WK allround Amsterdam 9-11 maart 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 5 mrt 2018.

 1. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Tenzij er een verkeerde ijsbereiding plaatsvindt (Inzell 1969, slachtoffer Kees Verkerk, Den Haag 1983, slachtoffer Yep Kramer) of zonlicht zijn verwoestende werk doet (Medeo 1988, wie waren daar geen slachtoffer) moeten we niet zeuren.
  In Buidapest leek de zon ook spelbreker te zijn maar dat werd keurig opgelost door de langere afstanden naar de avonduren te verplaatsen.
 2. Eelco

  Eelco Active Member

  Dat komt omdat ze vergeten zijn om indoorbergen te maken;)
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  WK Allround 22 voor Claudia Pechstein. :eek:
  VictorP en fransvanbakel vinden dit leuk.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ook het schieten bij biatlon doen ze niet binnen/overdekt, dat zou toch makkelijk kunnen. Maar niemand die daar om vraagt. De elementen horen bij een wintersport en zeker bij een sport als schaatsen.

  Ik hoop dus echt op wind.
  Quarantenove vindt dit leuk.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het voelde voor de meeste deelnemers ook zeker niet als een groot toernooi, eerder als een leuk toetje.
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Schaatsen op OS 1992 (Albertville) had er ook last van.

  PS: bij nader inzien 'herinner' ik me dat dat EK 1983 in de Uithof, Den Haag, mijn laatste buitentoernooi was - met b(iz)ar slecht weer - want was dichtbij (woonde toen in Delft)
  Laatst bewerkt: 8 mrt 2018
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De loting staat online. Kramer moet overmorgen door de binnenbocht op de 500 meter en Lunde Pedersen en Bloemen mogen op herhaling op de 5000 meter.
  De laatste vijf ritten op de 3000 meter worden echt interessant.

  http://live.isuresults.eu/2017-2018/amsterdam/
  strawbale vindt dit leuk.
 8. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik zal jullie niet vermoeien met de hele spreadsheet met simulaties op basis van resultaten van dit en vorig seizoen, maar op grond daarvan een kleine voorbeschouwing op het damestoernooi.

  Het lijkt een zeer spannende strijd te worden tussen Takagi, Wüst en De Jong. Veel hangt af van de 500 meter. Als Takagi daar een seconde sneller is dan Wüst en De Jong (en dat is niet onrealistisch), zal ze tot het eind meedoen om het kampioenschap. Takagi's 5000 meter is waarschijnlijk zwakker, maar op 1500 en 3000 zal ze niet veel verliezen op Wüst en De Jong. De Jong's achilleshiel is de 1500 meter. Daar is ze duidelijk minder dan de andere twee. Daar staat tegenover dat De Jong dit seizoen al een goede 5000 meter heeft laten zien, en de andere twee niet.

  Daarachter, op duidelijke achterstand, Sablikova en Blondin. Martina's korte afstanden lijken zo zwak, dat ze geen rol van betekenis kan spelen.
  Gezien haar tijden, lijkt kwalificatie voor de 5000 meter voor Voronina ook geen probleem te zijn.
  Voor de plekken 7 en 8 zijn meer gegadigden in de race: Njåtun en Czerwonka vanwege hun kracht op de kortere afstanden, echte allroundsters als Kikuchi en Zdrahalova, en stayers als Van der Weijden en Pechstein. De laatste zou wel eens de dupe kunnen worden van de anti-Stephanie Beckert-regel. Die geeft aan dat je minimaal bij de beste 16 in het klassement na 3 afstanden dient te staan om toegelaten te worden tot de 5000 meter. En dat is voor Pechstein zeker geen vanzelfsprekendheid meer. Haar 500 en 1500 zijn te zwak geworden.
  Nog niet helemaal kansloos voor een plek bij de laatste 8 zijn Hirschbichler (als ze heel sterke 500 en 1500 laat zien en niet teveel verliest op de 3000), Skokova (idem) en meer allround-dames als Jiachen Hao, Lollobrigida en Zlotkowska.
  Vrijwel kansloos voor een plek bij de laatste 8 lijken Lalenkova, Haugen, Peeters, Wozniak, Li en Kerschbaummayr.
  Maar goed, het is buiten, en dan kunnen opeens andere kwaliteiten een rol gaan spelen dan bij binnenschaatsen.
  Ik ben erg benieuwd!
 9. Khlebnikov

  Khlebnikov Active Member

  Ik heb nog even mijn plakboeken erop nagekeken. Yep Kramer was niet het enige slachtoffer dat weekend. Tijdens de 500 meter lag er zand op het ijs waardoor diverse favorieten, onder wie Botsjkarev en Kramer onderuit gingen. Kramer mocht gelukkig overrijden. Op de 5.000 meter was Hilbert van der Duim (laatste rit tegen Baranov) in het nadeel met de omstandigheden. En op de 10.000 meter inderdaad o.a. Kramer (en Gustafson). Maar wie er gewonnen had bij volkomen gelijke omstandigheden? Trainer Henk Boer was het in elk geval niet eens met Yep, die zei dat de titel hem ontstolen was, maar vond dat Hilbert echt de sterkste was. Overigens maalde ik daar allemaal toen niet over: ongelijke omstandigheden hoorden er nu eenmaal enigszins bij. En ik was alleen maar blij dat mijn held Hilbert had gewonnen.
  strawbale en fransvanbakel vinden dit leuk.
 10. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Je moet zo'n toernooi ook niet in maart organiseren in Nederland ..... Ik ben de afgelopen jaren paar keer naar Polen gegaan en daar vond ik het echt fantastisch om mee te maken. Zeker Zakopane was zeer bijzonder.Budapest echt super gaaf.
  Mcat vindt dit leuk.
 11. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Kijken we naar de lijst is het deelnemersveld in de breedte toch wel sterk bij de mannen. 23 van de 24 een PR van onder de 6.30! En vanaf rit 5 heeft iedereen een PR van onder de 6.20! De eerste keer in de geschiedenis van het allrounden lijkt me?

  Bij de vrouwen Hirschbichler en Kerschbaummayer met 4.14 en 4.15, verder iedereen een PR van 4.10 of minder. Me dunkt dat dat ook niet verkeerd is.
  fransvanbakel, ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
 12. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Sterkte en beterschap
  strawbale vindt dit leuk.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zou me verbazen als er iemand onder de 6.20 rijdt.
 14. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Ik ben het niet vaak met je eens maar nu ben ik niet per sé tegen. Zonder wind en/of regen is wat mij betreft ook goed maar als het er is, so be it.
 15. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Was het NK 2014 dan zo'n flop. Ja, zondag was er die organisatorische blunder met de ijsmachines en de diskwalificatie van Sven was een tegenvaller. Maar verder ging het toch prima.
  Ted Jan Bloemen reed toen zijn laatste Nederlands Kampioenschap, zonder al te veel succes, en Blokkie stond wel ingeschreven maar deed niet mee.
  Bij de dames werd Annouk vd Weijden zesde. Ireen Wüst deed toen mee aan het NK sprint maar werd op de laatste afstand gediskwalificeerd en verspeelde daardoor een derde plaats.
 16. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Komt misschien nog wel als milieu groeperingen lastig beginnen te worden.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zijn indoorskicentra dan wel goed voor het milieu? :confused:
  Dat zegt VorstM toch ook niet? Hij zegt alleen dat het deelnemersveld van hoog niveau is.
  Wüst viel en deed uit protest ook een kickfinish.

  ---

  Dit wordt het eerste outdoor WK allround dat ik als schaatsfan meemaak. De laatste keer was in 2001, toen was ik twee... Zodoende heb ik er hartstikke veel zin in!

  ---

  Dit wordt pas de tweede keer sinds 2010 dat we een WK allround zonder Jan Blokhuijsen hebben. De eerste keer was in 2015, toen Blokhuijsen een op zijn zachtst gezegd niet geheel succesvol jaar had.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Blokhuijsen
 18. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Ja, Hilbert werd op de zaterdag duidelijk benadeeld. Yep werd echter benadeeld door iets wat te voorkomen was, namelijk een juiste ijsbereiding.
  Maar Hilbert was inderdaad een geweldige schaatsenrijder met ook nog het werelduurrecord en een 8e plaats in de Elfstedentocht op zijn palmares.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Buitenijs vergroot soms de verschillen en dan met name op de langere afstanden. Ik zou Sablikova niet afschrijven.
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Opzet was wel goed, mannentoernooi overschaduwd door die rare kickfinish van Kramer die haast een bewuste vraag om DQ leek, al dan niet afgesproken met de organisatie.
  Op de tribunes vond ik het echt maar niets, Kramer had een DQ en had het idee dat 80% van de mensen rondom mij niet meer dan 2 a 3 schaatsers kenden. Dan slaat de verveling bij die toeristen al gauw toe en gaan ze gewoon een hele middag over koetjes en kalfjes kletsen, horen wat de speaker zei zat er dus niet meer in.
  Die speaker zat om de tien minuten te krijsen hoe cool die coolste baan wel was, was dus niet altijd echt een gemis.

  Tickets zijn nu een heel pak prijziger, wat minder democratisch dus niet echt fan van, maar misschien trek je zo wel de mensen die al eens een schaatswedstrijd gezien hebben, al was het maar op tv.

  Voor een keertje vind ik het wel geinig, ik kijk er wel naar uit. Jammer dat ik niemand vond om mee naar Amsterdam te gaan, al kan ik nu via de tv-beelden meer van close-ups genieten.
  Laatst bewerkt: 8 mrt 2018

Deel Deze Pagina