vast of klappers?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Niek, 25 nov 2006.

  1. Niek

    Niek New Member

    Na 1,5 jaar 2x per week les kom ik eindelijk redelijk de bocht door. (vandaag weliswaar weer mooi onderuit met blauwe heup als gevolg) Alleen linkerbeen kan ik nog niet lekker doorhalen met nodige gekras van de punt in het ijs als gevolg. Rechte einden lopen wel goed.

    Tot op heden rij ik op vaste schaatsen (viking marathon I hoog), maar ik heb ook een set nagano gold 2000 liggen. Wat is nu wijsheid, doorgaan tot ik de bochten echt onder de knie heb op vast of overstappen op de klappers. De schaatstrainster geeft aan het gewoon een keer te proberen, maar ik heb altijd gedacht dat je eerst goed op vast moet rijden voordat je op de klappers over stapt.

    Staat al veel besproken op het forum maar ook daar zijn de tegenstellingen enorm.
  2. ouwe

    ouwe New Member

    Bij klapschaatsen is het zeer belangrijk dat je goed achter op de schaats staat.
    Lukt dit niet of nog niet zo goed dan zal ik als ik jou was nog even mee wachten.
    Maar als het echt moet:
    Je beschrijft dat je een viking setje hebt.
    Als je naar het klapgedeelte van je schaats kijkt zie je een pijltje met daarbij een maatindeling.
    Als je de inbusboutjes in de schoen ietsjes los draait dan kun je de schoen in de lengterichting van je ijzers bewegen.
    Door nu de schoen ten opzichte van het ijzer naar achteren te bewegen verklein je de gevoeligheid van het klapmoment ten opzichte van je voet.
    Hierdoor gaat de schaats zich iets meer gedragen als een vaste schaats.
    Na het afstellen de boutjes weer vast zetten a.u.b.
  3. Flurie

    Flurie New Member

    Ik ben een voorstander van het zo lang mogelijk uitstellen van klapschaatsen. Het meeste rendement haal je er immers van als je de techniek beheerst en niet sneller gaat rijden zonder. Leren schaatsen op klapschaatsen is echt uitzonderlijk.
    Zeker in de bochten is het belangrijk om achterop te blijven zitten. Omdat je met je rechterbeen voorlangs kruist heb je de neiging om voorover te duiken. Met klaschaatsen wordt je niet afgestraft, met vaste wel, want je krast enorm in het ijs.

    VASTE SCHAATSEN DUS... (misschien even een poll van maken)
  4. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Mee eens, als je op vaste schaatsen nog moeite hebt met je linkerbeen krijg je op klappers eigenlijk alleen maar meer problemen. Voor je het weet donder je voorover (ervaring...) en dat vergroot je vertrouwen niet.
    Rustig door blijven oefenen op vaste schaatsen, in training moeten wij ook wel eens rijden alsof de boel nog vast zit, om de techniek goed te houden.
  5. Niek

    Niek New Member

    Dank jullie wel voor de reacties. Bevestigen wat ik altijd al dacht. Mijn trainster bracht me even behoorlijk aan het twijfelen. Ga de rest van het seizoen gewoon op vast rijden en als ik dan aan het einde de techniek in de bocht goed onder de knie heb volgend seizoen wellicht over op mijn klappers. Zoniet dan ook volgend seizoen gewoon op vast.
  6. ouwe

    ouwe New Member

    Mensen ik kan niet naar jullie kijken.
    Mijn generatie kon de keus niet maken er waren simpelweg geen klapschaatsen.
    Ik heb op latere leeftijd de overgestapt naar klapschaatsen gemaakt en heb daar tot op heden geen enkele spijt van.
    Mijn mening is; je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, een kind leert nu eenmaal sneller en gemakkelijker dan een volwassenen.
  7. Flurie

    Flurie New Member

    Daar ben ik het niet mee eens... Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de klapschaats is om een extra zet mee te geven aan je afzet. Als je nooit leert om goed af te zetten, heb je dus ook nooit profijt van de klapschaats.
  8. Niek

    Niek New Member

    Ik ben zelf ook al op 'latere leeftijd'(37jr) en weer begonnen met schaatsen toen eerst de ene en later de andere dochter begon met schaatsen. In verleden veel ('85 en '86) op meren en plassen geschaatst en nooit echt bochten leren rijden.

    Ik wil netjes leren schaatsen en wil pas overstappen als mijn techniek voldoende is. Afgelopen zaterdag weer prachtig onderuit gegaan in de bocht omdat het me (nog) niet lukt om de hele bocht achterop te blijven zitten. Gaat wel steeds beter maar mijn de linkerschaats krast nog met regelmaat over het ijs en dat is niet de bedoeling.

    Ondanks de verlokkingen van de klapschaats die ik dus al heb liggen zal ik het advies opvolgen en net zolang als nodig is vast rijden.
  9. ouwe

    ouwe New Member

    Niek je hebt helemaal gelijk wat betreft het achterop staan.
    Mijn idee is dan ook dat je er zelf nog niet helemaal achter staat.
    Dit gedrag herken ik wel, ik denk dat iedereen die lang op vastenschaatsen heeft geschaatst een excuus zoekt om het uit te stellen.
    Ga gewoon een keer buiten de les om naar de ijsbaan, en ga op je gemak een paar rondjes rijden (met klapschaatsen).
  10. ouwe

    ouwe New Member

    Flurie ik begrijp het niet; "maar de klapschaats is om een extra zet mee te geven aan je afzet".
    Met een klapschaats kan je een krachtigere slag maken omdat het scharnierpunt niet door je voet maar door de schaats gemaakt wordt.
    Kortom de klapschaats benadert de natuurlijke meer.
  11. Flurie

    Flurie New Member

    Ouwe, sowieso moet je bij een klapschaats nastrekken met je tenen om zo lang mogelijk druk op het ijs te houden met je hele ijzer. Dus niet alleen het meganisme zorgt voor extra snelheid.

    Maar het punt waarom ik het niet met je eens ben, is dat je juist met klapschaatsen achterop moet zitten en zijwaarts moet afzetten, anders heeft het gewoon geen nut. Als je naar achter afzet met een klapschaats wordt je niet afgestraft (krassen), de confentionele schaats daar en tegen laat precies horen wanneer je goed zijwaarts afzet en wanneer je je punt in het ijs trapt.
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Voordeel van de klapschaats is inderdaad de meer natuurlijke beweging. Maar wel op het einde van de afzet, tot je het einde bereikt moet je met je hak af blijven zetten om de schaats goed te kunnen blijven sturen, ga je te vroeg op de punt druk zetten dan gaat je mechaniek open, loopt je afzet naar achteren weg en verlies je snelheid. Met een vaste schaats druk je de punt in het ijs wat je hoort en voelt.

    Ik zie op jeugduren wel hele jonge jeugd op klappers echt raggen, terwijl de kinderen op vaste schaatsen veel gemakkelijker hard gaan.
    (ben nog steeds van mening dat je in principe tot een jaar of 8 zeker nog niet op hoge noren moet gaan rijden, lage eigenlijk ook niet...)
  13. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik heb afgelopen week iemand gezien die bij de schaatsenhuur vaste noren schaatsen ging huren om met ons mee te trainen. Ze kreeg klappers mee (wat ik niet begrijp want ze vroeg om vaste noren maar ok). Ik heb duidelijk gezien dat als je techniek nog niet voldoende is, ongeacht of het de bochten of het lange end betreft, je beter niet op klappers kan gaan. Ze ging na 5 minuten toch maar weer terug voor vaste noren omdat ze met geen meter vooruit kwam en daarna reed ze een stuk soepeler over het ijs.
  14. ouwe

    ouwe New Member

    Reitse jou verhaal kan ik volgen, maar laat het hem gewoon eens proberen, hij heeft tenslotte de schaatsen op de plank liggen.
  15. Flurie

    Flurie New Member

    Mijn verhaal niet dan? heeft dezelfde strekking dacht ik zo...
  16. rovar

    rovar New Member

    flurie, vanuit didactische overwegingen is jouw strekking goed. maar ik zou er niet te spastisch over doen: gewoon proberen. en als het niet gaat, moet je het niet doen.
  17. Flurie

    Flurie New Member

    Dat is het nou juist, mensen willen het omdat een ander het doet, Zo is de mens (over het algemeen) ingesteld. Alleen al het feit dat je dan op KLAPSCHAATSEN rijdt geeft je het gevoel dat het beter gaat.
    En zeg nu eerlijk, als ik tegen iemand zeg dat ik schaats, is 9 van de 10 keer de eerste vraag, Heb je ook klapschaatsen?
    Hiermee wil ik aangeven dat het verstand het soms van het gevoel moet winnen.
  18. rovar

    rovar New Member

    (mij vragen ze altijd welke kleur schaatsen ik heb: zwarte of witte. en dan moet ik weer uitleggen dat ik NIET aan kunstschaatsen doe :wink: )

    niek geeft aan dat 'ie op les zit, dus is er een trainer die e.e.a. goed in de gaten kan houden. het achterop zitten en goed zijwaarts afzetten (en goed naar voren plaatsen) BLIJFT een belangrijk onderwerp, bij elke training, en OOK bij de betere rijders (ahum). en ongeacht of je op vaste of klap rijdt. te laat op klapschaatsen beginnen heeft ook nadelen: je leert niet volledig afzetten. en dat zag ik afgelopen week bij een ik-ben-net-senior rijder die vroeger op vaste heeft leren schaatsen; die kreeg toen 'ie bij ons in de groep kwam een stoomcursus 'klappen' van onze trainer 8)
  19. Niek

    Niek New Member

    Gisteravond tijdens training eindelijk een bocht gelopen zonder dat dit gepaard ging met gekras. Was aan het eind van de training nadat we vooral hadden geoefend op het doorhalen van het linkerbeen in de bocht (afzetten) Gekke was dat dit ook gelijk als gevolg had dat ik op de rechte eind overkwam en dat was me tot nu toe nog niet echt goed gelukt. Het lukt me dus steeds beter om achterop te zitten. Bij hogere snelheden gaat dit me overigens wel veel beter af dan bij lagere snelheden. Als het zo blijft doorgaan dan ga ik na de kerst tijdens vrije uur toch een keer op mijn klappers proberen.

    Voordeel is in ieder geval dat ik 2x per week op een kleine baan train (zoetermeer) waarbij je in een uur veel bochten rijdt. Bochtstraal is overigens gelijk aan die van een de Uithof in Den Haag dus rechte eind is eigenlijk maar max 6 slagen en dan weer de bocht in.
  20. ouwe

    ouwe New Member

    De essentie en de theorie in jullie verhalen klopt bij iedereen, maar deze man vraagt of hij er aan toe is om op klapschaatsen te schaatsen en heeft ze inmiddels in zijn bezit.
    Dus proberen en vergelijken.

Deel Deze Pagina