Mentale doping/hulpmiddelen

Discussie in 'Lange baan' gestart door jaap, 23 apr 2016.

  1. jaap

    jaap Active Member

    Komt alweer wat nieuws op de markt: Hersenstimulatie. Valt niet op te sporen.

    BRON: TROUW
    EenBrabander vindt dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Had ik ook gezien in de papieren krant, maar een online artikel kon ik erover nog niet vinden.
    Stiekem ben ik wel benieuwd of je er ook harder door schaatst.
    Baat het niet, dan schaadt het niet. Baat het wel, dan hopen we dat het niet schaadt.
    Alleen weten we nog niet of het schaadt, en ook nog niet hoeveel het baat...
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  4. senior

    senior Member

    Verdikke, gaat niet werken bij mij.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Mag ik dat een rare beslissing vinden? Het is een klein onschuldig dingetje waar niemand nadeel van ondervindt. Als ik ga fietsen of lopen met een vriend wiens conditie beter is dan de mijne dan stimuleert mij dat ook, is dat dan mentale doping?
  6. Mey

    Mey Well-Known Member

    Als jij met een vriend gaat lopen of fietsen mag je je helemaal volproppen met epo, je zit immers niet in een competitie.

    Overigens is het niet helemaal waar wat senior zegt: de schaakbond verbied immers ook producten die het concentratievermogen kunnen verbeteren.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dingen die het vermogen verbeteren mogen gewoon, maar dingen die daarnaast ook schadelijk of risicovol zijn, die zijn verboden om te voorkomen dat mensen zich helemaal volproppen met spullen, alles winnen en een jaar later dood neervallen.

    In denksporten (schaken etc.) wordt doping vooral gebruikt in de vorm van kalmeringsmiddelen en bètablokkers en dat soort zooi, dingen die je helpen concentreren, maar slecht zijn voor je gezondheid tenzij een arts ze voorschrijft.

    Hoe een lichtstipje op een wielerbaan slecht voor je gezondheid is - anders dan dat het slecht voor je gezondheid is om een uur lang veel te hard te fietsen - is mij onduidelijk.
    JohnZero en EenBrabander vinden dit leuk.
  8. senior

    senior Member

    Van mij mag je. Voor de motivatie zul je in de archieven van de UCI moeten duiken. Zij vinden dat een werelduurrecord volledig op eigen kracht moet worden gereden.
  9. senior

    senior Member

    De lichtvlek verbeterd het concentratievermogen niet. Je moet het meer zien als een gangmaker zonder echte windschaduw.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Jij wil ook dat bij schaatswedstrijden er voortaan zichtbaar voor de schaatsers een lijn/stip loopt van de op dat moment snelste tijd? Want dat is exact hetzelfde idee...
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Een tijdje terug hadden we inderdaad wel zoiets, een streep, maar die was niet zichtbaar voor de schaatsers en liep bovendien niet altijd goed.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Op tv zichtbaar is natuurlijk geen probleem. Het gaat er om dat een schaatser/wielrenner achter die streep/stip aan kan rijden.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ook achter een lichtvlek aan fietsende doe je alles op eigen kracht.

    Daar ben ik niet op voorbaat tegen. Of misschien ook wel van een zelfgekozen tijd (baanrecord, wereldrecord, persoonlijk record, persoonlijk baanrecord) etc. Dat Marrit Leenstra bijvoorbeeld kiest voor een lichtvlek die een vloeiende lijn door de rondetijden 25,0 28,5 29,5 31,0 aangeeft zodat je in principe weggaat op het schema 1.54.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  14. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Wat is het probleem?
    Dan moet je ook voortaan alle tijden geheim houden tot de laatste rijder gereden heeft, anders weet hij/zij toch ook al wat de snelste tijd op dat moment is en kan hij/zij daar op weg gaan en misschien (is dus geen zekerheid) net even harder rijden.
    Het is trouwens toch ook echt niet altijd een voordeel, je kunt jezelf ook op een hoop rijden. Zo een streep voor je uit zien glijden is precies hetzelfde en is het maar de vraag of je er echt veel harder van gaat schaatsen, zeker op de korte afstanden (500, 1000, 1500 meter) gaan ze al maximaal.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Het is mentaal 100% een voordeel. Ik denk eigenlijk dat Uytdehaaghe die voor Verheijen ging schaatsen nog minder hielp dan zo'n lijn. Achtervolgen is vele malen makkelijker dan zelf rijden, ook als je geen windvoordeel hebt. Denk maar aan het voordeel bij het tijdrijden in het wielrennen als ze iemand gaan inhalen.

    Als dit zou worden doorgevoerd zou de loting bepalender voor de uitslag worden dan de vorm van de dag, denk ik.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ook met liters epo in je bloed doe je het in principe op eigen kracht, de epo rijdt niet voor je.
  17. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Dat geldt nu ook al met bijv de 10 km, Kramer wil altijd graag in de laatste rit rijden zodat hij een richttijd heeft waar hij op weg kan gaan, bij Bergsma werkt dit vaak juist niet, hij kan zich dan flink verkijken, hij moet altijd op zijn eigen kracht kunnen vertrouwen.
    Voorkennis van gereden tijden/strepen zijn leuk maar uiteindelijk niet altijd de bepalende factor, dat is de schaatser zelf.
    Je kunt nog zoveel willen jagen op die streep maar als je de kracht/vorm niet hebt houdt het gewoon op, verder ziet iedere schaatser die streep gedurende zijn/haar rit, is voor iedereen gelijk.

    Die streep kan ook echt een nadeel zijn, als je bijv nog 5 ronden te gaan hebt op de 1okm en je zit vlak achter de streep, kun je even gas bij geven maar dat kun je dan aan het einde weer verliezen omdat je teveel van je zelf hebt gevergd.

    Ik vind dat er teveel waarde aan zo een streep wordt gehecht, het is een van de 'hulpmiddelen' meer niet.
  18. senior

    senior Member

    Niet helemaal. De lichtvlek laat je net iets harder en gelijkmatiger rijden dan zonder, zelfs als de inspanning gelijk is.
  19. senior

    senior Member

    Achtervolgen lijkt gemakkelijker, maar als het gat 50 tot 100m blijft wordt je wel met je neus op de feiten gedrukt (zie Museeuw ooit tegen Tschmill in PB)
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    Vergelijkbaar met een lichtvlek is een goede tegenstander. Die kan je immers ook naar een snellere tijd brengen dan wanneer je tegen een zwakke tegenstander rijdt. In zoverre is er altijd competitievervalsing, en kan zo'n lichtvlekje er ook wel bij.
    EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina