World Cup #1 Calgary 13/14/15 november

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 30 okt 2015.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Ik heb het niet over Stroetinga..ik heb het over de gebeurtenissen in Sochi met Bergsma. De waarheid zal wel in het midden liggen, maar is niet de 1e keer toch? destijds met Simon Kuipers/ Mark Tuitert was het ook al gedoe..dat het uiteindelijk slechts brons is geworden. Of gaan we nu dummy spelen?

    Dat zijn de feiten, dus...heb geen gekleurde bril. Het is gewoon zo dat in de loop der jaren het wel lijkt alsof als je niet bij TVM zat, dan kwam/ kom je er niet in.
  2. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Not me....ik denk nog steeds dat Bergsma een goede toevoeging kan zijn voor TP en er zeker bij moet zijn. Who the heck is Stroetinga?
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Bergsma wel, maar dat zeggen ook veel meer mensen. Maar hij houdt zelf de deur dicht en dan is het ook een keer "graag of niet". Als Bergsma niet wil, moet je niet bij hem blijven bedelen. En dan kan hij ook niet plotseling bij een WK of OS wel instappen.

    Laat Bergsma en Stroetinga lekker samen de massastart rijden en gebruik andere schaatsers voor de TP, dat is mijn mening. De combi kan wel, maar is niet ideaal als je ook nog 2 traditionele afstanden rijdt (zoals Bergsma). En Nederland kan kiezen om het te splitsen, dat lijkt me dan verstandig.
    strawbale vindt dit leuk.
  4. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Mag ik nog even terugkomen op gisteravond? Dat was namelijk best wel een bijzonder schaatsavondje. Ik had me voorgenomen eens een keer niet de hele avond mee te posten. Nou, als dat zulke memorabele schaatsmomenten oplevert, moet ik eens vaker proberen om hier mijn mond te houden.

    Hoogtepunt? Absoluut de 500 meter bij de mannen. En dan niet alleen vanwege dat schitterende WR van Kulizhnikov, maar eigenlijk de gehele A-Groep. Wat werd de spanning daar fenomenaal in opgevoerd en opgevoerd en opgevoerd. Eerst die bizarre dubbele val van Ihle en St-Jean. Alsof meteen werd aangekondigd dat het zo vliegensvlug zou gaan dat de snelheden nauwelijks te houden waren. Daarna een aardige tijd van Kato en vervolgens in rit 3 al die gigantisch gedreven 34.33 van Whitmore. Op dat moment spatte zowat in iedere rit de vonken van het ijs. Zelden heb ik zoveel gebalde vuisten en wijd opengesperde bekken vol naar buiten spuitend adrenaline gezien. Junio! Pats! Boisvert-LaCroix! Boem! Jorritsma! Knal! Dubreuil! Pats! Dutton! Boem! Het bleef maar doorgaan. En toen, toen kwam Kulizhnikov. De druk er vol op. Foutje hier, foutje daar, stampen, stampen, stampen, een moeilijke buitenbocht en daarna gewoon weer vol stampen. 34.00!!! Een perfecte tijd eigenlijk. In Dallas werd bedacht JR neer te schieten. De cliffhanger van de eeuw! Nou, de schaatswereld zit nu helemaal klaar voor de eerste 33'er. Nee, die gehele 500 meter was om van te smullen.

    En toen hadden er een uurtje eerder op de 1500 meter al talloze dames hele dikke PR's geschaatst. Je zal maar 7e worden met een tijd van 1.54.45. In de laatste 2 ritten volgde dan de climax, met eerst Richardson die serieus aan het WR snuffelde en toen die magistrale race van Bowe. Perfect? Volgens Erben niet. Nou, dat die laatste ronde wat "minder" was, lag vooral aan het enorme lef en de intensiteit waarmee Bowe de eerste 1100 meter onder vuur had genomen. Volgens mij reed ze een "fictieve" 1000 meter in 1.13!!!! Hallo !!! Dat is een heel schraal half secondje boven het WR op die afstand. Nou, als je dan geen wijf met ballen bent, dan weet ik het ook niet meer. Wat een atlete!!

    De 500 vrouwen kwam daar nog na. En daarop reden mevrouw Bowe en Richardson (tegen elkaar) gewoon 37.06 en 37.12. Alsof het niets is. Ter Mors was toen al naar 37.50 gevlogen. Durft iemand hier nog grenzen te leggen op wat Jorien kan? Ik niet. Tja, en in de laatste rit haalde Hong Zhang nog even het snelste rondje ooit uit haar geheime haarlok om de bijna herboren Sang-Hwa Lee (foutje in de buitenbocht) mee te verslaan. Twee 36'ers in een en dezelfde 500 meter dames, dat is niet vaak gebeurd. Ja, in SLC waren er ooit eens drie. Nou, misschien krijgen we er volgende week wel vier !!! Het niveau wat er bij de dames op de sprint gehaald wordt, is echt wel bijzonder.

    Wat was er nog meer? O ja, de 1500 voor heren. Oh nee, met die jammerlijke val van mijn jonge Koreaanse vriend Min-Seok Kim. Had ie daar nog bijna de Grote Sven Kramer onderuit gemaaid. Dat was mijn dieptepunt van de avond. Kramer liet het daarna wel heel erg lopen. En daarna was er meteen die brute 1.41.88 van het beest Yuskov. Ook bepaald geen perfecte race met vlekkeloze bochten. Maar de kracht die ervan uitstraalde. Genieten! Totaal anders trouwens dan de bijna achteloze manier waarop mannetje Mantia eventjes naar 1.42.48 gleed. Een razend gevaarlijk baasje is het, die Joey. Wat hebben we om 'm gelachen bij zijn debuut op het WK Allround. Misschien lacht Joey wel als laatste. Of gaat Bart Swing België nog volledig op z'n kop zetten? Amai Amai Amai, wat reed die GOED !!!! Behoudens zijn matige opening (de 19e van het veld) was zijn rit echt Fe-No-Me-Naal !!! Oh Bart ... doe het !!!! Zet België op z'n kop. Versla het hele zwikkie! In Misnk (bij het laatste EK?), Kolomna of Berlijn. Pyeongchang mag ook natuurlijk.

    De avond ging dan als een nachtkaars uit met de Mass Starts. Of toch niet? Nou .... de dames race was niet echt spannend. Al blijft dat onderdeel in de laatste rondjes toch altijd weer gevoelens oproepen van een wielerfinale. Wie pakt de ideale lijn? Wie vindt het beste gaatje? Wie komt te vroeg of gaat te laat? Dat Bo-Reum Kim (eerder die avond laatste op de 1500 meter) won, toonde opnieuw de kracht van dit onderdeel aan. Het is wezenlijk anders dan al het andere langebaan schaatsen. Maar wel met dezelfde poppetjes. En het geeft iedereen een potentiële kans op een medaille. Een beter bewijs kon bijna niet geleverd worden door de Mass Start bij de heren. Want nadat zich daar een zeer boeiend tactisch steekspel tussen o.a. Bergsma/Stroetinga en Swings had afgespeeld, lagen met nog 3 ronden te gaan plots een ZWITSER en een NIEUW-ZEELANDER op medaille koers. Ze werden uiteindelijk nog gesnapt door een stervende Bergsma en een wederom geweldige Swings, maar de Nieuw-Zeelander Kay pakte zowaar een medaille op een langebaan onderdeel. Als de nummer 9 en 16 uit de B-groep van de 5 kilometer medailles op een Olympisch Schaatsonderdeel kunnen winnen, zie ik dat toch echt als een heel groot pluspunt.

    Ja, het was een mooie avond.
    jaap, SprintMaster, Lisan en 6 anderen vinden dit leuk.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Je moet de vraag stellen: WAAROM wilt Bergsma niet rijden? Is beetje makkelijk te zeggen: niet zeuren, we gaan niet bedelen..dan ga je maar massastart rijden. Zo werkt het natuurlijk niet. Als er dingen gezegd zijn, dan moeten de betrokkenen hun excuses aanbieden zodat er een nieuwe start gemaakt kan worden.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    1. De transponder geeft ongeveer elke 40 meter data.
    2, 3 & 4. De rijder met de rode armband (starter in de buitenbaan) haalt zijn topsnelheid eigenlijk al na 200 meter. Daarna kan de snelheid worden vastgehouden mits diegene een fatsoenlijke binnenbocht rijdt. Een verhoging van de snelheid van de rijder met de rode armband na 200 meter komt zelden voor. De rijder met de witte armband (starter in de binnenbaan) heeft na 200 meter een lagere snelheid dan de rijder met de rode armband. De rijder met wit is dan echter nog wel in staat zijn snelheid te verhogen. De rijder met de witte armband haalt zijn topsnelheid meestal pas na 400 meter. Op dat punt is zijn snelheid hoger dan de rijder met de rode armband (mits de schaatsers ongeveer hetzelfde niveau hebben uiteraard). Vandaar ook dat wanneer er twee schaatsers gelijktijdig uit de laatste bocht komen, de rijder met wit 9 van de 10 keer de rit wint.
    Een voorbeeld:

    Bij de WB in Heerenveen op 8 februari reden Ihle (wit) en Kulizhnikov (rood) tegen elkaar. Ihle reed 35.06 met een opening van 9.76. Kulizhnikov won de wedstrijd met 34.62 na een opening van 9.69. Dit betekent dat Kulizhnikov ook een snellere volle ronde reed. De hoogste topsnelheid was echter voor Ihle. Die reed na 400 meter 60 kilometer per uur. Kulizhnikov haalt een topsnelheid van ongeveer 59 kilometer per uur.

    5. Bovenstaande beschrijving is met name op de mannen van toepassing. Bij de vrouwen zie je een gelijksoortig iets gebeuren, maar daar is het af en toe toch mogelijk dat de rijder met rood nog weet te versnellen in de laatste bocht.

    Misschien is het leuk om hier een apart topic voor te openen. Bij de volgende WB in Heerenveen ga ik proberen wat meer informatie te verzamelen.
    ZeeKoei, SprintMaster, Mikay en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Er was ook een B-groep massastart trouwens.

    Bij de vrouwen 11 deelneemsters. Misaki Oshigiri wint de eindsprint voor Noh Seon-yeong en Francesca Bettrone. Lisa van der Geest vierde in de eindsprint en negende in de stand (want ingehaald door tussensprintpuntenpakkers).

    Bij de mannen 14 deelnemers. Viktor-Hald Thorup wint met een seconde of vijf voorsprong op Kim Cheol-min en Jan Blokhuijsen. Joey Mantia vierde in de eindsprint en dus slechts achtste achter bijvoorbeeld Mathias Vosté die de eerste tussensprint won. De laatste drie waren Mario Valencia (22, Colombia), Martin Hänggi (47, Zwitserland) en Iñigo Vidondo (26, Spanje).

    Mario Valencia is overigens geen echte Colombiaan, maar een Amerikaan (inline-skater uiteraard) die tegenwoordig voor Colombia uitkomt. Een "schaatscolombiaan" dus.
  8. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Goede vraag. Uiteindelijk zullen beide wel schuldig zijn, en ze hebben beide blijkbaar een te groot ego om fouten toe te geven/excuses te maken? En nu is het in Bergsma zijn geval lijkt me vooral Anema die niet wil dat Bergsma toe gaat geven. Aannames hoor, dat is mijn gedachte. Maar goed, dan schiet het dus niet op en blijft het probleem aanwezig..
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    maar op de 1500m in de B-groep reed Pedro Causil, wél een echte Colombiaan. Prachtig om een Colombiaan in de World Cup te hebben.

    (was misschien al gemeld, maar ik heb zaterdag zonder schaatsforum gedaan)
  10. Itachimaru

    Itachimaru Member

    Nope, Mario is een volbloed Colombiaan. Wordt hier nogal veel eigen waarheden neergeschreven als feiten...
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ah, dat kan ook nog ja. Hij is een Colombiaan, die in het inline-skaten voor de VS uitkomt, maar in het schaatsen nu weer zijn moederland vertegenwoordigd.

    Dan is dus een skate-Amerikaan.
    Svenfan1 vindt dit leuk.
  12. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    In Salt Lake City gaat Yuskov ook de 1000m rijden
  13. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Dan moet ie wel in de B-groep starten. Beetje zonde dat ie in Calgary niet de 1000 heeft gedaan, de prestaties met de ploegenachtervolging waren nou ook niet om over naar huis te schrijven.
  14. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Laatst bewerkt: 17 nov 2015
  15. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Op de site van de World Cup in Salt Lake zag ik toevallig gister nog wat filmpjes staan van de wereldrecords daar gereden, waaronder de 500 meter van Lee. En die startte dus ook in de buitenbaan en had, zienderogen, enorm veel voordeel met Wolf voor zich op de kruising. Dat iemand, voorop op de kruising, dan uiteindelijk nog een hogere topsnelheid haalt na de laatste buitenbocht zegt niet heel veel, het gaat uiteindelijk om de gemiddelde snelheid natuurlijk.
  16. Upquark

    Upquark Member

    Jorien in 1 weekend van plaats 135 naar 6 op de sprint-adelskalendern, wat een heldin is het toch!
  17. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    SprintMaster vindt dit leuk.
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Nee, het gaat niet alleen om de gemiddelde snelheid. Het gaat er ook om hoe dat gemiddelde tot stand komt.
  19. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Dit snap ik niet goed. Waarom is het van belang hoe het gemiddelde tot stand komt om te bepalen of de binnen- of buitenbaan qua start een aanzienlijk voordeel heeft? Je geeft aan dat degene die binnen start een hogere topsnelheid kan produceren met de laatste buitenbocht, maar deze wordt wel geremd in het eerste deel van de race en heeft bovendien geen richtpunt voor zich op de kruising. Dat degene dan een iets hogere topsnelheid op het eind kan behalen, geeft toch juist aan dat zowel de binnen- als buitenbaan een voor- en nadeel heeft? Het zal lastig zijn om daaraan conclusies te verbinden. Je zou dan eigenlijk een soort van robot onder exact dezelfde omstandigheden op maximaal vermogen met de perfecte lijn het traject moeten laten afleggen. Eenmaal startend in de binnenbaan en een keer vanuit de buitenbaan. Alleen op die manier zou je goede conclusies kunnen verbinden aan de gegevens die je gekregen hebt. Denk ik. Je kunt bijvoorbeeld niet een Mulder die binnen start en een Kulishnikov die buiten start met elkaar vergelijken en ook niet een Kulizhnikov die op zaterdag onder andere omstandigheden rijdt dan op de zondag. Om maar wat te noemen.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Juist dat is zo. Maar het punt is dat dit voor- en nadeel zich in een andere fase van de race voordoet. Het succes van de rijder met de witte band hangt met name af van het vermogen om snelheid op te bouwen in de eerste bocht. Het succes van de rijder met de rode band hangt met name af van het vermogen om de hoge snelheid te behouden in de tweede bocht. Dit zou dus betekenen dat het starten in de binnenbaan andere vaardigheden vereist dan het starten in de buitenbaan. Mijn punt is dan ook niet dat er een duidelijk voordeel is voor één van beide banen, maar dat het in ieder geval anders is.
    EenBrabander, ChefSpijker en Sidekick vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina