andere opzet sprintkampioenschappen

Discussie in 'Lange baan' gestart door corzijlstra, 20 jan 2014.

  1. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Ik vind, als je sprintkampioenschappen houdt, moet je 4 verschillende afstanden doen, waarvan 2 korter dan 500 meter. Daar mag dan ook nog wel een 1000 meter bij zijn.
  2. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Leuke discussie voor een nieuw topic.
  3. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik wil niet de party pooper zijn, maar ik ben een beetje sceptisch over het landenplan. In de andere topics wordt veelvuldig beweerd dat er teveel WK's zijn, en dan zouden we nu nog meer titels gaan vergeven. En het zal waarschijnlijk niet bij twee extra titels blijven, want de allrounders zullen waarschijnlijk ook wel een landenklassement willen. Verder vind ik het wel een leuk idee om ook iets met landen te gaan doen. Misschien kan een WB vervangen worden door een landenwedstrijd die op een Patrick-John-achtige manier is vormgegeven. Aan die wedstrijd kun je dan ook nog een mass start, een team-sprint, en een team-pursuit toevoegen.
    Laatst bewerkt: 21 jan 2014
  4. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Ik heb een discussie gestart over een andere opzet van de sprintkampioenschappen . Dat er mensen zijn die het gaan hebben over een landenklassement voor sprintkampioenschappen, zijn niet off topic als het gaat over andere opzet van de sprintkampioenschappen. In de toelichting staat echter, dat het gaat om de afstanden. En dan is er m.i. wel sprake van off topic. Echter, zo erg vind ik het ook weer niet.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Over de landenwedstrijd wil ik graag zeggen dat ik het niet eerlijk zou vinden als de landen met de breedste selectie (Nederland waarschijnlijk) op basis van de wereldbekers een vierde man zou verdienen terwijl een land als Japan, dat met name op de 1000 problemen kent die niet zou krijgen. Laat gewoon elk land dat mag starten (ik zou er zelf ook wel tien of twaalf willen zien, maar misschien wordt het programma dan wel lang) met vier mensen starten. Of drie mensen en twee resultaten. In ieder geval elk land op elke afstand een schrapresultaat.

    Het leuke van overal een reserve (schrapresultaat) afvaardigen is dat er eentje kan vallen zonder dat het drastische gevolgen heeft. Dat gaat er zeker voor zorgen dat de nummer vier van de diverse landen (Li Dan (CN/v), Jennifer Plate (DE/v), Erina Kamiya (JP/v), Alexandre St-Jean, (CA/m), Espen Tveit (NO/m), Tommi Pulli (FI/m) iets meer vrijuit kan starten en wat risico's kan nemen. Ook de toppers kunnen meer vrijuit schaatsen omdat er een reserve is.
    Laatst bewerkt: 21 jan 2014
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    Patrick stelt toch voor om op het WK Sprint een landenklassement toe te voegen? Dan heb je het toch over een nieuwe opzet (in dit geval: uitbreiding) van het WK Sprint?
    Lijkt me prima op zijn plek in dit topic. Het heet namelijk "andere opzet sprintkampioenschappen" en niet "andere afstanden op een sprintkampioenschap"
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Laten we de discussie over een landenklassement binnen een WK sprint toernooi gewoon hier houden.
  8. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Je hoort inderdaad veel over te veel WK's, maar aan de de andere kant hoor je ook veel over het geringe aantal landen dat serieus met langebaanschaatsen bezig is.
    Als je minder wedstrijden hebt waarin er echt iets te verdienen valt, worden die paar wedstrijden die er toe doen vrijwel zeker altijd door Nederland gewonnen.
    Je moet dus wel balanceren tussen die 2, het WK Afstanden is specifiek in het leven geroepen om meer schaatsers en meer landen daadwerkelijk een kans te geven op een echte prijs. De WC heeft in 25 jaar aangetoond dat het geen echte prijs is en er zijn al veel formats uitgeprobeerd.

    Het is geen apart WK maar een toevoeging aan een bestaand WK, wat toch een ander beeld is, net zoals de TP.
    Dit is een mooi voorbeeld van een succesvolle toevoeging van een WK op landenniveau, die meer schaatsers een echte prijs heeft gegeven en daardoor heeft geresulteerd in meer breedte in het wereldschaatsen.
    Ippolito Safrantello, Matteo Anesi, Luca Stefani , Arne Denkers, Joel Erikson, , Daniel Friberg, Justin Warsylewitcz, Che0-min Kim Hyung Yoon Joo, Lucille Opitz, Isabel Obst, Cerwonka, Zlotkovska, Wozniak, Kim, Park, No zijn enkele namen van schaatsers die een WK-medaille hebben gehaald op de TP, terwijl ze individueel geen enkele kans hebben gehad op een medaille. Deze schaatsers en hun federaties zijn denk ik wel heel blij met deze medailles en vinden het aantal WK's echt niet te veel. Belangrijker is dat zij een inspiratie zijn voor anderen om ook te gaan schaatsen. Er is echt iets te winnen.

    Ik denk dat de opkomst van het Poolse en het Russiche schaatsen mede te danken is aan de toevoeging van de TP en dat het ook mede bijdraagt landen als Zuid-Korea en Japan ook in allrounden investeren.

    Voor de schaatssport denk ik daarom dat het een goed idee is.
    Daniel en leenstrafan vinden dit leuk.
  9. Bokito

    Bokito Active Member

    Ik wil ook geen 'party-pooper' zijn, maar dat landenklassement ga je alleen maar halen als je veel meer deelnemers aan het WK-Sprint toelaat en de vraag is of het je dat wel waard is.
    Daniel vindt dit leuk.
  10. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Klopt, moet je ook niet te ver op laten lopen, hoewel iedere competitie ook mindere deelnemers nodig heeft om er een volwaardig kampioenschap van te maken.
    Een Eredivisie heeft ook Cambuur en Go Ahead Eagels nodig, er zijn altijd kleintjes.
    Ik ben uitgekomen op een deelnemersaantal van 40 (waarvan 31 of 32 ook aan de landenstrijd deelnemen), moet net te doen zijn er zijn kampioenschappen sprint geweest met meer deelnemers.
    De vroege ritten op de tweede dag zijn niet meer zo saai, vanwege het landenklassement, dus moet 40 net gaan.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik denk dat mensen daarmee wel kunnen leven. Kazachstan had met Koezin en Kretsj twee man in de top tien, als je dan uitlegt dat Zjigin en Mesentsev ook meedoen, vooral vanwege het landenklassement dan lijkt mij dat geen probleem.

    Ja, dat Snoeks en Hersman liever het deelnemersveld tot tien of twaalf schaatsers inperken kan ik ook weinig aan doen.
  12. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    De 100 meter mag dan wel meer sprinten zijn, het is ook een WK sprint schaatsen. En de 100 meter heeft weinig met schaatsen te maken, maar meer met explosief zijn en rennen. De bochten rijden, doorversnellen, snel in schaatshouding komen zijn toch ook zaken die je bij een WK schaatsen wilt meten.
    Inderdaad is de 1000 meter wat lang, maar dat maakt het wel tot zo'n interessant toernooi voor de buitenwacht, het gaat om de afweging tussen beide disciplines, iets wat je ook in allround ziet. vier keer een 500 wordt gewoon saai: na één keer zie je al wie de snelste is, en dikke kans dat die ook wint.
    Dat is nou nét wat heel veel sporten óninteressant maakt.
    ZeeKoei, Basje, dedeut en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Erg mooi uitgelegd, 100% mee eens!
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan gaat het een beetje op bobsleeën lijken, daar heb je ook vier heats over dezelfde afstand.
  15. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Op zich zou ik het wel wat vinden als 1 van de openingen op de 500m meetelt als 100m resultaat. Niet extra rijden maar geeft de mannen als Oikawa en Nagashima en de Van Riessens en Wolfjes van de schaatswereld een meer evenwichtige kans om mee te doen voor het klassement. Klassement is dan 1x 100m (gereden in 500m), 2x 500m en 2x 1.000m


    www.passion-for-skating.com
  16. Daniel

    Daniel Active Member

    Goh wat een wijze opmerkingen hier op dit forum, daar geniet ik van, zelf ben ik te simpel om een nieuw kampioenschap sprint te verzinnen. Trouwens schaatsen doe je zo...

    Afzet met linkerbeen / valbeweging naar rechts
    Neerzetten rechterbeen / achterlangs bijhalen linkerbeen
    Afzet met rechterbeen / valbeweging naar links
    Neerzetten linkerbeen / achterlangs bijhalen rechterbeen
    Bovenstaande beweging wordt alleen gebruikt om rechtuit te schaatsen. Bij het nemen van een bocht maken schaatsers een zogenaamde overstap, ook wel pootje over genoemd. Hierbij wordt afgezet met rechterbeen, dat vervolgens voorlangs over het linkerbeen wordt geplaatst. Na het strekken van het linkerbeen wordt dit been naast het rechterbeen neergezet, waarna de cyclus weer opnieuw begint.
    Eigenlijk heel simpel.
  17. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Petje af Patrick. Heel leuk plan. Nooooit aan gedacht! Ik ook denk niet dat het er ooit van komt. Simpelweg omdat het aantal WK's nu al een soort van onder druk staat. En dan is er het gegeven dat het veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel te lange programma (er starten sinds een paar jaar dus nog maar 24 mensen op de laatste afstand ....en dat kan zo'n Frank S. bijvoorbeeld nu al niet meer verdragen) dan nog langer wordt.

    Ook ik was in de veronderstelling dat Nederland die klassementen vaak wel even zou winnen. Maar dankzij die leuke tabelletjes van en Sprintmaster en de geringe verschillen die daar her en der uit naar voren komen, is het idee nu langzaam aan het indalen. Zou af en toe best nog eens super spannend kunnen worden. En dus een toegevoegde waarde hebben. Top plan dus. Net als in de TP zijn er altijd medailles voor meerdere landen en dus ook meer schaatsers. En dat kan alleen maar positief zijn voor de ontwikkeling van het schaatsen in kleinere landen. Maar ook voor de diverse internationale subtoppers. Daarbij komt nog dat iedereen een 500 meter kan rijden, daar waar lang niet iedereen een 3000, 5000 of 10000 meter aankan.

    Het niveau zal lang niet altijd denderend zijn, maar het geeft veel schaatsers wel de mogelijkheid om op een Groot toernooi ervaring op te doen. In een ideale wereld zouden ook kleinere landen - buiten de TV tijden - mee moeten kunnen doen. Dus naast Yvonne Daldossi op het individuele, ook Paola Simionato en Francesca Bettrone op het landen WK. En Karolina Erbanova met Nikola Zdrahalova én Martina Sablikova. Ik zie het zo voor me. Ook de tactische overwegingen die je omschrijft, door apart een 500 (Fredricks) of 1000 meter specialist (Hansen) in te zetten, spreekt me wel aan. Iedereen levert zijn of haar bijdrage. En als er medailles mogelijk zijn, zullen de bonden wellicht ook sneller nationale subtoppers sturen. Kazachstan had met Mezentsev denk ik best een eind kunnen komen ...

    Ik ben het overigens niet eens 100% eens met Nogevendit. Zeker niet wanneer hij zegt dat de 100 meter weinig met schaatsen heeft te maken. Ik ben geen technicus, maar zo'n Oikawa of vroeger een Ireland pakte echt niet alleen winst op de opening omdat ze explosief zijn. Dat zijn nou juist schaatsers die eigenlijk meteen vanuit de start al schaatsen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Erben Wennemars. Dat was in zijn mindere momenten inderdaad zo'n renner. Volgens mij heeft een goede start juist ook heel veel met techniek te maken. Knieën eronder! Ik vind het stiekem ook wel jammer dat de 100 meter mislukt is. Want dat was toch echt een 'nieuw' onderdeel waar juist weer andere gezichten op naar boven kwamen drijven. Ik denk overigens dat zo'n 100 meter alleen had gewerkt met 8 man in de baan, zoals in de atletiek of het zwemmen. Maar dat was en is natuurlijk onmogelijk.

    Heel interessant plan dus. Nogmaals, ik zie het er niet zo snel van komen. En toch zou ik bijna alle WK's van de laatste zoveel jaar af gaan speuren naar mogelijk interessante landen podiums.
    Patrick John vindt dit leuk.
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nu was het op dit toernooi natuurlijk wel zo dat de nummer 24 ook (bijna) de nummer laatst in het klassement was. Als er 40 mannen meedoen dan heeft rit 1/12 op de 2e 1000 meter automatisch meer kwaliteit.
  19. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Hoe werkt het bij de ISU, hebben zij een technische commissie die het programma bepaald?
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De ISU is een vereniging en de leden (de nationale bonden) hebben het laatste woord als het gaat om veranderingen in de regels. Dat doen ze normaal gesproken eens in de twee jaar op het ISU-congres. Er is ook een technische commissie langebaanschaatsen die de lopende zaken behandelt, maar die kan niet op eigen houtje regels gaan veranderen. Voor elk congres kunnen leden en de technische commissie voorstellen doen om de regels te veranderen. Jij kan dat dus niet zelf doen, dat moet via de KNSB (of een andere bond) of via de technische commissie. Normaal gesproken heeft een voorstel meer kans van slagen als het van de TC komt, maar dat is zeker geen garantie. Een paar jaar geleden stelde de TC al voor om het EK om te vormen tot een WK kleine vierkamp, maar dat is toen verworpen.
    Ze zijn daar heel open in, alle voorstellen voor het congres worden vantevoren op de website gezet.


    Overigens denk ik dat het veel te ingewikkeld is om 2 titels tegelijkertijd te beslissen. Het is voor de kijkers en commentatoren al ingewikkeld genoeg om na de laatste rit te weten wie er individueel wereldkampioen is, laat staan welk land er gewonnen heeft. Het lijkt me meer een titel op papier. En ik vind het ook niet OK als Michel Mulder niet zijn prestatie kan vieren, maar dat de andere Nederlandse schaatsers dan mee komen juichen. Of erger, dat als Nederland niet wint er ook nog een groepje Koreanen staat te vieren.

    Een landenwedstrijd op zich is een leuk idee, maar laten we dat dan apart doen. Met alle afstanden, waarbij een land op elke afstand met een andere rijder moet komen. Het NL- team kan er dan als volgt uitzien

    500 M.Mulder
    1000 Groothuis
    1500 Verweij
    5000 Kramer
    10000 Bergsma
    Ms Stroetinga

    500 Boer
    1000 Van Beek
    1500 Leenstra
    3000 Wüst
    5000 Kleibeuker
    Ms Huisman

    Laten we zeggen dat er 8 landen een volledig team mogen opstellen en dat we voor de overige landen 4 regionale teams maken, bijv. West-Europa, overig Azië, enz. Dan heb je per afstand dus maar 12 deelnemers, die geen rust tussendoor nodig hebben, zodat je een snel programma kan samenstellen. En dan aan het eind van het seizoen, op een wereldrecordbaan als Calgary of SLC of gewoon in Thialf, dat lijkt mij wel wat.
    Patrick John en dedeut vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina