Wedstrijden maart 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Koen, 26 feb 2017.

  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @EenBrabander: dan ging @Yuskov wat mij betreft daar ook niet helemaal correct met de cijfers om. Sowieso is het lastig vergelijken, je weet nooit wat iemand onder dezelfde omstandigheden, op hetzelfde moment in het seizoen e.d. maar dan zonder kwartetstart had gereden. Ik ga vooral af op commentaar van schaatsers en wielrenners die het voelen en die noemen het verschil wel groot.

    Maar goed, we zullen het nooit zeker weten. Maar zelfs 13:19 zonder correctie is wat mij betreft niet bijzonder, de top lapt hem makkelijk en je rijdt er misschien net top 12 oid mee. Zelfs Belchos was op een laaglandbaan, wel met meewind, gewoon 18 seconden sneller. Dat is bijna elk rondje een seconde verliezen.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar diezelfde Jordan Belchos was bij de Oval Finals maar één seconde sneller dan Brian Hansen. Ted-Jan Bloemen reed 12:59, terwijl hij in Gangneung ook al sneller was. Marwin Talsma reed maar 6 seconden sneller dan in Groningen of all places. (En die Talsma reed, net als Hansen, 3:44 op de 3 km in Calgary, maar dan een weekje eerder, en heeft normaal gesproken betere lange afstanden dan Hansen.)

    En dat 13:19 niet superbijzonder is, klopt. Je imponeert er op zichzelf niet mee, je bent geen bedreiging voor de 700 Friese boeren en die ene aardrijkskundeleraar. Maar vergeet niet dat Hansen een middenafstandsspecialist is. Henriksen en Nakamura, die in tegenstelling tot Hansen dit seizoen wel onder de 1:47 reden op laagland, kwamen op de 10 km niet onder de 13:54... En ons afzegkanon Denis Yuskov deed niet eens de moeite om een keer onder de 14 minuten te rijden. Dat lukte Verweij trouwens ook niet. Mannen als Niedzwiedzki, Mantia, Davis, Szymanski en Bródka waagden zich niet eens aan een 10. Van alle deelnemers aan het WK afstanden reden tot dit weekend alleen Kramer, Roest, Swings, Michael, Pedersen en Tumolero onder de 13:30 dit seizoen.

    10 km prestaties deelnemers WK afstanden 1500m dit seizoen

    13.15 en sneller: Kramer

    13.15 t/m 13.30: Roest, Swings, Michael, Pedersen, Hansen, Tumolero

    13.30-13.45: niemand

    13.45 en langzamer: Yuskov, Gryaztsov, Nakamura, Trofimov, Henriksen

    Geen 10 km: Nuis, De Haître, Kim, Mantia, Szymanski, Niedzwiedzki, Davis, Oda, Kondo, Bródka, Lorentzen, Donnelly

    De helft heeft nog niet eens een 10 km gereden en nog bijna een kwart heeft een 10 km van een laag niveau gereden. Hansens tijd zou op laagland 13:30 of zo zijn geweest, en met de kwartetstartcorrectie erbij misschien 13:35, maar dan nog zou hij de 7e rijder zijn.

    Welke conclusie kun je hier uit trekken?
    - 1500m-specialisten geven vaak niks om de 10 km, behalve als ze allroundambities hebben
    - Hansen staat er voor een 1500m-specialist niet eens zo heel slecht tussen

    Eens kijken hoe deze statistiek acht jaar geleden zat... Trekt zelf uw conclusies.


    10 km prestaties deelnemers WK afstanden 1500m 08/09

    13.15 en sneller: Bøkko, Fabris, Kramer

    13.15 t/m 13.30: Skobrev, Röjler

    13.30-13.45: Marsicano, Hedrick, Makowsky

    13.45 en langzamer: Morrison, Rukke, Niedzwiedzki, Elm, Schneider, Lalenkov, Briand

    Geen 10 km: Davis, Groothuis, Tuitert, Mo, Dallmann, J.-w. Lee, Friberg, Friesinger, Sugimori
    Laatst bewerkt: 21 mrt 2017
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar er is helaas voor Hansen geen wedstrijd over 10km waar alleen 1500m specialisten aan mee mogen doen, daar 7e zijn koopt Hansen dus bijzonder weinig voor. Ik neem aan dat hij mikt op eremetaal op de OS (hij heeft namelijk al zilver) en dan is die 10km hooguit hoopgevend richting een TP denk ik.
    G1ant en Yuskov vinden dit leuk.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Op zijn Facebook-pagina meldt Brian Hansen dat hij het leuk vond om weer eens PR's te rijden. En hij is trots om weer in de top-10 van de Adelskalenderen te staan. Dat kan natuurlijk ook, gewoon het leuk vinden om hard te schaatsen zonder je blind te staren op wedstrijden ver in de toekomst. Maar dat zal wel weer verboten zijn.

    Het zou mooi zijn als zo'n Hansen bij het allround-WK volgend jaar in ieder geval na 3 afstanden nog partij kan geven. Maar dat zal wel niet. De USA heeft nog geen startbewijzen voor dat WK en gaat vast geen schaatsers naar die kwalificatie-wereldbeker in Europa sturen. En zo wordt het dus allemaal steeds minder. En dan zo'n Dijkema die denkt dat de redding uit Zuid-Amerika moet komen. Hoe diep ben je dan al gezonken.
    leenstrafan en Asterisk vinden dit leuk.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Hier nog wat toelichting op het kwartetstartfenomeen bij Linda de Vries, waar @EenBrabander aan refereerde:

    Natuurlijk kun je wel tijden van verschillende seizoenen met elkaar vergelijken, zolang je je ogen maar openhoudt. Iedereen snapt dat je de Bosker van nu niet met de Bosker van drie jaar geleden kunt vergelijken, maar bij een vrij constante rijdster als Linda de Vries kan dat wel vrij aardig. Dit zijn haar tien snelste laaglandtijden:

    1. 4:01.80 Stavanger 31-01-2016 (kwartet)
    2. 4:04.87 Heerenveen 09-03-2013 (paar)
    3. 4:05.14 Inzell 11-10-2014 (kwartet, trainingswedstrijd)
    4. 4:05.33 Heerenveen 12-01-2013 (paar)
    5. 4:05.61 Berlijn 05-03-2016 (paar)
    6. 4:05.64 Heerenveen 15-03-2014 (paar)
    7. 4:05.69 Astana 02-12-2016 (paar)
    8. 4:05.97 Kolomna 25-11-2012 (paar)
    9. 4:06.08 Heerenveen 27-12-2014 (paar)
    10. 4:06.24 Heerenveen 23-01-2016 (paar)

    In goede doen en onder goede omstandigheden lijkt ze dus in staat te zijn tot ongeveer 4:05. Die 4:01 is dus een opmerkelijke uitschieter. De tijden die ze reed in de weken daarvoor en de weken daarna duiden op goede vorm, maar niet op bijzondere topvorm. De Vries was bij die 3000 meter ook sneller dan Wüst in de A-divisie en niet zoveel langzamer dan Sablikova, iets wat verder nooit is voorgekomen.

    Bij Achtereekte en Kleibeuker zie je hetzelfde. Een opvallend snelle tijd uit een kwartetstart zonder dat andere ritten uit dezelfde periode duiden op progressie.

    Maar goed, het ging over Hansen. Natuurlijk mag Hansen het leuk vinden om een PR te rijden, elke schaatser vind dat leuk. Wat mij enkel verbaasde is dat er meteen weer overdreven werd geopperd dat hij plots enorme progressie zou hebben geboekt. Die progressie zie ik gewoon niet, hoe jammer ik het ook vind, want Hansen is een goede schaatser.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De tijden in de genoemde voorbeelden corrigeren en vergelijken met de tot dan beste prestatie per rijder (zoveel mogelijk binnen hetzelfde seizoen) resulteert in het volgende:
    - in de B groep in Berlijn december 2014 werd duidelijk sneller (> 1.3 %) gereden dan eerder door de eerste 3 rijders. Hier is iets aan de hand geweest. Waarschijnlijk een blower effect.
    - De vooruitgang van Ter Mors is ook op de 1500m aanwezig. Op beide afstanden was ze meer dan 1 sec. beter.
    - Linda de Vries rijd duidelijk sneller dan eerder (en ook daarna), ongeveer 0.6%. Hoogstwaarschijnlijk is dit een effect van de kwartetstart waarbij ze bijna het andere paar inhaalde (ze maakte 10sec goed). Bedenk echter ook dat dit de kwalificatiewedstrijd was voor het WK allround. Dit is denk ik het meest representatieve voorbeeld omdat Linda de Vries veel races heeft gereden.
    - Hoolwerf haalde in Astana niemand in (hij zat in een kwartet met 2 andere Nederlanders en Sinitsyn) en was desondanks wel 0.4% sneller dan eerder. Waren de omstandigheden en/of de vorm hier dan gewoon goed?
    - Bosker was in Berlijn nog geen seconde sneller dan in Heerenveen terwijl hij iemand inhaalde.

    Overigens heb ik ook wat andere voorbeelden gevonden waarbij het effect van de B groep t.o.v. een enkel paar vrij klein was. Terwijl er wel rijders ingehaald werden.

    Bgroepen_voorbeelden.jpg
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  7. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Prettig om te lezen. Prima om te proberen met beide voeten op de grond te blijven, maar sommige forumleden doen wel heel erg alsof alle buitenlandse schaatsers schaatsen eigenlijk niet leuk vinden en alleen maar voor goud op de OS gaan, terwijl er misschien toch best wel af en toe iemand tussenzit die het daadwerkelijk leuk vind om wedstrijden te schaatsen en zichzelf te verbeteren...
    EenBrabander vindt dit leuk.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik snap best dat iemand ook voor zijn lol kan schaatsen, maar ik ging er van uit dat hij ook meer op duurwerk zou hebben getraind. Als hij dat alleen voor de lol van wat PRs heeft gedaan is het nou niet echt professioneel. Hij heeft nog een flink gat te dichten op zijn eigen afstanden en daar zou ik als ik hem was elke dag voor gebruiken. De OS zijn al over 324 dagen, dat is echt zo voorbij en niet bepaald 'ver in de toekomst'.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wel grappig dat Brian Hansen ons zo bezig houd. Ik denk dat hij zichzelf dit jaar een aantal haalbare doelen heeft gesteld. Het was natuurlijk niet realistisch om zijn 1000/1500m records proberen te verbeteren in zijn comeback jaar.
    Door de langere afstanden te rijden legt hij bovendien een goede basis voor volgend jaar (ook voor een eventuele TP). Daarin kan hij zich gaan richten op snelheid.

    Wat betreft die 6.48 in Milwaukee van begin maart: misschien dat hij toen net in een zwaar trainingsblok zat of dat er iets gebeurd is in die race. Een tijd van 6.35-6.40 moet hij toch wel vrij makkelijk kunnen rijden. Jammer genoeg is de website van de ijsbaan in Milwaukee uit de lucht. Op http://thepettit.com/sports/speed-skating/ zou misschien meer info staan. Overigens is zijn 5km PR gereden in kwartetstart. Toen haalde hij niet iemand in. En zo is de cirkel weer rond. ;)
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind het erg fijn om te merken dat jullie mij niet nodig hebben om over de grootte van het voordeel van kwartetstarten te discussiëren. :D
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het mentale voordeel van naar iemand toerijden. Als je te graag wilt ga je stuk, zie Pedersen die op het EK tot op 3 seconden van Yuskov kwam en stuk ging. Zie Bergsma op de WK afstanden die in een keer 0.3 sec (geforceerd) versneld zodra hij Geisreiter een beetje in het zich kreeg, dat probeert vol te houden en alsnog stuk gaat. In een goed opgebouwde race zie je nooit een bruuske versnelling van 0.3 sec. per ronde die stand houd. Schaatsen blijft nu eenmaal een technische sport en daarbij is het geen kwestie van dom blijven rammen zoals in het wielrennen. Daarom denk ik dat de eventuele tijdwinst ook niet meer kán zijn dan 0.1-0.2 sec per ronde. Het voordeel van een tegenstander in zicht is denk ik eerder het behoud van focus bij de schaatser waardoor hij niet afgeleid kan raken.
    Overigens is er een goede reden waarom een schaatser na zo'n 6 minuten versnelt op de 10km: het duurt nl. zo'n 1-6 minuten voordat het aërobe energiesysteem optimaal functioneert en eventueel onbeperkt te gebruiken is. Toevalligerwijs komt 6 minuten vaak overeen met het moment dat andere schaatsers in een kwartet op de 10km in zicht komen.

    Er wordt vaak gerefereerd aan het voordeel van stayeren. Een goed voorbeeld is het moment dat Nils Van der Poel door Bob de Vries wordt ingehaald in de voorlaatste ronde en maar net kan aanhaken. De rondetijden van Van der Poel gingen van 31.14, 30.78 naar 30.23. Hij was al 0.36 sec versneld en in de ronde dat hij ingehaald werd komt daar nog eens 0.19 extra bij. Hij reed zo'n 250m achter de Vries, dus een voordeel van iets meer dan 0.3 op een ronde.
    Overigens had de Vries flink nadeel want bij het inhalen van Van der Poel moest hij in de bocht nog uitwijken en kon hij niet vol doorrijden. Bij elkaar scheelt dat zeker een halve seconde. De laatste ronde had hij in 29.1 kunnen rijden wat past in de lijn van de
    rondetijden ervoor 29.97 en 29.55.



    Het eventuele grote voordeel van kwartetstarten in de B groep zou ik eerder zoeken in de vorm van de rijder (kijk naar de raceopbouw!) of toch iets betere omstandigheden dan in de A groep. Want er wordt veel te veel gefocust op extremen terwijl er legio voorbeelden zijn waar er niet/nauwelijks voordeel was.
  12. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Op de valreep is er nog een nationaal record gereden. Gemma Cooper reed een Brits nationaal record van 8.13,31 bij wedstrijden op de Uithof. Het deelnemersveld bestond grotendeels uit Britten.

    Op 15 maart reed ze in Thialf ook al een Brits record op de 3km. Met 4.34,23 is ze niet eens zo ver verwijderd van de internationale limieten.

    Gemma Cooper, Elia Smeding, Allison Bates of Cornelius Kersten. Welke Brit zien we als eerste in een World Cup? Allison Bates heeft de beste papieren aangezien ze al een limiet reed. Of krijgen we nog eens een Brits dames achtervolgingsteam op het ijs?
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Niet zo gek bij een kampioenschap van Groot-Brittannië.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    would be nice
  15. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Er was ook een sprintkampioenschap voor (Nederlandse) studenten. Vandaar de opmerking.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dus het Nederlands StudentenKampioenschap Sprint was gecombineerd met het Britse Kampioenschap Single Distance?

    Klinkt mij een beetje als iets waar misschien nog meer verliefde stelletjes dan wereldbekerdeelnemers uit voortkomen?! Maar ik wens de Britten veel succes, ze hebben in het shorttrack een paar toppers, dus dan is de stap naar langebaan ook wel zo gemaakt. En dan hebben we naast Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië weer een extra continent dat in het schaatsen meedoet.
    ZeeKoei en proeme vinden dit leuk.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    :D cheeky
    leenstrafan vindt dit leuk.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik keek zo naar de uitslagen van die Britse kampioenschappen. Blijkbaar hadden die een open karakter, want er reden nog veel meer schaatsers uit landen zonder ijsbaan mee. Net zo als vorig jaar overigens. Met schaatsers uit België, Denemarken, Ierland en Spanje leken het meer de Voor-Nederlanders-niet-toegankelijke-West-Europese-kampioenschappen.
  19. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Verklaring: Nederlanders zijn veel beter in kwartetten.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Gerard van Velde verkast: "Vanaf vandaag zal ik aan de slag gaan als coach bij @teamCLAFIS om hun Olympische 500m ambitie te ondersteunen. Zin in deze uitdaging!"

Deel Deze Pagina