meest tegenvallende rit. Ghiotto reed dicht op zijn PR (en was sneller dan Stroetinga) en Semerikov reed belachelijk slecht. Hij reed dit seizoen nog 6:25 in Kolomna… hoezo dan nu 6:43? Ziekte? Geen idee. Ook Tsuchiya en Tumolero konden geen potten breken. En nog niemand was in de buurt gekomen van de top-5 van de B-groep. Ik begon na te denken over de omstandigheden, iets met kwartetstarts en blowers en zo. Natuurlijk reden die NL'ers hard, maar ook Sinitsyn en Babenko reden prima tijden.

    Nou ja, niet meer druk maken om tijden dan en lekker kijken naar de strijd om de winst. Beckert reed een best leuke rit tegen Giovannini en zette een aardige tijd neer. Bloemen viel opnieuw niet heel erg mee en Geisreiter was dit keer weer eens langzamer dan Beckert. En toen moest De Rit komen.

    De rit die de eerste Nieuw-Zeelandse schaatsoverwinning ooit moest opleveren. In alle gekheid van deze 5 km. Trage tijden in groep A, snelle tijden in groep B. Terwijl half Astana al naar bed ging zo onderhand, moest Michael nog rijden. Onder toeziend oog van een stel militairen, @Lisan en een paar duizend lege stoelen ging Michael goed van start. Voornamelijk 29-hoog tot aan de 3 km. Prachtig. Daarna ging het wat oplopen. 30.6, 30.7, dat mag allemaal nog. 31.4, shit. Toen bleek maar weer hoe node Michael een Kooiman of De Vries of Swings miste om op te peuzelen. In zo'n B-groep-kwartet heb je altijd iemand om naartoe te rijden. In de A-groep moest Michael het helemaal alleen doen, ook omdat Contin een flater sloeg. Ondanks het gebrek aan een fysieke tegenstander wist Michael nog 400m lang zijn ballen uit zijn schaatspak te rijden en bezorgde hij Nieuw-Zeeland de Eerste Schaatsoverwinning. Er waren twee Nederlanders sneller in de B-groep. Maar ja, die reden ook wel 6 of 7 uur vóór Michael, in een kwartet, met betere luchtcirculatie, enzovoort. En een of andere Sven en Jorrit en Erik-Jan en Douwe en Patrick en Bart waren er niet.

    Niet druk om maken.

    Gewoon genieten.

    Peter is gewoon de eerste Nieuw-Zeelandse winnaar in het schaatsen ooit. Soms plaats ik ze wat te veel misschien, maar nu passen ze toch echt wel: uitroeptekens.

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mjøsaman, Svenfan1, SprintMaster en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Jullie hadden natuurlijk al lang door dat dit niet klopte. Zujeva stond al aan de goede kant van de streep, en dus blijft Peeters op het laatste plaatsje van de time-ranking staan voor de 3000m.
    Als iemand uit het achterveld nog een formidabele 5000m in huis heeft en het podium van de A-groep haalt , kan die via de puntenranking nog een 3000m-plek afsnoepen. Maar normaal gesproken zijn dit de quota voor de 3000m in Gangneung:
    3 plekken: NED, RUS, GER
    2 plekken: CZE, JPN, CAN
    1 plek: KOR, ITA, BLR, USA, BEL
    Reserves: POL-1 JPN-3 CAN-3 POL-2 POL-3 NOR-1

    Bij de 5000 mannen wist Shane Williamson in de A-groep het 2e plekje voor Japan terug te pakken, en dat betekent dat Thorup naar het reservebankje mag.
    Ook hier nog een theoretische mogelijkheid via een uitmuntende 10000m, maar normaliter de 5000m-plekken:
    3 plekken: NED, ITA
    2 plekken: GER, CAN, JPN, RUS
    1 plek: NZL, BEL, FRA, KOR, NOR, KAZ
    Reserves: DEN-1 SWE-1 BLR-1 JPN-3 POL-1 NZL-2
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En met deze geweldige prestatie kan Nagy nu starten op het EK allround. Hij staat nu 20e in het kwalificatie-klassementje, terwijl er maximaal 24 mogen starten. We hebben nog de Let Silovs die sowieso mag starten, dus het is te hopen dat er zich nog 4 andere Europeanen tussen weten te rijden. Zoals DeKeizer heeft laten zien, is dat nog steeds een reële optie, als Duitsers, Russen, Italianen, Polen en Denen een beetje hun best doen.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    11 wereldbekers: inderdaad, maar soms wel met gescheiden wedstrijden voor mannen en vrouwen en gescheiden wedstrijden voor sprinters en allrounders (vaak dan). Dus veel minder afstanden per weekend.
    Tribunes vol: er waren toen geen livestreams. Verder deed de Cup toen landen waar het schaatsen populair was als Duitsland en Noorwegen meermaals aan, terwijl Azië en Amerika niet eens voorbij kwamen. Het was meer een West- en Noord-Europa-Cup.

    Het is toch typisch hoe vaak feiten worden verdraaid als mensen nostalgie oproepen ;)
    leenstrafan vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zeker het eerste jaar inderdaad. Overigens kan ik me van die eerste jaren World Cup niet veel herinneren. Wel waren er traditioneel in januari de sprint wedstrijden in Davos met een verslag van Mart Smeets. Pas in het tijdperk Koss/Zandstra/Ritsma werd de World Cup in mijn beleving prestigieuzer.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    Als Bergsma niet in Thialf rijdt is Anema nog ongeloofwaardiger dan hij soms toch al is...
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    Peter Michael... YEAH!

    wat jammer dat NOS alleen de laatste 1,5 ronde op zijn site heeft staan :(
  18. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De eerste beelden van de dolle taferelen in Auckland druppelen binnen...

    [​IMG]

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Het was gisteren tijdens de a groep 5000 m écht leeg..leger dan tijdens de b groep. Wat een gave race van Michael. Zo mooi.

    De b groep op 500 meter is helaas wat dramatisch verlopen. Michel Mulder twee keer vals. Verder Garcia die vlak na de start halverwege rechte einde een buikschuiver maakt.

    En die schema's hier zijn belachelijk. Gisteren was er ruim 2 uur tussen a en b groep. Ok er moet reglementair een minimale tijd tussen zitten. Dan eindig je pas om 21.50 plaatselijke tijd. Waarom?! Vanwege het gegeven dat men elders eea live moet kunnen zien? Was het überhaupt live behalve op isu zelf? Ik snap wel dat de hal leeg stroomt s avonds.

    Vandaag is het zelfs zo dat de b groep rond 13.22 is afgelopen en de a groep om 17.15 begint. Er is twee uur gereserveerd voor een technical break. Pas na 15.30 mag er getraind worden. Gisteren slechts paar mensen op het ijs. Waar in thialf het altijd propjevol is met warmig up. B groep begint om 11.00. Om 21.28 is het programma weer klaar. Op ijsbaan is geen warm eten te krijgen en er is niets in de buurt qua voorzieningen. De lokale kazakken kiezen zelf ervoor of de b groep mee te pakken of de a groep afhankelijk van of er kazakken meerijden valt mij op.

Deel Deze Pagina