Recht op de schaatsen komen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Patrick510, 16 okt 2014.

  1. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    deze?
    schaatsbart vindt dit leuk.
  2. Glijetje

    Glijetje New Member

  3. ijszoeker

    ijszoeker New Member

    Een oude regel is: per training nooit meer dan een (1) nieuw bewegingselement trainen. Schaatsen betekent op het rechte eind een tien (10) verschillende bewegingselementen per slag. Wie met een korte slag rjjdt (en welke beginner doet dat niet?), heeft niet de tijd om al die bewegingselementen bewust uit te voeren. Je moet die bewegingselementen dus 'inslijpen'. Wie drie keer in de week 1,5 uur rijdt, heeft meer kans daarop dan iemand die een (1) uur per week schaatst. Je moet dus eigenlijk een prioriteiten lijstje maken. Mijn suggestie: 1) diepzitten. Dat betekent dat je enkel blokkeert, zoals Schaatsbart terecht schrijft. Prima, Maar echt diep zitten doen pijn, na 400 meter misschien al, en zeker na 1.600 meter. Je zit zo'n beetje op de wc, maar je hebt geen pot onder je kont. 2) Achterop zitten. En je schaatsen klappen pas op het laatste stuk van je afzet, als je je been zo'n beetje strekt, dus voorlopig moet je dat klappen niet horen. 3) heel lang op een (1) schaats glijden. Als je dat beheerst, sta je in de glijfase goed boven je schaats,

    Met welke van deze drie je begint, maakt niet uit. Als je deze drie niet hebt ingeslepen, is het aanleren van ieder ander bewegingselement, zoals het inzakken van de heup, nagenoeg zinloos.

    Je kan ook beslissen niet diep te zitten, niet achterop te zitten en (meestal) tussen de schaatsen te blijven hangen. Geen probleem. Maar hou dan op met op het forum aandacht te vragen.

    Bedenk wat de Chinese wijsgeer Mo An in de XIV-de eeuw al zei: "Geen vogel ging naar school om te leren vliegen." Schaatsen is onnatuurlijk. Wij zijn geen vogels.


    Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk
  4. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik ben het met je eens dat je nooit op te veel facetten moet focussen, maar dat betekent niet dat niet alle facetten tegelijk kunt trainen. 1 trainingsoefening die ik eigenlijk elke training wel een paar keer doe bijvoorbeeld is de 'shorttrack techniek'. Afzetten zonder je schaatsen van het ijs te halen en over het ijs terug laten lopen. Dit vervolgens een aantal rechte stukken herhalen waarbij je steeds lager gaat zitten. Dit lukt alleen maar wanneer je goed achterop zit en zijwaarts met je hak afzet. Zet je teveel naar achteren of met je punten af, dan loopt je schaats weg. Tegelijkertijd train je het diepzitten en je bovenbeenspieren.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  5. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Dat is inderdaad een mooie, die wil mij dan ook nog niet helemaal lukken! Ik zag onlangs dit filmpje, daar staat hij ook in:



    Ik rijd nu weer 3 keer per week, het was in verband met studiedrukte even 1 keer per week. Ik schaats met vaste noren en aan het begin van het seizoen kraste ik nog regelmatig op het ijs het afzetten, maar inderdaad door diep zitten en achterop zitten is dat verdwenen.

    Wat betreft het diep zitten wil ik mijzelf toch even afkloppen. Ik sta echt niet zo overeind als in het gemiddelde treintje op een norenuur wordt gereden. Mijn rug ligt plat en iets onder de hoogte van de kussens/sponsorborden aan de zijkant van de baan, terwijl ik toch bijna 1.90 meter lang ben. Ik kan maximaal 2 rondjes rijden en tijdens de 4e bocht die ik op zo'n moment rijd weet ik echt niet meer hoe ik het ene been over het andere krijg, maar ik geniet wel van dat gevoel. :)

    Het probleem zit nu volgens mij vooral in punt 3: Ik kan nog niet zo lang op de schaats blijven staan. Ik ben erachter gekomen dat ik mijn bijhaalbeen achter mijn glijbeen kruis om het net iets scheef op de schaatsen staan te corrigeren en zo langer te kunnen glijden. Het probleem zit hem ergens in mijn heup, waardoor mijn neus net aan de binnenkant van mijn been blijft. Gelukkig zijn er een aantal mensen die me helpen het goede gevoel te krijgen. Ik weet nog niet hoe ik dat moet omschrijven, maar als ik het weet dan zet ik het hier neer!
    Arthur-Ve, dsdevries en schaatsbart vinden dit leuk.
  6. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    Doe je het op 1 been glijden staand of in de schaatshouding?

    Het is belangrijk om de navel, knie en teen op 1 lijn te krijgen om lang te kunnen glijden. Je navel is het lichaamszwaartepunt en zo voorkom je ook dat je teveel met je schouders gaat sturen. Als je het glijden op 1 been staand doet is het ook belangrijk om je lichaamszwaartepunt boven je schaats te plaatsen. Door je knie goed boven je tenen te duwen krijg je de goede enkelhoek waardoor je ook makkelijker je voet recht plaatst.

    Je zou voor je zelf ook eens kunnen kijken of iemand je kan filmen als je aan het schaatsen bent, dan kan je ook zelf zien wat je doet. Soms is het dan makkelijker te zien waar je fouten liggen en je verbeterpunten.
  7. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    In de schaatshouding ;)

    Wat je zegt kreeg ik ook als tip van een aantal anderen. Met rechts kom ik inmiddels makkelijk recht op de schaats. Mijn stappenplan:

    1. Aan de boarding de juiste houding opzoeken. Zoals Globeskater zegt: Navel, knie, teen op één lijn, maar vergeet overigens ook de neus niet. Vraag ook aan iemand die er een beetje verstand van heeft of je goed recht staat. Zoek dit gevoel als je bezig bent met de stappen ook gewoon een aantal keer op aan de boarding.

    2. Probeer vervolgens het hele rechte eind door te glijden op één schaats. Ik deed dat in Dordrecht, dat gaat daar misschien iets makkelijker, maar op een 400 meterbaan moet minimaal een half rechte eind haalbaar zijn. Belangrijk is denk ik om je te concentreren op één voet. Ik had gekozen voor rechts, omdat ik al rechter op rechts dan op links kwam.

    3. Als je 2 volledig onder de knie heb ga rustig schaatsen. Niet meteen snel, maar gewoon rustig. Let dan een ronde of 5 alleen maar op één voet.

    4. Als dat goed gaat, voer het tempo geleidelijk op.

    5. Ga weer naar stap 1, maar dan voor de andere voet.

    Overigens is het langzaam schaatsen erg belangrijk. Ik maakte steeds de fout om alles maar snel te willen doen. Zo train ik nu mijn bochten ook gewoon echt stapvoets, op het tempo van de uitrijders. Pas dan moet je bewust de heup er meer induwen, de afzet verplaatsen naar de hak en je afzetrichting bepalen. Op het moment dat je sneller de bocht doorgaat zul je veel dingen weer vergeten, je kunt je vaak maar op maximaal één a twee zaken concentreren. Toch wordt je door het langzaam oefenen bewuster van de schaatsslag.

    Als laatste: vergeet ook niet als je rechte eind traint in de bochten te rusten, en als je de bocht traint op de lange einden wat te rusten. Dan kun je nadenken over wat goed ging, waar je het volgende stuk meer op moet letten en bovendien neem je zo genoeg rustmomenten zodat je met gemak een half uur effectief kunt trainen op je techniek.
    Tsuki en schaatsbart vinden dit leuk.
  8. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Mooi stappenplan! Ook goed dat je het belang van rust en bewustwording benadrukt. Ik heb nog wel een aanvulling: langzaam rijden is niet per se beter. Juist bij de bocht kan een hogere snelheid de techniek ten goede komen. Ergo: probeer alle tips van @Patrick510 op verschillende snelheden uit en word je bewust van wat er verandert als je de snelheid verandert.

    edit: ander nummer achter de Patrick geplakt
    Laatst bewerkt: 30 nov 2014
    Patrick510 en dsdevries vinden dit leuk.
  9. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Zo, even weer een update van hoe het gaat:

    Inmiddels kom ik eigenlijk nog steeds niet boven op links. Ik ben wel gestopt met het glijden op één been. Als ik wil kan ik dat op links prima een halve baan doen, maar de inzet blijft gewoon slecht, dus met tempo schaatsen bleef ik tussen de schaatsen in hangen. De inzet was zo belabberd omdat ik eigenlijk verkeerd bijhaalde en vooral: te langzaam bijhaalde.

    Wat ik er inmiddels over weet is dat de bijhaal zo snel mogelijk moet gebeuren, of nou ja zo voelt het. De meeste schaatsers in publieks-/norenuren halen te langzaam bij durf ik met mijn huidige kennis hierover te zeggen. Ik merk echt dat ik mij concentreer op de bijhaal, en als gevolg daarvan diep zitten en achterop zitten, dat ik beter ga schaatsen.

    Door de snelle bijhaal kun je een rustfase vinden waarop je even recht glijdt op de schaatsen. Vanuit die positie wordt de inzet natuurlijker waardoor je sneller boven de schaats zult komen. Ik probeer inmiddels met droogtraining de schaaatsslag te oefenen. Wanneer een getrainde schaatser dat even voor doet op het droge ziet het er natuurlijk en vooral eenvoudig uit, maar dat blijkt toch tegen te vallen. Gewoon de beweging erin slijpen dus!

    Plan is nu die beweging erin slijpen en werken aan een ontspannen schaatsslag. Het recht op de schaatsen komen komt dan denk ik vanzelf wel, omdat een juiste bijhaal en inzet voorwaarde zijn voor het bovenkomen.

    Leuk weetje is dat de training zijn vruchten afwerpt. Mijn doel was dit halve jaar te trainen naar een ronde van '36 seconden. Ik heb me eigenlijk alleen op het rechte eind getraind, wel af en toe een bochtoefening van heup in de bocht duwen etc, maar niet heel bewust daarmee bezig geweest. Waar ik begin dit seizoen 41,8 klokte als snelste ronde klokte ik nu al 35,3 seconde/ronde (beiden wel in Thialf). Voor mijn gevoel maak ik dat verschil vooral op het rechte eind omdat je nu beter de snelheid die je maakt in de bochten vast kunt houden. De vordering van 6,5 seconde in 3 maanden had ik totaal niet verwacht, sta er eigenlijk nog steeds van te kijken.
    Tsuki, schaatsbart en dsdevries vinden dit leuk.
  10. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Hoe je in een week een stuk wijzer kunt worden: het recht op de schaatsen komen is gelukt, in één uur training! Het stappenplan was vrij eenvoudig, dus ik denk dat alle oefeningen die ik hiervoor al had beschreven een goede basis vormden, maar toch dusdanig nieuw dat het me lukte.

    1. Sta rechtop, duw de voeten tegen elkaar zodat de schaatsen rechtuit glijden. Vervolgens één been optillen en balans vinden. Het opgetilde been moet in principe naar buiten naar binnen, naar voren en naar achter kunnen bewegen zonder de balans te verliezen.
    2. Doe dit ook voor de andere voet.

    3. Nu diep zitten, steun/glij op één been, andere been alsof je net hebt afgezet. Afzetbeen iets optillen.
    4. Diep zitten, steun/glij op één been, andere been als in de bijhaal houden. Dus laten zakken en kniehoek 90 graden.
    5. Diep zitten, en het vrije been bewegen tussen oefeningen 3 en 4 in. Dus van afzet naar bijhaal en weer terug.

    Wanneer 3 t/m 5 volledig onder de knie zijn is er sprake van balans. Je weet dan ook hoe dat voelt en kunt datzelfde gevoel opzoeken tijdens het schaatsen. Doe de oefening daarom op lage snelheid, maar ook niet té laag, glij wel op verschillende tempo's!

    Het filmpje dat ik eerder postte staan de oefeningen ook in. 4. Is 'Single leg glide', 3. 'Single leg extension'. Bij deze nogmaals het filmpje, beide oefeningen staan in het begin:



    6. Pas dit toe door te gaan schaatsen. Eerst rustig, dan steeds sneller. Probeer de heup goed te zetten voordat alle gewicht op het ijzer komt. Dus niet inzetten en vervolgens corrigeren naar de hierboven aangeleerde posities. Je moet er meteen invallen. Het scheelt mij ongeveer voor mijn gevoel de helft in kracht om dezelfde snelheid te moeten halen.

    Het aanleren van bovenstaand stappenplan heeft ertoe geleid dat ik iets anders naar het schaatsen ben gaan kijken. Wie echt wil leren schaatsen móét naar mijn mening beginnen met recht op de schaatsen komen en daar ook wat saaie tijd in willen investeren door deze oefeningen te doen en blijven herhalen.
    Tsuki en schaatsbart vinden dit leuk.
  11. Kor

    Kor Member

    Het is goed om je ervaringen te delen en tips te ontvangen. Let wel op dat je in ieder geval theoretische kennis hebt van de schaatstechniek. Het nadeel van tips, hoe goed bedoelt ook, is dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Derhalve sluit ik mij aan bij de opmerkingen van dsdevries m.b.t. het glijden. Glijden in schaatshouding is goed voor het zoeken naar balans. Maar glijden tijdens het schaatsen gebeurt dus echt niet op het vlakke van het ijzer. Dan glibber je namelijk alle kanten op, maar dit is al uitgelegd door dsdevries.
    Ga vooral niet te veel schuiven met je buizen. Ervaring leert dat je vaak toch weer terugkomt, of in de buurt van, je 'oude' stand. En wanneer je gaat verschuiven moet je goed nadenken en vooral niet te veel. Soms kan het verschuiven van 1 mm al een heel ander gevoel geven.

    Succes in het nieuwe schaatsseizoen. Over een maandje is het alweer zover.
    EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina