Mentale doping/hulpmiddelen

Discussie in 'Lange baan' gestart door jaap, 23 apr 2016.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan doe je het nog steeds op eigen kracht. En het is uiteindelijk niet slechter voor je gezondheid wat de reden is om doping te verbieden.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Een motor in je fiets (of schaats?) is ook niet slecht voor je gezondheid, er zijn meer redenen om dingen te verbieden.
  3. Forza

    Forza Active Member

    Ik vind dit een geweldige kans voor het schaatsen. Door deze methode kunnen schaatsers hun techniek makkelijker verbeteren, waardoor het sneller gaat en het er beter uitziet. Misschien moet die Noor die altijd onderuitgaat het als eerste proberen :)
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Een motortje levert extra externe energie, buiten de energie die lichaam zelf levert.
    Doping levert extra interne energie, maar ten koste van je gezondheid.
    Een lichtvlek of lijn voor je neus is je eigen energie en gaat niet ten koste van de gezondheid.

    Ik heb nog geen overtuigend argument gehoord, behalve dan dat de loting wel eens nog belangrijker zou kunnen worden, waar ik in mee kan gaan. Je wil in het schaatsen dat de beste wint en niet diegene in de laatste rit.
  5. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Mentale doping is er al lang en het werkt. B.v: De laatste 50 km op de Weissensee denken aan die halve liter(s) Oostenrijks bier na afloop geeft nieuwe energie; of moe getrapt, nat en koud op de fiets denken aan de warme douche die wacht.
    Dan heb ik het nog niet over het rijden in een treintje achter een dame met een aantrekkelijke bilpartij en de fantasien die dat op kan leveren, het geeft vleugels!
  6. Elina

    Elina Well-Known Member

    Er lag sneeuw vandaag, dus even een bezoek aan het schaatsforum.
    Mijn vraag; Waarvoor gebruiken ze hazen op de marathon?
    ZeeKoei, jaap en leenstrafan vinden dit leuk.
  7. senior

    senior Member

    Ik begrijp wat je bedoelt met dat laatste maar er zijn momenten dat ook dat niet helpt.
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    misschien is 1 van de redenen dat het technisch niet evident is dit helemaal correct te krijgen (net zoals de streep op tv bv) en om gedoe achteraf te vermijden met schaatsers die toch 'net voor de streep' zaten?
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Laten we wel even de definities duidelijk stellen. Doping is het gebruik van Verboden middelen om de (sport)prestatie te verbeteren. Zolang iets dus niet verboden is, is het ook geen doping!
    Een middel komt ook niet zomaar op de dopinglijst. De WADA hanteerd hier drie belangrijke criteria voor:
    • (mogelijk) prestatiebevorderend
    • (mogelijk) schadelijk voor de gezondheid
    • in strijd met de ‘Spirit of Sport’
    Daarnaast moet het bovenal ook detecteerbaar en controleerbaar zijn.

    Gelukkig maar dat niet alle prestatie verbeterende middelen op de dopinglijst terecht komen, want anders zou de WADA zich ook moeten gaan bemoeien met hoeveel brood/vlees of groente je per dag tot je neemt. Zo zijn er ook al jarenlang discussies over het gebruik van Creatine in de sport. Creatine is overduidelijk prestatiebevorderlijk, maar het is een lichaamseigen stof die niet schadelijk is voor de gezondheid en in heel veel normale voedingsmiddelen zit. Het is dus totaal niet detecteerbaar of iemand dit via vlees heeft binnengekregen of het in pure vorm heeft in genomen. Het is daarom dus ook geen doping.

    Deze hersenstimulators zijn dus ook geen doping. Ik vind het daarom prima dat sporters dit gebruiken. Als (top)sporter ben je constant op zoek naar legale middelen om jou net weer even dat stapje extra te geven t.o.v. je concurrentie. Zij het via voeding, trainingsmethodieken of technologische innovaties.
    Laatst bewerkt: 27 mei 2016
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  10. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Dat is om de toplopers uit de wind te houden. Voor een enkele toploper geldt dat hij/zij vaak te gretig en te snel van start gaat of niet helemaal stabiele tempo's loopt. ook dan kan een haas die een constant tempo loopt een voordeel zijn.
    Overigens zijn hazen officieel gewone deelnemers aan de wedstrijd. Soms het gebeurd het dat een haas een goede dag heeft en de wedstrijd uitloopt en in de uitslag terecht komt.
  11. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Niet helemaal waar. Voor sommige marathons heb je een ranking nodig om vooraan te mogen starten of om überhaupt mee te mogen doen aan de wedstrijd. Soms laten ze dan wel hazen toe die niet de vereiste ranking hebben. Dit vind ik eerlijk gezegd een vorm van competitie vervalsing. Als je een ranking nodig hebt om aan een wedstrijd mee te mogen doen, dan horen daar geen renners tussen te lopen die niet aan die eisen voldoen.

    Zo is het bij elke andere sport immers wel. Alle renners die aan de Giro, TDV, of Vuelta mee doen voldoen aan de vereiste specificaties. Ook moeten ze elke etappe binnen een bepaald percentage van de leider finishen anders liggen ze eruit. Bij hele zware etappes vormen de renners soms een bus om coulance af te dwingen. Ook dit vind ik een vorm van competitie vervalsing.

    Ik zou zeggen: Niet op tijd finishen is de volgende keer gewoon niet starten. Dat zou ook enorm helpen tegen de drukte in een peloton of marathon.
  12. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het probleem wordt overigens veroorzaakt doordat bij marathons zowel de wedstrijdrenners als de recreanten in 1 startvak vertrekken en tegelijk van start gaan. Zo schrijven hazen zich in als recreant, maar werken zich toch naar voren om tussen de wedstrijd renners te lopen. Bij grote marathons mag je zelfs inschrijven als haas zodat je direct vooraan mag starten. Dit wordt uitsluitend gedaan als reclame middel om betere tijden af te dwingen en de kans op records te verhogen. Afschaffen die onzin en wedstrijd renners gewoon apart laten starten van de recreanten.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de grote marathons als Berlijn hebben ze meerdere startvakken. Om in het wedstrijdvak te mogen starten moet je een tijd opgeven. Ik weet niet hoe sterk hierop wordt gecontroleerd.
    Daarnaast wordt er op je startvak dat op je nummer staat gecontroleerd als je een startvak binnen gaat.
  14. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Normaal zijn er altijd startvakken voor mensen met licentie. Als je een KNAU licentie hebt mag je in principe altijd in het wedstrijdvak starten.
  15. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Toch is er in de atletiek een grote discussie gaande omtrent mannenhazen in een vrouwenwedstrijd. In stedenmarathons als Rotterdam en Amsterdam is dit geen enkel probleem, in Boston, Londen en bijv de Olympische marathon wel.
    In het fietsen, waar het windvoordeel nog veel groter is, zou dat iets opleveren waar wij nu heel vreemd tegenaan kijken. Een hele koers lang kijk je tegen de mannen aan, en bij de finish ook, en komt er ergens in het peloton de eerste vrouw binnen, dan heeft die gewonnen. Ook in het marathonschaatsen zou dit vreemd zijn, maar bijvoorbeeld in de elfstedentocht gaat het wel zo.

Deel Deze Pagina