hardrijden op rolschaatsen

Discussie in 'Skeeleren' gestart door corzijlstra, 23 mrt 2014.

  1. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Volgens mij was de rolschaatssport de oorsprong van de skeelersport. Ik ontmoette in 1989 op het Azoren eiland Flores in een hotel iemand die uit Madalena op het Azoren eiland Pico kwam. Hij zei, dat hij schaatstrainer was. Ik dacht schaatstrainer? Schaatsen ze ook al op Azoren? Hij zei, dat hij op Flores was om schaatstrainingen te geven. Ik noemde namen als Ard Schenk, enzovoorts. Hij had het echter over rolschaatsen. Hij vertelde, dat Europese rolschaatskampioenschappen in Madalena werden gehouden. Hij liet nog beelden zien aan hotelgasten zoals ik over die kampioenschappen. Het was op een kronkelcircuit. In een later jaar heb ik in Madalena dat circuit nog bekeken.

    Herkennen jullie iets in dit verhaal? Weten jullie iets over die baan? Wordt die tegenwoordig als skeelerbaan gebruikt? Worden daar nog internationale wedstrijden gehouden? Zijn er nog hardrijwedstrijden op rolschaatsen ergens op aarde?
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Op de Duitse Wikipedia lees ik inderdaad:
    Verder valt te lezen (over het WK rolschaatsen):
    Conclusie: het EK rolschaatsen 1989 op de Azoren is dus gewoon de voorganger van het toernooi dat afgelopen juni/juli in Almere werd gehouden, alleen zijn de skeeleraars op een bepaald moment van rolschaatsen naar inline-skates overgestapt omdat dat sneller is (vergelijk de overgang van noren naar klapschaatsen).
  3. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Hartelijk dank voor de lijst van o.m. de EK rolschaatsen van 1989 te Madalena, Pico, Azoren! En voor de lijst van WK's inline skating op rolschaatsen en later skeelers! De film, die ik in mei 1989 heb gezien, moet van een eerdere kampioenschap zijn. Maar dat hindert niet. Ik heb nu een indruk van de namen en de landen waar ze vandaan kwamen. Ik heb geen Nederlanders kunnen ontdekken die goud, zilver of brons hebben gewonnen. Ik weet niet, of er wel Nederlanders aan hebben meegedaan. Later is men overgegaan op skeeleren. Daar waren wel Nederlanders bij. Volgens mij is rolschaatsen een sport waar ook andere landen konden domineren dan sommige ijsschaatslanden. Verder (bijna) allemaal namen die niet voorkomen in de ijsschaatssport. Bij het skeeleren is dat anders geworden. Dat moet komen doordat skeeleren meer lijkt op ijsschaatsen dan rolschaatsen op ijsschaatsen lijkt. Veel mensen die in de winter ijsschaatsen gaan in de zomer skeeleren. Hoe ging dat in de rolschaatsperiode? Volgens mij is dat een heel andere discipline. Toen Gerard Kemkers ophield met wedstrijdschaatsen i.v.m een zwabbervoet, dacht ik, dat hij beter over kon stappen op de rolschaatssport. De overgang van noren op klapschaatsen heeft wel grote invloed gehad op de tijden, maar niet op het deelnemersveld. De overgang van rolschaatsen op skeelers heeft echter zowel grote invloed gehad op de tijden als ook op het deelnemersveld.

    Ik zou willen pleiten voor herinvoering van hardrijden op rolschaatsen, omdat dat een hele andere discipline is dan skeeleren. Bij het langlaufen bestaat naast de vrije stijl ook nog de klassieke stijl. Bij het zwemmen bestaat naast vrije slag (dus crawl) toch ook schoolslag, rugslag en vlinderslag. Bij het hardlopen bestaat toch ook snelwandelen. Bij biljarten bestaat toch o.m. kaderspelen, bandstoten, driebanden, kunststoten, enz.
    Laatst bewerkt: 23 mrt 2014
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  5. phicoh

    phicoh New Member

    Het probleem is meer dat die afstanden niet populair zijn als individuele tijdrit en dus nauwelijks gereden worden. De meeste wedstrijden zijn in groepen.
  6. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Worden die disciplines c.q. afstanden van vroeger nog wel allemaal verreden? Er waren bij de WK van 2013 te Oostende 6 baandisciplines bij de mannen, 6 bij de vrouwen, 6 wegdisciplines bij de mannen en 6 bij de vrouwen. Samen zijn dat er 24. In de loop der tientallen jaren zijn er 56 verschillende disciplines geweest, waarvan de meeste niet meer verreden worden. Dus het is logisch, dat er stokoude records zijn blijven staan.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een aantal afstanden worden idd niet meer gereden maar reken de 1000m, 1500m en 3 km records bij de heren eens om, dan kom je op snelheden van 41-42 km/h. :oops: Je moet al een A/B/top D wedstrijdrijder zijn wil je dat soort tijden op de hypermoderne inline-skates rijden (al of niet in een groep).
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina