zweedse schaatsen en hardheid op natuurijs?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Rinus, 25 nov 2010.

  1. Rinus

    Rinus Member

    Binnenkort ga ik een paar daagjes naar Stockholm en nou dacht ik daar op zijn minst een paar kluunschaatsen / zweedse schaatsen (en hoe je ze nog meer noemt) uit te zoeken om eventueel later per post naar Nederland te krijgen (mag niet mee als handbagage en om nu ruimbagage alleen voor een paar schaatsen in te checken).

    Nu heb ik al het één en ander aan vooronderzoek gedaan.

    IJzers met 'snowboardbinding' voor onder je bergschoen zijn verreweg het goedkoopste. Soortgelijk aan onderstaand model van Almgrens:
    [​IMG]
    Maar die goedkoopste geven ook aan dat het mes een hardheid heeft van 58Hrc. Da's volgens mij niet zo hard. Mijn huidige ijzers (Raps Lion) gaan voor de 62Hrc en sommige sites op internet stellen zelfs dat de hardheid van schaatsijzers varieert tussen de 60 en 65Hrc. Dat zou dus betekenen dat 58Hrc wel echt supersoft zou moeten wezen.

    Wat ik nergens terug kon vinden was hoe hard je ijzers voor op natuurijs dan zouden moeten wezen. Verschilt dat met baanijs? Is die 58Hrc voor op natuurijs eigenlijk wel prima en hoe hard zijn Friese doorlopers nu helemaal? Heeft iemand ervaring met het 'snowboardbindingmodel'?
  2. Jefte

    Jefte New Member

    Er is wel degelijk verschil tussen baanijs en natuurijs mbt je keuze voor hardheid. Meningen zijn verdeeld, maar hieronder een paar zaken die meespelen:

    - De ijzers van tegenwoordig zijn idd meestal ergens tussen de 58-66 Hrc (nog altijd harder dan de meeste schaatsen van een 20tal jaar terug, dus ook dan doorlopers). Bijvoorbeeld Nagano std ijzers zijn volgens mij 60-62 Hrc, terwijl Maple lasergelast (duurste variant) ongeveer op 66 Hrc zit.
    - Voordeel van hardere ijzers is dat je ze minder snel hoeft te slijpen en vaak iets mooier kan polijsten voor het glijvermogen. Hier van uitgegaan heb je niks aan harde ijzers op natuurijs. Ondermeer omdat dit ijs er (meestal) niet zo bijligt als op de kunstijsbaan en er altijd wel rotzooi (zand, steentjes, takjes etc) in het ijs zit.
    - Hoe harder het staal (en dan vooral 64 en harder) is erg breekbaar. Als je goed in een scheur rijdt kan het ijzer breken. Zachter staal buigt, dat harde staal breekt. Nu gebeurt dat niet zo snel, maar een krom ijzer is nog recht te krijgen en prima te gebruiken (voor zachtere ijzers dus). Daarentegen met een hap uit je schaatsen rijden is lastiger. Nogmaals breken doet het niet zomaar, wel eerder.

    Mijn advies zou daarom zijn te kijken naar een niet te hard staal (overigens ook veel duurder), maar nu is 58 missch ook wel zacht. De ondergrens of norm is mij niet echt bekend. Wellicht dat anderen daar een idee van hebben?

    Wellicht ook interessant om naar te kijken is de dikte van je ijzer. Er zijn verschillen tussen bijv de Almgrens en Maple in dikte. Hoe dikker hoe makkelijker en comfortabeler op slecht (lees: buiten) ijs. Dit gaat om minder dan een mm, maar wel merkbaar.

    Tenslotte, die met 'ski-binding' en dan met name de 'Pilot' versie wordt het meest prettig ervaren. Dan wel daar dus een passende (bv Salomon) schoen bij. Erg comfortabel.
  3. Rinus

    Rinus Member

    Dat klinkt wel heel bekend, dat was ik vast weer vergeten ofzo. Dank je wel!

    Bijna alle schaatsen die ik gevonden heb zijn zo'n 1,4mm, dus dat zit wel goed :) De clicknoren van Zandstra worden als volgt geleverd: "Specificaties Staal : R.V.S. Roestvast staal 1,25 MM, 60 Rc.
    Ronding : 27 Meter"
    Dus die zijn wel smaller, maar ook iets harder.

    Ja, die wil ik ook het liefste, maar die zijn zo duur en ik blijf een arme student. Dat geld voor die schoenen/bindingen geef ik liever uit aan betere schaatsschoenen voor op de baan.

Deel Deze Pagina