Europese kampioenschappen 2015, Tsjeljabinsk, 10–11 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 8 dec 2014.

  1. sanghwa _o_

    sanghwa _o_ Well-Known Member

    En Skobrev zag vanaf de Bahamas dat het goed was. ''Bravo Denis!'', zijn de woorden die de voormalig kampioen vanuit zijn ligstoel op instagram quoteerde van mede Putinist Yesin.

    -einde-
  2. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    net die minder ritten op de 10 zorgt ervoor dat er meer schaatsers staan die geen goede 5 kunnen rijden, voor veel bonden is het interessanter om meer hun sprinterstypes te sturen omdat het voor hen nu al enkel om drie afstanden gaat
  3. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    jij bent zeker nieuw , ik heb je nooit eerder gezien?
    maar ga eens inhoudelijk de discussie aan jongeman of is dat te moeilijk voor je?

    ik ben kritisch, dat zal ik niet ontkennen maar ik ben altijd netjes in mijn taalgebruik
  4. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    kijk eindelijk ben ik het eens met leenstrafan eens!

    idd het ek heeft geen enkele meerwaarde

    Youp was er heel duidelijk over, heerlijk eindelijk eens iemand die al die weekenden schaatsen live op tv ter discussie stelt


    Het probleem met schaatsen is dat er teveel toernooien zijn, waardoor nauwelijks nog iemand snapt waar het allemaal om gaat

    3 wks per jaar is gewoon te veel van het goede en dan ook nog een zinloos ektje er tussen door , dat doet de sport geen goed

    Een wk titel moet speciaal zijn en dat is het níet met 3 wks per jaar

    Voetbal en hockey bv hebben om de 4 jaar een WK, kijk dan blijft het leuk en mooi om te winnen
  5. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Sorry, maar dat is me veel tekort door de bocht. Zweden heeft niets naast Andersson en de zieke Van der Poel. Hanggi en Thorup zijn in principe stayers, in Wit-Rusland is heus geen alternatief voor Vitaly Mikhailov, In Italië is Luca Stefani gewoon de nummer 2, Noorwegen heeft (naast de commerciële boef Van der Horst) niet veel betere allrounders dan Nilsen, Nagy is in Hongarije de enige schaatser van betekenis, Smallenbroek hoeft nog niet onder te doen voor Heidegger en Puszkarski (met twee k's en dus niet Poeszarski) is gewoon wat je uit Polen krijgt als Brodka en Niedzwiedzki niet mee kunnen doen.

    Wat we op de 5 kilometer zagen, was gewoon het normale niveau van Europese schaatsers uit de middenmoot en achterhoede. Waarbij eigenlijk alleen Thorup veel langzamer reed dan op zo'n baan verwacht mocht worden. Die jongens rijden wat minder. Maar dat wordt hier dan meteen belabberd genoemd. En bij de dames las ik de term "parodie op topsport". Ik ben van mening dat we niet zo krampachtig moeten doen als er schaatsers meedoen die wat minder zijn. Tijdens de zaterdag noemde ik Bram Tankink ook geen Vincenzo Nibali. Misschien moet ik nu Tom Veelers noemen. Als dat een schaatser op het EK was geweest, had ie misschien de rol van David Andersson vervuld. Zo'n jonge kan niet klimmen (stayeren), maar wel sprinten. En daar doet niemand minachtend over. Ik ben ervoor om schaatsers vooral in hun waarde te laten. Mee te nemen dat ze vanuit een achterstandspositie de strijd aan moeten gaan met de wereldtop. En ze vooral dat ene toernooi in het jaar te gunnen waarin ze met wat publiek mogen rijden. En dat is het EK.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  6. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    ga ik volkomen mee akkoord, zie post van mij vorige maand,
    sport bestaat niet enkel uit toppers, er moet respect zijn voor het hele deelnemersveld.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik vind ook wel dat die jongens in hun waarde gelaten moeten worden, maar een financieel noodlijdende sport moet ook kijken naar het belang van de sponsors. En dat dien je niet door de net wat minder geïnteresseerde kijker weg te jagen...
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In principe zou ik er geen probleem mee hebben als de wat minder belangrijke ritten (eerste blok lange 5000 meter mannen bijvoorbeeld) niet live op televisie zouden worden uitgezonden, maar dan moet er wel een goede internetsttream beschikbaar zijn. Of natuurlijk gewoon minder kletsen in de studio, dat kan ook nog wel schelen. Voetbal vind ik bijvoorbeeld niet vervelend om naar te kijken, maar die eeuwige voor- en nabeschouwingen en kletsverhaaltjes op het veld van... Dat zou bij mij wat minder hoeven.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dit is exact wat ik bedoel. Schaatsen maak je niet alleen interessanter voor een groot publiek door aanpassingen in de sport zelf (massastarts, TP, kleine vierkamp), maar ook door te kijken hoe je het huidige format beter in beeld kunt brengen. Iets van de NK marathon, het NK shorttrack of een andere sport in beeld tussendoor, maakt het een veel minder lange zit. Want dat het programma lang is voor de gemiddelde kijker, is wel duidelijk.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Bij voetbal halen ze het overigens niet in hun hoofd om door te zwammen, terwijl de aftrap al heeft plaatsgevonden.
    In de Volkskrant vanochtend werd gesuggereerd dat de gigantische hoeveelheid gedweil zaterdag er was vanwege het door de Nederlandse televisie gevraagde uitzendschema.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nog even over dat plan om op het EK de onzalige vierkamp (500/1000/1500/5000) in te voeren. De normale volgorde om zoiets te rijden is natuurlijk 500 en 1500 meter op zaterdag, dan 1000 en 5000 meter op zondag. Aangezien de ISU niet houdt van veel mensen op een slotafstand zal dat veld wel tot acht, hooguit twaalf, schaatsers beperkt worden. De logische regel lijkt dan top acht op 1500 meter én top acht op 500/1000/1500 meter geeft toegang tot de slotafstand aangevuld met de best geklasseerden uit klassement of 1500 meter. Maar wie komen daar dan voor in aanmerking? Ik beperk me even tot Europese mannen en neem dan de snelste tijd van dit seizoen (in principe allemaal laaglandtijden) met een maximum van drie per land. Voor Nederland heb ik op basis van een "skate-off" over 1000 en 1500 aangewezen Nuis, Verweij en Groothuis.

    Op de 1500 meter is de top acht:
    1. Jan Szymański 1.45,92
    2. Kjeld Nuis 1.45,97
    3. Koen Verweij 1.46,28
    4. Håvard Bøkko 1.46,32
    5. Bart Swings 1.46,55
    6. Konrad Niedźwiedzki 1.46,70
    7. Zbigniew Bródka 1.47,06
    8. Sverre Pedersen 1.47,08
    Op de driekamp 500/1500/1000 is de top acht:
    1. Kjeld Nuis 104,868
    2. Pavel Koelizjnikov 105,025
    3. Stefan Groothuis 105,957
    4. Koen Verweij 106,152
    5. Håvard Bøkko 106,860
    6. Håvard Lorentzen 106,885
    7. Konrad Niedźwiedzki 107,092
    8. Jan Szymański 107,192
    Dus dat zal als ritten op de 5000 meter betekenen:
    1. Bart Swings - Konrad Niedźwiedzki
    2. Jan Szymański - Håvard Bøkko
    3. Pavel Koelizjnikov - Stefan Groothuis
    4. Kjeld Nuis - Koen Verweij
    Wat me eerlijk gezegd nog wel meevalt, want ik had verwacht dat er nog meer sprinters (Lorentzen, Macé, Nenzi) de laatste afstand zouden halen ten koste van mensen die wel een goede vijf zouden kunnen rijden. Toch is mijn vrees niet helemaal onterecht denk ik. Als je een vierkamp over 500, 1000, 1500 en 5000 meter invoert wordt het voor de echte allrounders die niet echt over een sterke 500 en 1000 meter beschikken (Bródka, Pedersen, Kramer, Olde Heuvel) moeilijk om zich voor de 5000 meter te plaatsen tenzij je natuurlijk de procedure aanpast. Toch kan het, als je graag mensen op de laatste afstand wil hebben, geen slecht idee zijn voor een bond om gewoon sprinters met een 1500 meter te sturen in plaats van klassieke allrounders. (Kleine noot: een Haralds Silovs in vorm zou absoluut een kandidaat zijn om in ieder geval de laatste acht te halen, maar zijn seizoenstijden houden nog niet echt over.)
  12. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Als men dit format echt door wil voeren kunnen ze het allrounden net zo goed meteen helemaal afschaffen, in deze opzet is het een veredelt sprintkampioenschap wat niets meer met echt allrounden te maken heeft. Alleen de 5km is dan nog een beetje de vreemde eend in de bijt. Ik vermoed zelfs dat met de voorgestelde kleine vierkamp (500, 1000,1500 en 5000 meter) het niveau van de 5km zal kelderen met als gevolg dat dat de volgende afstand zal kunnen zijn die het veld moet ruimen, wat wellicht de opzet is van de ISU. Ik krijg steeds meer de indruk dat de ISU hoog in wil zetten op korte en snelle onderdelen en van die lange afstanden af wil.
    Danielle vindt dit leuk.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat jij Kramer hier buiten laat is natuurlijk niet echt logisch. Je wordt neem ik aan namelijk niet aangewezen via een skate-off over 1000 en 1500m in NL. Dat gaat alleen op voor landen wiens doel het is zo veel mogelijk schaatsers op de slotafstand te hebben. Nederland stuurt natuurlijk alleen schaatsers om te winnen. En dan hoort Kramer er natuurlijk wel bij.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het aantal kandidaat winnaars wereldwijd schiet trouwens wel omhoog... En misschien gaan er in plaats van minder schaatsers wel meer schaatsers de 5000m rijden. Het is namelijk dan niet alleen een weg naar een allroundtitel, maar ook een prima training voor de TP en de massastart (en zo een weg naar WK/OS succes).
  15. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    Ik heb het gisteren ook al gevraagd in het statistieken topic maar daar raakte het ondergesneeuwd in de discussie over meeste baanrecords. Is er ergens een lijst zoals de adelskalender maar dan over deze onzalige vierkamp?
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Volgens mij nog niet. Dicht bij komen de Adelskalender over de minivierkamp (500/1000/1500/3000) en over de kleine vierkamp (500/1500/3000/5000) die dus op de site van Jakub Majerski te vinden zijn.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan plaatst Kramer zich in plaats van Groothuis of Nuis, verandert verder niet zoveel denk ik.
  18. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    @LeeMoZovski en @Taiphon jullie lijken het gebrek aan succes van de Noren voor een belangrijk deel te wijten aan het vasthouden aan kernploegen. En het gebrek aan commerciële teams. Ik vraag me wel af, ook al zou de bond dat goed vinden, commerciële teams echt iets toevoegen in Noorwegen. Met name in de huidige staat van het Noorse schaatsen.

    Sponsoren, die noodzakelijk zijn voor commerciële ploegen, stappen pas in voor een behoorlijk bedrag als de investering voldoende commerciële meerwaarde oplevert. In betwijfel of er gezien de huidige staat van het Noorse schaatsen en het daarmee samenhangende gebrek aan publiciteit, voldoende basis is om Noorse bedrijven commerciële schaatsploegen te laten financieren.

    En als het in budget geen forse impuls oplevert, vraag ik me af of commerciële teams het schaatsen niet alleen verzwakken. Nu trainen de paar Noren van internationaal niveau samen, als je die gaat splitsen daalt het niveau op de trainingen alleen maar. Het commerciële avontuur van de familie Bøkko bij CBA heeft het Noorse schaatsen toch ook niet vooruit geholpen? Ik denk dat het cruciaal was voor het succes van het commerciële schaatsen in Nederland dat er grote successen, veel goede schaatsers en veel media-aandacht was en is. Deze drie succesfactoren ontbreken momenteel in Noorwegen. Ik denk dat in een klein schaatsland je het beste alle kennis, geld en talent kunt bundelen.

    Voorgaande betekent trouwens niet dat ik vind dat je kleine individuele initiatieven moet tegenwerken, zoals de Noorse bond weleens gedaan heeft bij Van der Horst en Hemmer.
  19. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Miljoenen mensen maken ook kans op de hoofdprijs in de staatsloterij, en het is erg populair. Betekent niet dat het daarmee een goede sport wordt. Het is niet erg dat er grote kampioenen zijn die veel winnen doordat ze zo goed zijn. Dat Messi veel scoort en wint betekent niet dat toeschouwers afhaken, integendeel, zulke sterspelers vergroten de aantrekkingskracht.

    Natuurlijk moeten dergelijke prestaties in een sterk deelnemersveld gebeuren, maar afstanden afschaffen omdat het te moeilijk/zwaar is is juist een teken van zwakte. Het makkelijker maken van allroundtoernooien maakt het minder heroisch.

    Overigens zorgt de Verschrikkelijke Vierkamp voor minder diversiteit aan afstanden, waardoor de voorspelbaarheid juist kan toenemen als je een heerser hebt op de 1000m/1500m zoals Davis een paar jaar geleden. Niet erg als een superkampioen als Davis toernooien makkelijk kan winnen, maar een deel van zijn status van superkampioen is omdat hij de Grote Vierkamp kon winnen naast het WK Sprint (ik kan het niet laten om de nuance te noemen van valpartijen en afwezigheid van toppers...). Als Davis het WK Sprint en het WK Sprint+ zou winnen is dat geen reden meer tot balseming.
  20. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Net bij DWDD werd het geweldige stukje van Youp over de saaiheid en voorspelbaarheid van schaatsen nog eens vertoond en die Erben begon er van te stotteren toen hij probeerde uit te leggen dat het allemaal helemaal niet waard is

    Er werd ook nog verwezen naar een artikel in de Volkskrant , waarin wordt gesteld dat voorspelbaarheid en saaiheid dodelijk is voor de sport

    Kijk dat roep ik nou al jaren

    Je hebt voor serieus te nemen mondiale topsport mondiale concurrentie nodig ; de strijd moet écht zijn en niet slechts tussen 2 of 3 Nederlanders gaan.

    Een ek of wk moet geen veredeld nk zijn

Deel Deze Pagina