Olympische Winterspelen 2022 gaan naar ... Peking

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 17 jul 2015.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Is wel een beetje hoog voor een 5 of 10 km: weinig zuurstof. Maar ja, wielrenners beklimmen ook bergen van 2km hoogte.

    Over hooglandbanen gesproken: ik hoop echt dat als OS2022 naar Alma-Ata gaat, dat dan Kompleks Medeo overdekt wordt. Ze zullen hopelijk niet naar Alau in Astana uitwijken als ze de Spelen krijgen. De andere kandidaat is overigens smogstad Beijing. Laat duidelijk zijn dat ik voor Alma-Ata ben :D
    Op een heel erg winterse dag, namelijk 31 juli 2015, wordt beslist of de Spelen van 2022 naar Kazachstan of China gaan. De rest van de kandidaten zijn al afgevallen.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    O, is die beslissing al zo dichtbij. Daarmee zijn de bidbooks van beide steden ook gedetailleerd beschikbaar:

    http://www.almaty-2022.org/#/en
    Als de OS naar Alma Ata/Almaty gaan, dan zal het schaatsen inderdaad plaats vinden op een overdekt Medeo/Medeu. Het opknappen gebeurt vanaf 2020 en zal 51 miljoen dollar kosten. Er zullen dan 6000 mensen in kunnen (alle zitplaatsen).

    http://www.beijing-2022.cn/pdf/VOLUME2.pdf
    Voor Peking/Beijing wordt een nieuwe hal gebouwd (kosten 194 miljoen dollar) in het centrum van de Chinese hoofdstad. Daar zullen 12.000 mensen in kunnen (6000 zit- en 6000 staanplaatsen). De hal staat als "temporary" omschreven en zal later gebruikt worden voor schaatsen voor het publiek en ijshockey.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Vandaag dus. De samenvatting van de NOS omschrijft het als een keuze tussen het dure, grootste en politiek veilige en commercieel interessante Peking en het kleinschaligere, meer traditionele bid van outsider Alma-ata. Klopt dat een beetje of heb jij iets heel anders in de bidbooks gelezen?

    P.S. Bookies hebben Beijing op 1,44/1 en Almaty op 2,62/1. China is favoriet dus.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik heb eerlijk gezegd alleen op het langebaanschaatsen gelet. De rest vind ik niet zo boeiend. Wel grappig dat in de samenvatting genoemd wordt dat Almaty zo veel luchtvervuiling heeft (en Peking niet???). Of dat Kazakhstan politiek instabiel is (maar toch net zo autocratisch als de Chinese communistische partij?). En zo'n beurskrach zoals we nu meemaken is volgens mij ook niet goed voor het sociale en economische klimaat in het Rijk van het Midden. Maar goed, nog een uurtje en dan weten we het.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Misschien iets langer, want er moet wegens technische problemen met stembriefjes worden gestemd...
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nu op eurosport: het gaat naar Beijing!
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ah nee.
    Ik had het zo leuk gevonden als de OS op de Medeo-baan waren...
    Nu gaan ze in/rondom fogstad Peking vogelnest 2 bouwen. Dus weer geen hooglandbaan voor de spelen. Jammer.
    Dan moeten de records maar van de magneetklapschaats komen. Nieuwe techniek zorgt ook voor wereldrecords (kijk maar naar Nagano '98)
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    Zonde hoor, balen. Typische commerciële IOC keuze. De zoveelste al. Peking wordt een kunstmatig gecreeërd wintersportoort zonder sfeer en traditie van ijs en sneeuw. Alma Ata (klinkt toch beter als Almaty) heeft wel die traditie en de sfeer van winter. De bergen van Shymbulak, en natuurlijk dat geweldige Medeo (klinkt ook beter als Medeu). Al was ik niet voor het overdekken van de baan geweest. Misschien dat dat plan nu gelijk van de baan is ?
    leenstrafan vindt dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het is niet alleen een commerciële keuze. De spelen in Almaty zouden 5,7 miljard gaan kosten, die in Beijing 2,8 miljard. En die veel te dure projecten zijn zo langzamerhand slecht voor het imago van het IOC, dus dat ze de goedkoopste kiezen is niet zo gek.

    Ik had ook liever Almaty gezien (ook gezien het gunstiger tijdsverschil), maar de keuze vind ik niet onlogisch als je de bidbooks bekijkt. En dat minder wintersfeer geen mindere Spelen hoeft op te leveren, hebben we in Sotchi gezien. En ook in Vancouver was het niet heel erg koud.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het is Peking. Dat betekent dus drie Olympische Spelen achter elkaar in Noord-oost-Azië en Peking krijgt ook de titel van "eerste stad die Zomer- én Winterspelen organiseert" waar München en Barcelona ook wel eens op geaasd hebben.

    Gevoelsmatig had ik ook wel een beetje sympathie voor Kazachstan als wintersportland, maar als China het groter en toch goedkoper kan is dat de logische keuze natuurlijk. Ik verwacht dat het aantal Chinese schaatsers dat zo nu en dan op de wereldbeker en wereldkampioenschappen opduikt hierdoor nog wel verder zal groeien, al blijft het vanuit onze ogen natuurlijk een ondoorgrondelijk en soms onvoorspelbaar volk.

    En passant is ook nog de locatie voor de Jeugd Olympische Winterspelen 2020 bekend gemaakt en die zullen zijn in Lausanne, Zwitserland. Die stad is natuurlijk volledig toevallig ook bekend als de stad waar het hoofdkantoor van het IOC staat, maar dat heeft ongetwijfeld niets met elkaar te maken. Of het langebaanschaatsen op het programma zal staan in Lausanne zal geëvalueerd worden na de YOWG 2016 die komende februari in Lillehammer en Hamar, Noorwegen worden gehouden. Ze hebben in Zwitserland momenteel geen kunstijsbaan, dus het langebaanschaatsen zou wel eens het kindje van de rekening kunnen worden tenzij het het meest spectaculaire onderdeel van Lillehammer 2016 wordt deze winter!

    P.S. Misschien kan dit topic een beetje afsplitsen? @SprintMaster ?
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Jac Orie had liever gezien dat Almaty zou winnen (vanwege de schaatsgeschiedenis op de Medeo-baan), maar hij verwacht ook veel van Peking 2022. Nog even een leuk citaatje.
    De afstand Ürümqi naar Peking is met de auto 3166 kilometer. Even ter vergelijking, Heerenveen-Moskou is minder ver met 2401 km, Heerenveen-Tsjeljabinsk is 4187 km en Almaty-Ürümqi is slechts 1011 km. Die nieuwe Chinese hooglandbaan ligt dus drie keer dichter bij het verliezende Kazachse bid dan bij het winnende Chinese bid! :p
    strawbale, Duif en ZeeKoei vinden dit leuk.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk dat ze gewoon een ijsbaan gooien in één van de gigantische hallen van de OS van 2008, die hallen staan voor een heel deel leeg.


    Edit: al staat er in het plan een 'national speed skating oval' onder 'planned', niet onder 'temporary' of 'existing'. De hal moet goed zijn voor 12.000 bezoekers, net wat meer dan Thialf nu. Ligging op 5 minuten van het atletendorp. Een nieuwe permanente hal in Beijing dus, na de Spelen bedoeld voor ijshockey en 'public skating'. Dat laatste is natuurlijk wel mooi.
    Laatst bewerkt: 1 aug 2015
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  13. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    hebben ze terug geld?
    Of is er een nieuwe lading Aziatische neo-slaven toegekomen?
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Niet helemaal relevant in dit topic, maar Dubai verdient juist heel veel met zulke projecten (inderdaad met moderne slavernij, werknemers werken daar 12 uur per dag voor 400 euro in de maand en kunnen niet vertrekken bij hun baas). Hun economie is gebaseerd op toerisme, die juist op zulke dingen als zo'n skibaan af komen. Ze hebben intussen het grootste vliegveld ter wereld. Slechts 1/20e van hun inkomen komt uit olie.

    Op de HBO ooit onderzoek gedaan naar welke landen er in de problemen komen als de olie op is/zou worden vervangen door schone energie. Dubai hoort daar niet bij. De crisis die ze daar in 2009 hadden (een gevolg van jarenlange groei van boven de 16% die moest normaliseren) zijn ze al lang te boven.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Laat me raden, Rusland (grote bevolking), Angola, Equatoriaal Guinee, Venezuela (hebben weinig anders dan olie), en Irak (borderline failed state).

    En Waarom je in Dubai zou willen gaan skiën terwijl er dichter bij in o.a. Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk prachtige skigebieden liggen is mij een raadsel trouwens.

    Back on topic, ik zie wel een beetje een zorgelijke trend wat betreft Olympische schaatsbanen die daarna niet meer voor topwedstrijden gebruikt worden. De hallen van de OS 1988 (Calgary), 1994 (Hamar), 1998 (Nagano) en 2002 (Salt Lake City) worden nog zeer geregeld gebruikt, maar 2006 (Turijn), 2010 (Richmond), 2014 (Sotsji) en naar schatting ook 2022 (Peking) worden daarna ingezet voor iets anders dan topschaatsen.

    Voor 2026 lijkt me dat de Alpen c.q. West-Europa weer eens aan de beurt is. Van de eerste zestien Winterspelen (t/m 1992) werd de meerderheid (negen) in de Alpen gehouden, plus nog twee elders in Europa (Noorwegen en Bosnië), plus vier in Noord-Amerika en één in (Oost-)Azië. Van de acht Spelen in de nieuwe roulatie (in de even jaren tussen de Zomerspelen) is er pas één in de Alpen geweest (Italië), twee elders in Europa (Noorwegen en Rusland), twee in Noord-Amerika en drie in (Oost-)Azië. De drie landen die de meeste medailles haalden op de Winterspelen, maar die nog nooit organiseerden zijn trouwens Finland (161), Zweden (144) en Nederland (110).
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het stadion van Pyeongchang (of eigenlijk Gangneung, waar het schaatsen is) zou wel blijven staan voor topsport volgens de planning.
    Svenfan1 vindt dit leuk.
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    het is natuurlijk ook zo: de kalender wordt minder vol (minder World Cups). Als er dan méér stadions komen, vallen er dus stadions af. Nu al vinden sommigen (ik ook) het jammer dat buitenbanen niet/nauwelijks meer bezocht worden voor wedstrijden. Met meer topsport-stadions wordt dat alleen maar erger denk ik. Calgary, Salt Lake en Heerenveen worden echt niet weggestreept... En of er nou in Tsjelabinsk, Astana, Sotsji of Peking gereden wordt zal ook niet veel verschil maken vrees ik. Gebruik zo'n hal dan maar voor iets waar wél mensen op af komen.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Of je moet meer internationale wedstrijden organiseren?
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Haha, wat een heerlijke egocentrische reactie, Leenstrafan. Ik denk dat Nederland niet de primaire doelgroep van de Dubaise skibaan is. Maar voor de gemiddelde oliesjeik die een dagje wil gaan skieen, is Dubai een stuk dichterbij dan de Alpen. Bovendien is het in de Alpen verrekte koud. Een ook voor booming Oost-Azie is Dubai, met zijn goede vliegverbindingen, dichtbij.

    En wat de OS betreft. Voor 2022 hadden zich ook 4 Europese steden officieel aangemeld, die zich echter in de loop van de procedure terugtrokken.
    Stockholm had geen centjes, in Krakau stemde de bevolking het plan weg, Lviv/Lvov/Lemberg was een beetje te gevaarlijk, en in Oslo wilde de Noorse staat niet garant staan. Verder nog een zwik plannen die niet eens de aanmelding haalden (o.a. München, Geneve, de Spaanse Pyreneeen, Barcelona). Vraag me af of dat voor 2026 anders zal zijn.

Deel Deze Pagina