World Cup #2 SLC 20/21/22 november

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 17 nov 2015.

  1. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Het gaat een beetje off-topic maar ik wil hier toch even op reageren.

    De vergelijking/opsomming die je maakt, is niet volledig en is slechts de helft van een onderbouwing omdat je alleen uitgaat van de winnende tijd op de finish.
    Je moet in de vergelijking iets meenemen van de potentie van iedere rijder om te winnen.
    Een loting is een loting, dus volgens Murphy gaat het vast een keer gebeuren dat de beste rijders* toevallig allemaal de binnenbaan geloot hebben. En dan ligt het voor de hand dat in die races de winnende tijd steeds in de buitenbaan wordt neergezet.

    * Beste rijders = degene met de beste PR of SB? Daar kun je ook nog over discussiëren. Of de beste tijd uit de vorige wedstrijd.

    Misschien komt de berekening met deze factor er bij, uiteindelijk op het zelfde eindresultaat. Dankzij de wet van de grote aantallen en de willekeurigheid van de loting. Maar misschien ook niet, dus de potentie van de rijder moet m.i. worden meegenomen in de vergelijking.
    En waarom mag dan alleen degene met de allerhoogste potentie (in dit geval Pavel) steeds in de binnenbaan starten? Waarom hetzelfde principe niet bij de andere races? Wat is dit voor een rare regel?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De dames hebben sowieso weinig last van de laatste binnenbocht omdat de snelheden lager liggen. Bovendien zijn de toppers allemaal sterke bochtenrijdsters.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Je ziet hoop ik dat ik de heren ook heb bekeken?
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    De loting is natuurlijk geen echte loting, maar op basis van de WB stand. Dat systeem moet er toch voor zorgen dat er steeds redelijk gelijkwaardige rijders aan elkaar worden gekoppeld. Dat zal vast niet volledig waar zijn, maar aannemen dat de er veel eer goede schaatsers één baan hebben gekregen lijkt mij voorbij te gaan aan de type loting van de ISU.

    Ik zie in elk geval geen significant voordeel voor één van beide in de afgelopen twee wereldbekers, in tegenstelling tot wat met name @Duif beweerde.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De grote aantallen zullen best uitwijzen dat het qua ritwinst weinig uitmaakt. Maar kijk naar het aantal uit de binnenbocht vliegende schaatsers dan komen beelden van de OS 1988 weer terug toen alle Russische toppers er uitvlogen. De ISU heeft de nieuwe regel wel op een heel slecht moment ingevoerd. Nu iedereen vorig jaar op 0.2 wordt gereden door een oppermachtig iemand geef je zo iemand nog een keer extra voordeel. Op de 1000m en 1500m kun je met racetactiek nog je voordeel halen, op de 500m is dat onmogelijk. Het weer invoeren van 1 race kan nog een ander nadeel hebben: men gaat alles of niets spelen op de OS met een veel grotere kans op valpartijen.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik vind het allemaal vrij speculatief wat je claimt. De beelden van OS 1988 erbij halen? Dat is 28 jaar geleden en toen reed men nog op compleet andere schaatsen.

    Je hebt er een handje van om in complotten te denken, maar denk je nu echt dat dit ingevoerd is om Pavel Koelizjnikov te helpen? Wat zou de ISU er voor voordeel aan hebben dat een afstand die voorheen gewonnen werd door afwisselend Nederlanders, Russen, Koreanen, Japanners, Canadezen, Amerikanen en een Pool en een Fin (en daarmee een uithangbordje voor de sport was) voortaan nog meer gedomineerd wordt door een enkele Rus met bovendien een dopingverleden?
  7. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Of je moet als echte 500m specialist gewoon een fatsoenlijke binnenbocht op snel ijs aankunnen?
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Sowieso vind ik het erg vreemd dat iemand denkt dat Kulizhnikov niet zou winnen als hij in de andere baan moet starten. Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Denk je echt dat Ykema zilver had gewonnen met een laatste binnenbocht?
    De ISU heeft het ingevoerd om alvast vooruit te lopen op hun eigen agenda. Maar ik snap nog steeds niet waarom de 2e 500m die op dezelfde dag als de 1e wordt gereden, moet wijken om de mass start die op een andere dag gereden wordt ingevoerd te krijgen. Leg dat eens uit.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Heb je de ritten Dutton-Kulizhnikov gezien:
    eerste rit: snelheden aan het begin van de laatste bocht waar Dutton voor ligt 59.8 om 59.5 km/h. Aan het eind van de bocht 58.8 om 61.0 km/h. Verschil op de streep 0.37.
    tweede rit: snelheden aan het begin van de laatste bocht waar Dutton ligt voorligt 59.5 om 59.9km/h. In de bocht gaat Kulizhnikov naar 60.5 km/h en Dutton naar 58.1 km/h. Aan het eind van de bocht zakt Kulizhnikov naar 59.9km/h en Dutton stijgt naar 58.4km/h. Verschil op de streep 0.21.
    Dus zelfs iemand die de binnenbocht goed doorkomt kan zijn snelheid niet vasthouden. Dit werkt door in de laatste 100m. Verschil op 100m bij 60km/h t.o.v. 59 km/h is 0.10 sec.
    Jeronimo1 vindt dit leuk.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Vanwege het al grote aantal uren schaatsen op de Spelen en daar dus een uitbreiding op waar het IOC niet heel enthousiast van zal worden. Maar ook gewoon om wat ik hier dus gewoon (wel met een vrij pover kleine database, dat geef ik toe) heb aangetoond: op het eerste gezicht is er geen verschil tussen laatste binnenbocht of laatste buitenbocht en dus geen reden om hem 2x te rijden.

    Je kunt namelijk anders bij elke afstand wel een verhaal verzinnen. Een echte racer heeft vast op de 10.000m ook graag de laatste binnenbocht, omdat hij op zijn tegenstander rijdend dan de grootste kans op de ritzege heeft. Een type De Vries, maar ook bijvoorbeeld Swings en Lee zullen graag binnenbocht eindigen. Juist bij een tactische lange afstand lijkt zoiets van belang. Dan maar 2x de 10.000m?



    Je hoorde trouwens ook lang andersom: de laatste binnenbocht op de 500m is zwaar in het voordeel omdat die naar de tegenstander toe kan rijden. Dit was ook het argument waarom Lee volgens velen de eerste 500m zou winnen en Zhang de tweede. Dus nu is het een voordeel en een nadeel. Het kan niet allebei waar zijn.
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  12. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Nee ik geef ook eerlijk toe dat ik er inhoudelijk en statistisch niet naar gekeken heb. Maar dit speelt volgens mij bij elke afstand. In ieder geval 500/1000/1500 en om nou alles dubbel te gaan rijden...

    In het langebaanschaatsen is er een gigantisch rechtvaardigheidsgevoel in mijn ogen. Alle omstandigheden moeten en zullen gelijk zijn. Dat is een nobel streven maar maakt het ook erg klinisch.

    Mijn achtergond is shorttrack en daarom had ik in een sporadische langebaanwedstrijd graag een laatste binnenbocht. Wellicht ben ik daardoor wat gekleurd. Zijn er bijvoorbeeld schaatser die beter presteren met een laatste binnenbocht?


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  14. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Overigens mijn voorkeur:

    1. Twee verschillende 500m en de snelste telt
    2. Een 500m
    3 twee verschillende 500m en de gemiddeld snelste tijd telt

    Dat allround klassement over de 500m heb ik nooit gesnapt


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    het maakt natuurlijk geen bal uit of je twee tijden bij elkaar optelt of dat je er een gemiddelde van neemt. Bij de ene tel je alleen maar op. Bij de andere deel je daarna nog door 2. De uitslag zal daar niet van veranderen.
  16. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Reageer je op mij? Want dan begrijp je me verkeerd. Mijn voorkeur is 2 500m waarvan de snelste telt. Dus niks optellen of gemiddelde maar gewoon pure snelheid


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    je had 3 opties toch? Ik vatte dat op als volgorde van voorkeur. En ik begrijp dan niet waarom dan je 3e voorkeur (sowieso, wat is "gemiddeld snelste tijd"?) beter zou zijn dan het huidige.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De mass start duurt per race nog geen tien minuten. Das echt een onoverkomelijke uitbreiding. Het zou kunnen dat ze in de toekomst toch naar finaleritten toe gaan op de 500m. Dan is het schrappen van de tweede rit een eerste zet.
  19. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Met optie 3 bedoelde ik de huidige situatie... Ik was misschien niet duidelijk in mijn uitleg... Ben niet zo goed in multitasken en was nog aan het werk

    Overigens is dit dus echt mijn derde keus... Liefst de snelste van 2 ritten, dan is er ook geen discussie met binnen/buiten... Anders gewoon 1 rit

    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  20. Forza

    Forza Active Member

    Misschien is het voordeel wel dat de buitenbocht langer is. Snelheid maak je immers in de bochten en omdat de buitenbocht langer is, heb je in principe meer tijd om snelheid te maken.

Deel Deze Pagina