WK allround 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 24 jan 2016.

  1. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Wat ????????
    Heeft Kramer nu ALWEER de laatste buitenbocht????
    Vier keer op rij????

    Ik ben niet zo'n rekenwonder, maar hoe groot - of beter - klein is nu de kans dat je 4 keer achter elkaar de laatste buitenbocht loot op de 500 meter?
    Of nog leuker; hoe nog veel kleiner is de kans dat Kramer en Pedersen samen in dezelfde 4 toernooien 4 keer op rij buiten/binnen loten?
    Bizar ...
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat eerste is 1 op 16. Bij de tweede zou je eerst 1 op 256 zeggen. Maar het is iets minder klein wanneer Kramer en SLP van die vier keer een paar keer in dezelfde lotingsgroep zaten. Want als Kramer 'wit' loot is de kans op 'rood' voor SLP daarna wat groter dan 1 op 2. Maar het blijft een kleine kans.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
    LeeMoZovski en Tuttifrutti vinden dit leuk.
  3. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    1 op 256?
    Wauw!
    I rest my case.
    Het is Bizar !

    Verder in de loting ...

    Opmerkelijk dat De Jong en Takagi al in rit 5 zitten op de 3000 meter.
    Grappig dat Beckert en Contin juist op de 500 meter aan mekaar zijn gekoppeld.
    Op de 5000 meter ben ik benieuwd of Yuskov - als hij überhaupt al zin heeft - misschien iets aan Bokko kan hebben. Op het EK moest hij het tegen Svenriksen alleen doen. Heel, heel, heel misschien kan Bokko de vechter en knokker in Denis nog een keertje een paar irritante porren geven. Wordt Yuskov uitgedaagd, heeft ie nog eergevoel en kan ie en wil ie mee met Havard? Dat kan het verschil zijn tussen een kansloze 6.32 of een iets minder kansloze 6.27. Naast zijn 500 meter, zal ook veel afhangen het proces tussen zijn oren. Vorig jaar in Chelyabinsk reed de vooraf kansloos geachte Yuskov op het EK ook een veel betere tweede dan eerste dag. En we herinneren ons vast nog de belachelijke eindsprint waarmee hij Koen Verweij op de 10 kilometer achter zich liet en Pedersen op het allerlaatste nippertje nog van het podium knikkerde. Bestaat die Yuskov nog? Ik hoop het ...

    De laatste 4 ritten op de 5000 meter wordt het sowieso smullen met een hoofdletter S.
    Zin !!!
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Kramer laat niets aan het lot over - ook de loting niet ;-)
    Koen, alexander79 en LeeMoZovski vinden dit leuk.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Echt ongelooflijk hoe Sven keer op keer op keer gunstig blijft loten. Geen binnenbocht op de 500m en altijd NA de concurrenten. It ain't even funny anymore.
  6. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Ik wil toch ook nog iets kwijt over het dames toernooi...
    Want ook daar heb ik echt Zin in !

    Dat Ida Njatun, die vorig jaar zo mooi 3e werd, nu aan de bak zal moeten om de laatste acht te halen, zegt al aardig wat over het niveau.

    Ik heb me de afgelopen jaren namelijk weleens zorgen gemaakt over het dames allrounden. Wat blijft er van over als Sablikova ooit stopt? Gaat Nederland dan een beetje op de Sovjet dames toer? Van 1953 tot en met 1964 stonden er alleen maar Sovjet dames op het podium van het WK Allround. Er wordt weleens aan gerefereerd, alsof een Nederlandse overheersing niet uniek, noch erg zou zijn. Wat mij betreft zou het een schrikbeeld zijn.

    Wat dat betreft ben ik erg in mijn nopjes met de komst van Voronina. Die is de afgelopen twee seizoenen heel snel gekomen, en dat kon het dames schaatsen heel goed gebruiken. In Rusland rijdt ook Kazelina nog rond, een jonge meid, die wellicht nog veel meer in haar mars heeft. En we hebben dit jaar ook weer Japanse dames die mee gaan doen om de top plekken. Oshigiri is na een aantal jaren in het Japanse circuit volledig doorgebroken. En wat te denken van Miho Takagi? Dat enorm grote talent met dat guitige koppie. Weten we het nog? Ze werd op haar 14e (!!!) al 4e bij het WK Junioren en debuteerde op haar 15e bij De Spelen in Vancouver. Zo'n groot talent hadden ze op die leeftijd zelfs in Japan nog nooit gezien. Maar het ging mis. Nou ja, een beetje toch. Miho bleef hangen. Brak niet door. Tot dit seizoen. Okay, ze heeft individueel niets gewonnen, maar ze rijdt het hele seizoen al steengoed en is zo vast als een huis. Ze kan het allemaal. Sprinten, goed indelen, vlak rijden, knokken, met het hoofd schaatsen. En nu staat ze aan de vooravond van een WK waarop ze zeer waarschijnlijk Top 5 gaat rijden. En dat vind ik geweldig!

    Want Japanse dames rijden niet zo vaak Top 5 op een WK Allround. Kijkt u eens mee:

    Top 6 Klasseringen Japanse dames:

    2009: Masako Hozimu 4e
    2004: Eriko Inshino 5e (18 jaren jong ...)
    2000: Maki Tabata 3e (ze werd liefst vijf maal 7e)
    1996: Mie Uehara 3e
    1995: Mie Uehara 6e
    1994: Mie Uehara 6e
    1993: Mie Uehara 5e
    1993: Seiko Hashimoto 4e
    1992: Seiko Hashimoto 3e (8e op het WK Sprint)
    1991: Seiko Hashimoto 4e
    1990: Seiko Hashimoto 2e (4e op het WK Sprint)
    1989: Seiko Hashimoto 6e (3e op het WK Sprint)
    1987: Seiko Hashimoto 4e (5e op het WK Sprint)
    1986: Seiko Hashimoto 6e (4e op het WK Sprint)

    Tussen 1986 en 1996 tekenden de een beetje vergeten Uehara en met name de fenomenaal goede alleskunner Seiko Hashimoto voor een hele reeks goede klasseringen namens Japan. Maar in de 20 jaar daarna, lukte het dus alleen Tabata, Ishino en Hozumi 1 keertje om Top 6 te rijden. Kan Miho Takagi zich in dit rijtje scharen? En beter nog, kan ze misschien ook een leuke serie neer gaan zetten? Wat zou het mooi zijn. Ik hoop dat ze het toernooi begint met een fantastische 500 meter. Dan moet het daarna goed komen. Zelfs het podium is met een fenomenale 500 meter niet helemaal onmogelijk. Al denk ik dat Anotoinette de Jong net iets te sterk zal zijn.

    En wie gaat er winnen?
    Ireen?
    Of toch "gewoon" Martina?

    Ook hier wil ik nog wat over kwijt. Het kan als saai en voorspelbaar opgevat worden dat we nu al letterlijk 10 jaar lang bij bijna ieder allround toernooi naar een tweestrijd tussen twee geweldige dames zitten te kijken. Ik beschouw het als een voorrecht. Is er in het schaatsen ooit zo'n langdurige op en af strijd geweest tussen twee van zulke Grote Kampioenen? Het is een beetje zoals Federer-Nadal, VDH-Thorpe, Senna-Prost, Barca-Real of zelfs The Beatles/The Stones, alleen dan in het dames schaatsen. Nog een paar jaar en beide dames zullen ieder hun eigen weg gaan. En dan rest ons een prachtige herinnering aan een legendarisch tijdperk. Als ik me niet mistel, stonden Ireen en Martina sinds 2007 al dertien keer samen op het eindpodium van een allround toernooi. Ze hebben allebei dipjes gehad en tegenslagen moeten overwinnen. Maar ze komen elkaar steeds weer tegen. Op het EK is het 5-4 voor Sablikova, op het WK leidt Wust met 4-3. Dat maakt dus 8-8! Over een periode van tien jaar! En dan hebben ze ook nog eens allebei 15 individuele plakken op het WK Afstanden gepakt en 3 keer individueel Olympisch Goud gewonnen. Die onderlinge balans, dat moet welhaast uniek zijn in het schaatsen.

    Het is een uniek duo.
    Ik denk dat Sablikova ditmaal weer de bovenliggende partij zal zijn.
    Maar wie weet valt het bij Ireen dit weekend toch weer allemaal op de juiste plek.
    Misschien begint ze wel geweldig op de 500 meter. Met een mooie 38'er en een 2e plek...
    Achter Miho Takagi natuurlijk!
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Als het aan Johan de Wit ligt, wordt het maximaal een vierde plek. Hij wil dat de Japanse dames een 1-2-3 vormen op de 500.

    ---

    Morgen ben ik, net als vorige week zaterdag, niet in staat om live te kijken en mee te forummen. Tja, de universiteiten moeten zonodig hun opendagen plannen tijdens de schaats-WK's... :p :D
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    Volgens mij al veel meer als 4x achter elkaar.
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Vanaf begin jaren zestig rijden er (al) Japanse dames bij de laatste 16 (allround); de mannen (dacht ik) een stuk later (Kawahara, Yamamoto)? (ze stuurden wel een sprinter, zoals jarenlang Keiichi Suzuki - die dan de 500m won maar de laatste 16 uiteraard niet) haalde)
    EenBrabander vindt dit leuk.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Omdat jullie zo graag een simulatie willen, bij deze. Ik heb alle seizoensresultaten van de deelnemers genomen, deze grofmazig gecorrigeerd voor de hoogte, en de slechtste helft weggegooid.
    Als we van de overgebleven resultaten dan het gemiddelde nemen, dan verloopt het toernooi als volgt:

    Dames:
    Op de 500 meter worden de Japanse dames inderdaad 1, 2 en 3. Takagi wint in 38.56 voor Oshigiri in 38,78 en Kikuchi in 39.05. Antoinette de Jong wordt vierde in 39.50, Wüst 6e in 39.73 en Sablikova 10e in 40.09.

    De 3000m is natuurlijk voor Sablikova (4.02.53), maar Wüst blijft met 4.03.79 goed in de buurt. De Jong wordt 3e in 4.05.78. Takagi verspeelt best wat tijd (4.09.52), maar blijft leiden na de 1e dag voor Wüst (op 0.209), De Jong op (0.309) en Sablikova (op 0.360).

    Op de 1500m verslaat Sablikova Wüst nipt (1.56.38 om 1.56.57). Takagi wordt hier 3e in 1.57.35. Antoinette de Jong haakt af met een 8e plek in 1.58.39.

    Na 3 afstanden leidt dan Wüst met Takagi op 0.050 als tweede en Sablikova op 0.087 als derde.

    Voor de 5000m kwalificeren zich Wüst, Takagi, Sablikova, De Jong en De Vries, omdat ze in beide rijtjes bij de beste 8 staan. Daar komen dan bij: Oshigiri (5e in het klassement), Voronina (5e op de 3000m) en Kikuchi (6e in het klassement). Claudia Pechstein (6e op de 3000m) valt buiten de boot.

    In de voorlaatste rit op de 5000m rijdt Antoinette de Jong 7.07 en Takagi 7.18. Daarmee passeert Antoinette de Jong Takagi in het klassement. In de laatste rit kan Wüst haar miniemen voorsprong niet vasthouden. Volgens de simulatie zou Sablikova 16 seconden bij Wüst wegrijden. Wüst wordt nog wel tweede, maar haar voorsprong op De Jong zou maar 0,2 punten bedragen.

    De einduitslag:

    1 Martina Sablikova CZE
    2 Ireen Wüst NED
    3 Antoinette de Jong NED
    4 Miho Takagi JPN
    5 Misaki Oshigiri JPN
    6 Linda de Vries NED
    7 Natalja Voronina RUS
    8 Ayaka Kikuchi JPN

    9 Ida Njåtun NOR
    10 Olga Graf RUS
    11 Ivanie Blondin CAN
    12 Luiza Zlotkowska POL
    13 Xin Zhao CHN
    14 Claudia Pechstein GER
    15 Julija Skokova RUS
    16 Jiachen Hao CHN
    17 Natalia Czerwonka POL
    18 Jing Liu CHN
    19 Roxanne Dufter GER
    20 Francesca Lollobrigida ITA
    21 Marina Zujeva BLR
    22 Sofie Karolie Haugen NOR
    23 Kelly Gunther USA
    24 Aleksandra Goss POL
    miquel1983, Svenfan1, Jeronimo1 en 3 anderen vinden dit leuk.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En dan de mannen (zelfde procédé)

    De 500 meter gaat naar Juskov in 35.89 voor Niedzwiedzki in 36.26 en Bøkko in 36.47.
    Van de grote favorieten rijdt Pedersen 36.57, Blokhuijsen 36.62, Kramer 36.82 en Swings 36.84.

    Op de 5000 meter natuurlijk Kramer. Met 6.12.94 pakt hij een grote voorsprong op Pedersen (6.19.15) en Bloemen (6.20.19).

    Daarmee neemt Kramer de leiding over. Pedersen volgt op 0.371 voor Swings op 0.786 en Blokhuijsen op 0.926. Juskov zakt door een 6.34 op de 5000m naar plaats 6.

    Juskov wint uiteraard wel de 1500m (1.44.73), ruim voor Swings (1.45.82) en Pedersen (1.46.58). De Polen Szymanski en Niedzwiedzki worden 4 en 5. Kramer wordt slechts 10e met een tijd van 1.48.25.

    Daardoor neemt Pedersen de leiding over. Swings staat 2e op 0.157 en Kramer 3e op 0.184, dus ruim 3,5 seconde op de 10000m.

    Naar de 10000m gaan Pedersen, Swings, Kramer, Bøkko en Blokhuijsen, omdat ze in beide rijtjes top-8 staan. Aangevuld met Bloemen (3e op de 5000m), Juskov (4e in het klassement) en Contin (5e op de 5000m). Als Juskov niet start, gaat zijn plek niet naar Beckert (6e op de 5000m), omdat die na 3 afstanden niet bij de beste 16 staat, maar naar Niedzwiedzki (7e in het klassement). Sneu is het voor Giovannini (9e op de 5000m en 9e in het klassement).

    In de eerste rit rijdt Bloemen 13.02. In rit 2 rijdt Blokhuijsen 13.16 en dat is genoeg om de leiding in het klassement te houden.
    In de voorlaatste rit rijden Swings en Bøkko. De tijd van 13.21 van Swings is ruim genoeg om Blokhuijsen voor te blijven.
    Dan de rit Kramer-Pedersen. De 3,5 seconde is natuurlijk geen probleem voor Kramer. Volgens de simulatie blijft Kramer 0,13 seconden achter de tijd van de Bloemen, maar ik neem aan dat Kramer eerzuchtig genoeg is om die tijd van Bloemen nog te verbeteren. Pedersen blijft Swings net voor in de strijd om het brons.

    Einduitslag:
    1 Sven Kramer NED
    2 Sverre Lunde Pedersen NOR
    3 Bart Swings BEL
    4 Jan Blokhuijsen NED
    5 Ted Jan Bloemen CAN
    6 Håvard Bøkko NOR
    7 Denis Juskov RUS (als hij de 10 km rijdt)
    8 Alexis Contin FRA
    9 Konrad Niedzwiedzki POL
    10 Jan Szymanski POL
    11 Andrea Giovannini ITA
    12 Haralds Silovs LAT
    13 Sergej Trofimov RUS
    14 Shota Nakamura JPN
    15 Sergej Grjaztsov RUS
    16 Zbigniew Brodka POL
    17 Shane Williamson JPN
    18 Vitalij Mikhajlov BLR
    19 Simen Spieler Nilsen NOR
    20 Patrick Beckert GER
    21 Nicola Tumolero ITA
    22 Yiming Liu CHN
    23 Moritz Geisreiter GER
    24 Michele Malfatti ITA

    Opvallend in deze simulatie is het geringe verschil tussen de schaatsers in de middenmoot. De nummers 8 tot en met 20 op de 5000m zitten binnen de 10 seconden en na 2 afstanden is het verschil tussen nummer 7 en nummer 18 minder dan 1 punt.
    miquel1983, Jeronimo1, Mikay en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  12. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Veel meer? Echt? Dat kan toch niet?
    Laten we eens kijken dan. Ik vind de huidige serie van 4 keer op rij al best idioot...

    WK 2016: Laatste buitenbocht tegen Brodka*
    EK 2016: Laatste buitenbocht tegen Vidondo
    WK 2015: Laatste buitenbocht tegen Silovs*
    EK 2015: Laatste buitenbocht tegen Pedersen

    WK 2013: Laatste binnenbocht tegen Yuskov
    EK 2013: Laatste binnenbocht tegen Nilsen*
    WK 2012: Laatste binnenbocht tegen Lee
    EK 2012: Laatste buitenbocht tegen Verweij

    WK 2010: Laatste binnenbocht tegen Giroux
    EK 2010: Laatste buitenbocht tegen Eriksson
    WK 200: Laatste binnenbocht tegen WOH
    EK 2009: Laatste buitenbocht tegen Niedzwiedzki
    WK 2008: Laatste buitenbocht tegen Bokko*
    EK 2008: Laatste buitenbocht tegen Sablik
    WK 2007: Laatste buitenbocht tegen Wennemars*
    EK 2007: Laatste buitenbocht tegen Heythausen
    WK 2006: Laatste binnenbocht tegen Babenko
    EK 2006: Laatste buitenbocht tegen Shepel
    WK 2005: Laatste binnenbocht tegen Bokko
    EK 2005: Laatste buitenbocht tegen Falger

    20 starts: 13 keer laatste buitenbocht, 7 keer laatste binnenbocht.
    20 starts: 19 verschillende tegenstanders van diverse rangen en standen uit allerlei windhoeken.
    20 starts: 16 keer eindwinst?
    20 starts: 19 keer podium. Daar zet ik niet eens uit beleefdheid een vraagteken achter.

    Haha, voor Kramer is het inderdaad niets bijzonders. De eerste 9 keer dat hij startte, had hij 7 keer de laatste buitenbocht. Waaronder dus inderdaad 5 keer op rij ... (kans van 1 op 32 als ik het goed begrepen heb)
    Verder maakt het uiteindelijk weinig uit. Linksom, rechtsom, binnen starten, buiten starten, Sven wint uiteindelijk toch wel.

    (als de 5 starts met een * andersom waren geweest, was het een perfecte om en om geweest)
  13. Monique

    Monique Well-Known Member

    De eerste keer is gewoon 1/2. Je start buiten of je start binnen en meer mogelijkheden zijn er niet. De tweede keer opzich is ook weer een half, de derde ook, de vierde ook. Kans op vier keer achter elkaar binnen starten is dus 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/16.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    Monique, dat is als je naar Kramer of Pedersen of wie dan ook individueel kijkt. Kijk je naar de combinatie dan gaat dat niet op, want dan heeft de loting van de een invloed op de ander.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als ze in dezelfde lotingsgroep zitten dan is de kans dat de eerst getrokkene in een bepaalde baan loot 1/2. De kans dat de ander de andere baan loot 6/11. Uitgaande van een twee groepen van 12. Totaal dus 3/11 op een verschillende baan.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Vergelijk het met een muntje gooien. De kans dat je bij 20 keer gooien 4x achter elkaar kop gooit vind ik nog wel redelijk groot (het is in elk geval niet super opvallend). De kans dat je als je met 2 muntjes gooit, met de ene munt 4x kop en tegelijk met die andere 4x munt gooit is erg klein. Ik zou er niet op gaan gokken, in elk geval.

    Dat Kramer in 20x gooien 13x kop heeft en 7x munt lijkt me redelijk normaal. Maar dat hij een reeks van 5x kop en een reeks van 4x kop gooien heeft is wel opvallend.

    Maar goed, veel maakt het inderdaad niet uit. Pas als ze Kramer achterstevoren laten starten verliest hij zo veel dat hij niet wint.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Wil je hiermee suggereren dat de loting wordt gemanipuleerd? ;)
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nee, helemaal niet. Als je 100 jaar lotingen hebt op allerlei toernooien zul je wel eens opvallende rijtjes krijgen.

    Ik wilde eigenlijk juist zeggen dat die 4x buitenbocht op een rij helemaal niet zo opvallend is.
    G1ant vindt dit leuk.
  19. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Bij Kramer is binnen of buitenbocht alleen van belang op de 10km.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. miquel1983

    miquel1983 Active Member

    Leuke simulatie!

    Ik verwacht wel dat de Vries en Pechstein relatief goed presteren omdat ze in het seizoen gegroeid zijn, en tja Pechstein stond er op het WK afstanden ook plots. Voronina vrees ik voor dat de koek op is voor dit jaar en ook Kikuchi lijkt wat te zijn weggezakt. Ze werd Japanse kampioene allround in december, maar moest in Stavanger en Kolomna Takagi en Oshigiri voor zich dulden.

Deel Deze Pagina