Custom made schoenen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Benteschaatster, 19 apr 2010.

  1. Benteschaatster

    Benteschaatster New Member

    Weet iemand wat het voordeel van een custom made schoen is tov de thermoplastische vormen naast het extra gevoel? Ik heb zelf met de gold 2000 veel klachten aan de knobbels op mijn enkels. Kan dit met custom made verleden tijd zijn?
    En wat is het verschil tussen Groothuis schoenen en de viking schoen hierin?
  2. allard

    allard Active Member

    Het voordeel is dat de kuip niet op een standaardleest wordt gemaakt, maar op een leest die gemaakt is van een gipsafdruk van jouw eigen voet. Dit betekend dat de pasvorm beter is dan bij een standaard schoen, mits de gipsafdruk goed gemaakt is, en de leest goed bewerkt wordt.

    Daarnaast heb je bij custom schoenen de mogelijkheid om alles in de schoen te laten maken zoals jij het wilt. Hoogte, stijfheid, torsie-eigenschappen, veterklep of niet, buckle, en bij Groothuis kan je ook het uiterlijk zelf kiezen. Het gewicht van een custom schoen is vaak ook lager dan dat van een standaard schoen, door het gebruik van carbon i.p.v. thermoplastisch materiaal.

    Het verschil tussen Groothuis en Viking... Moeilijk duidelijk te maken. Ze gebruiken iets andere methodes voor het maken van de leest(dus:gipsafdruk, leestbewerking), dus wat dat betreft is er al een verschil dat je merkt in de pasvorm. Het is niet te zeggen welke beter is, want bij sommigen past een Viking schoen beter dan groothuis, en andersom.
    Daarnaast gebruikt Viking een andere manier dan groothuis om het carbon van de kuip te vormen, waardoor de Viking kuip veel lichter is.

    Voor je probleem met de enkelknobbels kan je ook proberen een stukje polsteringsmateriaal bij de schoenmaker te halen, en in je schoen plakken met fotoplakkertjes. Als je dan op de plek van je drukplek een gat maakt in dat materiaal zal je merken dat je bijna nergens meer last van hebt. Als uitknobbelen van de schoen niet meer helpt is dit een goede methode.
  3. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Vergeet Seves niet.....
  4. Benteschaatster

    Benteschaatster New Member

    bedankt voor de goede informatie!
    Dit laatste heb ik inderdaad zelf ook gedaan, en het hielp zeer goed. Toch hoopte ik dat er een schaats was waarmee dit probleem zonder aanpassingen aan de schoenen kon worden verholpen. Maar daarvoor heb ik waarschijnlijk iemand nodig die hetzelfde probleem door andere schaatsen uit de weg is gegaan.
  5. MrBean

    MrBean New Member

    Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met de Basic Pro schoen van Seves. Ze staan daar op de website, maar heb ik nog niemand over gehoord.

    Ik ben reuze benieuwd!
  6. Akwa

    Akwa New Member

    Bovengenoemd is al een oude discussie.
    Maar ter info, ik heb al enkele jaren Groothuis Custom schaatsschoenen, diverse keren teruggeweest naar Groningen om ze aan te laten passen, maar zonder het gewenste resultaat. Helaas heb ik ze van binnen moeten tunen met veel tape om ze goed passend te krijgen...
    Kortom ook custom is niet bepaald een garantie dat ze goed zitten.
  7. Stuif

    Stuif Member

    Ervaringen wisselen. Mijn Groothuis schoenen zaten 6 jaar lang als slofjes, dit seizoen een nieuw paar en reed er zo op weg. Het kost wat, maar ik ben er nog altijd blij mee dat ik het gedaan heb!
  8. mackvp

    mackvp New Member

    Vergeet ook Schrijver niet uit Utrecht. De pasvorm van de schoenen is belangrijker dan het ijzer. Als je structurele problemen hebt met de voeten zou ik zeker maatschoenen aanraden. Het geeft je zoveel schaatsplezier dat het de prijs dubbel en dwars goed maakt. Heb al 18 jaar Schrijver en gebruik ze voor schaats en skeeler.
  9. BP

    BP Active Member

    De schoenen van Schrijver waren al leverbaar in 1990. Ik dacht toen een prettige custom made schoen te kopen maar de pasvorm en kwaliteit vielen erg tegen. Op de foto's op de site van schrijver zien de schoenen er nog hetzelfde uit, ik vraag me af of ze hun schoenen wel doorontwikkeld hebben. Daarna jaren op een standaard Raps gereden die veel beter beviel en daarna voor het eerst op Thermoplastische schoenen, de Maples G4, ook heel prettig. Maar nu sinds 2 jaar Maple Custom die met een heel modern proces (een 3D voetscan) aangemeten worden. Nooit spijt van gehad. Zitten als gegoten. Veel steun, geen pijnpunten.
  10. mackvp

    mackvp New Member

    Hé BP,
    Ben je, na je bevindingen, ook terug geweest naar Schrijver? Ze zoeken altijd oplossingen voor de uitdagingen.
  11. Akwa

    Akwa New Member

    Zijn er meer mensen met positieve ervaringen met de Maple Customs?
    Ik heb veel problemen met mijn Groothuis schoenen, ik moet er weer extra tape inplakken omdat ze te ruim zitten en de kuip sluit niet goed aan op de onderkant van mijn voet...
  12. BP

    BP Active Member

    Ja, daar ben ik destijds wel terug geweest. Maar veel verbetering was er toen niet aan te brengen. Vervolgens jaren op Raps schoenen gereden die veel prettiger waren. Ik weet niet of de schoenen nu wel of niet goed zijn, maar ze zien er nog hetzelfde uit als in 1990 terwijl de andere custom aanbieders zoals Maple, Viking, Marchese, van Horne, Groothuis toch enorme ontwikkelingen hebben doorgemaakt. Mijn eigen custom Maples zitten in elk geval als gegoten.
  13. iceman

    iceman Member

    Ik heb 10 jaar op Seves geschaatst alleen maar lof
  14. iceman

    iceman Member

    Sinds dit seizoen van Seves naar Maple gegaan in het begin met me rechterschoen problemen van wege een wondje op mijn knobbel van mijn enkel maar inmiddels super tevreden
    Laatst bewerkt: 1 dec 2014
  15. Mikemix

    Mikemix New Member

    50+
    2x - 3x per week 1,5 -2u

    Oud draadje eens nieuw leven inblazen ;-)
    Dit seizoen van Gold schoen overgestapt op Viking customs. Ben een technische schaatser en altijd op zoek/pielen met afstellen maar was nooit ècht tevreden.
    Miste tòch altijd net dat beetje meer steun/directheid maar heb ook best lastige voeten (zeer hoge wreef).

    Ik heb mijn voeten laten 3D scannen bij Viking in Almere. 2de afspraak de kunststof doorzichtige mallen passen op drukpunten en algehele check.
    De 2 techneuten weten goed wat je zoekt en zijn zeer behulpzaam en beschikken over veel kennis.
    Na 6 weken lagen ze klaar in 'mijn' schaatswinkel.

    Het is een beste investering maar ik had dit jaren eerder moeten doen.
    Alles wat ik nèt altijd miste aan steun en gevoel pakt nu wel goed uit.
    Van geforceerd nadenken op techniek schaatsen naar intuïtief ontspannen technisch rijden.
    gadenhertog vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina