Welke helm...

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door proeme, 2 jan 2018.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  ok, na het zien van een valpartij van iemand die een helm droeg ben ik om: ik moet ook een helm. Die vent was er zonder helm heel lelijk vanaf gekomen.

  Met oog op de Weissensee was ik dat toch al wel van plan, maar nu zeker.

  Alleen dan de grote vraag: welke? Ik draag een bril en die moet bij het schaatsen ook op blijven (anders wordt het alleen maar gevaarlijker). Verder geen eisen.

  Iemand tips?
 2. Spits

  Spits Active Member

  K'heb een bril....... En een helm! Na het passen van verschillende "echte" schaats helmen ben ik toch voor een comfortabele skihelm (merk Giro) gegaan. Misschien een beetje te warm voor de binnenbanen maar het paste mij het best. Wat niet wil zeggen dat ie voor jou ook goed is, misschien passen de Marchese's en andere echte (en goedgekeurde) schaats helmen jou perfect. Ergens op het forum in het materiaal gedeelte staat nog wat info.
 3. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De beste helm is de helm die jou comfortabel zit! Je moet er dus een aantal passen.

  Dit gezegd hebbende is er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ik ken de regels voor de alternatieve elfstedentocht niet, maar voor de echte elfstedentocht zijn ribcaps niet toegestaan. Enkel hardshell helmen zijn goedgekeurd als helm. Als je ooit nog marathons wil gaan schaatsen moet je zelfs een door de ISU goedgekeurde helm dragen. Dan kom je uit bij Viking, EVO, Cadomotus of Marchese (of elke rebrand van Marchese). Fietshelmen worden voor het schaatsen afgeraden omdat ze teveel uitsteken aan de achterkant vanwege aerodynamica. Dat is voor fietsen geen probleem, maar bij schaatsen is de kans veel groter dat je recht op je achterhoofd valt. Een helm die te veel uitsteekt kan dan voor een nare whiplash zorgen.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  verder dan toertochten zal ik niet komen en op de Weissensee zijn de regels niet streng (omdat ze ze toch niet kunnen handhaven). Fietshelm wil ik inderdaad niet op.

  Ik ga maar gewoon naar een winkel en wat passen dan...
 5. schaatser_jelle

  schaatser_jelle New Member

  Ik heb gekozen voor de helm van Cadomodus. Past bij mij prima en na twee keer ermee schaatsen voel je 'm niet eens meer.
  En voor mij als brildrager het voordeel dat er een vizier opgezet kan worden welke in meerdere kleuren beschikbaar is. Op de baan in Den Haag of Rotterdam heb ik daar geen behoefte aan, maar voor m'n reis naar Zweden neem ik een grijs vizier mee zodat er geen andere zonnebril of sneeuwbril nodig is.
  Het enige echte nadeel is de prijs. Meer dan 100 Euro voor de helm, en iets van 50 Euro voor de vizier
 6. Bor

  Bor Active Member

  Waar ga je naar toe in Zweden schaatser_jelle? Runn Winter Week, Lulea, of heb je een andere leuke plek gevonden die het delen waard is?
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat klinkt inderdaad prijzig. Tegelijk: als ik op mijn hoofd val is bescherming me wel 150 euro waard. Makkelijk.
 8. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Een duurdere helm beschermt niet beter dan een goedkopere helm. Elke helm moet aan strenge normeringen voldoen en beschermt je hoofd zodoende even goed. Een duurdere helm is enkel lichter, meer aƫrodynamisch en comfortabeler dan een goedkopere helm.

  Ook is een duurdere helm niet duurzamer dan een goedkopere helm. Voor elke helm geldt dat je hem moet vervangen zodra je er een keer op bent gevallen. Het polystyreen absorbeert de klap maar eenmalig, waarna er allemaal haarschuurtjes door de helm heen zit. Ook kunnen er door invloed van de zon, warmte, koude en lichaamssappen op ten duur ook haarscheurtjes ontstaan. Daarom wordt vaak aangeraden je helm elke 5 jaar sowieso te vervangen. Nu zal dit voor een schaatshelm allemaal iets minder zwaar wegen dan voor een fietshelm.
  Laatst bewerkt: 4 jan 2018
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Weet ik, maar dat een helm wat kost lijkt me logisch. Voor een tientje ga je geen helm vinden. En dat geeft ook niet
 10. schaatser_jelle

  schaatser_jelle New Member

  Ja, die Cadomodus is prijzig, maar zat tijdens het passen gelijk het beste. En heeft dus die mogelijkheid voor een vizier als bijkomend voordeel.

  @Bor: ik ga dit jaar iets anders doen. Schaatsen op ongeprepareerd ijs met een gids. Dit met een groepje mensen van de trainingsgroep.
  Dit kan in Zweden op meerdere plaatsen, vaak in de omgeving van Stockholm. Wij gaan naar een hostel in Bjorkfors, met Nederlandse eigenaren. Ik kijk daar erg naar uit. Weblink van Bjorkfors: http://www.schaatsen-in-zweden.nl
  Bor vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina